Wade bedönti a Miamit vagy összeáll egy újabb nagy Heat?

Sikerül összerakni kelet egyik, ha nem a legjobb kezdőjét a Miami Heatnél vagy Dwyane Wade távozik és szétesik az egész csapat?

Nagyot fordult a világ a Heattel tavaly nyáron LeBron James távozását követően, Chris Bosh tüdejében is vérrögöt találtak, Dwyane Wade sem tudott egészségesebb maradni, mint korábban, nem is jutottak be a rájátszásba. Hassan Whiteside semmiből történt kikukázása és Goran Dragic megszerzése azonban olyan jövőképet fest, amelyben a floridai együttes nagyon rövid úton visszakerülhet a keleti elitbe... de vajon mi lesz az utóbbi hetekben a pénz és az ajánlott új szerződések miatt elégedetlenkedő Wade sorsa? Lássuk, hogy áll a Miami jelenleg!


Pazar lehetséges kezdő, aztán sok kérdőjel

Összeállhat akár kelet legjobb kezdője is, hiszen papíron a Dragic, Wade, Luol Deng, Bosh, Whiteside ötösnél sokkal jobbat sem szerkezetben, sem szerepek leosztásában nem lehet összerakni. A nagy probléma az, hogy közülük csak a két magasembernek van fixen szerződése a következő idényre. Bosh tavaly nyáron kötött maximum kontraktust, és valószínűleg teljesen fel fog épülni azok után, hogy az idény közben vérrögöket találtak a tüdejében, ezért véralvadásgátlót kapott. Bosh játéka egyre inkább a periméter felé tolódott a LeBron-féle korszakban, Whiteside pedig mindkét palánk alatt jól kiegészíti a hiányosságait, látszólag nem nagyon zavarják egymást, Whiteside mellett pedig Bosh védekezhet inkább négyeseken - a gyűrű közelében nagyon nem, elzárás-leválás ellen viszont a liga egyik legjobb védője. Ettől függetlenül a Heat csak úgy lehet eredményes, ha a kezdőötös további három másik játékosa is marad.

Szerintem Deng döntése is függhet Wade-től, bár ő 10.1 millió dolláros játékosopcióval rendelkezik, ennyit pedig szerintem megközelítőleg nem kapna már sehol. Talán 7-8 millió dollár lehet a maximum, amit zsebre tehet más együttestől, így nála az anyagiak miatt bőven benne van, hogy teljesen önállóan dönt, mégpedig a maradás mellett.

Dragic szerintem már más kérdés. Persze a pénz fontos tényező lehet számára, a Heat öt évre adhatja neki a maximumot, bármelyik másik gárda csak négyre, de ha Wade és ne adj' Isten Deng is lelép, szerintem rendesen el fog gondolkodni a szlovén, hogy mit csináljon. Maradhat ebben az esetben is, hiszen Bosh-sal jó kis 1-2 punch lehetnek támadásban, viszont hiába lépne le Wade és Deng is, költőpénze nem lenne a Heatnek pótolni őket, így legalább egy évig takaréklángon kellene lenni megint a csapateredményességet nézve - azt nem tudni, Dragic döntésében mennyit számít ez és mennyit a pénz. A Los Angeles Lakersnél és a New York Knicksnél sem lenne azonnal bajnokesélyes csapat körülötte, ezt is hozzá kell tenni, illetve azt is, hogy a floridai adószabályok miatt az ottani maximum jelentősen többet ér, mint Texast leszámítva bárhol máshol.

Wade helyzete érdekes. Vagy óriási ködösítés megy vele kapcsolatban, aminek a csapat szempontjából nem sok értelme lenne, tehát valószínűleg az ügynökei próbálhatnak így többet kisajtolni kicsit a Heatből. Vagy tényleg eljött az az időpont, amikor Wade már nem feltétlenül tartja szem előtt a hűséget. Annyi mindenesetre biztos, hogy közel nem ér már évi 20 millió dollárt, így Pat Riley szempontjából nyilvánvaló, ennyiért nem éri meg megtartani. A legutóbb belebegtetett 16-10-10-nek mindkét oldalról lehet értelme, Wade már ennyi pénzt csak a Miamitől kap szerintem (évi 10 milliót is), míg a Heatnek maradna sapka alatti helye ezzel 2016 nyarára egy maximum környéki szerződés kiosztására is. Ha van hajlandóság a megegyezésre Wade részéről, szerintem bele fog menni a 3/36-ba - ebben az esetben szerintem szinte biztosan összeáll a már említett kezdőcsapat, a Heat pedig azonnal visszakerül kelet elitjébe. Ha viszont nem marad a franchise ikonja, az nemcsak az ő elvesztésével járhat együtt, márpedig az bedönthet minden rövid- és hosszútávú tervet.

Mögöttük a padon elég komoly kérdőjelek vannak. Mario Chalmers egy jó szezonkezdés után teljesen visszaesett ebben az idényben, vele egy igazán jó csapat szerintem már semmilyen szerepkörben nem számolhat, mint ahogy szerintem maximum porfogónak lesz jó Zoran Dragic vagy Bill Walker is. Shabazz Napier, Tyler Johnson és James Ennis nagyon tapasztalatlanok még, mindhárman mutattak ugyan jó dolgokat tavaly, de kicsit sem kiegyensúlyozottak - bennük viszont legalább megvan a fejlődés lehetősége és ezzel szerintem legalább Napier és Ennis az aktív rotáció állandó tagja maradhat jövőre.

Josh McRoberts és Chris Andersen tűnnek a biztosabb pontoknak, McRoberts viszont nagyon sokat volt sérült. Egészségesnek kell maradnia, és akkor Bosh-sal és Whiteside-dal is jó párost alkothat elöl és hátul is, papíron nagyon jól illik mindkét játékos mellé. A veterán magasember kontingens tagja Udonis Haslem is, de erősen kifelé halad már az egykori közönség kedvenc, tőle elég komoly változás kellene, hogy újra mint hasznos csereembert lehessen számításba venni. Michael Beasley-nél az a legjobb, ha sok értelmes dologra nem számít tőle az ember sem a pályán, sem azon kívül, ebben az esetben csak pozitív meglepetések érhetik. Finoman szólva sem túl biztos a Heat cserepadja, főleg a periméteren, de Napier és Ennis esetleges fejlődésével ez nagyban változhat, sőt...


Draft

... a drafton még tovább erősödhetnek. A 10. helyen választ a Heat és itt azért már nagyon nehéz jósolni, ki lehet még bent és ki nem. Deng lelépése esetén lehet egy igazi Jolly Jokerük, aki a már a Detroit Pistonsnál is említett Stanley Johnson. Komoly esély van arra, hogy az autóvárosiak kiválasztják, ha viszont bent hagyják, szerintem nincs az a játékos, aki miatt otthagyná őt a Heat. A kezdőjük egyetlen kérdőjeles pontja a kiscsatár poszt, hiszen Deng ha marad is egy évet, jövő nyáron oda megy, ahova akar, és egyébként is nagyon leharcolták Chicagóban. A Miami rá akar menni Kevin Durantre is, de ezt elmondhatja majd magáról a liga szinte összes csapata, könnyen lehet, hogy lemaradnak róla, ebben az esetben pedig Johnson tökéletes lehet a kezdőbe a védekezésével és azzal, hogy idővel akár támadásban is nagyobb szerepet kaphat.


Szabadügynökpiac

Teljes mértékben Wade-től, Dragictól és Dengtől függ, hogyan tovább. Ha mindhárman maradnak, akkor a Heat szinte biztosan luxusadózik, Nélkülük is le van kötve 47 millió dollár (Bosh, McRoberts, Andersen, Chalmers, Haslem, Zoran Dragic, Napier, Whiteside, Ennis), és ha mindhárom játékos távozik, akkor ez egy kifejezetten lyukas játékosállomány, 20 millió dollárból esélytelen minden gondot megoldani. Ezért is létfontosságú a Heatnek, hogy mindhárman maradjanak, mert egyszerűen nem tudja pótolni mindhárom embert a csapat - Wade felbecsülhetetlen érték a franchise-nak, de Dragic szintű irányítót sem hoznak 20 millió dollárból úgy, hogy még kettest és hármast is kell mellé szerezni. A Heat minden bizonnyal egy 3 milliós, a luxusadózó csapatoknak járó MLE-t fog ellőni valakire, aki egy tapasztaltabb hátvéd lesz, ott Napier és Johnson a fiatalság miatt nem túl biztos pont, Chalmers meg a teljesítménye miatt.


Összességében nézve innen Magyarországról nehéz megmondani, mennyire komoly ez a huzavona Wade és a Heat között. Ezzel a 36 milliós szerződéssel szerintem korrekt ajánlatot kapott, és ha marad ő és Dragic is, akkor a Miami-drukkerek és a csapat is újabb szép évek elé nézhetnek. Túl sok esélye szerintem nincs annak, hogy ez nem így fog történni, de ha mégis lelépne, az katasztrófa lenne a csapat számára, hiszen két első köröst adtak Dragicért, több első köröst korábban szórtak ki, így a draftról nem igazán tudnak építkezni - Pat Riley nem is nagyon szeret és akar -, a szabadügynökpiacról idén nyáron nem tudnak megfelelően erősíteni, a továbbiakban pedig vagy hozzájuk igazolnak a játékosok, vagy nem. Egy év múlva azonban vonzóbb célpont lehet például a Knicks és a Lakers is, több újjáépülő, tehetséggel és sapka alatti hellyel is tele lévő csapattal egyetemben.

A tét tehát elég komoly, de a józan ész azt diktálja, hogy a Heat egy jó kis csapatot fog összerakni, amely kisebb változtatásokkal évekig megint ott lehet legalább a konferencia-döntő környékén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus