Winslow-val több legyet üthet egy csapásra a Heat?

A floridaiak nagyot nyerhetnek a dobóhátvéddel - a csapat több alapvető problémáját is megoldhatja. 

 

Többen megemlítették már, hogy a draft talán legnagyobb nyertese a Miami Heat lehet – az 1/10-es pickkel a jóval többre taksált Justise Winslow-t választhatták, aki egy személyben több problémát is megoldhat a csapat számára.

Winslow egy rendkívül atletikus, nagyon jó munkamorálú, két poszton is bevethető játékos – mondhatni, hogy úgy kellett a Miami keretébe, mint egy falat kenyér. Mint ismert, a floridaiak a következő szezonban könnyedén visszatérhetnek a keleti elitbe, de akár a következő pár hétben darabjaira is szakadhat az egész roster és romba dőlhet Pat Riley terve a LeBron James utáni időkre.

A gárda azon túl, hogy előbb McRoberts, majd Bosh dőlt ki teljes szezonra, illetve hogy Wade, Deng, majd Whiteside is sérülésekkel küzdött, három alap problémába ütközött az előző idényben. Először is teljes mértékben hiányzott az atletikusság és a jó védekezés a periméteren, erre sem a Chalmers-Cole-Napier irányító trió, sem a később megszerzett Goran Dragic, sem Dwyane Wade nem volt alkalmas – ahogy Luol Deng sem tudta azt hozni, amit chicagói éveiben láthattunk tőle. Winslow már az első meccstől fogva nagyot dobhat az együttesen ebből a szempontból, ráadásul kettest és hármast is tud védeni (úgy, hogy közben elöl is faktor), így mind Dragic, mind Wade, mind Deng mellé jól illik.

A második számú probléma a rotáció teljes hiánya volt, gyakorlatilag a periméteren a nem túl meggyőzően teljesítő újonc Napier, a draftolatlan és néha-néha bizonyító, de nagyon rutintalan és képzetlen James Ennis, valamint Mario Chalmers jelentette a kispadot – a hajrában még előkerült Tyler Johnson is, de egyik sem lehet komoly csapatban hatodik ember, ráadásul ők sokszor kezdőként kaptak lehetőséget kényszerből. Winslow ebből a szempontból is komoly faktor lehet, hiszen lehet forgatni őt, Wade-et és Denget, ha még Ennist is be tudja építeni ebbe a körbe Spoelstra, meg is van az érdemi swingman-rotáció.

Harmadrészt sokszor veszélytelenek voltak a leindítások, bár ha a keret összeáll, ez már javulhat – ugyanakkor Winslow ebben zseniális, sebessége és ereje is tökéletes ahhoz, hogy jóval több támadást vigyen végig hamar a Heat. A sebesség nagyon hiányzott a gárdából tavaly, ezen egy minőségi, sokat pályán tartható ember azonnal javíthat.

Ezen felül támadásban az ő legnagyobb gyengeségei (labdakezelés harmatos, irányítói véna teljes hiánya, lassú és bizonytalan dobómozdulat) kevéssé domborodhatnak ki ebben a Heatben, Dragic és Wade mellett nem nagyon kell majd szerveznie, kiélheti magát a leosztásokból, egy-egyekből, ha stabilabbá tudja tenni a dobását, nagy fegyver lehet csapata számára ezen az oldalon is.

Persze az egész írás azon alapul, hogy Wade-del meg tud egyezni Riley (ami koránt sem biztos a friss hírek és nyilatkozatok után), Deng lehívja az opcióját (máshol nem kapna ennyit), Dragic pedig ezek hatására (is) marad a gárdánál. Ha nem, Winslow-val akkor is megvan a következő évek egyik alapköve Miamiban, akit akkor sem kell félteni, ha már a szezon elejétől kezdőként kell helytállnia. 

Egyébként ez Wade-nek is új helyzet lehet: még sosem játszott úgy, hogy ott állt mögötte a sorban egy potenciális sztár, aki tanulni akart volna tőle, aki leste volna a trükkjeit és aki kész volt "kitúrni" őt, ha alkalmat adott rá. 

Még egy adalék: egy korosodó, kissé talán háttérbe húzódó Wade-del, Dragiccsal, Bosh-sal és Winslow-val a keretben mondjuk úgy, hogy kedvező feltételeket tudnának biztosítani jövő nyáron Kevin Durant számára...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus