149 pontot szórt a Golden State, 137-et a Cleveland

Lenyűgöző volt a GSW - Love 34 pontos első negyedet hozott - ismét bukott az OKC - nem hibázott a Clippers és a Spurs. 

Lenyűgöző támadójátékkal aratott 43 pontos győzelmet a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, míg a Cleveland Kevin Love 34 pontos első negyedét kihasználva nyert látványos meccset a Portlanddel szemben. Nem hibázott a Clippers és a Spurs sem, győzött a Toronto Houstonban, Anthony Davis 45 pontos estéjével tovább él a Pelicans győzelmi szériája, Sacramentóban is kikapott az OKC, nyerni tudott a Boston és az Atlanta is.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Philadelphia 76ers – Memphis Grizzlies 99-104 – kétszeri hosszabbítás után

Embiid hatása óriási. Ezúttal nem igazán ültek az újonc center dobásai, de így is végig érezhető volt, hogy a pályán van vagy sem. A negyedik negyedben nyolc ponttal vezettek a hazaiak, amikor leült és pár perc alatt hatpontos hátrányt szedett össze a Sixers, majd amint visszatért, stabilizálta magát a gárda és hosszabbításra mentett – mindkét fél elrontott fontos büntetőt a legvégén. Az első túlórában folytatódott a téglagyártás, 1/11-es mezőnymutató után talált be Bayless a Sixers oldalán, de itt is maradt a döntetlen – a második ráadásban aztán a perclimiten lévő Embiid nem lépett pályára és meg is nyerte a meccset a Memphis. Ki kell emelnünk a dupla-duplázó Ilyasovát és Covingtont is, védekezésben összességében kifejezetten hatékonyak voltak a hazaiak, de két győzelem után talán „sok lett volna a jóból”, ha ezt a mérkőzést is megnyerik…

Megvan a hatodik. Sorozatban hatodik győzelmét húzta be a Memphis, bár borzasztóan megszenvedett érte – ebben a szériában volt már hasonlóan nehéz mérkőzése, de egyelőre stabilan menetel a társaság. Védekezésben jól tették a dolgukat, támadásban Mike Conley (25 pont, 9 pattanó, 9 gólpassz) és Marc Gasol vezérletével kapaszkodtak, de így is tizenegy pontos hátrányt kellett ledolgozniuk a második félidőben – a hosszabbításokban aztán Zach Randolph is hozzá tudott tenni, ez pedig elégnek bizonyult a győzelemhez. Szombat hajnalban a Miamit fogadják, ami Dave Fizdale számára különleges alkalom lehet, hiszen a floridaiak segédedzője volt korábban.

A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 22/6, Covington 19/12, Bayless 18/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 27/6, Conley 25/9, Randolph 11

Charlotte Hornets – San Antonio Spurs 114-119

Clutch dobások mindkét oldalon. 28 alkalommal változott a vezető kiléte az első három negyedben és egálról mentek neki a felek a záró etapnak, de itt sem nagyon jutottak dűlőre – három perccel a vége előtt még a Hornets volt előrébb, de itt egy 10-2-es futással fordított a Spurs. Ebből Danny Green két nagyon fontos hármassal vette ki a részét, de a túloldalon érkezett Kemba Walker egy 3+1-es játékkal, majd egy duplával – hogy aztán a döntő csapást Tony Parker vigye be egy triplával. A francia irányító a végén még 4/4 büntetőt is a helyére küldött, hogy biztos legyen az újabb Spurs-siker és a liga legjobban büntetőző csapata ezúttal is 18/20-szal zárt a vonalról, aminek nagy szerepe volt Leonardék győzelmében.

Kölcsönös tisztelet. Steve Clifford szerint a Spursnek jó receptje van a sikerre, hiszen van náluk egy MVP-kaliber, két jövőbeli Hall of Famer, egy All-Star és egy olyan hátvéd, aki nem véletlenül volt kezdő a bajnokcsapatban is – plusz a jelen legjobb vezetőedzője. Gregg Popovich Kemba Walkert emelte ki, mondván annyira gyors, hogy az már nem is sportszerű, így mindkét fél „udvarolt” kicsit a másiknak. Sportszerű és színvonalas mérkőzést is vívtak egyébként, mindkét oldal 50% felett dobott mezőnyből, a Charlotte 11/20 triplát vágott be, de hiába nyertek 56-36-ra (!) a festékből a hazaiak, az eladott labdákat megbüntette a San Antonio.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/12, Batum 13/6, Kaminsky 13/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 30/6, Aldridge 23, Green 16/12

Orlando Magic – Phoenix Suns 87-92

Ez egy másik Suns volt. A megszokotthoz képes sokkal-sokkal lassabb játékot játszott a Phoenix, pedig ezúttal is a Bledsoe-Knight-Booker trió kezdett, ami előrevetíthette volna az eszeveszett rohanást és hajigálást. Nem így történt, az idény talán legjobb védekezését mutatta be a gárda, nagyon koncentráltak voltak hátul Bookerék, támadásban pedig egyáltalán nem vállaltak sokat a hátvédek, ezt jelzi az is, hogy Alex Len lett a legjobb dobójuk – a center 6/10-et dobott mezőnyből, leszedett 12 lepattanót és kiosztott két blokkot is. Chandler és Warren nélkül így nagyon fontos győzelmet arattak és 2-4-gyel zárták idegenbeli túrájukat, most pedig sorozatban három hazai mérkőzést játszanak, ahol megkezdhetik a felzárkózást.

Újabb frusztráló este. Hiába játszott otthon az Orlando, hiába védekezett jól és hiába lassította sikeresen a játékot, ráerőltetve akaratát a Sunsra, mégsem tudott nyerni, méghozzá az ismét borzalmas támadójáték miatt. Vucsevics és Fournier hozta magát, de a kezdő többi része 5/27-et dobott mezőnyből, a padról pedig egyedül Augustin hozott némi lendületet – ha szorosan is, de kikaptak, igaz, a játékukhoz képest a 6-9-es mérleg továbbra is meglepően jónak tűnik.

A Magic legjobb dobói: Fournier 25/9, Vucsevics 21, Augustin 12/6
A Suns legjobb dobói: Len 17, Bledsoe 16/3, Knight 12/6

Cleveland Cavaliers – Portland Trail Blazers 137-125

Rekord mellé győzelem. 11/14 mezőnyből, 8/10 hárompontos, 34 pont. Ezeket a számokat Kevin Love egyetlen, méghozzá a nyitó negyed alatt hozta, mely a legtöbb az első negyedek, s második egy játékrészen belül az NBA történetében – a rekordot Klay Thompson tartja 37 egységgel. A kiváló kezdést meglovagolva bemutatót tartott az offenzív kosárlabda szépségeiből a Cavs, melyben James tripla-duplát (31 pont, 13 gólpassz, 10 lepattanó) hozott, a csapat pedig 58%-os triplamutatóval zárt, s végig vezetve múlta felül ellenfelét.

A védekezés is a kosárlabda része. Nehéz az ellenféltől érkező óriási kezdés után talpra állni, főleg idegenben. A Portland csak halvány percekre tudta rendezni a sorokat hátul, s a back-to-back alaposan rányomta a bélyegét szinte a komplett csapat teljesítményére. Lillard támadásban hozta az extrát (13/21 mezőnyből, 7 lepattanó, 11 gólpassz), Plumlee egy dobást rontott csupán (9/10), de mellettük már csak Turner (7/13 mezőnyből) emelhető ki a tükörsimán elbukó Portlandből.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 40/24, James 31/6, Irving 20/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/15, Plumlee 19, Turner 17/6

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 85-96

Szárnyaló magasemberek. Legszebb napjait idézte és nagy kedvvel kezdett Howard, aki mély dupla-duplát tett az asztalra (10/12 mezőnyből, 20 lepattanó, 9 támadó), de nem maradt el mögötte a statisztikai lapot kitöltő Millsap (8/18, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk) sem, így ketten alapozták meg az Atlanta győzelmét. A második negyed közepén már tetemes előnyt birtokolt a vendég gárda, mely megtette azt a szívességet, hogy kétszer még nagyon magára engedte a Pacerst, de a záró játékrész elején már biztossá vált a Hawks sikere.

Öt emberrel nem megy. A hazai cserepad 3/13-as mezőnymutatót és csupán hat pontot tett hozzá a csapat teljesítményéhez, s mindez inkább visszavetette, mint segítette a Pacerst. Kisebb csoda, hogy a második félidőben kétszer is felállt a padlóról, főleg annak tükrében, hogy Teague és Ellis is sérüléssel bajlódik, a három meccs kihagyás után visszatérő George pedig hiába kezdett jól, felejthető dobóhatékonysággal zárt (6/22 mezőnyből, 2/11 hárompontos).

A Pacers legjobb dobói: Young 24/6, Ellis 19/6, George 18/6
A Hawks legjobb dobói: Howard 23, Millsap 18, Muscala 13/6, Delaney 13/3

Brooklyn Nets – Boston Celtics 92-111

Felszálló ágban a Boston. Sorozatban harmadik győzelmét gyűjtötte be a gárda és Al Horforddal a pályán 5-1-re áll a társaság – Avery Bradley szerint mindegyikük játékát jobbá teszi a center jelenléte. Ezúttal villogtak az első negyedben, majd főleg a cserék révén elbukták az előnyt a másodikban, hogy a harmadikban egy 19-6-os futással újra meglépjenek és onnantól már lehozzák a mérkőzést. Thomas és Bradley folyamatosan bontotta a védelmet, de egyikük sem dobott igazán jól, ezen a téren viszont „kisegítette” őket Horford (3/4 tripla, 8 gólpassz) és Crowder (6/11 mezőnyből, 3/7 tripla), így újabb sikerrel hangoltak a San Antonio elleni találkozóra.

Leszálló ágban a Brooklyn. Zsinórban ötödik vereségét könyvelhette el a Nets, amely továbbra is Jeremy Lin nélkül küzd és próbál megkapaszkodni, jelenleg fél meccsel vannak a Philly előtt Bookerék. A második negyedben Bogdanovic (12 pontot szórt ekkor) vezérletével ki-ki meccset csináltak ebből az estéből, de a harmadik játékrész végére ismét tetemes hátrányba kerültek – ugyan Kilpatrick (13 pont a záró etapban) még igyekezett, de ez már kevésnek bizonyult a sikerhez. Érdekesség, hogy jelenleg Brook Lopez az egyetlen a ligában, aki rendelkezik legalább húsz bedobott triplával és húsz kiosztott blokkal….

A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 23/3, Booker 18/3, Bogdanovic 14/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/15, Bradley 22/3, Horford 17/9

Detroit Pistons – Miami Heat 107-84

Megtört a jég. Zsinórban négy vereség után tudott újra nyerni a Pistons, méghozzá ezúttal elég simán: már az első negyedben tíz pont felett járt a hazai előny, a fordulás után pedig a húsz egységet is elérte a különbség. Andre Drummond remekelt Hassan Whiteside ellen, ezzel egyrészt kihúzta a vendégcsapat méregfogát, másrészt nagy lökést adott saját együttesének, a periméteren villogott Caldwell-Pope, de összességében a festékben nőtt nagyon ellenfele fölé a hazai alakulat – a könnyed és önbizalom-növelő siker után szombat hajnalban következhet a ligaelső Clippers.

Reménytelen volt a Heat. Hassan Whiteside eddigi összes idei meccsén leszedett legalább tíz lepattanót, most megállt nyolcnál, ráadásul csak hat pontot szerzett – elveszett a masszív dupla-duplát szállító Drummond mellett. A center szerint nem játszott megfelelő energiával és nem zárt ki úgy, ahogy szokott, de az ő gyengélkedését nem bírta el csapata – ráadásul védekezésben a többiek is jóval halványabbak voltak a megszokottnál, Goran Dragic többször le is teremtette társait hátul. Nagyon gyenge játékkal szenvedett sima vereséget a Miami, a „pozitívum”, hogy ez hamar eldőlt, így csak bő húsz percet játszottak a kezdők.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 22/6, Drummond 18, Harris 17
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 17, J. Johnson 15/6, McGruder 12/6

Houston Rockets – Toronto Raptors 102-115

DeRozan megőrült a harmadik negyedben. A 30,5 pontot átlagoló dobóhátvéd összesen három egységet szerzett a teljes első félidőben, de csapata így is masszív előnyben volt: újra jól védekezett a Raptors és jó pár könnyű kosarat tudott szerezni. A fordulás után javult a Houston támadásban, de javult DeRozan is, méghozzá hatalmasat: egymaga 21 (!) pontot szerzett a harmadik negyedben, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a találkozót. Rajta kívül többen is megszórták magukat (DeRozan kiosztott kilenc gólpasszt) és összességében remek csapatmunkával törte meg vereségszériáját a gárda – 50% felett dobtak kintről és szépen járt a labda.

Ennyi eladott labda nem fér bele. Az utóbbi találkozókon éppen az volt a Rockets egyik nagy erőssége, hogy magához képest vigyázni tudott a labdára, ezen az estén azonban szezoncsúcsot jelentő 28 alkalommal veszítették el a játékszert a hazaiak – James Harden egymaga 12-t (!) vállalt ebből, ami egészen borzalmas. Így hiába játszottak gyorsan, dobtak pontosan és osztottak szét 29 gólpasszt is, több mint harminc pontot kaptak csak az eladott labdáikból, ezt pedig nem lehetett ellensúlyozni, hiába védekeztek többnyire vállalhatóan félpályán.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Anderson 13/9, Capela 12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/6, Carroll 20/6, Lowry 17/6, Joseph 17/9

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 104-124

Papírforma. A legjobb és a legrosszabb mérleggel rendelkező csapat összecsapásán nagyjából hasonlóra számíthattunk, a Clippers már a nagyszünetig eldöntötte a találkozót – ugyan védekezésben nem erőltették meg magukat, de támadásban iszonyatos hatékonysággal dolgoztak. Az ekkor kialakult húszpontos különbséget megtartották a végéig a vendégek, Speights mellett a 6/7 triplát elsüllyesztő Austin Rivers is megszórta magát még, így 14. győzelmét is begyűjtötte a gárda és továbbra is vezeti a ligát.

Visszatért Nowitzki. Nyolc kihagyott mérkőzés után lépett újra pályára a Dallas legendája, de egyelőre nem igazán találta a ritmust – tíz pontot tett hozzá, igaz, összességében meglepően ponterős volt a Mavs támadásban. Ezzel együtt esélye sem volt Carlisle csapatának, hiába termelt Barnes és Matthews is, nem tudták tartani a lépést a vendégekkel – ez már sorozatban a hetedik vereségük volt és 2-12-re romlott a mérlegük.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 22/6, Matthews 18/9, Anderson 12/3
A Clippers legjobb dobói: Rivers 22/18, Paul 18/6, Jordan 16, Speights 16/3

Utah Jazz – Denver Nuggets 108-83

George Hill visszatért. A szezont parádésan kezdő irányító nyolc mérkőzést hagyott ki, de most ismét ott volt a pályán és rögtön éreztette is a hatását: beszórt 22 pontot és nagy szerepet vállalt csapata parádés harmadik negyedéből. Mellette Gordon Hayward is ismét villogott, Rudy Gobert hozott egy masszív dupla-duplát, a Jazz védekezése korábbi önmagát idézte és bár a második negyedben volt egy gyengébb időszakuk, Hillék végül magabiztos győzelmet arattak – volt egy 19-3-as és egy 17-3-as futásuk is, utóbbira már nem érkezett válasz.

Mit művelt a Denver? Ugyan hiányzott Danilo Gallinari, ez még nem volt ok arra, amit a Nuggets kezdőcsapata bemutatott: Barton egy, Nurkic kettő, Mudiay három pontot szerzett, ők hárman együtt 2/22-t dobtak mezőnyből, de Faried és Hernangomez sem szárnyalta őket sokkal túl. A padról Jamal Murray (23 pont, 5/8 tripla) ugyan ismét hozott némi lendületet, de a Denver összességében egészen vállalhatatlan produkciót nyújtott, fogalmuk sem volt, hogyan kellene megbontani a Jazz védekezését és alig 31%-kal dobtak – komoly pofonba szaladtak bele.

A Jazz legjobb dobói: Hill 22/9, Hayward 22/6, Gobert 19
A Nuggets legjobb dobói: Murray 23/15, Chandler 13/3, Hernangomez 9/3, Jokics 9

New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 117-96

Már megint a harmadik negyed. Most már hosszú ideje beszél mindenki a Minnesotával kapcsolatban arról, hogy mekkora zuhanás következik be náluk a harmadik negyedben szinte minden meccsen, de ezúttal sem történt másként: ezt a tizenkét percet 36-18-ra veszítették el Wigginsék. Félidőben még csak három ponttal vezettek a hazaiak, de a fordulás után el is dőlt a mérkőzés, az említett Wiggins 2/19-es mezőnymutatót szenvedett össze, Townsnak sem ment, Rubio nem szerzett pontot és végül újabb pofont kapott a gárda idegenben.

Nincs megállás. A pocsék kezdés után zsinórban negyedik mérkőzését nyerte meg a Pelicans, ezúttal az agresszív védekezés mellett Anthony Davis hatalmas estéjével: a csapatjáték kevésbé működött, de a magasember ezt 45 ponttal (17/27 mezőnyből) ellensúlyozta. Vezérletével uralkodott a festékben a hazai alakulat és végig óriási nyomást helyezett a Minnesotára, illetve végig előrébb is járt – a harmadik negyedben aztán eldőlt a kérdés, innentől már csak le kellett hozni a találkozót. A New Orleans kezd zárkózni a tabellán, hiszen 6-10-re javult a csapat mérlege, igaz, most idegenbeli túra következik.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 45/6, Jones 17, Moore 12
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 26/3, Wiggins 13, Dieng 13

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 149-106

Törlesztett a Warriors. Pár hete a Lakers meglepő győzelmet aratott Curry-ék ellen, azon az estén szakadt meg Curry nagy triplasorozata, volt tehát miért hajtania az MVP-nek. Be is szórt 7 triplát, kiosztott 9 gólpasszt, a társai pedig követték: Durant és Thompson szétlőtte a gyűrűt, Draymond Green 9 pattanója mellé 11 gólpasszt adott. Már az első negyedben 20 pont körül járt a differencia, a nagyszünetben 30 felett – ennek ellenére nem állt le a GSW, és végül franchise-rekordot jelentő 47 (!) gólpasszt osztottak ki. A Lakers visszavághat szombat hajnalban, de nem lesz könnyű dolguk…

Ezen az estén senki nem tudott volna csodát tenni. D’Angelo Russell, a Lakers fiatal hátvédje több hetet fog kihagyni térdsérülése miatt, de ma ő sem segíthetett volna, a GSW feltárta a vendégek összes problémáját védekezésben – volt belőle bőven. Sok szakíró véli úgy, hogy a Lakers szinte egy az egyben a Warriorst utánozza csapatépítésben, nos, most a mester csúnyán leoktatta a tanítványt. Ha pozitívumot akarunk találni, akkor az újonc Brandon Ingram estéjét említhetjük, karrierje során először kezdett az NBA-ben, és nem vallott szégyent.

A Warriors legjobb dobói:Curry 31/21, Durant 28/6, Thompson 26/12.
A Lakers legjobb dobói: Ingram 16/6, Williams 16/3, Clarkson 16.

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 116-101

Ma minden klappolt a Kingsnél. Cousins szokásos parádéja (36 pont, 13 pattanó) mellett Darren Collison és Rudy Gay is sokoldalúan játszott, a trió beszórt 9 triplát, így azt is simán elbírták, hogy Barnes a berendezést se találja el. A védőspecialista Barnes és Afflalo azonban így is letette névjegyét, kiválóan fogták össze a Sacto periméter-védekezését, az ellenfél szökőévente talált be kintről. A kispad is remekelt, mind a 4 cserejátékos 8-9 pontot szerzett, valahogy így képzelik a Kingsnél a tökéletes meccset.

Újabb Westbrook-erőlködés. Egy gólpassz híján majdnem tripla-duplázott az OKC vezére, kiharcolt 19 büntetőt, volt 18 mezőnykísérlete – fantasy kosárlabdában ezért „ölni tudnának”, azonban a valóságban ismét előjött a probléma, hogy túl sokat volt a kezében a labda, és a csapattársai kihűltek. A három hármast beszóró Oladipo mellett senki nem tudott huzamosabb ideig előlépni, védekezésben pedig nem tudtak mit kezdeni a Sacramento small-balljával, simán átdobták őket. Utóbbi kilenc meccsükből a hetediket bukták, az ellenfelek hamar kiismerték a támadójátékukat, de a védelmük is egyre gyakrabban fagy le – nincs mese, változtatniuk kell, mert már csak 50 százalékon állnak.

A Kings legjobb dobói: Cousins 36/9, Collison 21/9, Gay 17/9.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31/3, Oladipo 18/9, Adams 11.

 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus