20 pontos hátrányból nyert Dallasban a Cavs, remekelt az OKC

144 pontot dobott a Milwaukee, 132-t a Raptors, hússzal nyert a Sixers és Kevin Durant vezetésével a Phoenix is győzni tudott: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Orlando Magic - Philadelphia 76ers 92-112

Nem volt erő az Orlandóban. A Magic a szoros washingtoni siker után, másnaposan állt ki a Joel Embiid nélküli Sixers ellen, és az derült ki, hogy nem maradt energia a vendéglátóban: csak 39%-kal dobott mezőnyből a hazai csapat, és a 27%-os triplázás is elég beszédes adat a támadójátékkal kapcsolatban. A Philly ennek köszönhetően Embiid nélkül is győzni tudott, Tyrese Maxey (23 pont, 3/6 tripla) mellett Tobias Harris (22 pont, 7 lepattanó) és De'Anthony Melton (22 pont, 4/7 tripla) is jól mozgott, és bár ők sem csillogtak igazán támadásban, de a védekezésük nagyon harapott, megnyerték a lepattanózást, hattal kevesebb labdát adtak el, és 58-40-re győztek a festékben, nekik volt megoldásuk arra, hogy a dobásaik nem igazán ültek. Így az este nagy részében vezetni tudtak, ugyan három negyeden kerestül szorosan alakult a helyzet és tartotta magát a Magic, de a záró etapban rá tudott lépni a gázra a Philly, ott 17 ponton tartotta ellenfelét, és eldöntötte a küzdelmet - vezetett 23 egységgel is, végül kereken 20-szal  győzött, összességében fontos idegenbeli sikert húzott be az MVP-jelöltje nélkül. Maxey egyébként úgy fogalmazott, hogy új dolgokat próbáltak ki védekezésben Embiid hiányában, más felfogást alkalmaztak, és bevált, úgyhogy ezzel különösen elégedettek, de azért örülnének, ha holnap este már nem ezt kellene játszani a Rockets ellen...

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 24/3, Suggs 20/3, Banchero 19/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 23/9, Harris 22/3, Melton 22/12

 

Houston Rockets - Phoenix Suns 113-129

Frissebb volt a Suns. A Rockets a Pacers elleni hazai vereség és egy egészen borzalmas tripladobó teljesítmény másnapján, back-to-back lépett pályára, ez pedig főleg a védekezés intenzitásán látszott meg: elöl nem voltak rosszak, de hátul nem nagyon akadt ellenszerük a Phoenix játékára. A vendégeknél Kevin Durant (27 pont, 10 lepattanó, 16 gólpassz) hatalmas meccset játszott, folyamatosan vezényelte a pick-and-rollokat és rengeteget labdázott, karrierje 18. tripla-dupláját jegyezte és a 16 gólpasszával megdöntötte az eddigi személyes rekordját is, Eric Gordon 7/11 triplával jutott el szintén 27 pontig, a Booker-Allen hátvédpár pedig 36 pontot és 10 gólpasszt tett hozzá - csapatszinten 57%-kal dobtak mezőnyből és 42%-kal tripláztak, így ki tudták használni a Houston gondjait. A mérkőzést már az első félidőben megalapozta Frank Vogel csapata, ugyanis a nagyszünetben 73-55-re vezetett, a fordulás után már csak ezt a fórt menedzselte a társaság, amely szokás szerint megint nagyon magas percszámot kért a húzóembereitől, hiszen Durant például 41 minutumot töltött a parketten. A győzelem viszont meglett, úgyhogy sorozatban három vereség után újra nyerni tudtak és ismét egálban vannak a nyugati 10. Golden State-tel, sőt fél meccsre megközelítették a Houstont és a Lakerst - holnap a Charlotte ellen kötelező lesz nyerniük. Ami a Rockets helyzetét illeti: Dillon Brooks nem tudott játszani a tegnap összeszedett sérülése miatt, és most Jabari Smith Jr. is kidőlt, amikor a harmadik negyedben kiment a bokája - nincsenek jó formában, a holnap esti, Sixers elleni derbi nem ígérkezik könnyűnek.

A Rockets legjobb dobói: Sengün 24/3, Green 23/18, Holiday 13/9
A Suns legjobb dobói: Durant 27/9, Gordon 27/21, Booker 20/3

 

Oklahoma City Thunder - New York Knicks 129-120

Tovább robog a Thunder. Az OKC előző este simán nyerte a Minnesota elleni kiemelt nyugati rangadót, és ezzel a lendülettel kezdett most is, az első negyedet 38-25-re nyerte, és lelépte a karácsonyi, Bucks elleni sikerből érkező New Yorkot. A Knicks aztán rendezte a sorait és szorosabbá tette a küzdelmet a folytatásban, a záró etapban is futott az eredmény után, párpontos lemaradásban üldözte ellenfelét, de utolérni nem tudta, és az utolsó öt percben Jalen Williams sorozatban három villanása eldöntötte a találkozót - ezekkel 119-108 lett az állás, már csak két és fél perc volt hátra, az ő nagy dobásai megtörték a New York ellenállását. Williams egyébként is parádés teljesítményt nyújtott, hiszen 36 pontot dobott 13/17 jó dobással és 5/5 (!) triplával, ráadásul főleg a döntő jelentőségű negyedik negyedben élt igazán, amikor 17 pontot termelt 6/7-es mezőnyözéssel, benne az említett három clutch dobással. Alapvetően persze most is Shai Gilgeous-Alexander (36 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) kontrollálta az eseményeket és vezette a csapatot, de Williams extrája nagyon kellett az újabb sikerhez, és Chet Holmgren (22 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) is bőven hozzátette a magáét - összességében 54%-os mezőnymutatóval, 44%-os triplázással és alig négy (!) eladott labdával zárták az estét, főleg ez utóbbi számított igazán nagy dolognak.

Túl sokat hibázott a Knicks. A kissé lagymatag kezdés után Julius Randle (25 pont, 9 lepattanó, 13 kiharcolt büntető) és Jalen Brunson (24 pont, 7 gólpassz) vezetésével összekapta magát a New York, a két középső negyedet megnyerte és visszaért az OKC sarkába, de azt a pluszt nem tudta meglépni, amivel átbillenthette volna a mérleget a maga oldalára. A legnagyobb problémát az okozta, hogy szinte képtelen volt labdát szerezni a gárda, miközben ő maga 18 (!) alkalommal adta el a játékszert, Brunson és RJ Barrett 5-5 alkalommal ajándékozta el, ami akkora különbséget eredményezett a lehetőségek számában, hogy azt nem lehetett ellensúlyozni. Sok fontos pillanatban hibáztak, bár Tom Thibodeau szerint ebben benne volt az is, hogy az OKC nagyon agresszíven repült rá a labdákra, a játékvezetők pedig minden ilyen helyzetben továbbot intettek, néma maradt a síp, amitől frusztráltabbak is lettek a vendégek. Összességében az első negyedtől kezdve végig hátrányban játszottak és azért kapartak, hogy közelíteni tudjanak, de nem maradt elég erő a hajrára - a hozzáállással Thibodeau elégedett volt, a vége nem sikerült, de holnap este Orlandóban lehet javítani.

A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 36/15, Gilgeous-Alexander 36/6, Holmgren 22/3
A Knicks legjobb dobói: Randle 25/3, Brunson 24/3, Quickley 22/12

 

Dallas Mavericks - Cleveland Cavaliers 110-113

20 pontos hátrányból nyert a Cavs. Mitchell, Garland és Mobley nélkül továbbra is rendkívül tartalékos volt a Cleveland, és az első félidő még ennek megfelelően alakult, ugyanis a nagyszünetben 15 ponttal vezetett a Dallas, és volt közte kereken 20 egység is a texasiak javára, a Cavaliersnek nem igazán volt válasza a vendéglátó játékára. A fordulás után azonban elkezdett működni a védekezés, odaértek a passzsávokba, kellően fizikálisak voltak a betöréseknél, és hirtelen elkezdett szétesni a dallasi produkció, a Cavs pedig közelíteni tudott, a harmadik negyedben csak 21 pontot kapott, és visszaért látótávolságon belülre. A döntő szóaztán a negyedik negyedben következett, amikor öt percig (!) nem engedtek pontot a Dallasnak, így az akkor éppen 11 egységnyi hátrány 5 egységnyi előnnyé változott - egy 15-0-s rohammal fordult át a találkozó, a hajrában pedig már nem engedte azt ki a kezéből az ohiói alakulat. A Mavs a legvégén még támadhatott az egyenlítésért, de ott sem jutottak el érdemi dobóhelyzetig, Luka Doncicot már leradírozta a Cavaliers, úgyhogy három meghatározó játékosa nélkül aratott parádés idegenbeli győzelmet, és a gondjai ellenére remek formába lendült, a New Yorkot meg is előzte a tabellán. Egyénileg Caris LeVert (29 pont, 7 gólpassz, 6/11 tripla), Jarrett Allen (24 pont, 23 lepattanó, 6 gólpassz) és Isaac Okoro (22 pont, 4/7 tripla) volt a húzóember, de a Strus-Porter páros is jegyzett 13 gólpasszt, védekezésben pedig mindenki óriási energiákat mozgósított, úgyhogy abszolút megérdemelt a sikerük, egyszerűen jobban akarták, jobban kapartak azért, hogy nyerjenek.

Csak Doncic, de a végén ő sem. Továbbra sincs más verziója a Dallasnak, csak és kizárólag a Doncic-show, ami legutóbb varázslatosra sikerült a Suns ellen, ezúttal viszont nem hozott sikert - a szlovén klasszis ugyan dobott 39 pontot, volt 7 lepattanója, 6 gólpassza, 2 labdaszerzése és 2 blokkja is, de a negyedik negyedben ő sem tudott megoldást találni, a többiek pedig szokás szerint csak belőle tudtak megélni, teljes mértékben tőle függtek. A második félidőben összesen 41 pontot tudott összeszenvedni a gárda, teljesen megállt a játékuk, a lepattanózást amúgy is elbukták 57-37-re, azon bleül 18-7-re maradtak alul a támadópattanók tekintetében, fizikálisan nem voltak olyan szinten, mint a nagyon felpörgő Cleveland, így pedig a 20 pontos fór sem volt elég az üdvösséghez. Érdekesség, hogy nem a Doncic nélküli perceiken ment el a találkozó, akkor indult el a Cavs nagy rohama, amikor a szlovén visszatért a pályára a negyedik negyedben - most back-to-back mennek a nyugati éllovas Minnesotához, túl sok jóra jelenleg nem számíthatnak.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/9, Curry 19/15, Hardaway Jr. 14/3
A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 29/18, Allen 24, Okoro 22/12

 

Washington Wizards – Toronto Raptors 102–132

Az első negyed végéig volt szoros a mérkőzés. Két viszonylag rossz formában lévő csapat találkozott Washingtonban, amely összecsapásnak igazából túl nagy tétje nem volt, hiszen a Wizards már régen elengedte ezt a szezont, míg a Toronto olyan szinten elmarad az előzetes várakozásoktól, hogy lassan már a playin-helye is veszélybe kerül. A hazaiaknál ezen az estén sem volt olyan játékos, aki előlépett volna, így lényegében az első negyed végéig volt versenyben a fővárosi gárda, ahol elsősorban Kyle Kuzma (14 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) és Jordan Poole (14 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) kettőse felelt a pontokért. A Raptors egy 19–1-s futást abszolválva döntötte el viszonylag hamar a győztes egylet kilétét, a vendégeknél O.G. Anunoby (26 pont, 6 lepattanó), Pascal Siakam (22 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Scottie Barnes (20 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) is hozta a kötelezőt, ez pedig végül magabiztos sikert eredményezett.

A Wizards legjobb dobói: Poole 14/3, Kuzma 14/3, Kispert 13/6
A Raptors legjobb dobói: Anunoby 26/9, Siakam 22, Barnes 20/12


Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 122–144

Hamar elfogyott a tartalékos Nets. Back-to-backen lépett pályára a Brooklyn, amely három kezdőjét is pihentette, és többnyire az újoncait, valamint a two-way kontraktussal rendelkező játékosait küldte a Bucks ellen pályára. Mindezek ellenére az első három negyedben tartotta a lépést az ellenfelével a gárda, melynek keretéből az újonc Jalen Wilson (21 pont, 10 lepattanó), valamint Trendon Watford (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) kettőse lépett elő. Azonban a triplavonalon kívül olyannyira súlytalan volt a csapat, hogy harminckét kísérletéből mindössze hetet tudott a gyűrűbe juttatni, a Milwaukee pedig ezt kihasználva átszáguldott az ellenfelén. Giannis Antetokounmpo (32 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz), Khris Middleton (27 pont,10 gólpassz) és Cameron Payne (18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) triója vitte a vendégeknél a prímet, de rajtuk kívül még további négy játékos lépte át a tíz dobott pontos határt.

A Nets legjobb dobói: Wilson 21, Watford 17, Clowney 14, Smith Jr. 14
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Middleton 27/9, Payne 18/15  

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus