21:00-kor Pacers-Clippers a tv-ben, jön az idei utolsó NBA-játéknap

Kilenc találkozóval int búcsút 2022-nek az NBA alapszakasza, nézzük, hogy mit érdemes tudni a játéknap előtt.

Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 21:00 (Sport 1)

A Clippers a keleti túra ötödik állomásához érkezik, Philadelphiában és legutóbb Bostonban kikapott, közte Detroitban és Torontóban nyert, most pedig Indianában is jó esélyekkel léphet pályára, hiszen bár Jackson és Batum játéka kérdéses, de közel teljesnek tűnik a keret. A Pacers is jó formában van, ötből négyet nyert, legutóbb a Clevelandnek dobott 135 pontot, az elmúlt másfél hét során nyert Bostonban és Miamiban is, fontos sérültje pedig szintén nincs, minden kulcsember bevethető. Így alapvetően színvonalas rangadóra van kilátás, ahol az lesz a kérdés, hogy a Clippers elit védekezése mennyire tud érvényesülni így a túra végén a sokszor szenzációs indianai támadójátékkal szemben, George-ék mennyire bírják megtörni a Haliburton-Hield páros lendületét, mennyire tudnak fizikálisak lenni ebben a helyzetben. A LAC támadásban elég akadozó, de amikor mindenki ott van a pályán, akkor van benne fantázia, Leonardék most is képesek lehetnek elegendő pontot szerezni (a túrán még nem dobtak 110 alatt), a kérdés tényleg a védekezés lesz, az mostanában fellazult kicsit a korábbiakhoz képest, a Pacers pedig könyörtelenül kihasználja az ilyesmit. A felek eddig egyszer találkoztak, akkor Los Angelesben a LAC nyert 114-100-ra.

 

Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 01:00

A Brooklyn jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata sorozatban 10 győzelemmel, karácsonykor simán verte a Milwaukee-t, azóta győzött Clevelandben és Atlantában, az elmúlt húsz mérkőzéséből 17-et megnyert, úgyhogy toronymagas favoritként érkezik Charlotte-ba is. A Hornets még mindig a liga egyik legrosszabb mérlegével bír, de tagadhatatlan, hogy LaMelo Ball extrájával az elmúlt időszakban elkezdett feljönni a víz alól, és az előző hat találkozójából hármat is megnyert, legutóbb az OKC-t győzte le ebben a csarnokban, úgyhogy most már nem lehet annyira lesajnálni, mint korábban. Az esélyek viszont ettől még egyértelműek, ha Ball hozza magát, a Netsben akkor is több tűzerő van, de ráadásul Ben Simmons révén akár meg is nehezeíthezik a charlotte-i karmester dolgát, amivel szinte nyert ügyük lehet - ha megfelelő intenzitással játszanak, akkor nem lehet gondjuk, de ez nyilván kérdéses az év utolsó napján, egy papíron hatalmas kötelező meccsen, zsinórban tíz siker után.

 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 01:00

A Bulls back-to-back érkezik a Detroit lebirkózása után, Zach LaVine 43 pontjával sikerült kiharcolniuk a győzelmet az utolsó percekben, így a fáradtság biztosan nem mellettük szól. A Cavs papíron sokkal jobb csapat eddig, de most éppen belecsúszott egy hármas vereségsorozatba, ráadásul eddig otthon volt igazán erős, idegenben csak 6-10-re áll, és bár Chicagóban aratott már idén egy sima győzelmet, de most nem feltétlenül ezt ígéri a papírforma. A Bulls ötből négy győzelem után, behúzott szoros végjátékokat követően, motiváltan lép pályára, DeRozan és LaVine is jó formában van, míg a Cavsnél szétesett az eddigi ligaelső védekezés, a három vereség során 118, 125 és 135 pontot kapott a társaság, az a fő kérdés, hogy ezt sikerül-e orvosolni - ha igen, akkor pihentebben feléjük billenhet a mérleg nyelve, de csak akkor, ha hátul összeszedik magukat. A helyzetüket viszont nehezíti, hogy Garland, Mobley és Osman játéka is kérdéses. 

 

Houston Rockets - New York Knicks 01:00

Nagyon kellene ez a győzelem a Knicksnek, amely zsinórban nyolc győzelem után sorozatban öt vereséget szenvedett el, és bár ebből az első négy balszerencsés, szoros pofon volt alapvetően egészen jó játékkal, de legutóbb váratlanul simán maradt alul a társaság a Spursszel szemben - kérdés, hogy a lendület is elfogyott-e, vagy képes-e még összeszedni magát az együttes. Barrett biztosan nem játszhat még, Brunson pályára lépése kérdéses, nagy szükségük lenne az irányítóra, hogy sikerüljön megoldaniuk a feladatot, ami papíron megint kötelező lesz: a Rockets nyugati utolsó, és nagyon ritkán kap 110 pont alatt, az előző két meccsén 126-ot és 129-et engedett. Támadni viszont Porterék is tudnak, így lehet ebből egy jó dobópárbaj, ha a New York nem tudja stabilizálni magát, de az tény, hogy a vendégeken ott lesz a nyomás: nyerniük kell, mert a nagy széria ellenére már megint csak 50%-on állnak...

 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 01:00

A Mavs elkapta a fonalat, pontosabban Luka Doncic őrült üzemmódba kapcsolt az elmúlt meccseken, Christian Wood kezdi megszokni a kezdő szerepkört, és kicsit igazodott az egész csapat játéka, ami nem gálázós, de sorozatos győzelmeket eredményezett mostanában - az előző öt mérkőzésüket megnyerték, így már megelőzték a Sunst. A Spurs nyilvánvalóan sokkal lejjebb található, nem lehet egy lapon említeni a két csapatot, de tegyük hozzá, hogy Keldon Johnsonékban teljesen váratlanul van ott mindig a bravúr, legutóbb a New Yorkot tudták meglepni, és összességében 50%-osak az utóbbi tíz meccsükön, magukhoz képest ők is jó passzban vannak. A Dallasnak nagyon kellene ez a siker is, az ilyen mérkőzéseket be kell húzniuk ahhoz, hogy jó legyen a mérlegük, de Finney-Smith, Kleber és Green továbbra sem játszhat - meglátjuk, hogy sikerül-e kipipálniuk a papírformát, idén alaposan meggyűlt a bajuk eddig az ilyen feladatokkal...

 

Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 02:00

Ez lesz a játéknap kiemelt rangadója két nyugati topcsapat között, hiszen a Pelicans holtversenyben vezeti a konferenciát, míg a Grizzlies másfél meccsel lemaradva harmadiként követi. A felek novemberben kétszer is találkoztak, mindkétszer az aktuális hazai csapat nyert, ami most a Memphist segíti, de meglátjuk, hogy ebből mi érvényesül: Moranték nemrég még komolyabb hullámvölgyben voltak, ötből négyet buktak, gyengén játszottak, majd legutóbb már jobb játékkal nyertek Torontóban, de azt még nem jelenthetjük ki, hogy túl vannak a problémákon. A Pelicans viszont zsinórban ötöt nyert, Zion Williamson továbbra is élete formájában van, clutch helyzetben is megbízható, mellette pedig Brandon Ingram nélkül is jól működik a csapat elöl-hátul - most viszont back-to-backet vívnak, előző este a Sixers elleni rangadót nyerték meg otthon. Két remek csapatról van szó, amelyek esetében az aktuális forma a Pels, a hazai pálya és a frissesség a Grizzlies győzelmi esélyeit növeli, érdekes lesz látni, hogy az előző este 11 triplát dobó McCollum mire megy Bane-ékkel, illetve hogy hogyan alakul a Jackson Jr.-Williamson és az Adams-Valanciunas párharc.

 

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 02:00

Mindkét fél back-to-back érkezik egy vereség után, a Wolves Milwaukee-ban kapott ki egy jobb első és egy gyenge második félidővel, míg a Pistons Chicagóban kellemetlenkedett egészen a hajráig, de az utolsó perceket 17-3-ra vesztette el, és végül ismét kikapott. Egyik csapat sincs jó passzban, a Minny zsinórban ötöt bukott, és bár a ligautolsó elleni hazai mérkőzésnél nagyobb kötelező nem igazán létezik, de most ez sem lesz egyszerű feladat. Anthony Edwards megbízhatóan hozza a jó teljesítményeket, de védekezni nem igazán tudnak, Gobert és Towns pedig nincs, így a palánk alatt komoly gondjaik lehetnek - a teher nélkül játszó Pistons pedig többször is megmutatta már, hogy jó csapatok ellen is tud jól játszani, ha olyan napot fog ki. Hogy a b2b kiből mit hoz ki, azt meglátjuk, mindenesetre a Wolvesnak nagyon nyernie kellene a zuhanórepülés és a tabellán elfoglalt helyezés (nyugati 11. pozíció) miatt is. 

 

Oklahoma City Thunder - Philadelphia 76ers 02:00

A Philly back-to-backet vív a New Orleans-i vereség után, összességében egymás után kétszer kapott ki Doc Rivers csapata sorozatban nyolc győzelmet követően, így most szeretne visszaülni a lóra - a b2b ezen nem segít, viszont Tyrese Maxey visszatért előző este, és benne van a pakliban, hogy most sem kap pihenőt. Az OKC frissebb, de egy nappal korábban Charlotte-ban kapott ki, és bár összességében nem futott rossz formát az elmúlt időszakban, de az azért egyértelmű, hogy nincs a Sixers szintjén - így pedig az lesz a döntő, hogy a vendégek mennyire tudnak felpörögni a találkozóra. Shai Gilgeous-Alexander, Josh Giddey és Lu Dort révén azért tud veszélyt okozni a Thunder, vert meg jó csapatokat is idén, de ha megfelelő fizikális és mentális állapotban lesz az Embiid-Harden duó, akkor azért az erőviszonyok egyértelműek lesznek. 

 

Utah Jazz - Miami Heat 03:00

Itt mindkét együttes back-to-back lép pályára, a Heat szoros küzdelemben kapott ki Denverben, a Jazz pedig egy ponttal maradt alul Sacramentóban. Mindkét csapatot nehéz "olvasni", és mindkettőnek nagyon kellene a győzelem, hiszen egyaránt playin-helyen állnak 50%-os mérleggel, nagyon nem mindegy, hogy merre mozdulnak el innen. A hazai pálya mindenképpen a Utah mellett szól, de majd meglátjuk, hogy a Markkanen-Adebayo csata hogyan alakul, és hogy a Herro-Lowry-Butler sor le tudja-e nyomni a Clarkson-Conley-Sexton rotációt. Lehetetlen jósolni, a Miami az utóbbi meccsein talán kicsit meggyőzőbb, a Jazz sorozatban három vereség után lép pályára, de otthon így is 12-5-re áll a gárda, a Heat pedig nagyon messze van attól, hogy bármennyire is stabil csapatként gondoljunk rá...

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus