41 pont a Jazz újoncától, rangadót nyert az OKC

Donovan Mitchell parádézott, Anthony Davis megsérült - nincs vége a Memphis kálváriájának - oktatott a GSW - nyerni tudott a Thunder. 

Egy újoncé volt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legjobb teljesítménye ma hajnalban, Donovan Mitchell 41 pontjával sorozatban ötödik győzelmét aratta a Pelicans ellen a Jazz - a túloldalon a vereségnél is nagyobb baj, hogy megint megsérült Anthony Davis. Oktatófilmet vetített támadójátékból Orlandóban a GSW, lenyomta a Detroitot a Washington, Paul George és Steven Adams vezette győzelemre a Thundert, a Raptors pedig a festékben verte meg a Pacerst. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Orlando Magic - Golden State Warriors 112-133

Oktatófilm. Bemutatót tartott támadójátékból a Golden State, ugyan védekezésben nem szakadtak meg a vendégek, elöl gyönyörű dolgokat produkáltak - ezt a legjobban talán az mutatja meg, hogy 55 mezőnykosarukra 46 (!) gólpassz jutott, ami természetesen szezoncsúcs az NBA-ben. Ezt tetézték azzal, hogy 60% felett (!) dobtak mezőnyből, a Durant-Thompson páros 21/28-at (!) hajított, Curry és Green dupla-duplázott, de ki kell emelnünk a padról 16 ponttal és három blokkal beszálló újonc Jordan Bellt is - itt megemlíthetjük, hogy a csapatszinten kiosztott tizenegy sapka is elég impresszív a GSW részéről. A győzelmük nem is forgott veszélyben, 41 pontot szórtak az első negyedben és végig vezettek a találkozó folyamán, minden sztár alaposan feltöltötte a statisztikai lapját, Steve Kerr pedig érthetően elégedett volt, főleg az előző két, gyengébben sikerült mérkőzés után. Bár egy apró szépséghibát azért mégis el kell könyvelniük, a valamiért hevesen reklamáló Durantet kiállították a negyedik negyedben...

Nincs mit tenni. Amikor ilyen sebességgel játszik a Warriors, akkor túl sok dolgot nem tehet az ellenfél, bár Frank Vogel szerint a hazai játékosok nem voltak elég kemények védekezésben, nem nehezítették meg eléggé Curryék dolgát. Ez valószínűleg így van, de a védekezés sosem volt az erősségük, arra pedig nem lehetett reális esélyük, hogy túldobják a bajnokot, hiába szórt 29 pontot Aaron Gordon - magukhoz képest nem játszottak rosszul, de végig hátrányban voltak, egy pillanatra sem tudták megtörni a GSW lendületét. Holnap este New Yorkba látogatnak, ahol hét meccs óta tartó idegenbeli nyeretlenségi sorozatukat igyekeznek majd megtörni.

A Magic legjobb dobói: Gordon 29/15, Fournier 22/12, Simmons 18
A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/9, Durant 25, Curry 23/9

Washington Wizards - Detroit Pistons 109-91

Nagy győzelem. John Wall nélkül nagy tettet hajtott végre a Washington azzal, hogy legyőzte a keleti élcsapatnak számító Detroitot, ráadásul az is belefért, hogy Bradley Beal mindössze tíz pontig jusson, előléptek mások. Az utóbbi meccsek gyenge teljesítményei után Scott Brooks külön leült videózni Markieff Morrisszal, aki most sokkal aktívabb is volt, 23 pontig jutott és főleg a második félidőben villogott, a padról karriercsúcsot jelentő 17 egységet szórt Tomas Satoransky, ezt pedig megspékelték 16 támadópattanóval is - nagyon agresszíven robbantak be minden labdára, fegyelmezetten, koncentráltan, harcosan játszottak. Ez a védekezésükön is meglátszott, a második félidőben nagyon megfogták a Pistonst, így rendkívül fontos sikert arattak és 3-3-ra állnak Wall nélkül - most indulnak egy ötmeccses idegenbeli túrára, az nem lesz kis feladat.

Meglepődött a Pistons. Andre Drummond szerint nem voltak felkészülve arra, amit a Wizards támadópattanózásban csinált és az egész mérkőzés során képtelenek voltak erre reagálni - 16-4-re kaptak ki ezen a téren, összesen pedig 49-32-re bukták el a lecsorgók csatáját. A nagyszünetben még így is vezettek hat ponttal a vendégek, de a fordulás után jött egy komoly hullámvölgy, a Washington futott egy 17-0-t, itt pedig el is úszott a meccs a Detroit számára, 35-15-re vesztették el a harmadik negyedet Reggie Jacksonék, támadásban pedig egyszerűen nem találták meg újra a ritmust - a záró etapban már nem volt esélyük, komoly pofonnal utazhatnak tovább Philadelphiába.

A Wizards legjobb dobói: Morris 23/6, Porter 17/3, Satoransky 17/6
A Pistons legjobb dobói: Harris 15/6, Drummond 14, Bradley 13/3

Toronto Raptors - Indiana Pacers 120-115

A festékben nyerte meg a meccset a Toronto. Végig szorosan alakult a találkozó, az első negyed végén a Pacers járt előrébb, de a második játékrészben 12 pontot vertek ellenfelükre a hazaiak és fordítani tudtak, majd a szünet után valamennyit ismét közelített az Indiana. Egy dolog azonban végig állandó volt, ugyanis a festékben dominálni tudott a Raptors: kereken 70 pontot (szezoncsúcs) szereztek erről a területről DeRozanék és külön ki kell emelnünk a padról 18 ponttal, 2 blokkal, 8/8-as mezőnymutatóval beszálló Jakob Poeltl játékát, aki tökéletesen használta ki, hogy az ő védője rendszeresen besegített máshova. A negyedik negyedben is folyamatosan eljutottak a gyűrűig Lowryék, így a hajrát le tudták menedzselni és hozták az újabb hazai sikert, ezzel utolérték a Pistonst és fél meccsre vannak csak a Clevelandtől.

Oladipo extrája sem számított. Mindent megtett a Pacers vezére, 36 pontos szezoncsúcsot szórt, végig tartást adott csapatának támadásban, kiválóan dobott (14/22 mezőnyből), kiosztott hat gólpasszt és védekezésben is parádés dolgokat csinált (3-3 labdaszerzés és blokk), de hiába: ő sem tudta győzelemre vezetni az Indianát. Nate McMillan ugyan felhívta csapata figyelmét arra, hogy szorítsák ki a Torontót a festékből azok után, hogy legutóbb hatvan pontot szórtak innen a Charlotte-nak DeRozanék, de ezt kicsit sem tudták megvalósítani, a negyedik negyedben pedig már egyre frusztráltabbá, türelmetlenebbé váltak - csak ebben az időszakban 1/11-es triplamutatót produkáltak, így nem tudtak fordítani. Most viszont sorozatban hat hazai meccset vívnak, elsőként a New Yorkot fogadják.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Poeltl 18, Ibaka 15/9
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 36/9, Turner 17/3, Collison 16/6

Miami Heat - Charlotte Hornets 105-100

Borzalmas kezdés után győzelem. Rémesen nyitotta az összecsapást a Miami, az első öt perc után 16-1-re vezetett a Charlotte, mivel 0/11-gyel álltak mezőnyből Dragicék, akik négy ziccert is elhibáztak ebben az időszakban. Ezt követően azonban összekapták magukat, még a nagyszünet előtt visszajöttek egálra, majd a szorosan alakuló találkozón (a második félidőben senki nem vezetett négy pontnál nagyobb előnnyel a végjátékig) sikerült felülkerekedniük: 95-96 után futottak egy 9-0-t másfél perc alatt, így a fennmaradó negyven másodpercben már nem volt esélye a Hornetsnek. Ebben a futásban is kulcsszerepet vállalt a 27 pontos karriercsúcsot hozó, az utóbbi időben alig 23%-kal célzó Josh Richardson, őt mindenképpen ki kell emelnünk, de a clutch triplával jelentkező Waiters, valamint a 44 ponttal, 7/17 triplával és 12 gólpasszal beszálló kispad is megérdemli a dicséretet.

Idegenben nem megy. Steve Clifford szerint semmi baj nem volt a vendégjátékosok akaratával és energiájával, de egyszerűen nem tudták mivel ellensúlyozni a Miami kinti dobóformáját: a hazaiak 14/35, a vendégek 5/20 hármast süllyesztettek el, ez jelentette a különbséget. Ettől függetlenül megnyerhették volna a meccset, bő két perccel a vége előtt még vezettek, de gyakorlatilag egyetlen minutum alatt megverték magukat és vereséget szenvedtek - idegenben csak 1-10-re állnak idén és egyet sem sikerült megnyerniük hat olyan találkozójukból, amikor vezettek az első negyed után. 

A Heat legjobb dobói: Richardson 27/9, Waiters 19/12, Ellington 14/12
A Hornets legjobb dobói: Williams 16/6, Batum 13/6, Carter-Williams 12, Zeller 12, Lamb 12

Chicago Bulls - Sacramento Kings 106-107

Újabb egypontos vereség. Előző este óriási csatában, egy három másodperccel a vége előtt kapott kosárral maradt alul a Bulls Denverben és most is egyetlen pont döntött a végén - igaz, csak azért, mert Jerian Grant bevert még egy hármast az utolsó pillanatban. A szoros végjáték viszont ezúttal sem az ő asztaluk volt, védekezésben most sem tudtak megfelelő munkát végezni clutch helyzetben: lemaradtak Bogdanovicsról és Randolph-ról, majd 24 másodperccel a vége előtt kaptak egy nagyon fájdalmas kosarat Foxtól is. A végén büntetőt is hibáztak, így nem tudták megtörni a jeget, sorozatban nyolcadik vereségüket szenvedték el, csak 3-18-ra állnak, amivel természetesen ligautolsók.

Van tartás a Kingsben. Azok után, hogy milyen pocsék teljesítményt nyújtott az első hónapban, az utóbbi időben feljavult a Sacramento, nyert két meccset idegenben is, összességében pedig 7-15-re áll, mindössze fél meccsel lemaradva a Suns-Grizzlies párostól és másféllel a Lakerstől. A siker kulcsa elsősorban a 36 éves Zach Randolph volt, aki több tanári játékot is bemutatott és 25 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát szállított, de a kispadról beszálló Bogdanovics és Cauley-Stein, valamint a négy blokkot és a meccs talán legfontosabb kosarát jegyző Fox is dicsérhető - 50% felett dobtak mezőnyből, kiosztottak 29 gólpasszt és tíz blokkot, szép győzelem után utazhatnak tovább Milwaukee-ba.

A Bulls legjobb dobói: Grant 17/9, Zipser 14/6, Lopez 14, Markkanen 14/6
A Kings legjobb dobói: Randolph 25, Bogdanovics 19/3, Temple 13/6

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 79-95

Felőrölte ellenfelét a Spurs. Hatalmas nyomást helyezett a Memphisre a San Antonio védekezése, a vendégek nagyon haraptak hátul, fegyelmezettek voltak, mentek minden 50-50-es labdáért, lepattanóért, ezzel az agresszivitással pedig nem igazán tudtak mit kezdeni a hazaiak. Ennek ellenére egészen a negyedik negyedig látótávolságon belül voltak a csapatok, ám akkor megtörte ellenfelét a SAS, futott egy 16-1-et és lezárta az összecsapást - támadásban ugyan csak Aldridge és Gay volt stabil opció, de a végig parádésan záró védekezés egy pillanatig sem lazult fel, így 80 pont alatt tartották a Grizzliest. Gregg Popovich csapata sorozatban negyedik győzelmét aratta és továbbra is kapaszkodik a Rockets-Warriors duóba, ráadásul úgy áll 15-7-re, hogy Kawhi Leonard még mindig nem játszott egy percet sem...

Már tíznél jár a Grizzlies. Sorozatban tizedik vereségüket szenvedték el Marc Gasolék, ilyenre pedig azért nem mostanában volt példa náluk, konkrétan 2009 januárjáig kell visszamennünk, akkor kaptak ki zsinórban tizenkétszer. Az együttes lassan egy hónapja, november 7-e óta nem nyert meccset idegenben, de ennél is durvább adat, hogy október 28-a óta (!) nem tudott győzelmet aratni hazai környezetben, akkor még legyőzték a Houstont és azóta 0-8-ra állnak otthon - nem nagyon látni, hogy mikor és mi fogja őket elmozdítani felfelé. 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 16/3, McLemore 14/6, Parsons 12/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22/9, Gay 18, Ginobili 11/9

Oklahoma City Thunder - Minnesota Timberwolves 111-107

Két extra kellett az OKC sikeréhez. Carmelo Anthonynak nem nagyon jutott labda, Russell Westbrook pedig botrányosan dobott (15 pont, 6/21 mezőnyből, 0/8 tripla, 14 gólpassz, 7 eladott labda), de így is akadt két extra egyéni teljesítmény a Thundernél, ami elég volt ahhoz, hogy megnyerjen a gárda egy szoros rangadót. Paul George állt a társaság élére és elöl-hátul parádézott (36 pont, 9 gólpassz, 3 blokk), Steven Adams pedig 11/11-es mezőnymutatóval jutott el 27 pontig, ők szállították a hazai győzelmet és meg kell említeni, hogy ez volt az első szoros meccs, amit megnyert idén az OKC: eddig minden sikerük kilenc pontnál nagyobb volt, viszont tízszer is kikaptak már kilenc pontnál kevesebbel. Most először volt meg bennük a gyilkos ösztön, a végjátékban is koncentráltak maradtak védekezésben, elöl is megcsinálták a játékokat, bedobták a büntetőket, teljesítményüket pedig jól jellemzi, hogy még az ellenfél edzője, Tom Thibodeau is megdicsérte őket.

Túl előzékeny volt a Minnesota. A vendégcsapat vereségének okai elsősorban a palánk alatt keresendők, konkrétan a 42-26-ra elveszített lepattanózásnál, mert többször is engedtek második, vagy akár harmadik esélyt a Thundernek, ami egyrészt elég lélekölő volt, másrészt lenullázta az egyébként egyáltalán nem rossz védekezésüket. Támadásban rendben voltak, hárman jutottak húsz pont fölé, a visszatérő Jeff Teague dupla-duplázott, 50% felett dobtak, 12/24 triplával és 26 gólpasszal zártak, mégsem tudtak nyerni - a végén, clutch helyzetben is engedtek támadópattanót, Adamsszel és George-dzsal sem tudtak mit kezdeni, így 13-10-ről folytathajták.

A Thunder legjobb dobói: George 36/15, Adams 27, Westbrook 15
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 23/12, Towns 23/3, Butler 22/3

Utah Jazz - New Orleans Pelicans 114-108

Mitchell megcélozta az Év Újonca címet. Ben Simmons ide, Jayson Tatum oda, a Jazz dobógépére nagyon komolyan oda kell figyelni már idén is: az utóbbi tíz meccsén közel 20 pontos átlagot hozott, most már kérdés nélkül első opció támadásban, ezúttal pedig meg sem állt egy 41 pontos karriercsúcsig. Ő az első újonc az NBA történetében Blake Griffin és 2011 óta, aki elérte a 40 pontos határt, a Jazz mezében még egyetlen elsőéves sem jutott el ilyen magasságokig, ráadásul ez a teljesítmény most győzelmet is ért. Főleg a harmadik negyed második felétől kezdve volt ellenállhatatlan, a hazaiak az ő vezérletével álltak fel 16 pontos hátrányukból és az utolsó négy percben egymaga berámolt 12 egységet, többet, mint a teljes Pelicans. Mellette még a 24 pontos Burks és a nagy munkát végző Favors is dicsérhető, a Utah pedig zsinórban ötödik sikerét könyvelhette el és már a hetedik helyen áll Nyugaton - igaz, borzalmas sorsolása van decemberben, Mitchellék kétszer játszanak a Cavsszel és a Houstonnal, találkoznak a Bostonnal, a Golden State-tel, a Washingtonnal és háromszor is megmérkőznek a Thunderrel. Egyedül a Chicago lesz olyan ellenfél, aki 50% alatt van jelenleg és nem OKC-nek hívják...

Davis megint megsérült. Három negyeden keresztül többé-kevésbé uralták a meccset a vendégek, nem vezettek sokkal, de az történt a pályán, amit ők akartak - együtt tudtak élni Mitchell kosaraival is, így is ők jártak előrébb. Azonban hiába sikerült meglépniük már egyre tekintélyesebb különbséggel, a negyedik negyed elején ismét megsérült Anthony Davis: a magasember a csapat szerint ágyéksérülést szenvedett, rá sem tudott állni a bal lábára, tolószéken gurították ki, kiesése után pedig átvette az irányítást a Jazz. Onnantól eléggé megborult az addig kiváló dobóforma, de védekezésben sem tudtak már mit tenni, kaptak 34 pontot és végül vereséget szenvedtek - Davisnek valószínűleg ki kell hagynia valamennyit, így duplán fájó számukra ez a találkozó.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 41/18, Burks 24/3, Favors 18
A Pelicans legjobb dobói: Cousins 23/6, Davis 19, Moore 18/12

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus