88 ponton tartotta a Clevelandet a Boston

Curry győztes triplát dobott Dallasban - 133 pontig jutott az OKC, 134-ig a Denver - kikapott a Spurs - Harden nélkül is nyert a Rockets.

A kiegészítők játszották a főszerepet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján, de a Boston végül különösebb gond nélkül nyomta le a negatív szezoncsúcsot döntő, back-to-backet játszó Clevelandet. A Warriors Steph Curry triplájával győzött Dallasban, a Rockets James Harden nélkül is nyerni tudott, a Spurs kikapott Philadelphiában, DeMar DeRozan Chicagóban is villogott, az OKC és a Denver pedig 130 pont fölé jutott. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Orlando Magic - Houston Rockets 98-116 

Szokatlan, de sima győzelem. Ha csak annyit tudunk a meccsről, hogy James Harden nem játszott, Chris Paul pedig megállt nyolc pontnál, (3/13 mezőnyből, 13 gólpassz), ráadásul hozzátesszük, hogy Eric Gordon is csak 5/16-ot dobott mezőnyből, akkor nehezen tudjuk elképzelni, hogy hogyan aratott győzelmet a Rockets. Pedig az első pillanattól kezdve vezettek a texasiak, már az első negyedet 13 ponttal nyerték meg, a harmadik játékrészben volt közte 28 is, könnyedén lejátszotta a pályáról ellenfelét Mike D'Antoni csapata. Az alapvetően jó védekezés mellé Gerald Green bevert 27 pontot és 7/10 triplát, Clint Capela ficánkolt a palánk alatt, összesen hatan érték el a tíz pontot, a gárda 44%-kal triplázott és kontrollálta a tempót - nem a megszokott főszereplőkkel, de nagyon magabiztos sikerrel hangolt a Houston a GSW elleni csúcsderbire.

Borzalmas kezdés. Nagyon hamar elment ez a meccs a Magic számára, ugyanis egészen pocsék formában nyitottak: az első 18 dobásukból 16-ot elrontottak, Aaron Gordon egymaga 0/8-cal kezdett és pillanatok alatt 15 pontos hátrányt szedtek össze. A második negyedben Hezonja kosaraival próbálták tartani a különbséget, de a fordulás után végleg elrohant a mérkőzéssel a Houston, csak két sérülés borzolta a kedélyeket: a hazaiaknál Simmons a hátával, a vendégeknél Nené a térdével bajlódott és idő előtt el is hagyták a parkettet. Frank Vogel szerint ilyen dobóteljesítménnyel nem lehet esélyük, mert minden mást is megnehezítenek vele maguknak, most mindenesetre pihenhetnek egy kicsit, csak vasárnap hajnalban fogadják a Clevelandet. 

A Magic legjobb dobói: A. Gordon 16/6, Payton 14, Hezonja 14/6
A Rockets legjobb dobói: Green 27/21, Capela 21, Anderson 17/3, E. Gordon 17/9

Philadelphia 76ers - San Antonio Spurs 112-106 

Embiid legyőzte a fájdalmat, a végén pedig jött Simmons. Nem sokkal a mérkőzés előtt még annyira fájt a Suns ellen megsérülő Joel Embiid keze, hogy azt hitte, egyáltalán nem tud dobni, de a bemelegítésnél kiderült, hogy mégis tud, így összeszorított fogakkal ugyan, de vállalta a játékot. Ha pedig már ott volt a pályán, akkor nem unatkozott, 35 perce alatt 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát szállított, amit négy gólpasszal és négy blokkal is kiegészített, a Sixers legjobbjaként tündökölt - mellette Ben Simmons (26 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Redick is elérte a húsz pontot, a hazai alakulat pedig tizenkét vereség után először verte meg a Spurst. A gárda uralta az első félidőt és tíz egység feletti előnyt épített ki, de a fordulás után a kocka is fordult és alig három perccel a meccs vége előtt hátrányba került - itt azonban megrázta magát Simmons, egymaga beszórt hét pontot, míg a San Antonio összesen öt egységet tudott innentől szerezni, így szoros végjátékban, de végül kiharcolta a győzelmet a Philly.

Tartalékosan. Kawhi Leonard, Danny Green, Tony Parker, Manu Ginobili és Rudy Gay nélkül lépett pályára a San Antonio a back-to-back második felén, de a cseresorból előkerülők nagyon maszív teljesítményt nyújtottak, így volt tartásuk és amikor a Sixers erre esélyt adott, meg is fordították a találkozót. A győzelemhez viszont ennél több kellett volna, hiába szórt 26 pontot Patty Mills és hiába dupla-duplázott (24 pont, 14 lepattanó) LaMarcus Aldridge, 103-101-es vezetésük után 0/5-öt dobtak mezőnyből, eladtak egy labdát, kihagytak egy büntetőt, míg a túloldalon Simmons sebessége megoldhatatlan problémákat jelentett számukra, így újabb idegenbeli vereséget gyűjtöttek be.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 26, Embiid 21, Redick 20/9
A Spurs legjobb dobói: Mills 26/12, Aldridge 24, Forbes 15/3

Washington Wizards - New York Knicks 121-103

A második félidő a Washingtoné volt. Rohanós, a védekezést nagyjából nélkülöző első két negyedet produkáltak a csapatok, mindkét fél közel 60%-kal (!) dobott és csak egyetlen pont volt a különbség a nagyszünetben, de a fordulás után lehiggadt és ráerőltette akaratát ellenfelére a Wizards. A harmadik negyed első perceiben sikerült lelassítaniuk a tempót, a festékből szerezni a kosarakat és egy 15-3-as etapot produkálni, a játékrész során végül összesen 14 pontot engedélyeztek a Knicksnek, ezzel pedig el is döntötték az összecsapást - innentől végig 15-20 egység között mozgott a távolság, nem forgott veszélyben a fővárosiak sikere. Ezért sokat tett a Hét Játékosának választott Bradley Beal (27 pont, 11/14 mezőnyből), mellette remekelt John Wall (25 pont, 9 gólpassz) és Marcin Gortat is hatékonyan dolgozott (21 pont, 9/10 mezőnyből, 8 lepattanó), az együttes pedig végül 59,3%-os, parádés mezőnymutatóval zárt - az utóbbi hat meccsből az ötödiket húzták be és a keleti negyedik helyről folytathatják.

Elfogyott az erő. Back-to-backet játszottak a vendégek és ez most érezhető volt rajtuk, védekezésben egyáltalán nem tudták tartani a Washington tempóját, de a második félidőben már támadásban is komoly gondjaik voltak - Kristaps Porzingis szerint akkor kijött, hogy a Wizards három napot pihenhetett az összecsapás előtt. A magasember maga is kifulladt a nagyszünet után, mindössze két pontot szerzett 1/6-os mezőnymutatóval, az egész New York lelassult, így az elmúlt hét meccsükből a hatodikat veszítették el és már csak tizedikek Keleten. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/6, Wall 25/3, Gortat 21
A Knicks legjobb dobói: Beasley 20/3, Porzingis 16/3, O'Quinn 13

Brooklyn Nets - Minnesota Timberwolves 98-97

Spencer Dinwiddie szenzációs. Nem sok szó esik a Brooklyn 24 éves irányítójáról, aki a Lin-Russell páros kiesése óta elképesztően stabil teljesítménnyel vezeti csapatát, 6,5 gólpasszt átlagol és amikor kell, pontszerzésben is fellép - ezúttal erre volt szükségük, szórt is 26 egységet, amivel beállította karriercsúcsát. A hazaiaknak nagyjából sikerült kontrollálniuk a tempót és limitálni a Minnesota gépezetét, fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a végén az említett Dinwiddie bizonyult a legnagyobb sztárnak a pályán: egy perccel a vége előtt bevert egy duplát, majd tíz másodperccel a vége előtt is ő villant, ez a kosár pedig a győzelmet jelentette csapata számára - egy már halott játékot fejezett be bravúrkettessel, ezzel fordított, Butler válasza pedig kimaradt a túloldalon. A Brooklyn 2-0-ra áll januárban, így már most több meccset nyert ebben a hónapban, mint tavaly, amikor 1-15-tel zárta...

Tripla nélkül nehéz. Hiába volt alapvetően jó formában a Wolves, most nagyon rossz napot fogtak ki a vendégek és érdemi kinti dobás nélkül végül nem tudtak nyerni - csapatszinten 1/11 (!) hármassal zártak, nem csak hogy nem találtak, de alig próbálkoztak távolról. Jimmy Butler révén a festéket támadták és nem is álltak messze attól, hogy ezzel is behúzzák a találkozót, de a legvégén Dinwiddie bravúrja másképp alakította a dolgokat - Kelet ellen valahogy nem megy Townséknak, csak 4-9-re állnak a másik konferencia csapatai ellen. Érdemes viszont megjegyezni, hogy tavaly ilyenkor 12 mérkőzéssel álltak rosszabbul, amivel a legtöbbet fejlődték a ligában, igaz, a Nets kilenc meccses javulása is rendkívül impozáns.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 26/12, Harris 17/12, Hollis-Jefferson 10
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 30, Wiggins 17/3, Towns 16

Miami Heat - Detroit Pistons 111-104

Most megvolt a tűzerő. A Heatnél mindig sarkalatos pont, hogy lesz-e olyan teljesítmény támadásban, amely képes nekik meccseket nyerni és most erre egyértelmű igen volt a válasz: Kelly Olynyk (25 pont, 13 lepattanó), Goran Dragic (24 pont, 13 gólpassz) és Josh Richardson (22 pont, 5/7 tripla) is remekelt, ráadásul a padról még 3/4 hármast tett hozzá James Johnson is, abszolút megvolt a sokszor hiányzó tűzerő. Ez elégnek is bizonyult a sikerhez, bár nem jött könnyen, voltak hullámvölgyek, fordulatok a mérkőzés során, de a hajrában jöttek a clutch játékok Dragictól és Olynyktől, ráadásul amikor nagyon kellett, akkor a védekezés is rendben volt, így közel két év után először van a gárda három meccsel 50% felett, ezzel már hetedik Keleten.

Drummond is kidőlt. Ugyan Avery Bradley visszatérhetett, de cserébe nem játszhatott a vendégeknél Andre Drummond, aki helyett Pistons-karrierje során először kezdett Boban Marjanovics ötös poszton. Ennek (és Reggie Jackson hiányának) ellenére jól tartotta magát a gárda, figyeltek az eladott labdákra, a támadópattanókra, pontosan büntetőztek, Bullock berámolt 5/8 hármast is, de most több volt az extra teljesítmény a Heatnél, ami a hajrában döntőnek bizonyult. Nehéz szériát kezdett meg a Van Gundy-legénység, mert most nyolc meccsből hatot is idegenben játszik le, igaz, utána 18-ból 14 hazai fellépés következik.

A Heat legjobb dobói: Olynyk 25/9, Dragic 24/9, Richardson 22/15
A Pistons legjobb dobói: Bullock 17/15, Marjanovics 15, Bradley 15/9

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 102-88

Nem volt sok esélye a Cavsnek. A back-to-backet játszó vendégcsapat láthatóan fáradtan mozgott, ráadásul a három napja pihenő Boston nagyon harapott védekezésben, ami tovább nehezítette a clevelandiek dolgát. LeBron James sem tudott igazán alkotni, de így is ő volt az egyetlen, aki 50% felett dobott mezőnyből, a többiek közül egyedül az 5/8 triplát elsüllyesztő Kyle Korvert lehet kiemelni, de Love például 1/11, Crowder 2/12, Wade pedig 2/10 dobását küldte a gyűrűbe - így nem meglepő a csapatszinten elért 34,8%-os mezőnymutató és a 25%-os triplázás sem, mindezek pedig 88 pontos negatív szezoncsúcsot eredményeztek. Összességében az első negyed közepétől hátrányban is voltak, méghozzá általában tíz pont felettiben és nem nagyon volt esélyük ezen változtatni, ráadásul Love a negyedik játékrész során bokasérülést szenvedett, el kellett hagynia a parkettet. Az ellenfélként visszatérő, de pályára nem lépő Isaiah Thomast egyébként hatalmas ováció fogadta a bostoni nézőtéren és a volt társak is köszöntötték, Terry Rozier pedig arról beszélt, hogy reméli, februárban már védekezhet IT ellen.

Nagyon mély a Boston. Ugyan a Cavs védekezése szépen elvette Al Horford játékát és a folyamatos duplázásokkal sikeresen limitálta Kyrie Irvinget, de a Celtics részéről volt még tartalék: a padról húsz ponttal, 4/6 triplával szállt be Terry Rozier, Marcus Smart szintén csereként 15 pontot és 3/6 hármast tett hozzá, de Tatumra és Brownra is lehetett számítani, megmutatta mélységét a keleti listavezető. Az első negyedben futott 7-0-s rohammal, majd Rozier sorozatban dobott nyolc pontjával lépett meg Brad Stevens alakulata, a második félidőben pedig már abszolút kontrollálta a dolgok alakulását a társaság, így sorozatban negyedik győzelmét is behúzta - szombat hajnalban újabb rangadót vívnak Irvingék, ezúttal a Minnesotát fogadják. 

A Celtics legjobb dobói: Rozier 20/12, Smart 15/9, Tatum 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 19, Korver 15/15, Green 13

Chicago Bulls - Toronto Raptors 115-124

Ez nem fair. DeMar DeRozan eddig is a liga egyik legfoghatatlanabb támadójátékosa volt a félelmetes középtávolijai és a rengeteg kiharcolt büntetője miatt, de egyre inkább úgy fest, hogy megtanulja/megtanulta a triplát is: decemberben már 39%-kal tüzelt kintről (igaz, csak meccsenként három kísérletből), a két januári találkozón viszont eddig 10/17-nél tart. Ezúttal 5/8-at küldött a helyére, amit kiegészített 10/10 büntetővel és eljutott 35 pontig, valamint hat gólpasszig eladott labda nélkül, ismét lehetetlen volt megállítani, vezetésével pedig újabb győzelmet aratott a Toronto. Igaz, ehhez most váratlan extrákra is szükségük volt, Delon Wright (25 pont, 4/5 tripla, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezetésével a kispad rengeteget tett hozzá a meccshez, nekik köszönhetően tudták ledolgozni a hátrányukat és a negyedik negyedben fölénybe kerülni - ha nem is egyszerűen, de végül sorozatban hat vereség után törték meg a jeget Chicagóban. 

Ennél pontosabb és fegyelmezettebb játék kell. Ugyan Kris Dunn most szinte használhatatlan volt pontszerzésben, a kiválóan dobó Holiday-Markkanen-Mirotic trió vezetésével nagyon harapott a Bulls az első negyedben és tízpontos előnyt épített ki, megvolt a ritmus és a Raptors fölé tudott nőni a hazai csapat. A folytatásban azonban megtört ez a lendület, védekezésben rengeteg hibát és fegyelmezetlenséget követtek el, támadásban pedig egyre türelmetlenebbé váltak, főleg a cseresor - Fred Hoiberg szerint folyamatosan nulla, vagy egy passz után vállaltak rossz dobásokat, így pedig nem lehet mérkőzést nyerni. Összességében szoros csatára késztették a Raptorst, de alulmaradtak, így bármilyen jól is néznek ki, zsinórban harmadik vereségüket gyűjtötték be.

A Bulls legjobb dobói: Holiday 26/18, Markkanen 22/6, Mirotic 20/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35/15, Wright 25/12, Ibaka 16/3, Lowry 16/6

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 122-101

Könnyedén hozott kötelező. Nem adott sok esélyt ellenfelének a Milwaukee, az első percektől kezdve a hazaiak diktálták a tempót, hamar előnybe is kerültek, és bár a lazább védekezésük miatt nem tudták lezárni a kérdéseket az első félidőben, megtették ezt a harmadik negyedben - a különbség megközelítette a húsz egységet, itt megtörték a Pacers ellenállását. Jason Kidd adott is némi pihenőt az ismét remeklő Giannis Antetokounmpónak (31 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), de a többiek perceire is figyelt, hiszen szombat hajnalban már a Raptors elleni rangadót kell megnyerni - 20-16-tal, keleti ötödikként várhatja ezt a társaság. Érdekesség, hogy Matthew Dellavedova sorozatban harmadszor osztott ki kilenc gólpasszt, most mindössze 17 játékperc is elég volt neki ehhez, a Bucks csapatszinten 33 assziszttal zárt, de érdemes kiemelni, hogy 58,7%-kal dobtak mezőnyből, 52,9%-kal tripláztak és 89,3%-kal büntetőztek, nagyon koncenetráltak voltak.

Tovább zuhan az Indiana. Zsinórban ötödször kapott ki a Victor Oladipót ezúttal is nélkülöző Pacers, Nate McMillan, a csapat vezetőedzője szerint pedig ismét "ajándékokat" adtak az ellenfélnek - az első és a harmadik negyed elejét is átaludták, védekezésben szinte félreálltak, támadásban pedig eladták a labdákat. Az sem segített, hogy reménytelenek voltak távolról (3/15 tripla csapatszinten), mindenesetre nagyon mély gödörben vannak, igaz, most sorozatban négy hazai meccset játszanak, ott kimászhatnak ebből.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31, Middleton 27/9, Brogdon 17
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 24, Collison 17/3, Stephenson 15/3

Dallas Mavericks - Golden State Warriors 122-125

Játszott a tűzzel a GSW. A nagy négyes mindegyik tagja remekelt támadásban, kerek 100 pontot pakoltak fel a táblára Curry-ék, szükség is volt rá, mert a kispad Iguodala és Casspi hiányában jóval haloványabb volt a megszokottnál. Időnként látványosan elvesztették a ritmust, az első félidőben 12, a harmadik negyedben 9 pontos fórt adtak le, a végjátékban pedig ismét 12 egységnyi előnyről engedték vissza egálra a Dallast pár eladott labdával. A végén viszont Curry remekül használta ki Green elzárását és hatodik triplájára már nem érkezett válasz – a GSW zsinórban nyolcadszor győzött idegenben, ezt Houstonban nyújthatják tovább.

Megint csak egy kicsi. A ligában talán a Dallas mérlege a leginkább becsapós, a Nyugat alsó harmadában tanyázó texasiak szinte minden meccsükön szoros küzdelemben kapnak ki, ma is egy labdára voltak a bajnok legyőzésétől. Heten értek el legalább 11 pontot, Matthews 7 triplával, a padról beszálló Powell 21 ponttal hozott extrát, a cseresor összességben 51 pontot tett a közösbe, többször visszaküzdötték magukat, de az i-re ismét nem tudták feltenni a pontot. 

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 22/21, Powell 21/6, Barnes 18/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Thompson 25/9, Durant 25/3.

Denver Nuggets - Phoenix Suns 134-111

A Sunsnál megfeledkeztek valamiről. Mégpedig arról, hogy van a meccsnek második félideje is. Bár a Denver került előnybe, a második negyedet 41-27-re hozta a Phoenix, kisebb meglepetést szimatolhattunk. A vége azonban nemhogy meglepetés, hanem egy nagyon csúnya vereség lett – a harmadik negyedben feltörölték velük a padlót a hazaiak, a negyediket csak simán nyerték, a vendégek semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Tyson Chandler nélkül átjáróház volt a védelem, támadásban egyedül az újonc Josh Jackson dicsérhető, a húzóemberek teljesen besültek elöl-hátul.

Elképesztő tűzerő. A Suns besülése mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy ma a Denver támadásban amihez nyúlt, arannyá változott. 62% felett dobtak, a prímet a 14/17-es mezőnyt rittyentő Gary Harris vitte, a kezdőből mindenki 50 százalék felett célzott, a padról hárman jutottak el kétszámjegyű ponttermésig, 51 kosarukra 35 gólpassz jutott. Az utóbbi időben nem voltak jó formában, talán ez a mai siker lökést ad nekik. 

A Nuggets legjobb dobói: Harris 36/9, Chandler 17/9, Lyles 16/6.
A Suns legjobb dobói: Booker 17/6, Chriss 16/9, Monroe 16.

Utah Jazz - New Orleans Pelicans 98-108

Davis elintézte. Extrán védekezett a Jazz, 20 eladott labdába hajszolták bele a Pelicanst, ugyanakkor amikor helyzetbe kerültek a vendégek, akkor kíméletlenek voltak: 50 százalékkal dobtak mezőnyből és bevertek 14 triplát. Davis és Cousins dupla-duplázott, Holiday sokoldalú volt, ugyanakkor Cousins kisebb sérülést hordott ki lábon, Rondo pedig csak 15 percet tölthetett a pályán, így a Jazz előtt esély nyílt a győzelemre. Az addig támadásban gyengélkedő Davis azonban a negyedik negyedben óriásit játszott, szinte képtelen volt hibázni, ilyen fokozat pedig már nem volt a Jazzben. 

Távolodik a playoff. A Jazz utolsó 10 meccséből hetet bukott, így már négy vereséggel számlál többet, mint a 8. Pelicans, ráadásul a bombaformában lévő LAC is megelőzte már őket. Valamit ki kell találniuk, mert gyakorlatilag három emberen múlik most a győzelmük – ma hiába volt extra Joe Johnson, Mitchell kicsit haloványabb és Hood egészen borzasztó (1/10 mezőnyből) estéjét senki nem tudta ellensúlyozni. A végjátékban a védekezés sem klappolt, Davist is hagyták tombolni – vagy átbeszélik a dolgokat, vagy közös imát tartanak Rudy Gobert minél gyorsabb felépüléséért…

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/9, Johnson 20/6, Favors, Rubio 11-11.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Holiday 24/6, Cousins 19/6.

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 96-133

Minden szinten csőd. Lonzo Ball hiánya egyre nagyobb gond a Lakersnél, teljesen szétesett a támadójátékuk, a védekezésük is akadozik, zsinórban szedik be a buktákat, a maival pedig valószínűleg le is értek a gödör aljára. Hiába termelt szépen az újonc Kyle Kuzma, Carmelo Anthony azt csinált mellette, amit akart, utóbbi elmondható Caldwell-Pope és Westbrook, illetve Ingram és George viszonylatában is. Annak örülhetnek, hogy Brook Lopez egészen jól tért vissza sérüléséből, így a későbbiekben talán támadásban méltó ellenfelek lehetnek. 

Terrance Ferguson lehet a sorsfordító OKC-ben? Andre Roberson több meccsre kidőlt térdfájdalmak miatt, a helyén karrierje során először Terrance Ferguson kezdett – a kissé ismeretlen újonc kihagyta az egyetemet, és egy ausztráliai profiszezon után draftolta a Thunder. A hátvéd nem is tétlenkedett, 6 triplát vert be, vele egycsapásra kiváló lett a spacing, egyszerre élt nagyon a Westbrook-Anthony-George-Adams négyes, a kezdőötös 101 pontot tett fel a táblára, innentől kezdve a cseresor simán megoldotta a többit. Ferguson 3 labdát is szerzett, ha ilyen számokat hoz, Roberson már csak a cserepadra fog visszatérni…

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 18/6, Caldwell-Pope 12/6, Clarkson 11/6.
A Thunder legjobb dobói: Ferguson 24/18, George 24/9, Anthony 21/9.

A tabella ezen a linken található!

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus