A bravúr küszöbén a Miami, továbbjutna a Knicks és a Lakers is

Négy mérkőzéssel folytatódik az NBA rájátszása, ahol idegenben harcolná ki a továbbjutást a New York Knicks és a Los Angeles Lakers is, a Milwaukee Bucks azért kapar, hogy ne érjen nagyon csúfos véget a szezonja, a Kings-GSW párharc pedig az ötödik mérkőzésével megy tovább. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a forduló előtt.

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 01:00


A Cavs két nappal ezelőtt egy már-már váratlanul kellemetlen helyzetbe került: a negyedik meccsen elszenvedett vereséggel 3-1-es hátrányba került az alapszakaszt közvetlenül mögötte záró New York Knicks ellen, így már egyáltalán nem fér bele a botlás a részükről, ha ott akarnak lenni a második körben. A hazaiak egyelőre nagyon küszködnek a támadójátékukkal, az eddig lejátszott meccsek alapján a legrosszabb támadóhatékonyság az övék, egy mérkőzés kivételével mindig száz pont alatt maradtak Mitchellék – bár érdemes megjegyezni, hogy a Knicks sem hasít az előrefelé játékban, egyszerűen megfojtja egymást a két fél elit védekezése. A Knicks úgy van egy győzelemre a továbbjutástól, hogy a csapat 27%-kal dobja a triplát és alig 40%-kal céloz mezőnyből a párharc során, ez elsősorban annak köszönhető, hogy Julius Randle nem tud mit kezdeni a Cleveland magasabb szerkezetével. Jalen Brunson viszont abszolút csapata élére lépett, aktív játéka és 24 pontos átlaga kimagaslik a vendégek keretéből. A Cleveland szintén szenved a dobásaival, ők is alig érik el a 30%-ot kintről, ráadásul az elmúlt két meccsen nem érkezett extra sem Mitchelltől, sem pedig Garlandtől, előbbi 30%-os tripladobásánál jóval többre lesz szükség, ha versenyben szeretne maradni a hazai csapat. A Cavs szempontjából azonban pozitívum, hogy az eddig lejátszott négy találkozón a hátvédpáros összesen 52 gólpasszt osztott ki, Mitchell és Garland között az aktuális forma alapján a szerepek meccsről meccsre változhatnak, bármelyikük képes a másik mögé állni és kiszolgálni társát, ha úgy van. A Clevelandnek muszáj lenne valahogyan feltörnie a rájátszásban eddig legjobb Knicks-védekezést, nem csak ezen a mérkőzésen, hanem a következő kettőn is. Bickerstaffnak kockáztatania kell, különben ismét kudarcba fullad a szezonjuk, aminek köszönhetően a NYK tíz év elteltével juthat újra a második körbe. A tét tehát nem kicsi, azonban jól tudjuk, hogy nyomás alatt hogy tud teljesíteni Donovan Mitchell, meglátjuk, hogy képes lesz-e felszívni magát a hazai csapat…

A párharc állása: 3-1 a Knicks javára.

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 01:30


A Grizzlies pontosan olyan helyzetben van, mint a Cleveland: kötelező nyernie hazai pályán ahhoz, hogy folytatódjon a szezon számára. A hazaiak azonban nincsenek túl ideális helyzetben, Ja Morant hiába hoz remek számokat, de a csuklója láthatóan nem egészséges, ráadásul aggodalmat okozhat az is, hogy csak ebben a párharcban volt legalább 2-3 olyan jelenet, amikor ész nélkül, fejvesztve akart átzsákolni az előtte álló védőt – egyszer sem sikerült és a földet érés minden alkalommal imához kötött volt. Ahogyan nem segít az sem, hogy Dillon Brooks startégiája egyelőre úgy néz ki, hogy teljesen a fordítottjaként sül el: ahelyett, hogy rossz dobásokba kergette volna bele és a bőre alá férkőzött volna LeBron Jamesnek, a Lakers sztárja 24 pontot és 13 lepattanót átlagol a párharcban, a legutóbbi, hosszabbításban aratott LAL-győzelemben pedig pályafutása első 20-20-as estéjével vezette győzelemre az arany-lilákat, több clutch kosarat is szerezve. Brooks ehelyett 11 pontot átlagol, teljesen értelmezhetetlen 33-22%-kal, de jutott már például korábban a kiállítás sorsára is – eddig úgy néz ki, hogy ő nem képes elbírni a terhet, ezt mutatja az is, hogy több meccs utáni sajtótájékoztatón sem volt hajlandó nyilatkozni a médiának. A két csapat egyébként klasszis védekezést mutat be, a Memphis a hatodik, a Lakers pedig harmadik védekezésben, JJJ és AD csatája pedig egyenesen a rájátszás egyik legizgalmasabbja a palánkok alatt. A Lakers legutóbb azt is elbírta, hogy Davist teljesen kivette a játékból a Grizzlies védekezése, LeBron James mellett azonban előlépett Austin Reaves, Jarred Vanderbilt és D’Angelo Russell is kulcspillanatokban, az egyenlítés kiharcolása után a hosszabbításban állva hagyta ellenfelét az arany-lila alakulat. A Memphisnek most mindent egy lapra kell feltennie, támadásban többre lenne szükség Dillon Brookstól, de csapatszinten is javítaniuk kellene 41%-os mezőnyhatékonyságukon. A Grizzlies minden bizonnyal mindent meg fog tenni azért, hogy egy hazai győzelemmel életben tartsa reményeit, kemény játékra lehet számítani tőlük, hiszen nem férnek bele további megingások, nem csak ezen, de a következő meccseken sem, kíváncsian várjuk, hogy melyik fél akarata érvényesül inkább.

A párharc állása: 3-1 a Lakers javára.

 

Milwaukee Bucks – Miami Heat 03:30


A Miami a szezon meglepetésének kapujában áll, Jimmy Butler karrierjének egyik legjobb mérkőzésével a negyedik meccset is behúzta a Heat, hiába térhetett vissza a Bucks csapatába Giannis Antetokounmpo és hiába jegyzett azonnal egy tripla-duplát, Butler megállíthatatlan volt, 56 pontjával nem tudott mit kezdeni a Milwaukee. A Bucks védekezése a playoffban teljességgel eltűnt, az alapszakaszban még negyedik 112-es DRtg a rájátszásra 121-esre süllyedt vissza, ami a playoff-mezőny legrosszabb mutatója. A Heat ezzel szemben éppen ellenkező irányban változott radikálisan, a vendégek támadójátéka rakétaként kilőtt, az alapszakaszban hozott 25. támadás az első körben egyenes a legjobbá javult. A Bucks védekezésének leolvadását persze valamelyest (de nem teljesen) magyarázza Giannis sérülése, a Heat fejlődése viszont azért is különösen nagy eredmény, mert az első meccsen Tyler Herro, a harmadik találkozón pedig Victor Oladipo szezonja ért véget egy sérülés miatt – két fontos támadójátékosa nélkül tehát mondhatni meglepően felülteljesít a Miami. A Milwaukee-nak már nem fér bele újabb kudarc, egy újabb vereség egy nagyon korai búcsút jelenthetne a ligaelső számára, ami nagyságrendileg akkora kudarc lenne, mint a Dallas Mavericks tavaszi leolvadása az alapszakaszban. A hazaiak várhatóan egy nagyobb tempót fognak diktálni, Giannis mellett Holiday és Middleton hatékony játékára is szükségük lesz, a védőoldalon pedig Portis és Lopez jó teljesítménye is elengedhetetlen. A Heatnél az a kérdés merülhet fel, hogy meddig képes ilyen magas szinten túlteljesíteni a csapat és Jimmy Butler képes lesz-e szinte egyedül a második körbe juttatni csapatát – már csak egyetlen extra meccsre vannak attól, hogy 2012 óta az elsők legyenek, akik nyolcadikként kiejtik a konferencia győztesét, ennek ellenére hazai pályán a Bucksot tartjuk esélyesebbnek, akik egy győzelemmel talán az utolsó szalmaszálba kapaszkodva találnák meg ritmusukat.

A párharc állása: 3-1 a Heat javára.

 

Sacramento Kings – Golden State Warriors 04:00


A felek az utóbbi évek talán legikonikusabb párharcát vívják egymással, mindkét csapat megnyerte a hazai meccsét, így 2-2-vel fordulhatnak a váltott pályás meccsekre. A legutóbbi, negyedik találkozójuk ráadásul tényleg mindent felülmúlt, egy végletekig kiélezett mérkőzésen végül egyetlen ponttal a GSW tudott nyerni. Akkor De’Aaron Fox óriási clutch kosarakat süllyesztett el, majd hiába játszott nagyon jól Steph Curry, kis híján az ő rossz döntésén ment el a meccs: az irányító úgy próbált időt kérni a végjátékban, hogy már nem volt csapatának egy sem. Fox kulcspillanatban szerzett tripláival a győzelemért támadhatott a Kings, Harrison Barnes hármasa azonban kimaradt, így a címvédő tudott egyenlíteni. A mérkőzést követő napon röppent fel egy hír, miszerint Fox mutatóujja eltört, kétségesnek vélték a játékát, a játékos azonban nem rég megerősítette, hogy ő mindenféleképpen ott fog lenni ma a pályán, így nem lesz fontos hiányzója a hazaiaknak. Kérdés persze, hogy az irányító mennyire tudja majd komfortosan mozgatni a sérült ujját, ha láthatóan nem lesz egészséges, akkor elsősorban a játékszervezésben jeleskedhet a dobások helyett – ami azt jelenti, hogy a befejezések elsősorban Sabonis és Barnes mellett a cserejátékosok feladatai lesznek. A felek egyébként teljesen azonos szinten teljesítenek a párharcban, védekezésben és támadásban is teljesen hasonló számokat hoznak, a Warriors viszont mind mezőnyszázalékban, mind kinti hatékonyságban jobban teljesít ellenfelénél. A Kingsnek mindenképpen feljebb kellene tornásznia valahogyan azt a 30%-os triplázást, míg a GSW-nek leginkább a labdára kellene jobban odafigyelnie, meccsenként eladott 15 labdájuk megnehezítheti Curry-ék helyzetét. Az esélyek teljesen kiegyenlítettek, a legnagyobb kérdés az lesz, hogy Fox játéka mennyire lesz korlátozva az ujjtörése miatt, illetve, hogy hogyan alakul majd a lepattanócsata a Looney-Sabonis párharcban, kíváncsian várjuk, hogy milyen újabb mérkőzést tartogat számunkra ez a párharc.

A párharc állása: 2-2.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus