A Brooklyn Nets megszakította a Warriors sorozatát

A Warriors sorozata megszakadt Brooklynban, és a Hawks is nagyon fontos sikert aratott a Pacersszel szemben. A Spursnek 24 órával egy hosszabbításos siker után sem okozott gondot a Dallas, míg a Portland újabb pontzuhataga a 4. negyedben most már győzelmet ért. A Rockets gálázott a Lakers ellen, a Toronto ezúttal a Detroitot tolta el az útjából – a Phoenix pedig nagyon fontos sikert aratott Minnesotában.

 

A játéknap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 112-90

Nowitzki limitálva. A 21 pontot átlagoló német klasszis ezen az estén mindössze nyolc egységet szerzett 3/14-es (!) mezőnymutatóval. Ez lehetne meglepetés is, ám az utóbbi hét találkozásukat egyaránt a Spurs nyerte, Nowitzki pedig ezeken a meccseken 14,4 pontot és kevesebb, mint 40%-ot átlagol.
 
Lepattanókkal és pontossággal lehet kompenzálni. Bár kilenccel több labdát adtak el Popovich tanítványai, 55-32-re nyerték a lepattanók csatáját, ez pedig döntőnek bizonyult. 10%-kal pontosabban céloztak mezőnyből és a triplavonalon túlról is, 20%-kal a büntetővonalról. Innen ráadásul 18-cal többször kísérletezhettek - igaz 17-tel több mezőnykísérlete volt a Mavsnek.
 
A harmadik negyedben eldőlt. Ebben a szakaszban a 25-ig jutó Tony Parker 6/6-os mezőnymutatóval vezette a Spurst, akik összességében is 13/16-ot produkáltak és 37-24-re megnyerték a negyedet.
 
A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Belinelli 17/6, Duncan 16
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 21, Carter 14/6, Wright 9
 
Toronto Raptors - Detroit Pistons 112-91
 
Eladott labdák. A Pistons 15 alkalommal szórta el a játékszert, ezekből pedig 25 pontot szerzett a Raptors. Ugyan a Toronto is eladott tíz labdát, a Detroit ebből csupán tíz pontot ért el.
 
Fordulás után beleerősített a Toronto. 54-50-re még a Detroit vezetett a szünetben, a harmadik negyedet aztán egy 17-4-es rohanással nyitotta a Raptors, a teljes második félidőben pedig 62-37-re múlták felül a vendégeket. A botrányosan dobó DeRozan is koncentráltabbá vált és büntetőkből eredményes tudott lenni.
 
Ellentétes utak. A Toronto legutóbbi kilenc, 50% feletti csapat ellen lejátszott meccséből nyolcat megnyert, csupán Miamiban szenvedtek vereséget. Ezzel szemben a korábban 50% környékén tanyázó Pistons zsinórban hatodik meccsét bukta el.
 
A Raptors legjobb dobói: Lowry 21/12, DeRozan 19, Ross 17/15
A Pistons legjobb dobói: Jennings 22/9, Stuckey 14, Smith és Caldwell-Pope 13 és 13/3
 
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 97-87
 
Hiába a legjobb mérleg. Nem feltétlenül a Pacers volt a találkozó esélyese, ugyanis 2006 óta nem tudtak nyerni Atlantában - ez 12 meccset jelent. Ennek ágyazott meg az is, hogy Lance Stephenson jobb térde megsérült, így ő nem állhatott Vogel mester rendelkezésére.
 
Botrányosan támadott az Indiana. A ligaelső csupán 40%-kal célzott mezőnyből, 19 gólpasszukra 16 eladott labda jutott, David West pedig ismét tíz pont alatt maradt - legutóbbi hét meccséből hatodszor. Még nála is gyengébben teljesített Roy Hibbert, aki 1/8-at dobált össze mezőnyből, két ponttal és négy lepattanóval zárta az estét, de Hill 33%-a sem nevezhető szépnek.
 
Korver: 105. Az Atlanta triplavetője nem áll le, zsinórban 105. meccsén is beköszönt kintről, sőt, ezúttal háromszor is, 8 dobásból elért 17 pontjával pedig csapata legeredményesebb játékosa volt ezen az estén. Szükség is volt a pontjaira, mert Millsap 1/10-es mezőnymutatóval riogatott, és Teague is sok dobást elhibázott.
 
A Hawks legjobb dobói: Korver 17/9, Antic 16/9, Scott-Teague 15/3-15
A Pacers legjobb dobói: George 28/9, Granger 14/3, Hill 10/6
 
Brooklyn Nets - Golden State Warriors 102-98
 
Feléledt a Brooklyn? Karácsonykor még izzott a talaj Jason Kidd lába alatt, azóta azonban javulást mutat csapata: zsinórban negyedik győzelmüket szerezték meg, ezzel máris a rájátszást érő 8. helyen állnak. A Warriors tíz győzelem után kapott ki, valószínűleg kevesen jelölték volna meg Brooklynt, mint végállomást.
 
Szoros volt a vége. A Deron Williams nélkül játszó Netsben Joe Johnson vállalta magára a vezérszerepet, 27 pontjával húzta csapatát, de életjeleket mutatott Kevin Garnett is, aki 13 pontjából 11-et szerzett a záró etapban, ráadásul az utolsó percben elcsípte a 34 pontot termelő Steph Curry átadását is. Ez előtt szűk fél perccel egyébként Iguodala kezéből is kihúzták a labdát, Johnson pedig nem hibázott a vonalról, így nem maradt esélye a vendégeknek.
 
A Nets legjobb dobói: Johnson 27/6, Blatche 17, Garnett-Livingston 13-13
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/6, Lee 20, Thompson 14/12
 
New Orleans Pelicans – Washington Wizards 96-102
 
Idegenben otthon. Utolsó hét idegenbeli mérkőzése közül hatot megnyert a Wizards, ennek is köszönhetően a keleti 3-4. helyen álló Atlantával és Torontóval azonos számú vereséggel ötödikek. Ma a 4. negyed elején 89-66-ra vezettek, Trevor Ariza (21 pont, 10 lepattanó) és John Wall (21 pont, 6 gólpassz) remekelt, de a kispadról is jó volt Jan Vesely (6/8 mezőnyből, 12 pont) és Nene Hilario (4/6 mezőnyből 11 pont) – azért az utolsó percekben volt egy kis izgulnivalójuk, de a Pelicans egykosárnyi távolságba egyszer sem ért.
 
Kár a második negyedért. 28-28-as első játékrész után Vesely és Wall vezetésével átszaladt ellenfelén a Wizards (33-16), utána hiábavaló volt Eric Gordon (23 pont, 9/18 mezőnyből) és Anthony Davis (21 pont, 8/13, 3 blokk) minden erőfeszítése – pedig a fiatal erőcsatár még pályafutása első NBA-hármasát is bedobta. Az irányító Jrue Holiday azonban ma sem tudott kikecmeregni néhány meccse tartó hullámvölgyéből: az All-Star hátvéd sem pontokban, sem gólpasszokban nem tudott érdemben hozzátenni csapata játékához.
 
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 23/3, Davis 21/3, Roberts 11/6.
A Wizards legjobb dobói: Ariza 21/6, Wall 20/9, Beal 17/9.
 
Houston Rockets – Los Angeles Lakers 113-99
 
Egy félidő volt a Lakersben. Nick Young, Pau Gasol és Jodie Meeks révén három Lakers-kosaras is eljutott 20 pont fölé, de ez is reménytelenül kevés volt. Az első félidőben 57-52-re vitt a vendégcsapat, azonban fokozatosan elfáradt a kilencfőnyi legénység – akik közül ráadásul Ryan Kelly és Chris Kaman leginkább Dwight Howard faultolásában jeleskedett.
 
Fordulás után lerohanta ellenfelét a Rockets. A 38 pontos James Harden vezetésével 33-15-re hozta a 3. negyedet a hazai csapat, innentől nem volt kérdés, melyik csapat nyer. Bár a Lakers bepróbálkozott a Hack-A-Howarddal, és egykori csapata ellen rettenetesen is dobott a center (10/24 a büntetővonalról), a túloldalon a Lakers is komoly védekezést kapott – a csapatjáték motorját, Kendall Marshallt (2/13 mezőnyből, 8 gólpassz, 6 labdaeladás) nagyon szépen limitálta Jeremy Lin és Harden, és Chandler Parsons nélkül is magabiztos sikerhez segítették csapatukat.
 
James Harden Hakeem Olajuwon nyomdokain. 1994-95-ben a legendás center dobott utoljára sorozatban három meccsen legalább 37 pontot a Rockets színeiben. Azóta James Harden az első, akinek sikerült ez a bravúr – pedig olyan nehéztüzérek is szerepeltek az elmúlt 18 évben a csapatban, mint Steve Francis vagy a többszörös gólkirály Tracy McGrady.
 
A Rockets legjobb dobói: Harden 38/6, Howard 20, Jones 15.
A Lakers legjobb dobói: Young 25/6, Meeks 21/6, Gasol 21.
 
Minnesota Timberwolves – Phoenix Suns 103-104
 
Megint oda az 50 százalék. A Timberwolves képtelen fellépni a pozitív tartományba és ténylegesen elkezdeni hajtani a playoff-helyekért – pedig a csapat névsora impozáns. Ma viszont mit sem értek a nevek, Kevin Love 4/20-as mezőnyt szenvedett össze, miközben embere, Channing Frye 5 triplát dobott be róla – de Kevin Martin és Nikola Pekovic (6/16) sem lehet túl büszke a mai produkciójára. Ezzel együtt is nyerhettek volna, két perccel a vége előtt még 103-97-re vezettek, de innentől kezdve semmi nem jött össze a húzóembereknek: Love és Martin dobást hibázott, Pekovic és Rubio pedig eladta a labdát.
 
Nagyon nagy győzelem volt ez a Sunsnak. Ezzel a sikerrel továbbra is tapadnak a Clippersre, ráadásul úgy, hogy Eric Bledsoe még mindig dögrováson van. Goran Dragic (26 pont, 9 gólpassz) és Gerald Green (14 pont) azonban kifogástalanul helyettesítette a hátvédet – utóbbi szerezte a győztes kosarat. A Phoenix azt is elbírta, hogy a 3. negyedet 30-19-re nyerte a Wolves.
 
Visszatérők meccse. Chase Budinger térdsérülése után ma léphetett először parkettre, és nem mozgott rosszul. A túloldalon a klub egyik korábbi ikonja, a 2007-ben Legjobb Hatodik Ember címet is megnyerő Leandro Barbosa jelentkezett játékra – az egykori villámléptű hátvéd 10 napos kontraktust kapott, ez idő alatt bizonyíthatja, hogy hasznos tagja lehet ennek a Sunsnak is. Barbosa közel egy év után lépett újra NBA-parkettre.
 
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 20/6, Pekovic 17, Love, Brewer 15/3-15/3.
A Suns legjobb dobói: Dragic 26/6, Frye 22/15, Green 14/6.
 
Portland Trail Blazers – Orlando Magic 110-94
 
Három negyedig tartott a csoda. Félidőben és a harmadik negyed végén is pár pontos előnyben volt a Arron Afflalo (22 pont) és Jameer Nelson (17 pont, 10 gólpassz) vezette Magic, ahol a kezdőötös kerek 80 pontot rámolt be a Trail Blazersnek. A negyedik negyedben azonban nagyon hiányzott az agyrázkódással bajlódó center, Nik Vucsevics, ekkor teljesen szétesett az Orlando védekezése.
 
A végén lecsapott a Blazers kinti sora. LaMarcus Aldridge (36 pont, 9 pattanó, 3 blokk) és a tripla-duplázó Nicolas Batum (14 pont, 14 gólpassz, 10 lepattanó) tartotta életben a Portlandet a negyedik negyedig, amikor végre megérkezett a felmentő sereg az addig csak szenvedő kisemberek képében. Matthews, Lillard és Mo Williams vezetésével a periméterről teljesen szétlőtte ellenfelét az oregoni gárda, 39-19-re hozta a záró játékrészt.
 
Most 39 is elég volt. 24 órával korábban Sacramentóban a Blazers 46 pontot termelt be a Kings gyűrűjébe az utolsó negyedben, de az sem volt elég a sikerhez – most a 39 mellé brutális védekezés is társult, ami már győzelmet ért. Újabb öröm, hogy CJ McCollum, a 2013-as drafton 10. helyen elhozott dobóhátvéd, aki lábtörést szenvedett az edzőtáborban, végre debütálhatott a Portlandben, tovább növelve ezzel a csapat tűzerejét.
 
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 36, Matthews 17/9, Batum 14/6.
A Magic legjobb dobói: Afflalo 22/6, Nelson 17/9, Davis 16.
 
Los Angeles Clippers – Boston Celtics 111-105
 
Majdnem elrontotta a Clippers. Doc Rivers régi és új csapatának összecsapása küzdelmesre sikeredett, a Boston folyamatosan kihasználta, hogy a LAC játékosai időnként elvesztették a fonalat. A Bradley-Crawford hátvédduó remekelt, a Green-Bass csatárpáros is igyekezett hozzátenni (15, illetve 14 pont) – talán centerben voltak egy kicsit lyukasak a vendégek. Jared Sullinger csak a kispadról jött, és nem váltotta meg a világot, helyettese, Kris Humphries pedig 30 perc alatt kipontozódott. A Boston még ennél is szorosabb meccset játszhatott volna, de a jól bemutatkozó Jerryd Bayless az utolsó pillanatokban kihagyott egy ziccert.
 
Ilyenkor nagyon hiányzik Chris Paul. A negyedik negyedet 88-82-es előnyről kezdte Griffin és Dudley vezette Clippers, majd egy nagy rohamot kivágva 100-84-re vezettek – innen kellett izgulniuk a végjátékban. Jamal Crawford igyekezete, hogy pótolja a liga talán legjobb irányítóját, erőlködésbe csapott át: 26 mezőnykísérletéből csak nyolcat tudott pontokra váltani, a triplavonal mögül 3/12-t hozott össze.
 
A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Crawford 26/9, Dudley 18/12.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 24/3, Crawford 24, Green 15/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus