A Bucks a Clevelandet, a Dallas a Sunst fogadja

Rögtön rangadóval indít az edzőváltás után a Bucks, fontos meccset játszik Dallasban a Phoenix, egy hét után újra pályára lép a Warriors - mutatjuk, hogy mi vár ránk az NBA hajnali programjában.

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 01:00

Mindent elmond erről a mérkőzésről, hogy a mezőny leggyengébb csapatai közül kettő játszik egymás ellen, így érdemes az elvárásokat ez alapján megfogalmazni. A Pistons bár bő egy hete legyőzte a Wizardsot és ezzel megszerezte szezonbeli negyedik győzelmét, de azóta megint sorra jöttek a vereségek – talán senkit nem lep meg, hogy a ligautolsó egyszer a Minnesotától, kétszer pedig a Milwaukee-tól kapott ki az utóbbi napokban. A Hornets háza táján sem sokkal jobb a helyzet, a vendégek csak háromszor nyertek az elmúlt tíz pályára lépésük alkalmával, ebből kettő az utóbbi három találkozójukon született: Ballék előbb a Spurst győzték le, ami viszont hatalmas meglepetés, hogy legutóbb Karl-Anthony Towns 62 pontja ellenére Minnesotában is győztesen hagyták el a pályát, talán azt senki nem látta jönni. A Charlotte-nál tegnap minden Terry Rozier elcseréléséről szólt, de a helyére érkező Kyle Lowry egyelőre nem lesz bevethető, mint ahogyan Hayward és Williams is sérültlistán van, ezzel szemben a hazaiaknál Cade Cunningham visszatérhet, sőt, Monte Morris is megkezdheti a szezont. A felek a szezon legelején játszottak egymással, azt a meccset a Pistons nyerte, talán még emlékszünk, hogy az első három meccsükből kettőt is megnyertek az autóvárosiak, az azóta eltelt három hónap alatt viszont csak ugyanennyit tudtak hozzátenni – az egyik korai siker éppen a Hornets ellen született, meglátjuk, hogy ma melyik fél szeretne kevésbé kikapni.

 

Washington Wizards – Minnesota Timberwolves 01:00

A Wizards ismét zsinórban négy meccsen kapott ki, ráadásul ebben a sorozatban olyan ellenfelek is legyőzték Kuzmáékat, mint a Spurs vagy a Pistons – jól mutatja tehát ez a néhány meccses minta is, hogy a fővárosiak nemhogy a középmezőnnyel, de még a mezőny leggyengébb csapataival sem nagyon tudják felvenni a versenyt. A Wolves már nem vezeti Nyugatot, igaz, hogy holtversenyben áll az OKC-vel és a Nuggetsszel, de hivatalosan már a Thunder áll a konferencia élén – ebben nagy szerepet játszik az, hogy Edwardsék az elmúlt két meccsükön kikaptak, előbb a közvetlen rivális OKC-től, majd Towns 62 pontja ellenére hazai pályán a teljesen reménytelen helyzetben lévő Hornets ellen is alulmaradtak, utóbbi kellemetlen botlást ma mindenképpen javítaniuk kell a vendégeknek.

 

Miami Heat – Memphis Grizzlies 01:30

Egyik csapat sem sziporkázik, a Grizzlies idei céljai gyakorlatilag már a szezon első meccse előtt szertefoszlottak, a Heat viszont úgy néz ki, hogy idén sem szeretné a playoffnál lejjebb adni. A hazaiak viszont most jól láthatóan gödörbe kerültek, az elmúlt három meccsen három náluk alacsonyabb rangsorolt csapat ellen is kikaptak (Raptors, Hawks, Magic), így már csak fél meccsel vannak a hetedik Indiana előtt. A Heat elsősorban a Rozier-Lowry cserével szerepelt a hírekben, az új játékos valószínűleg még nem lép ma pályára, mint ahogyan az újonc Jaquez szereplése is kevésbé esélyes – ennek ellenére hazai pályán, egészséges kulcsemberekkel muszáj lenne megnyernie ezt a meccset a Heatnek, egy ennyire súlytalan és sérülésekkel teletűzdelt Memphis ellen hatalmas kudarc lenne egy újabb vereség.

 

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 02:00

Érdekes módon ötmeccses mintát vizsgálva a két csapat közül a Portland van „jobb”, pontosabban „kevésbé rosszabb” formában – a vendégek a Brooklyn és az Indiana ellen tudtak nyerni az elmúlt másfél hétben, míg a Houston egy komolyabb gödörbe került és csak a Jazz ellen tudott győzelmet ünnepelni. Alapvetően viszont a Rockets jár előrébb, a texasiaknak még van valós esélyük a playinbe kerülésre, a Portland viszont egyelőre csak a San Antoniót tudja megelőzni a konferenciában – ennél sokkal előrébb nem nagyon fognak kerülni a szezon folyamán. A Blazers most back-to-back lép pályára, az előző estén Oklahomában szenvedtek a vártnál sokkal szorosabb meccsen vereséget Simonsék – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lefújást követően a csapat a rossz játékvezetői ítéletek miatt óvást nyújtott be a ligának. A Rockets hazai pályán azért más szintet képvisel, mint amit a tizenegyedik hely mutat, 16-7-es otthoni mérlege ellen a fáradtabb és egyébként is alacsonyabb játékerőt képviselő Portland a papírforma szerint kevés lehet, a hazaiaknak ez egy remek lehetőség lesz arra, hogy kimásszanak az utóbbi hetek rosszabb formájából és újra zárkózzanak a Lakersre.

 

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 02:00

A két keleti élcsapat meccse lesz a játéknap kiemelt rangadója, ami elsősorban a Milwaukee edzőváltása miatt lesz érdekes: a hazaiak a tegnapi napon a 30-13-as mérleg ellenére menesztették Adrian Griffint, a hírek szerint pedig csak idő kérdése Doc Rivers kinevezése – a mai mérkőzésen viszont még Joe Prunty másodedző fog beugrani a vezetőedzői székbe. A tapasztalt edzőnek rögtön egy nehéz ellenfél ellen kell majd helytállnia, a Cavs ugyanis az elmúlt nyolc meccsét kivétel nélkül megnyerte és jelenleg a liga legjobb formában lévő csapata, így magabiztosan őrzi negyedik helyét Keleten. A felek néhány napja már találkoztak egymással, azt a rangadót meglepően simán, negyven ponttal (!) nyerték Mitchellék, most azért egy ekkora különbségű diadal még nagyobb meglepetés lenne bármelyik fél részéről. A hazaiaknál elvileg mindenki egészséges és bevethető, a vendégek remek sorozata viszont azért is nagy teljesítmény, mert ezt Mobley és Garland nélkül hozzák, akik még ma sem lehetnek ott a pályán, de az előző meccset kihagyó Caris LeVert játéka is kérdéses egyelőre. Nagy kérdés, hogy a Bucks játéka az edzőváltást követően miként alakul át, a Cavs nyolcmeccses győzelmi szériája azért mindenképpen tekintélyt parancsoló, a Milwuakee viszont húsz hazai meccséből idén csak négyszer kapott ki, remek hazai mérlegükre pedig muszáj lesz támaszkodniuk Gianniséknak.

 

Dallas Mavericks – Phoenix Suns 02:30

Ez a Bucks-Cavs rangadó nyugati verziója lehet, két hasonló helyzetben lévő csapat mérkőzik meg egymással, akik ráadásul egymás közvetlen riválisai – a Suns remek utóbbi heteivel már a hatodik helyen áll, míg a Mavs bár botladozott az elmúlt időszakban, de még mindig csak egy meccsel van lemaradva az utolsó biztos playoff-helytől. A hazaiak az elmúlt meccseken lépést tévesztettek, négyből háromszor is kikaptak, viszont a Pelicans, a Lakers és a Boston elleni rangadók sem voltak egyszerűek, ma pedig egy újabb nehéz derbi vár rájuk. A Suns ellenben 7-3-at hozott az utolsó tíz meccsén, ráadásul most zsinórban hat sikernél járnak Duranték, úgy néz ki, hogy kezd összeállni a játék az arizonaiaknál. A Dallasnál egyelőre több a kérdőjel, Irving és Doncic játéka is kérdéses, mint ahogyan Exum és Seth Curry pályára lépése sem garantált, a két sztárra azért szüksége lenne a hazai csapatnak ahhoz, hogy a remek formában lévő Phoenix-szel fel tudja venni a versenyt – ellenkező esteben tovább nőhet a felek közötti távolság és a Mavs is egyre jobban belesüllyedne a középmezőnybe.

 

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 03:30

Ennek egy teljesen egyoldalú mérkőzésnek kell(ene) lennie, a Thunder zsinórban három győzelmével ismét utolérte a listavezető Minnesotát, sőt, a legutóbbi alkalommál már meg is előzte azt – ebben nagy szerepe volt annak is, hogy pár napja a Wolves elleni rangadót is behúzták az oklahomaiak. A Spurs esélyeiről nem érdemes szót ejteni, a SAS a liga leggyengébb csapatainak egyike, masszívan utolsó Nyugaton, sőt, az egész ligában csak a Detroit és a Washington múlja alul Popovich csapatát, így gyakorlatilag szinte borítékolható, hogy ma hajnalban is húzhatják be az újabb strigulát a vereségek oszlopába. Az OKC a Portland legyőzése után bár pihenőnap nélkül lép pályára, de így is toronymagas favoritja ennek a találkozónak, egyszerűen nem tudjuk elképzelni, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy Wembanyamáék valahogyan meg tudják lepni a nyugati elsőt.

 

Golden State Warriors – Atlanta Hawks 04:00

A játéknap egy nehezen megjósolható mérkőzéssel zárul, a Warriors egy kaotikus időszakon megy keresztül, nem elég, hogy a csapat teljesítménye nagyon gyenge, de Dejan Milojevics segédedző tragédiájával lelki traumákat is fel kell dolgozniuk a játékosoknak – a csapatnak két meccsét is elhalasztotta a liga, így már több, mint egy hete nem léptek pályára Curry-ék. A Hawks sem lehet büszke egyelőre erre a szezonra, a vendégek 18-25-tel csak a tizedik helyen állnak Keleten és bár úgy tűnt, hogy a Spurs, az Orlando és a Miami elleni győzelmekkel meg tudta találni a helyes utat a csapat, de azóta a Cavs és a Kings ellen is vereséget szenvedett – bár itt reális esélye aligha lehetett a győzelmekre. A helyzetet most súlyosbítja, hogy Trae Young agyrázkódás miatt határozatlan időre kidőlt, így legjobb pontszerzője és szervezője nélkül kellene valahogy túlélnie ezt az időszakot a csapatnak, ráadásul a hírek szerint Dejounte Murray elcserélése is csak idő kérdése – Young sérülésének súlyosságától függően akár az is elképzelhető, hogy lassan elérkezik az a pont a szezonban, amikor az Atlanta elengedi céljait. A GSW esélyeit nehéz megjósolni, nagy kérdés, hogy az egy hetes pihenő hogyan érintette a csapatot, mik zajlanak a fejekben és hogyan tudták feldolgozni az edzői stáb egyik tagjának halálát – nagyon nincsenek könnyű helyzetben a hazaiak, de , ha mentálisan készen állnak a mérkőzésre, akkor egy Young nélkül felálló, egyébként is halovány teljesítményt nyújtó Hawks ellen lehet esélyük a győzelemre.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus