A Buckst nyomta le a Mavs, győztes dobással debütált a Cavs újonca

A Suns ellen nyert a Jazz, jó formában van Ja Morant és Nikola Jokics, elsőre nem érezte a ritmust Anthony Edwards - ez történt hajnalban az NBA előszezonjában. 

Charlotte Hornets - Toronto Raptors 100-111

Ball és Hayward is bemutatkozott. Először lépett pályára az NBA-ben az idei draft 3. helyén kiválasztott LaMelo Ball, és rögtön sokoldalú játékkal vétette észre magát. Az első pontjaira még várni kell, 0/5 volt mezőnyből, azon belül 0/3 triplából, de 16 perc alatt így is leszedett 10 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt, illetve eladott 4 labdát. Mellette a Boston Celticstől megszerzett Gordon Hayward is bemutatkozott, ő 11 ponttal kezdte hornetses pályafutását. James Borrego edző elsőre nem bontotta meg a Graham-Rozier hátvédpárost, Ball csak a kispadról érkezett, ahogyan a Hayward miatt kiszoruló Miles Bridges is, de így is utóbbi lett csapata legeredményesebbje 12 ponttal. Elsőre senki sem játszott 20 perc fölött, összességében 16 játékos is lehetőséget kapott, és egyelőre a 22 eladott labda miatt lehet leginkább bosszankodni.

Bedarálta ellenfelét a Raptors. Jobban kezdett a hazai pályán játszó Hornets, egy negyedet követően 9 pontos előnyben voltak, majd a Raptors 35-19-re behúzta a második 12 percet, és innentől végig vezettek, függetlenül attól, hogy ki volt pályán. A kezdők közül VanVleet, Anunoby, Siakam és a most bemutatkozó Aron Baynes sem jött ki a második félidőre, Kyle Lowry pedig pályára sem lépett. Támadójátékukban sok volt a pontatlanság, a Siakam-Powell-VanVleet trió 7/27-es mezőnymutatót kalapált össze, de ezt a csapatszinten bedobott 19 tripla ellensúlyozni tudta. Ezen a téren a 4/7 hármast elsüllyesztő Matt Thomas (16 pont, 5 gólpassz) vitte a prímet, de a draftról érkező Malachi Flynn is betalált 3 alkalommal kintről, kiosztott 4 gólpasszt is, és vele +35-ben volt a Raptors.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 12/3, Hayward 11/3, Biyombo 11
A Raptors legjobb dobói: Thomas 16/12, Davis 13/6, Anunoby 11/3

 

Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 107-104

Okoro letette a névjegyét. Az 1/5-ös Isaac Okoro nagyszerűen kezdte profi pályafutását, 33 perc alatt 18 pontig jutott 6/9-es mezőnymutatóval, és azon belül 2/4 triplával, ráadásul 0,3 másodperccel a vége előtt az ő 2+1-es játékával nyerte meg a meccset a Cavaliers. Nem indult annyira jól az estéje, 3 negyed után mindössze 2 ponttal állt, de az utolsó játékrészben nem tudott hibázni, 5/5-ös mezőnymutatója mellett 4/4 volt a büntetővonalról is. A játék többi eleméből kevésbé tudta kivenni a részét (1 lepattanó, 1 gólpassz, 3 szerzett és 4 eladott labda), de ugyanez elmondható Darius Garlandról is (14 pont, 5 eladott labda), ahogyan a teljes kezdőről is, mert a Collin Sextont nélkülöző első ötös 4 gólpasszt osztott ki összesen, Kevin Love és Andre Drummond pedig súlytalan volt. Akadtak azért még pozitív teljesítmények, Cedi Osman 11 dobásból jutott 23 pontig, míg Thon Maker dupla-duplázott (10 pont, 10 lepattanó), de Okoro a győztes dobásával mindenki mást elhomályosított ezen a meccsen.

Csak a formába hozás a cél. Ez lehetett a mottó a Pacersnél, mert a 3 negyeden keresztül jól záró védekezésük 42 pontot engedélyezett az utolsó 12 percben, és nem szakadtak meg azért, hogy megnyerjék a mérkőzést. T.J. Warren és Jeremy Lamb sem lépett pályára, ellentétben Victor Oladipóval, aki játszott ugyan, de nem igazán találta a helyét. 21 perc alatt 2/6 jó dobással szerzett 6 pontot, és emellett leginkább a 4 eladott labdáját és az 5 személyi hibáját tudjuk kiemelni. A kezdők 21 és 27 perc között kaptak lehetőséget, és hiába villogott Sabonis (16 pont, 13 lepattanó) és Brogdon (16 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is, csapatszinten rengeteget hibáztak, csak az első ötös 19 labdát adott el. Összességében egyik csapat sem tudott vigyázni a játékszerre, és a hazaiak a meccs mellett az eladott labdák csatáját is meg tudta nyerni 26-24-re.

A Cavaliers legjobb dobói: Osman 23/9, Okoro 18/6, Garland 14/3
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 16/12, Sabonis 16, McDermott 13/3

 

San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 108-121

Vassell jól mozgott. A Spurs elsőkörös választottja, Devin Vassell kiemelhető a texasiaknál, hiszen Gay, Aldridge, vagy DeRozan átlagos és Mills jó (24 pont, 4/7 tripla, 20 perc) teljesítménye már-már megszokott - az újonc hátvéd viszont csereként beszállva hozzátett 12 pontot, leszedett 6 lepattanót, védekezésben pedig volt 3 labdaszerzése és 1 blokkja, ő kifejezetten biztatónak tűnt. Őt és Mills dobásait leszámítva viszont túl sok örömük nem volt ebben a meccsben, védekezésben nagyon nem találták az ellenszert a Thunderre, az első félidő 73 kapott pontja után pedig nehéz dolguk volt a felzárkózással - visszajöttek azért látótávolságon belülre, de a Thunder a záró etapban még rátett egy lapáttal, úgyhogy kikapott a San Antonio.

Remekelt a Thunder. A "szétcserélt" OKC szedett-vedett kerete nagyon élt ezen a mérkőzésen támadásban, a második körben kihúzott újonc, Theo Maledon 20 pontot szórt a kispadról, az 1/17-es erőcsatár, Aleksej Pokusevski 14-ig jutott 8 lepattanóval és 4/8 triplával, Frank Jackson és Shai Gilgeous-Alexander is hozzátette a magáét, Hamidou Diallo dupla-duplázott, Mike Muscala 5/5 jó dobással vert be 18 pontot, a tavalyi második körös Isaiah Roby 11 lepattanót húzott be, a veterán George Hill 11 pontja szinte szóra sem érdemes. A remek első félidő után a másodikban ugyan kicsit visszaestek, de így is kézben tartották a dolgokat, 58-45-re behúzták a lepattanózást és 54,8%-kal süllyesztettek el 17 triplát - a 23 eladott labda ellenére elsőre felszabadult és jó játékkal arattak győzelmet. 

A Spurs legjobb dobói: Mills 24/12, Gay 15/9, Aldridge 14/9
A Thunder legjobb dobói: Maledon 20/6, Muscala 18/12, Diallo 14, Pokusevski 14/12, Jackson 14/6

 

Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 102-112

Valamivel jobbnak tűnt a Dallas. Természetesen egyik csapat sem szakadt meg és nagyon sokat láttuk a cseréket, de összességében kicsit élesebbnek, letisztultabbnak tűnt most a Mavericks - a cseresor kifejezetten jól nézett ki Brunsonnal, Burke-kel, Kleberrel, tartották a lépést akkor is, amikor a Bucksnál a kezdők voltak fent. Luka Doncic 16 perc alatt 13 pontot szerzett 3/5 triplával, de a ritmus megvolt a csapatnál az ő irányításával és már ki is osztott néhány szép passzt új hátvédtársának, Josh Richardsonnak, aki 9 ponttal és 3/4 triplával debütált. A texasiak egyébként a harmadik negyedben vitték dűlőre a dolgot, ott nyertek 38-15-re, a többi három játékrészt a Milwaukee húzta be, de az az egy etap elég volt ahhoz, hogy a Dallas nyerjen - hamarosan jöhet a két csapat visszavágója.

Antetokounmpo és Middleton felkészült. A Bucks MVP-je és fő szárnysegédje első ránézésre rendben van és várja a szezonrajtot, mindketten jól játszottak ezen a meccsen: Giannis 25 pontot és 10 lepattanót jegyzett 25 perc alatt, Middleton pedig 18 egységet rámolt be ugyanennyi játékperce során. A friss igazolás Jrue Holiday még nem volt az igazi (4 pont, 4 gólpassz, 2/7 mezőnyből, 0/3 tripla), de az újak közül Craig (0 pont), Augustin (3 pont) és Forbes (2 pont) sem váltotta meg a világot - ellenben Bobby Portis odatette magát, a padról beszállva 14 ponttal és 13 lepattanóval zárt, nála csak Giannisnak volt több mezőnykísérlete a csapatban. Összességében a 40%-os mezőnymutató és a (sokkal) 30% alatti triplázás okozta a vesztüket, a Dallas stabilabb volt ezen az estén, úgyhogy van még min dolgozniuk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25/3, Middleton 18/3, Portis 14, Wilson 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 13/9, Kleber 13/9, Brunson 10/6

 

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 105-107

Az 1/1-es nem volt jó, de van potenciál a Minnyben. Anthony Edwards elsőre nem nagyon kápráztatott el senkit, 2/9 dobása akadt be 5 pontért, 1 gólpasszára jutott 3 eladott labda és 26 perce alatt beütött 5 faultot - mindkét jó dobása a második negyedben, labdavezetés után érkezett, igaz, védekezésben azért próbált aktív lenni. Úgy összességében a Minny gyengébb volt ezen az estén a Memphisnél, de hát ez tavaly is így volt, nem meglepetés, viszont Ricky Rubio 12 perce jól nézett ki, főleg amikor a 14 pontos D'Angelo Russell-lel együtt volt fent - Malik Beasley is hozzátett, Karl-Anthony Towns 13 ponttal, 8 lepattanóval és 3 blokkal zárt, de emeljük ki Jake Laymant is, aki nagyon élt a labda nélküli elmozgásoknál. Összességében a gondot a gyenge dobóforma jelentette, a Towns-Hernangomez páros például 0/9 triplát dobott, csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből - a vége azért lett szoros, mert Jaylen Nowell "megőrült" és az utolsó negyedben egymaga túldobta a Memphist 20-18-ra.

Ja Morant jó formában van. Remekül kezdett a tavalyi Év Újonca, az első félidőben szinte azt csinált, amit csak akart, volt látványos zsákolása, fastbreak-triplája, mindent jól csinált, 7/8-as mezőnymutatóval és 6 gólpasszal állt a nagyszünetben - végül 20 ponttal és 11 gólpasszal zárt 25 perc alatt, kimagaslott a mezőnyből. Az 1/30-cal kiválaszrott Desmond Bane is jól debütált, 12 pontot szerzett 5/8-as mezőnymutatóval, Kyle Anderson 4 blokkot osztott ki, Jonas Valanciunas is hozta magát - csapatszinten gyengén tripláztak, de végig vezetni tudtak és az utolsó negyed kiengedése ellenére meg tudták nyerni a találkozót. 

A Timberwolves legjobb dobói: Nowell 22/12, Russell 14/6, Towns 13
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 20/6, Valanciunas 13/3, Anderson 12/6, Bane 12/6

 

Golden State Warriors - Denver Nuggets 107-105

Jokics remekelt, a kispad szenvedett. Nagyjából így lehet összefoglalni a mérkőzést a Denver szempontjából, hiszen a szerb center parádés formában kezdte az előszezont: sokszor úgy tűnt, hogy más sebességgel dolgozik, mint a társai és ő már alapszakasz-tempóban játszik. Mivel a többiek nem minden passzát tudták elkapni, vagy kosárra váltani, így "csak" öt gólpasszt osztott ki, de volt 26 pontja és 10 lepattanója, ráadásul mindezt alig 23 perc alatt hozta össze - egyszerűen dominált, egyáltalán nem tudott vele mit kezdeni a Warriors. Mellette még a jól mozgó Gary Harris az, akit érdemes megemlíteni, a többieket viszont hagyjuk - az egy dolog, hogy Jamal Murray megállt négy pontnál, az viszont már egy másik, hogy a kispad 23-7-re kapott ki az első félidőben, amikor a pályára került. A Nuggets nagyrészt emiatt 20 pontos hátrányba csúszott bele, ahonnan aztán felhozta magát, ebben pedig nagy szerepe volt az új csereirányítónak, Facundo Campazzónak, aki végül 8 ponttal, 3 gólpasszal, jó védekezéssel húzta övéit - sok az új arc a kispadon, látható volt még az összeszokottság hiánya, de ő azért próbálta felpörgetni csapatát. A győzelem végül nem jöt össze, de ledolgozták a nagy hátrányt, Jokics parádés, Campazzo biztató - haladjunk tovább, nézzük, hogy mit csinálnak legközelebb!

Kellően pörgött a Warriors. A sérült Klay Thompsont említeni sem nagyon kell sajnos a GSW oldalán, de most Draymond Green és James Wiseman sem lépett pályára, így a Curry-Wiggins-Oubre-Paschall-Looney ötössel kezdett Steve Kerr. A gárda főleg a védekezésével tűnt ki, hátul megvolt a szükséges energia és aktivitás, amit első előszezon-meccseken azért nem mindig látni - eredményesek is voltak hátul és ami fontos, mindegy volt, hogy ki van a pályán, működött a rendszer. Ez alapozta meg a sikerüket, mert támadásban azért messze voltak a jótól, sem Curry (10 pont, 3 gólpassz), sem Wiggins (8 pont, 1 gólpassz), sem Oubre (1/6 tripla, 3 blokk) nem őrült meg elöl, de a hátul elvégzett munkával, az agresszivitással és a stabilitással (a második sorral sem csökkent az intenzitás) lelépték a Denvert és bár a második félidőben elkoptatták az előnyt, de a győzelmet így is behúzták - Kent Bazemore egyébként remekül szállt be a padról, őt érdemes kiemelni.

A Warriors legjobb dobói: Bazemore 13, Lee 12/6, Poole 10/3, Mulder 10/9, Oubre 10/3, Curry 10/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/3, Harris 11/3, Morris 10

 

Utah Jazz - Phoenix Suns 119-105

Jobb volt a Jazz. Mike Conley és Royce O'Neale nélkül is lendületesnek tűnt a Utah, a kezdőben Donovan Mitchell, Joe Ingles, Rudy Gobert és a visszatérő Bojan Bogdanovic is jól mozgott, igaz, a második félidőben már nem láttuk őket, csak 14-17 percig voltak a parketten. A padról viszont jött a segítség, Jordan Clarkson ott folytatta, ahol abbahagyta (19 pont, 5/10 tripla), Williams-Goss is beszórt 15 pontot, Morgan 3/4 triplát süllyesztett el - igazából csak a harmadik negyedben volt egy hullámvölgyük, de tulajdonképpen végig vezettek. Ott a harmadik negyedben azért behorpadt az előnyük, szoros lett a meccs, de a záró etapot megint ők tudták megnyomni, így végül 50%-os mezőnymutatóval és 40% feletti triplázással nyerték meg a mérkőzést - minden és mindenki a helyén volt, legközelebb talán már Conley-ékkal kiegészülve hangolódhatnak az alapszakaszra.

Nem láttuk az "új" Sunst. Chris Paul és Jae Crowder sem lépett pályára a Phoenixnél, sőt, Dario Saric is kihagyta ezt a meccset, így a Sunsnál is bőven volt fontos hiányzó. Ezzel együtt Devin Booker bekezdett, az első negyedben rögtön beszórt 12 pontot, de végül olyan nagy átütőerő nem volt az együttesben - a harmadik negyed tényleg jól sikerült, ezt leszámítva viszont kicsit jobb volt náluk a Jazz. Booker végül 24 perc alatt 16 pontot és 6 gólpasszt jegyzett, Deandre Ayton 22 perc alatt 11 ponttal és 14 lepattanóval dupla-duplázott, a padról Langston Galloway süllyesztett el 17 pontot és 4/7 triplát, de gyorsindításból például 14-2-re kaptak ki, a festékben 42-34-re maradtak alul, úgyhogy elsőre azért még nem volt az igazi a teljesítményük.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 19/15, Williams-Goss 15/6, Mitchell 12/3
A Suns legjobb dobói: Galloway 17/12, Booker 16/3, Bridges 14

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus