A Celtics Los Angelesben, a Wolves Sacramentóban játszik rangadót

Tizenhárom mérkőzést rendeznek az NBA-ben, ahol több izgalmas és fontos rangadót is láthatunk, mutatjuk, hogy mi vár ránk hajnalban.

New York Knicks – Milwaukee Bucks 18:30 (ÉLŐ – Sport 2)

Rögtön egy izgalmas mérkőzéssel indul a játéknap, a Bucks az elmúlt tíz meccséből nyolcat is megnyert, most pedig zsinórban hetedik győzelmére készül, a vendégek a liga egyik legjobb formában lévő csapata, akik már fél meccsre megközelítették a listavezető Bostont. A Knicks sincs rossz formában, egy ötmeccses idegenbeli túra után tér haza a csapat, ahol 3-2-es mérleggel zárt, ez nem rossz, főleg annak fényében, hogy megjelentek a két Los Angeles-i csapat otthonában és Phoenixben is. A két csapat közül az elmúlt időszak programja a Bucks számára volt könnyebb, például a Detroitot, a San Antoniót, az Indianát vagy a Houstont is le kellett győzniük, ráadásul Gianniséknak kilenc egymást követő hazai meccsük volt, ezeket pedig szinte tökéletesen teljesítették, így ott loholnak a Celtics nyakában. A New Yorknak egy nehezebb menetrend jutott és most is a hazaiak számára lehet izzadósabb a mérkőzés, Mitchell Robinson kiesése óta nagyot zuhant a csapat védekezése, ami bár a Bucksnak sem az erőssége, de cserébe Lillardék támadásban könyörtelenek, ami okozhat némi fejfájást Brunsonéknak. A feleknek ez lesz a harmadik egymás ellenije idén, mindkét eddigi meccset a Milwaukee nyerte, alapvetően most is erre mutatkozik nagyobb esély, kérdés, hogy hogy ízlik majd a vendégeknek az, hogy három hét után kell újra idegenben pályára lépniük.

 

Los Angeles Clippers – Boston Celtics 21:30

A játéknap egyik legnagyobb rangadója lesz ez egy kimagasló formában lévő nyugati csapat és a keleti első gárda között, bár a hírek szerint mindkét félnél lehetnek hiányzók, de összességében még így is egy playoff-hangulatú derbire van kilátás. A Clippers két napja Oklahomában kapott ki, így véget ért a csapat kilencmeccses győzelmi szériája, de ettől függetlenül azt mondhatjuk, hogy úgy tűnik, hogy megtalálták a megoldást arra, hogy a sztárok hatékonyan tudjanak egymás mellett játszani, ez pedig azt eredményezte, hogy máris ott vannak a konferencia ötödik helyén. A Celtics vezeti Keletet és idén még nem került komolyabb hullámvölgybe, az elmúlt időszakban 8-2-t futottak Tatumék, de mivel a Milwaukee is hasonló tempóban szerzi a győzelmeket, így ellépni egyelőre így nem tudtak az üldözőktől. A vendégeknek nem rég egy ötmeccses sikersorozata szakadt meg a Warriors elleni vereséggel, ezt követően azonban rögtön a back-to-back második felén a Kings elleni rangadón javítottak magabiztosan, most ismét egy ahhoz hasonló színvonalú mérkőzés vár rájuk. A Clippersnél Kawhi Leonard, a Celticsnél pedig Jayson Tatum szereplése kérdéses egyelőre, de a keltáknak Kristaps Porzingis hiányával is meg kell küzdeniük, ami nehézzé is teheti számukra a mérkőzést. Kiegyenlített derbit várunk, hiszen mindkét csapat támadásban és védekezésben is a tíz legjobb között van a mezőnyben, kíváncsian várjuk, hogy melyik fél akarata érvényesül jobban.

 

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 01:00

A Pelicans az elmúlt hetekben kifejezetten jó formába lendült, 7-3-mal végzett az utolsó tíz mérkőzésén, így jó esélyekkel várhatja a társaság ezt a meccset is. Ugyanakkor azt is érdemes megemlítenünk, hogy a hazaiak utóbbi meccsei nem a legnehezebbek közül voltak valók: egymás után következett számukra a Washington, a Charlotte, a Spurs és a Memphis – utóbbi mérkőzés leginkább Ja Morant visszatérésről marad emlékezetes, ahol a Grizzlies sztárja rögtön meccsnyerő dobással jelentkezett, így a Pelicans kellemetlen vereséget szenvedett az alsóházi memphisiektől. Két napja azonban Clevelandben tudtak javítani Ingramék, és elnézve a Rockets idegenbeli teljesítményét idén, most is jó esélyekkel vághatnak neki a meccsnek. A Houston esetében mindent azzal kell kezdeni, hogy otthon vagy idegenben lépnek-e pályára: Sengünék hazai pályán elképesztő erősek, ha viszont utazniuk kellett, akkor eddig csak 2-10-et produkáltak, ebből kiindulva pedig sok jóra nem számíthatnak most sem a vendégek. A Rockets egyébként back-to-back lép pályára, a tegnapi játéknapon az erősen tartalékos Dallast győzte le magabiztosan, most viszont valószínűleg teljes kerettel fogadja őket a Pels, a hazaiak egészségesen pedig még a bajnokesélyesek ellen is nagyon veszélyesek tudnak lenni. A New Orleans összességében jobb csapat, egy idegenben pályára lépő, ráadásul fáradtabban érkező Rockets ellen meg aztán pláne mellettük szólnak az esélyek.

 

Indiana Pacers – Orlando Magic 01:00

Mindkét fél volt már sokkal jobb formában is idén, most azonban a Pacers és a Magic is rossz időszakot él, mindkét gárda ötből csak egy meccset nyert, időszerű lenne tehát a javítás mindkét félnek. A Pacers valahol a Szezonközi Torna után tévesztett lépést, azóta csak a mezőny két legrosszabb csapatát, a Detroitot és a Charlotte-ot tudta legyőzni, de a nagyobb ellenfelek mellett kikapott a Washingtontól és a Memphistől is. A Magic most zsinórban négy vereségnél jár, kétszer a Bostontól, egyszer a Miamitól, egyszer pedig a Milwaukee-tól kapott ki, ezek bár nehéz mérkőzések voltak, de a csapat lendülete már ez előtt is láthatóan megtört, most a Pacers ellen itt a lehetőség, hogy ismét visszatérjenek a győztes útra Bancheróék. A felek egyszer már találkoztak egymással idén, akkor az ihletett formában repesztő Magic simán legyőzte az Indy-t, most azért kiegyenlítettebb mérkőzésre lehet számítani. Az Orlandónál Joe Ingles és Jalen Suggs szereplése bizonytalan Markelle Fultz sérülése mellett, a hazaiak oldalán pedig Tyrese Haliburton és Jalen Smith státusza kérdéses – mondanunk sem kell, hogy ha az irányító nem áll majd a Pacers rendelkezésére, akkor jelentősen megcsappan a hazai csapat győzelmi esélye.

 

Charlotte Hornets – Denver Nuggets 01:00

Itt egyértelműek az erőviszonyok, a Nuggets ismét jobb időszakát éli, a címvédő az utóbbi öt mérkőzéséből négyet is megnyert, egyedül a Thunder elleni rangadón maradt alul SGA utolsó pillanatban szerzett kosarával – már több hullámvölgyön túl vannak Jokicsék, de most úgy tűnik, hogy ismét stabilizálni tudták magukat. A Hornets csak 2-8-cal végzett az elmúlt tíz találkozóján, jelenleg hat mérkőzés óta nyeretlen és egyre inkább washingtoni mélységeket közelít a csapat, így ész érvek ma sem szólnak amellett, hogy Bridgesék megszakítják negatív sorozatukat. Elnézve a hazai csapat formáját, a Denvernél a fáradtság és a back-to-back sem lehet kifogás, hiába pihent két nappal többet a hazai csapat, egyszerűen nincsenek egy súlycsoportban a felek, a papírforma szerint magabiztos Nuggets-győzelmet várhatunk.

 

Atlanta Hawks – Memphis Grizzlies 01:30

Nehéz bármit is jósolni erre a mérkőzésre, a Hawks az elmúlt tíz meccséből csak hármat nyert meg, igaz, hogy ez a három siker az elmúlt bő egy hétben született, javul tehát Youngék formája, de még nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy teljesen maguk mögött hagyták a rossz formát. A Grizzliesnél Morant visszatérése kavarta fel az állóvizet, az irányítóval eddig 2-0-ra áll a csapat, a macik megverték a Pelicanst és a Pacerst is, ennek ellenére még korai lenne kijelentenünk, hogy a csapat szintet lépett volna azzal, hogy sztárjátékosát visszakapta. Ha viszont most egy felemelkedőben lévő Hawks ellen is sikerül győztesen elhagynia a pályát a vendégeknek, akkor már beszélhetünk arról, hogy megmozdult valami a csapattal kapcsolatban, viszont még így is annyi fontos sérültje van a Memphisnek, hogy egyszerűen nem elvárható, hogy hosszú távon versenyképes legyen. A hazaiaknál Trae Young elképesztő formában kosárlabdázik, sorra hozza a 30-10-es meccseket, az ő vezetésével a liga legjobb támadócsapatai között van az Atlanta, míg a Grizzlies előrejátékánál nincs rosszabb a mezőnyben. Összességében hazai pályán az Atlanta győzelmére látunk nagyobb esélyt, de kíváncsian várjuk, hogy tudja-e tartani az elmúlt két meccsen mutatott teljesítményét a vendégcsapat.

 

Brooklyn Nets – Detroit Pistons 01:30

A Pistons egészen értékelhetetlen teljesítményét mi sem írja le jobban, hogy hiába kapott ki zsinórban ötször a Brooklyn, így is abszolút kötelező győzelem előtt állnak a hazaiak, mivel a Detroit 25 meccses negatív sorozata nemhogy a mezőny, de kis híján a ligatörténelem legpocsékabb szériája. A Brooklyn egyébként egy kifejezetten jó sorozat után tévesztett lépést, sőt, belekerült egy elég komoly gödörbe is, kikapott kétszer a Nuggetstől, a Warriorstól, a Jazztől és a Knickstől is – a csapat most back-to-back lép pályára, de pihenőnap nélkül is kudarc lenne, ha nem sikerülne győzni a történelmi mélységeket karcoló Detroit ellen. A hírek szerint Lonnie Walker IV és Ben Simmons még mindig sérült, a Pistonsnál pedig Jalen Duren és Monte Morris nem áll rendelkezésre – a vendégcsapat esetében szinte teljesen lényegtelen, hogy ki bevethető, annyival gyengébb mindenkinél a gárda, hogy gyakorlatilag idén senki ellen nem lehet reális esélye a győzelemre.

Toronto Raptors – Utah Jazz 01:30

Ez egy teljesen kiszámíthatatlan mérkőzés lehet, a Jazz mostanában bár szerzett néhány győzelmet, de még mindig masszív alsóházi csapatnak számít, míg a Raptors egészen rossz formában van, csak három meccsét nyerte meg az elmúlt tíz találkozójából és egyre messzebb kerül az 50%-os mérlegtől, már a playin-helyekről is lecsúszott a kanadai csapat – talán a legszomorúbb az egészben, hogy ezt egy teljesen egészséges csapattal teszi a Raptors, így még csak a sérültekre sem lehet fogni a visszaesést. A hazaiak most ráadásul back-to-back lépnek pályára, alig egy nappal ezelőtt a Sixers otthonában szenvedtek papírforma vereséget, és elnézve Siakamék jelenlegi helyzetét, egyáltalán nem biztos, hogy egy hozzájuk hasonló, szintén gyenge Utah ellen esélyesként lépnek pályára. Jordan Clarkson és Keyonte George státusza ráadásul már kérdésesre javult, van esély arra, hogy a két hátvéd visszatérjen a pályára, ami szintén plusz opciókat jelent a vendégek számára, akik bár nem jobb csapatként, de pihentebben várhatják jó esélyekkel ezt a mérkőzést.

 

Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 02:00

A Bulls megtáltosodására az utóbbi hetekben nagyon sokan rácsodálkoztak, a hazaiak úgy nyertek tízből hét meccset is, hogy legyőzték többek között a Philadelphiát és a Lakerst is, pálfordulásuk pedig már a tizedik helyre „repítette” őket. A Cavs bár nincs rossz formában, de jelenleg nincs könnyű helyzetben, zsinórban három siker után legutóbb a Pelicans ellen maradt alul a csapat, ráadásul az ohióiak dolgát sérülések is nehezítik, Donovan Mitchell betegség, Darius Garland és Evan Mobley pedig sérülés miatt nem lehetnek ott ezen a mérkőzésen – a Bulls utóbbi időben bemutatott formája alapján ötből három kezdőjátékosa nélkül nem vár könnyű meccs tehát a Clevelandre, pedig egy győzelem nagyon fontos lenne a vendégek számára ahhoz, hogy a szoros keleti középmezőnyben tudják tartani a lépést az előtte lévőkkel.

 

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers 02:00

Ha a Lakers jó időszakot élne, akkor ez egy nagy rangadó is lehetne, ehelyett azonban a vendégek jelenleg szenvednek, zsinórban négy vereséget számlálnak, míg a Thunder továbbra sem lassít – így a papírforma alapján akár egy egyoldalú mérkőzés is lehet ebből. Az OKC a Minnesota mögött második a tabellán, az elmúlt időszakban 7-3-as mérleget hozott, az utóbbi napokban legyőzte a Denvert és a kiváló formában lévő Clipperst is – nagyon egyben van a társaság, Shai Gilgeous-Alexander MVP-formában kosárlabdázik, de az egész csapat egy olajozott rendszerként működik, éppen ezért is lesz nehéz dolga annak a Lakersnek, amely éppen most van a legmélyebb gödörben az idény folyamán. A vendégek a Szezonközi Torna megnyerése után tévesztettek lépést, egymás után kikaptak a Spurstől, a Knickstől, a Bullstól és legutóbb a Wolvestól is – a legkellemetlenebb kudarc természetesen a SAS ellen született, legutóbb viszont LeBron James nélkül a listavezető Minny ellen végig partiban voltak Davisék. A nyugati kilencedik helyen álló Lakersnek nagyon fontos lenne megtörni negatív sorozatát, hiszen már csak egyetlen meccsel áll 50% fölött, előttük a Clippers-Pels-Kings trió távolodik, mögöttük pedig egyre közelebb kerül a GSW, így akár még rosszabb helyzetbe is kerülhetnek. A hazaiak oldalán Josh Giddey nem léphet pályára, míg ha a Lakernsél nem számítjuk azt, hogy James és Davis szokás szerint kérdéses státuszban van, akkor gyakorlatilag teljes kerettel állhatnak ki a Los Angeles-iek, ha sztárjaik a várakozásoknak megfelelően játékra jelentkeznek. Az esélyesek ettől függetlenük SGA-ék, jelenleg nagy különbség van a csapatok között, a Lakersnek bár nagy szüksége lenne egy győzelemre, hogy rátaláljon a helyes útra, de jelen helyzetben meglepetés lenne a vendégek győzelme.

 

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 02:30

A Dallas az előző játéknapon egy nagyon tartalékos csapattal kapott ki simán Houstonban, a rendelkezésre álló játékosok névsorának tudatában ez talán várható is volt. Most sem sokkal jobb a helyzet, bár tény, hogy Exum, Josh Green és Maxi Kleber is bevetésre kész, de Luka Doncic, Kyrie Irving és az újonc Dereck Lively II most sem lehet ott a pályán – ennek ellenére ez ellen a Spurs ellen hazai pályán így is elvárható lenne a Mavs győzelme. A vendégek teljes nyugalommal őrzik a nyugati utolsó helyet, bár egy hete a Lakers ellen a csapat megszakította hosszú nyeretlenségi sorozatát, de azóta ismét nem tudott nyerni, Wembanyamáék zsinórban három vereségnél járnak, úgy néz ki, hogy a várakozásoknak megfelelően egy újabb negatív sorozat vette kezdetét. A Dallas számára azért is lenne fontos a győzelem, mert bár még a nyugati mezőny nagy része egyben van, de a Clippers, a Pelicans és a Kings láthatóan kicsattan a jó formától, velük pedig muszáj lenne tartani a lépést.

 

Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 02:30

A Warriors úgy néz ki, hogy végre talált megoldást a korábbi kilátástalan helyzetére, a hazaiak zsinórban négy győzelemmel próbálnak meg zárkózni a középmezőnyre. Ezeknek a meccseknek nagy részét azért papíron nem nehéz ellenfelek ellen vívták, a Brooklyn, a Portland és a Washington legyőzése is elvárt volt a Dubstól, de közben a társaság a Bostont is legyőzte, ami abszolút extra győzelemnek tekinthető, ez meghozhatja számukra az önbizalmat a további mérkőzéseken is. Most rövid időn belül másodszor mérkőznek meg a Portlanddel, egy héttel ezelőtt Curry-ék tudtak diadalmaskodni, most is hasonlóra van kilátás. A hazaiaknál Draymond Green még mindig eltiltását tölti, Gary Payton II mellé pedig Andrew Wiggins csatlakozott a sérültlistán. A vendégeknél szépen lassan mindenki felépült, de a csapatnak természetesen így sem érdeke az, hogy szaporítsa a győzelmei számát, így hazai pályán jó esélye van a Warriorsnak arra, hogy megszerezze egymás után ötödik sikerét és ezzel ismét 50% fölé kerüljön. Talán az egyetlen dolog, ami ellenük szól, az a fáradtság, a GSW ugyanis tegnap a Wizards ellen is pályára lépett, egy pihentebb és jóval fiatalabb, egyébként tehetséges csapat ezt akár ki is használhatja, de ez inkább a meglepetés kategóriája lenne.

 

Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 04:00

A forduló a játéknap egyik kiemelt rangadójával zárul, a Wolves az első, a Kings pedig a negyedik helyen áll a tabellán, ráadásul mindkét fél kimagasló formában van. A hazaiak tízből hét győzelmet szereztek, egyedül a Boston elleni vereség rondít bele az ötmeccses mintájukba, de a tegnapi játéknapon is pályán voltak, akkor a Suns ellen nyertek magabiztosan Sabonisék. A Wolves tízből nyolc sikert számlál, néhány napja bár kikapott a Sixers elleni rangadón, de ezt rögtön tudta javítani a Lakers ellen aratott sikerével, így továbbra is tartja a két meccs körüli előnyét a tabella tetején az üldözőkkel szemben. A vendégek számára azonban rossz hír, hogy a mai napon Karl-Anthony Townsra nem számíthat Chris Finch, ami kifejezetten fájó lehet a palánk alatt Domantas Sabonis ellen, így minden bizonnyal fokozott teher hárul majd védekezésben Rudy Gobertre. KAT-en kívül azonban minden kulcsember bevethető mindkét oldalon, a Minny elsősorban ligaelső védekezésére alapozhatja győzelmi esélyeit, de Towns hiányában hatalmas szükség lesz Anthony Edwards extrájára is a túloldalon. Könnyű dolga biztosan nem lesz a vendégeknek, a jelenlegi helyzetben talán egy fokkal a Kings győzelmére mutatkozik nagyobb esély, de biztosak lehetünk abban, hogy egy lendületes, látványos és izgalmas mérkőzést láthatunk ezen a nyugati rangadón.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus