A Celtics simán lenyomta a Dallast, furcsa vereséget szenvedett a Wolves

A listavezető felőrölte Doncicékat - Anthony Edwards félidőben személyes okok miatt távozott, ami a Wolves győzelmébe került a Kings ellen - A GSW győzött Torontóban, akik elvesztették Scottie Barnest - a LAC sikerét keserédessé tette Westbrook kéztörése - a Pelicans alaposan helyretette az Indianát - hozta a kötelezőt a Cavaliers, Bucks és 76ers - a Portland B legyűrte a Memphis C-t. 

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 100-110

Garland és Mobley is előlépett. Donovan Mitchell sokáig cipelte úgy a Cavalierst, hogy Darius Garland és Evan Mobley sem volt bevethető, most viszont épp fordított volt a helyzet, a két fiatal játékos lépett elő Mitchell, illetve Caris LeVert hiányában. A 29 pontig jutó Garland meglehetősen szokatlan lőlappal zárt, mert 8/12-vel célzott a triplavonalon túlról, míg 1/9-et szenvedett össze azon belül, de az az egy közelebbi találata fontos pillanatban jött, míg Mobley (22 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk) mindenhol ott volt. A vendégek a mérkőzés jelentős részében uralták a találkozót, a harmadik negyedben vezettek már 25 ponttal is, és a Pistons ugyan elindított egy nagy hajrát, veszélyes közelségbe nem tudtak kerülni. A hazaiaktól igazán kiemelkedni senki sem tudott, ellenben mind az öt kezdőjük elért legalább 14 pontot – Cade Cunningham dupla-duplázott 21 ponttal és 10 gólpasszal, de csak 6/19-et ért el mezőnyből, ahogyan a 18 pontos Jaden Ivey is, így hiába dolgozott szépen a többi kezdő, a hátvédpár vezetésével csak 37,1 százalékkal dobtak az este folyamán. A Cavaliers sem dobott összességében kiemelkedően, ugyanakkor elsüllyesztettek 18/41 triplát, így javítani tudtak a Bulls elleni vereségüket követően, és továbbra is versenyben vannak a keleti második helyért.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 21/6, Ivey 18/3, Stewart 16/12
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 29/24, Mobley 22, Strus 14/6

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 121-114

Harris megrázta magát. Tobias Harris az elmúlt meccseken nem dobott jól, a Bucks vagy a Celtics ellen sem tudta úgy szállítani a pontokat, ahogyan az Joel Embiid hiányában elvárható lett volna, ezúttal viszont ellenállhatatlanul kosárlabdázott, 13/19 dobását elsüllyesztve 31 pontig, 12 lepattanóig és 4 gólpasszig jutott. A hullámzó meccs negyedik negyedében is lehetett rá számítani, csak ekkor 10 ponttal segítette ki a 33 pontig, 6 lepattanóig és 5 gólpasszig jutó, de eddigre elfogyó Tyrese Maxey-t, és melléjük Kyle Lowry is csatlakozott, aki Kelly Oubre Jr. hiányában először került be a kezdőbe – a veterán irányító 15 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal hálálta meg a nagyobb bizalmat. A vendégeknél Nick Richards egyetlen rontott dobással jutott 19 pontig, míg Miles Bridges 27 ponttal és 11 lepattanóval jelentkezett, ugyanakkor árulkodó, hogy utóbbival a pályán 39 perc alatt -19-ben zárt a Hornets, sokkal jobban működtek olyankor, amikor jöttek a cserék, a második soruk 42-27-re dobta túl a 76ers kispadját. A Hornets sokáig jól tartotta magát, de a negyedik negyedben már végig hátrányban voltak, és a közelmúltban összehozott győzelmi sorozatuk óta öt meccsből négyet veszítettek – a találkozó előtt a 76ers is ötből négy buktánál járt.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 33/15, Harris 31/15, Lowry 15/9
A Hornets legjobb dobói: Bridges 27/15, Richards 19, Bertans 14/12

Boston Celtics – Dallas Mavericks 138-110

A negyedik negyedben nyílt szét az olló. A játéknap rangadója 3 dallasi ponttal indult, ugyanakkor 56 másodperccel a kezdés után kiegyenlítettek a hazaiak, és többet már nem is kerültek hátrányba. Sokáig jól tartotta azért magát a Mavericks, a harmadik negyed közepén 81-79-nél dobhattak azért, hogy visszavegyék a vezetést, viszont a kísérletük kimaradt, és egy 21-11-es futással zárta a negyedet a Celtics, hogy aztán a negyedik negyedben teljesen szétnyíljon az olló, 36-20-ra húzták be az utolsó 12 percet a hazaiak. A Celticsnél minden kulcsember tökéletesen ellátta a feladatát, Jayson Tatum annak ellenére is 32 pontig és 8 lepattanóig jutott, hogy az első pontjaira viszonylag sokat kellett várni, Jaylen Brown szintén hatékonyan ért el egy 25/7/5-ös estét, és Kristaps Porzingis is beszórt 24 pontot, miközben a White-Holiday duó kiosztott 15 gólpasszt. Ellenállhatatlan támadójátékkal rukkoltak elő, 55,3 százalékkal dobtak mezőnyből, bebombáztak 21/43 triplát, illetve kiosztottak 33 gólpasszt a Celtics játékosai, ezzel már sorozatban 10 győzelemnél jár a ligaelső.

Hiába remekelt Doncic. A vendégek eredményessége szokás szerint nem Luka Doncic teljesítményén múlt, a szlovén sztár 37 ponttal, 12 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, ezzel 2016 decembere és Russell Westbrook óta ő lett az első, aki Bostonban 30 pontos tripla-duplát ért el, és összességében is csak nyolcadik játékosként csinálta ezt meg a Celtics otthonában. Sok öröme nem lehetett benne, mert egyrészt nem működött a Mavericks védekezése (amikor utoljára ennyi pontot kaptak, Doncictól 73 pont kellett a vereség elkerüléséhez), másrészt a tripláik sem estek a támadóoldalon. Kyrie Irving nem tudott felnőni hátvédtársa mellé, 23 dobásból jutott 19 pontig, 1/7-tel zárt a triplavonalon túlról, és csapatként is csak 9/34 hármast dobtak be. A Mavericks az elmúlt négy meccséből hármat elveszített, és ha nem kapják magukat össze, akkor akár el is úszhat a biztos rájátszást érő hely számukra, jelenleg 1,5 meccsel vannak a vonal alatt, ugyanakkor egy örömük azért lehetett ezen az estén: Dante Exum hosszú kihagyás után visszatért.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/15, Brown 25/6, Porzingis 24/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 37/9, Irving 19/3, Washington 17/9

Toronto Raptors - Golden State Warriors 105-120

Scottie Barnes számára véget érhetett a szezon. A második negyed végén egálra állt a mérkőzés, amikor Jonathan Kuminga dobott be egy nehéz ziccert, miközben Immanuel Quickley és Scottie Barnes próbálta szerelni. Barnes bal keze beleakadt Quickley-be, és a Raptors All-Starja azonnal jelezte, hogy komoly gond van. Már nem is tért vissza, és a lefújás után a Raptors közleményben adta hírül, hogy a bal kezén a középső ujjánál eltört egy csont. Az így is nehéz helyzetben lévő Raptors alighanem ezzel a veszteséggel a maradék playin-álmaitól is elbúcsúzhat, négy győzelemre állnak a 10. helyezett Atlantától, és még a Nets is hajt a Hawks helyéért. 

A Warriors a harmadik negyedben nyerte meg a meccset. Barnes sérüléséig teljesen kiegyenlített volt a játék (ebben közrejátszott az is, hogy repülőgépgondok miatt a Warriors reggel hétkor érkezett meg a szállására, nem mozogtak túl frissen), és bár Kelly Olynyk igyekezett pótolni a fiatal sztárt (16 pont, 10 pattanó, 3 szerzett labda), támadásban a kezdőből mindössze RJ Barrett és Jakob Pöltl volt dicsérhető. Quickley és Trent Jr. borzalmasan dobott, a kispadról pedig nem jött olyan extra, ami beindította volna a játékukat. A Warriors a 3. negyedben a kezdőötös, azon belül is Steph Curry és Klay Thompson (14 pont, 4/9 tripla) vezetésével kiépített egy tízpontos előnyt, amit aztán a végjátékban simán menedzselni is tudtak. A vendégeknél Kuminga és Moody pontos dobásokkal jelentkezett, Draymond Green jól fogta össze a gárdát, míg a padról Chris Paul remekelt (13 pont, 3/6 tripla, 5 gólpassz, 4 lepattanó és 2 szerzett labda), ez pedig bőven elégnek bizonyult. A GSW utóbbi 16 meccséből 13-at megnyert, most viszont a ligaelső Celtics következik Bostonban. 

A Raptors legjobb dobói: Barrett 23/6, Olynyk 16/3, Quickley 12/9, Dick 12/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/21, Kuminga 24, Moody 17/9.

Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 92-122

A Portland B-csapata a Grizzlies C-csapata ellen törte meg rossz sorozatát. A hazaiak a Vince Williams, Goodwin, Aldama, Ziaire Williams, Trey Jemison ötössel álltak fel, amely az első negyedben még meglepően jól védekezett, mindössze 17 ponton tartotta az Aytont, Brogdont és Scoot Hendersont nélkülöző, zsinórban kilenc vereséget felhalmozó Portlandet. A második negyedtől kezdve aztán kijött az így is jóval mélyebb Blazers-rotáció előnye, a vendégek a két középső negyedben 74 pontot termeltek és végül nagyon sima győzelmet arattak. A Grizzliesben Lamar Stevens és Jake LaRavia, a Blazersnél a dupla-duplázó Jabari Walker, a 19 pontja mellett 7 pattanót és 2 blokkot jegyző Dalano Banton, illetve az elöl-hátul jól teljesítő Duop Reath-Kris Murray páros dicsérhető. Persze a két gárda helyzete így sem sokat változott: a Memphis 20 győzelemmel a nyugati 13., a Blazers 16 sikerrel a 14. helyre van bebetonozva. 

A Grizzlies legjobb dobói: LaRavia 21/9, Stevens 19/3, GG Jackson 11/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Banton 19/9, Walker 19/3, Reath 18/6. 

Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 120-124 h.u.

Anthony Edwards félidőben kiszállt a meccsből. A Wolves egyik vezére az első félidőben sem játszott túl jól, mezőnyből mindössze 2/11-gyel dobott, majd a második félidőre már ki sem jött - a csapat közleményében személyes okokat említett, de más források szerint gyermeke született, ezért volt kissé szétszórt. Az biztos, hogy nagyon hiányzott a Minnesotának, amely az első negyedben borzalmasan játszott, és pont a félidő előtt kezdett belelendülni. Edwards távozása miatt azonban újra kellett szervezni a rotációt, amire ráment a harmadik negyed, és csak egy nagy hajrának köszönhetően tudtak visszazárkózni a negyedik negyed elején. A hazai oldalon a 26 pontot termelő Jaden McDanielst, Naz Reidet illetve Rudy Gobert-t (16 pont, 16 pattanó, 3 blokk) érdemes kiemelni, míg Karl-Anthony Towns rossz dobásokkal, Mike Conley pedig meglepően rossz védekezéssel rukkolt ki. A rendes játékidő végén mindkét gárda rengeteget hibázott, a ráadásban pedig a Wolves hiába került előnybe és pontozódott ki Domantas Sabonis a túloldalon, a meccs hőse nem náluk játszott... A Wolves összességében így is egy simán nyerhető meccset dobott el, és nem csak Edwards miatt: a jóval alacsonyabb Kings 14 támadópattanót szedett és második esélyekből 20 pontot dobott. 

Malik Monk kiválóan helyettesítette De’Aaron Foxot. A vendégek egyik sztárja térdgondok miatt hagyta ki a meccset, de a kezdőötös nélküle is remekül működött az első negyedben, majd amikor elkezdett feljönni a Wolves, előlépett a Legjobb Hatodik Ember-Díj egyik várományosa, Malik Monk, és szétlőtte a hazaiak védekezését. A hátvéd 39 pontig jutott 16/29-es mezőnymutatóval, 5/8 hármassal, ezzel tartást adott a Sacramentónak, míg a másik oszlopot Domantas Sabonis tartotta (21 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz), bár az ő teljesítményébe kicsit belerondított 6/10 büntetője. A kiegészítők közül Harrison Barnes és Keegan Murray is keményen dolgozott, de náluk is jobban játszott Davion Mitchell, aki 7/8 dobását a helyére küldte. A hosszabbításban aztán végképp Monk lett a hős, 120-117-es állásnál két támadásból két hatalmas triplát bombázott be, ezzel pedig nyerő pályára állította csapatát. 

A Timberwolves legjobb dobói: McDaniels 26/15, Towns 19/3, Gobert 16.
A Kings legjobb dobói: Monk 39/15, Sabonis 21/3, Murray 17/3.

New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 129-102

Az első negyedben pusztított a Pelicans. Két nappal korábban a Pacers tudott nyerni Indianában, a New Orleans pedig annyira vissza akart vágni, hogy a mérkőzés első periódusában szétkapták ellenfelüket: mindössze 26 pontot engedélyeztek a liga egyik legjobban támadó csapatának, a 19 pontot jegyző Brandon Ingram vezetésével pedig franchise-rekordot beállító 48 pontot szórtak. Ebben a szakaszban 20/22 dobásukat pontokra váltották (90.9%-os mezőnymutatójuknál jobbat utoljára 2014-ben tudott a Dallas), innentől kezdve pedig kényelmesen verhették vissza a Pacers próbálkozásait. A második félidő elején is bevittek egy hasonló ütést, a harmadik negyedet 31-16-ra hozták, onnantól kezdve pedig már csak formalitás volt a végjáték. Ingram végül 34 pontig jutott, a padról beszálló Trey Murphy III 6/12 hármast vágott be, CJ McCollum kintről, Jonas Valanciunas bentről segített, így Zion Williamsonnak mindössze 21 percet kellett játszania - ez idő alatt egyébként 7 gólpasszt osztott ki. A Pacersnél a fejétől bűzlött a hal, a védőklasszis Herb Jones mellett Tyrese Haliburton nem szerzett pontot (!), 23 perc alatt 0/7-es mezőnymutatót és 3 gólpasszt tudott felmutatni, és a többiek hiába hozták magukat támadásban, védekezésben egészen borzalmasan festettek. Haliburton -40-es, Pascal Siakam -43-as plusz-mínusz mutatóval zárt, nem véletlen, hogy a kezdőötös tagjai a második félidőben már nem nagyon kerültek fel a pályára. 

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/3, Murphy III 28/18, Valanciunas 15/3.
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 13/3, Jackson 13, Siakam 12/3, Turner 12.

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 97-113

Giannis jelentette a különbséget. A vendégek klasszisa megállíthatatlannak tűnt ezen az összecsapáson, mezőnyből 16/22-vel tüzelt, ezen belül 2/3 triplát is a helyére küldött, 12/16 büntetője is kiválónak számít - ráadásul 16 pattanót és 6 gólpasszt is betett a közösbe. A hazaiak hiába bontották le mellőle Damian Lillardöt (4/18 mezőnyből) és Malik Beasley-t (1/7 tripla), a négy hármast szóró Brook Lopezre már nem maradt erejük. A Bucks kispadja nem muzsikált fényesen támadásban, Bobby Portis szenvedett a dobásaival, egyedül Pat Beverley dicsérhető maradéktalanul, azonban Doc Rivers csapata mindezt kompenzálta védekezésben, ami Giannis extrájával együtt már megoldhatatlan feladat elé állította a Chicagót. A hazaiaknál még úgy-ahogy működött az alacsonyabb szerkezetű kezdőötös, de a mérkőzésen a 23 ezer pontos határt átlépő DeMar DeRozan keveset vállalt (5/13 mezőnyből, 12 pont), a kispadról pedig Andre Drummond ugyan hasznosan szállt be, de pontokra lett volna szükségük a győzelemhez. A Milwaukee zsinórban ötödik győzelmével már egy meccsre zárkózott a keleti 2. Cavaliers mögé, míg a Bullsnak figyelnie kell, mert lassan lecsúszik a 10. pozícióba. 

A Bulls legjobb dobói: White 22/6, Vucsevics 17/3, Dosunmu 15/6. 
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 46/6, Lillard 16/9, Beverley 14/6.

Los Angeles Clippers - Washington Wizards 140-115

Russell Westbrook is törést szedett össze a bal kezén. A Clippers veteránja a második negyed közepén hátulról próbálta kiszedni a labdát Jordan Poole kezéből, de nem járt szerencsével, és a csapat tájékoztatása szerint eltört a kezében egy csont. Westbrook pályán látott reakciója alapján valószínűleg nem annyira komoly az eset, mint Scottie Barnes-é és az alapszakasz végefelé visszatérhet, de így is hosszú hetekre dőlhet ki. Westbrook továbbra sem fog jó emlékeket őrizni a Wizardsról...

Sima Clippers-henger. A Wizards a Lakers elleni hosszabbításos csata másnapján játszott, ami meg is látszott néhányuk teljesítményén: a kezdőben Tyus Jones, Deni Avdija és Landry Shamet is gyengén dobott, de nem is a támadással volt az igazi probléma, hanem a védekezéssel, a LAC akadály nélkül járathatta a labdát és találta meg a jó dobóhelyzeteket. A hazaiaknál a Harden-Leonard-George trió intézte a munka dandárját, úgy dobtak 77 pontot, hogy a negyedik negyedben már nem kerültek pályára, de a kezdőben Terance Mann (6/7 mezőnyből) és Daniel Theis (4/5 mezőnyből) is parádésan célzott - külön kiemelhető Harden, aki 21 pontot termelt a második negyedben, amikor ellépett a LAC. A Wizards annak örülhet, hogy Kyle Kuzma 13/19-es mezőnymutatót rakott össze és idei önmagához képest Jordan Poole is összeszedetten játszott, de a meccs képe alapján azért egyértelmű, hogy a Clippers messze volt a 100 százalékos erőbedobástól. A zsinórban 14. alkalommal bukó Wizards továbbra is sereghajtó, míg a nyugati 4. Clippers legközelebb a közvetlen rivális Minnesota otthonában lép fel. 

A Clippers legjobb dobói: Harden 28/18, Leonard 27/6, George 22/6. 
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 32/15, Poole 16/3, Avdija 14/6.

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus