A Celticsé a rangadó, a Magic a Sunst is meglepte

Holtversenyes utolsó az újabb vereséget szenvedő Lakers, Steph Curry 40 pontja hozta a GSW győzelmét a Cavs ellen, kikapott a tartalékos Milwaukee, míg a Toronto Oklahoma Cityben maradt alul. 

Boston Celtics - Denver Nuggets 131-112

Jobb volt a Celtics. A hazaiak játéka érvényesült jobban a rangadón, a Boston ugyanazt a ligaelit támadójátékot tudta működtetni, amit eddig: renteget mozgással, pontos figurákkal, jó spacinggel, és nagy koncentrációval szedte ízekre ellenfelét Joe Mazzulla csapata. A vendéglátók összesen hét labdát adtak el, egyébként pedig 55% felett dobtak mezőnyből, jól tripláztak, 18 pontot dobtak gyorsindításból, folyamatosan eljutottak azokhoz a lehetőségekhez, amelyeket kerestek. Jayson Tatumra most sem volt válasz (34 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), ő idén már hetedszer érte el a 30 pontos határt, de mellette Jaylen Brown (25 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 11/15 mezőnyből) és Al Horford (21 pont, 6/8 tripla) is nagyot játszott, gyakorlatilag minden pályára lépő hozzátette, amit kellett. A nyolc ponttal nyert első negyed után 18-cal is vezettek már az első félidőben, aztán a Denver lassan, fokozatosan eltüntette ezt a különbséget és visszajött két egységre, de amikor kellett, akkor megint feljebb kapcsolt a Celtics, és a záró etap elején eldöntötte a küzdelmet - hirtelen egy 14-4-et rohant a gárda, ismét tisztes távolba szakította le ellenfelét, és többször már nem ingott meg. A hajrában kicsit még feltüzelte a hangulatot Aaron Gordon, aki flagrant 1-et kapott azért, mert megpróbált átrohanni Grant Williamsen, de a Bostont ez sem zökkentette ki, úgyhogy összességében szenzációs játékkal, tulajdonképpen simán húzta be sorozatban ötödik győzelmét.

Ezt nem érte fel a Denver. Ugyan Nikola Jokics (29 pont, 8 lepattanó, 12/20 mezőnyből) próbálta húzni a vendégeket, de a passzjátékát elvette tőle a Celtics, így pedig a teljes csapat kicsit csökkentett üzemmódban működött. Jamal Murray 10 gólpasszal próbálta ezt áthidalni, de az igazi Nuggets-játék most nem igazán akart összeállni, hiába Caldwell-Pope 5/7 triplája vagy Aaron Gordon 17 pontos meccse, de Bruce Brown (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) sokoldalúsága is csak arra volt jó, hogy a mérkőzés nagy részében látótávolságon belül tudjanak maradni. Csak 46%-kal dobtak, elvesztették a lepattanózást, és védekezésben semmilyen válaszuk nem volt a Boston játékára, a 130+ kapott pont nem éppen a győzelem receptje, a negyedik negyedben nem is volt már érdemi esélyük - négy győzelem után szenvedtek vereséget, most Chicagóban folytatják az idegenbeli túrájukat.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/6, Brown 25/9, Horford 21/18
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/6, B. Brown 16/6, Caldwell-Pope 15/15

 

Orlando Magic - Phoenix Suns 114-97

Banchero nélkül is simán nyert az Orlando. A bombaformában lévő 1/1-es sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál, de óriási meglepetést okozva, elöl-hátul remek játékot bemutatva, simán legyőzték a jóval magasabbra értékelt Phoenixet. A vendéglátók Wendell Carter Jr. (20 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) remeklése mellett 16- pontot és 5 gólpasszt kaptak Jalen Suggstól, 13 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát 3/3 távolival Bol Boltól, valamint 17 pontot Franz Wagnertől, a csapatszintű 52%-os mezőnymutató és 46%-os triplázás mellett pedig hátul is odaértek mindenhova - folyamatosan kézen át kellett dobniuk a Suns játékosainak, jól bejátszották a területeket, zavarták a középtávolikat, nem adtak üres utat a gyűrűig, és alig kilenc büntetőt engedtek ellenfelüknek. A hét ponttal nyert első negyed után a nagyszünetet követően tudtak elszakadni, az utolsó játékrészt már 13 egységnyi fórral kezdhették meg, ott kezdett valósággá válni az, hogy a Dallas után bizony a Phoenixnél is jobbak - vezettek már 21 ponttal is, összességében egyértelműen a Suns fölé nőttek. Az utóbbi két meccs védekezése nagyon sokat érhet a folytatásban, most fogadják a Charlotte-ot és a Minnesotát, ilyen teljesítménnyel ott esélyesek lesznek majd.

Szenvedett a Suns. Ezúttal nagyon kellett volna a vendégeknek Chris Paul játéka, de a sérüléssel bajlódó veterán irányító most sem tudott ott lenni a parketten, márpedig ezen az estén nem akart összeállni a játék, nem jöttek ki a figurák, és főleg gyengén dobtak azokból a helyzetekből, amiket jobb napjaikon azért vállalhatóbb százalékban a gyűrűbe szoktak küldeni. A 40%-os mezőnymutatón belül is főleg a kétpontosok hatékonysága maradt el a szükségestől, a második félidőben pedig már semmivel nem tudták ezt tompítani, főleg úgy, hogy közben védekezésben is szétcsúsztak, dekoncentráltak lettek. Monty Williams szerint a dobások hiányoztak, a többi már emiatt romlott el, mindenesetre Devin Bookernek is 19 mezőnykísérlet kellett 17 ponthoz, ez összefoglalja, hogy mi volt a probléma - az utóbbi öt meccsből ez volt a harmadik vereségük, Miamiban javítaniuk kell majd.

A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 20/6, F. Wagner 17, Suggs 16/3
A Suns legjobb dobói: Payne 22/15, Booker 17/6, Ayton 14

 

New York Knicks - Detroit Pistons 121-112

Ez a New York meccse volt. Előzetesen is a Knicks volt a találkozó esélyese, és a hazaiak összességében érvényesíteni is tudták a papírformát. Az első félidőben nagyon kellett nekik RJ Barrett extrája, aki a nyitó etapban 12 pontot dobott, a nagyszünetben pedig húsznál tartott, folyamatosan megbontotta a védekezést, elment a gyűrűig, ő húzta magával csapatát támadásban - tíz egység volt az előnyük két negyedet követően, de vezettek már 17-tel is, az utolsó játékrészt pedig 94-80-ról kezdhették meg. A Pistons azért nem adta fel, végig ott kellemetlenkedett ellenfele mögött, vissza tudott zárkózni egészen 114-110-ig is a negyedik játékrészben, de előbb megint Barrett villant, majd 40 másodpercnél Quentin Grimes beverte a meccset végleg lezáró triplát - 119-110-ről már nem lehetett visszaút, úgyhogy csak kipipálta a győzelmet a New York. A hazaiaknál Barrett (30 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) mellett Jalen Brunsont (26 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Julius Randle-t (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, bár 0/7 tripla) érdemes kiemelni, míg az idegenben így már csak 0-7-re álló Detroitnál a 25 pontos Bojan Bogdanovic igyekezett leginkább - Cade Cunningham nem tudott pályára lépni, Cory Joseph hat perc alatt négy faultot ütött, Jaden Ivey nem találta a ritmust, Killian Hayes a gyűrűvel állt hadilábon, egyszerűen nem volt érdemi irányítójuk ezen a mérkőzésen, így végig csak futottak az eredmény után.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 30/9, Brunson 26/6, Randle 21
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 25, Burks 17/3, Stewart 13/6, Diallo 13

 

Oklahoma City Thunder - Toronto Raptors 132-113

Váratlan. A vereségszériából érkező OKC kicsit változtatott a játékán erre a meccsre, az eddig domináló Shai Gilgeous-Alexander kicsit jobban háttérbe húzódott, megállt 20 pontnál, és többet járatták a labdát, gördülékenyebb csapatjátékot mutattak, ez pedig váratlan bravúrt eredményezett. A hazaiak öt ponttal nyerték az első negyedet, a nagyszünetben már 14-gyel vezettek úgy, hogy 70 pontot raktak fel a táblára, a fordulás után pedig nem estek vissza, hanem csak tovább növelték a különbséget - a harmadik negyedben húsz fölé nyílt az olló, sőt volt közte 32 (!) is az este folyamán, egyszerűen lejátszották a Torontót. A vendéglátóknál nyolcan is kétszámjegyű pontterméssel zártak, ami még sosem fordult elő a franchise történetében, idén még nem arattak ilyen nagy különbségű győzelmet, és az egész csapat szinte tökéletesen dolgozott. Mark Daigneault vezetőedző Gilgeous-Alexandert méltatta, hogy kicsit visszavett az egyénieskedésből, és teret adott a többieknek, ez az az út, amelyen haladniuk kell tovább, ha sikeresek szeretnének lenni - de emeljük ki külön a Toronto közelében született Eugene Omoruyit is, aki 22 ponttal és 5/6 triplával az OKC legjobb dobójaként zárt.

Ez most nem jött össze. A Siakam és Achiuwa nélküli Raptorsnál Anunoby és Trent Jr. is alulteljesített a kezdőben, csak 43%-kal mezőnyöztek, gyengén büntetőztek, ehhez pedig jelentősen hozzátett az is, hogy a Thunder átgázolt rajtuk - képtelenek voltak érdemi védekezést bemutatni, a hazaiak simán szétdobták őket (56% mezőnyből). A gyorsindításokat sem tudták kezelni, a passzjáték is pontatlannak bizonyult, most egyszerűen sem elöl, sem hátul nem álltak a helyzet magaslatán, ezen a napon formán kívül, koncentráció nélkül, küszködve játszottak - végig jelentős lemaradásban voltak, a második félidőben pedig már a cseresor kerülhetett előtérbe. Ezzel csak 2-5-re állnak idegenben, és most még mennek Indianába, majd Detroitba is.

A Thunder legjobb dobói: Omoruyi 22/15, Gilgeous-Alexander 20/3, Wiggins 17/3
A Raptors legjobb dobói: Boucher 20, Barnes 15/3, VanVleet 15/9

 

San Antonio Spurs - Milwaukee Bucks 111-93

Papírforma. A Bucksnál Antetokounmpo, Holiday, Middleton, Connaughton, Allen és Ingles sem léphetett pályára, abszolút B kerettel álltak ki a vendégek, így kötelező volt nyernie a vereségsorozatból érkező, de ennél azért többre képes Spursnek. A hazaiak többé-kevésbé hozták is, amit kellett, az első félidőt nyolc ponttal nyerték, aztán a harmadik negyedben nem tudták dűlőre vinni a dolgot, végül a negyedikben sikerült érvényesíteniük a papírformát: egy 11-2-vel nyitottak, végig levédekezték a Milwaukee-t, így onnantól nem okozott nekik gondot a győzelem bebiztosítása. Keldon Johnson (29 pont, 5/8 tripla) és Devin Vassell (22 pont) mellett Jakob Pöltl (15 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) és Tre Jones (9 pont, 9 gólpassz) is jól játszott, csapatszinten végül elérték az 50%-os mezőnymutatót, míg a Bucks csak 33%-kal (!) dobott, de mivel a támadópattanózást 21-9-re a vendégek nyerték, akik labdából is kevesebbet adtak el, így egy ideig ott tudtak maradni látótávolságon belül. A végén azonban ilyen dobóformával, ezzel a kerettel nem lehetett más a vége, mint SAS-győzelem, Gregg Popovich alakulata zsinórban öt vereség után tudott újra győzelmet aratni.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 29/15, Vassell 22/6, Pöltl 15
A Bucks legjobb dobói: Carter 21/15, Lopez 19/9, Portis 16/3

 

Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 114-103

Magabiztos Memphis. A hazaiak már az első félidőben kétszámjegyű előnyt építettek fel, a nagyszünetben kilenc pont volt közte, és később sem engedték közel magukhoz a Minnesotát - a második félidőben összesen negyven pontot kaptak, ott már a védekezésükkel tartották az előnyüket, amit addig a támadójátékukkal felépítettek. Összességében 50%-kal dobtak mezőnyből, méghozzá főleg közelről, mert csak hét triplát süllyesztettek el 21%-kal, viszont 62 pontot szereztek a festékből, 46-33-ra nyerték a lepattanózást, ezen belül 15-7-re a támadópattanózást, közben pedig a Wolves gyorsindításait is teljesen el tudták venni. Ja Morant (28 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Desmond Bane (24 pont, 5 gólpassz) szokásos jó játéka mellé felnőtt a 21 pontos Dillon Brooks, valamint a 6/6-ot dobó Brandon Clarke, összességében a meccs túlnyomó részében az történt, amit ők akartak, faultgondokba tudták kergetni a Minny magasait, Morant pedig a végén integetett is a kipontozódó Karl-Anthony Townsnak - hatból ötödször nyertek, jó formában utazhatnak el Washingtonba.

Tovább süllyed a Wolves. Hétből hatodik vereségét szenvedte el a Minnesota, amely az első félidőben védekezésben, a másodikban támadásban volt jelentős "viharban", közben Towns kipontozódott, Rudy Gobert is beütött négy faultot, D'Angelo Russell pedig négy pontot tudott dobni a mérkőzés során. Ugyan Anthony Edwards igyekezett (28 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), de továbbra is nagyon mély gödörben van a társaság, Chris Finch szerint hiába a két klasszis magas, ha az ellenfél 32 pontot szerez második esélyből, akkor nincs miről beszélni - semmi sem működik náluk jelenleg, holnap pedig Clevelandben folytatják az idegnebeli túrájukat.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 28/6, Bane 24/6, Brooks 21/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 28/9, Gobert 15, McDaniels 15/5

 

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 106-101

Curry megnyerte a Warriorsnak. Steph Curry a legutóbbi 47-8-8-as, 7/12 triplás estéje után most egy újabb mestermunkát rakott le az asztalra, ezúttal kereken 40 pontig, 5 gólpasszig és 6/11 tripláig jutott, a végjátékban pedig az ő klasszisa szállította a győzelmet a címvédő számára. A végig kiélezett találkozón a Warriros összekapta a szezon során eddig borzasztó védekezését, szigorúan, fizikálisan játszott a Cleveland ellen, így szorosan is alakult a küzdelem, és bár voltak már 11 pontos hátrányban is, de igazán hatalmas kilengéseket nem láttunk, többé-kevésbé stabilnak bizonyult Steve Kerr alakulata. Az utolsó másfél percben aztán jött Curry: előbb egy triplával egyenlített 98-98-nál, a következő támadásból dobott egy kettest, majd 35 másodperccel az órán elsüllyesztette a csarnokrobbantó hármast - ezzel négypontos előnybe kerültek, az ő clutch megoldásaival sikerült kicsikarniuk a győzelmet. A folytatásban egyébként tőle szokatlanul csak 2/4 büntetőt dobott be, de ez már nem számított, az utolsó másfél percben 10 pontot jegyzett, a Warriors pedig zsinórban második győzelmét aratta, és 5-1-re áll otthon - a 20 pontos Andrew Wiggins és a 4/8 triplás Jordan Poole is dicsérhető, de ezt most Curry nyerte meg, illetve az összeálló védekezés miatt lehetnek bizakodóak.

Irány haza. Ötmeccses idegenbeli túrát zárt le ezzel a mérkőzéssel a Cleveland, amely ugyan a Detroit és a Lakers ellen még folytatni tudta addigi sikerszériáját, azóta viszont elfogyott a lendülete, a Clippers, a Kings és most a Warriors ellen is vereséget szenvedett. Most már kicsit leharcoltnak tűnt a gárda, bár tegyük hozzá, hogy így is csak pár kulcsjátékra volt a bajnok legyőzésétől, úgyhogy nagy probléma azért nincs - Donovan Mitchell továbbra is villog (29 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), Evan Mobley (20 pont, 13 lepattanó, ebből 8 támadó, 4 gólpassz, 2 blokk) is jól játszott, de ezúttal a Garland-LeVert páros 9/30 dobása és a kispad harmatos teljesítménye végül nem fért bele. A túra véget ért, most mennek haza, fogadják a Minnesotát, és a következő hat meccsükből ötöt is otthon játszhatnak, itt újra elkaphatják a fonalat. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 40/18, Wiggins 20/3, Poole 18/12
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/9, Mobley 20, Garland 15/3

 

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 114-120

Fox még feljebb kapcsolt a negyedik negyedben. Végig tarthatatlannak bizonyult a Kings irányítója, aki 32 pontja mellett szezoncsúcsot jelentő 12 gólpasszt osztott ki, és idén már hetedszer jutott el legalább 25 egységig. Fox azonban a negyedik negyedben még inkább a kezébe vette csapata játékát, egymaga 10 pontot és 4 gólpasszt jegyzett ekkor, így összesen 19 pontért felelt a 33-26-ra megnyert, hátrányból megfordított játékrész során. Még két perccel a vége előtt is a Lakers vezetett 114-112-re, ám itt Harrison Barnes két büntetővel egyenlített, majd jött Fox, előbb egy lepattanó utáni betörésből megszerezte a vezetést, majd 32 másodpercnél egy clutch középtávolit is a gyűrűbe küldött - az ellentámadásból hibázott a LAL, így Barnes újabb két büntetője beállította a végeredményt, a Sacto egy 8-0-s futással zárta le és nyerte meg a mérkőzést. A 4/9 triplás Kevin Huerter is sokat tett hozzá, Domantas Sabonis pedig minimum egált hozott (21 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, +10) Anthony Davisszel szemben - szoros végjátékban, de végül hozták az újabb győzelmet, így hétből ötödször nyertek, a két vereségük pedig az a kettő, amelynél az utolsó játékot "véleményesen" ítélték meg a játékvezetők.

Ez sem. Már csak 2-10-re áll a Los Angeles, amely a Houstonnal holtversenyben ligautolsó mérleget mondhat magáénak. Ezúttal LeBron James nélkül is volt esélye a társaságnak, Davis (24 pont, 14 lepattanó, 3 blokk), Russell Westbrook (21 pont, 11 gólpassz, 4/7 tripla), valamint a 19-19 pontot dobó Walker IV és Reaves is igyekezett, de a csapatvédekezésük tehetetlennek bizonyult Fox és a villámgyors Kings ellen, a nyerhető végjátékot pedig elöl-hátul sikerült elrontani. 114-112 után 0/6-ot dobtak mezőnyből a meccs zárásaként, közben faultoltak, hibáztak hátul, figyelmetlenek voltak, engedtek egy kulcsfontosságú támadópattanót - egyszerűen képtelenek voltak megoldani az utolsó másfél percet, ez okozta az újabb vereségüket. Egyelőre sem a rutinjuk, sem a védekezésük, sem a támadójátékuk nem ér győzelmeket, most ugyan mutogathatnak James hiányára, de eddig vele sem voltak jobbak, úgyhogy lassan be kell ismerni, hogy ez a csapat ebben a formában működésképtelen.

A Lakers legjobb dobói: Davis 24, Westbrook 21/12, Reaves 19, Walker IV 19/6
A Kings legjobb dobói: Fox 32/6, Sabonis 21, Huerter 16/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus