A Clippers is méretes pofont osztott ki San Antonióban

Újabb hazai Spurs-vereség - megizzadt a Cavs a Sixers ellen - történelmi est a Bucksnál - összekapta magát az Indiana.

Már a nagyszünetig eldőlt a Spurs-Clippers rangadó az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Chris Paulék komoly verésben részesítették a San Antoniót Texasban. Az OKC húszpontos győzelmet aratott a Minnesota ellen, az Atlanta visszatalált a győztes útra és lenyomta a Houstont, az Indiana lejátszotta a Chicagót, a címvédő Cleveland nagyon megizzadt Philadelphiában, a Milwaukee pedig történelmi estét produkált és átrohant a Sacramentón.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 112-92

Most minden összeállt az OKC-nél. A hazaiak ismét bemutatták, hogy mi az, amivel igazán hatékonyak tudnak lenni: elöl Westbrook 28 ponttal (9/18 mezőnyből, 4/5 tripla) és 8 gólpasszal irányította csapatát, míg hátul az Oladipo-Roberson kettős teljesen lenullázta Wigginst és LaVine-t, meg úgy összességében a csapatjátékot. Westbrook most nagyon kontrollálta magát és nem pörgött túl, így bár Towns extrájával az első félidőben még látótávolságon belül maradt a Minny, a harmadik negyedben egy 11-0-s futással végleg lezárta a meccset Donovan csapata. A Thunder 5-1-es mérlegnél jár, ezzel beállították az Oklahoma City-be költözésük óta elért legjobb rajtjukat.

Towns egyedül. A center volt az egyetlen, akivel nem tudott mihez kezdeni a Thunder, ő egymaga meccsben tartotta a vendégeket: az első negyed végén 13, félidőben 25 pontnál járt. A harmadik negyedben aztán jött egy rosszabb periódusa, innentől nem is volt már kérdés, az ő egy-egyeit leszámítva nem volt játéka a Wolvesnak: 40% alatt maradt mezőnyből Thibodeau csapata, 4/19-cel triplázott, ráadásul 12 gólpasszra 17 eladott labda jutott. A Wiggins-LaVine páros (ketten együtt 40 pont felett átlagolnak) összesen tizenegy pontot tett hozzá tizenkilenc mezőnykísérletből, ez nem férhetett bele az OKC ellen.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/12, Kanter 20, Adams 14
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 33/9, Muhammad 15, Dieng 8

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 101-102

Majdnem meglepetést okozott a Sixers. Nagyot játszott ezen az estén a Philly, a gyenge első negyed után javuló védekezéssel és koncentráltabb támadójátékkal folyamatosan csökkentették hátrányukat a hazaiak, sőt, a záró etapban a vezetést is átvették. Embiid ismét parádézott (25 perc, 22 pont, 4/4 tripla, 4 blokk), de mellette Ilyasova, Rodriguez, Saric, vagy Okafor is megemlíthető – 14 hármast pörkölt be a gárda és remek ritmusban kosárlabdázott. Meg is volt az esélyük a hajrában, de egy perccel a vége előtt Frye triplájával ismét előnybe került a Cavs, innentől pedig dobásig sem jutottak el a hazaiak: sorozatban három eladott labdát gyártottak és fájdalmas vereséget szenvedtek. Hiába álltak rendkívül közel a bajnok legyőzéséhez, így már 0-6-os mérleggel szerénykednek a táblázat alján…

Megúszta a Cavs. Az első negyedben bemutatott 16-0-s futás után úgy tűnt, hogy könnyed győzelmet arat a címvédő, ám Kyrie Irving pocsék napja (3/17 mezőnyből, 8 pont) nem igazán fért bele – James (25 pont, 8 pattanó, 14 gólpassz) sem dobott jól, ráadásul védekezésben is akadtak gondjaik. A Philly jobban akarta ezt a meccset, de a végén így is győzni tudott a Cleveland, erről pedig James és Tyronn Lue is azt mondta, hogy örülnek a sikerrel vett akadálynak – ez egy teszt volt számukra, amin átmentek.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 22/12, Ilyasova 21/12, Okafor 14
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Love 20/6, Frye 12/12

Orlando Magic – Washington Wizards 88-86

A Magic-pad hozta a meccset. A kezdőcsapat nem igazán működött az Orlandónál, az első negyedben hátrányba is került a gárda, ám a második sor keményebb védekezést és agresszívebb játékot jelentett ezúttal. A második negyed után a záró etap elején is a cserék tolták meg a Magic szekerét, olyannyira, hogy bő négy perc alatt eltüntették a tízpontos hátrányt és megfordították a találkozót Biyombóék – nem csak jól védekeztek, de a Green-Hezonja páros vezérletével támadásban is megtették, amit kellett. Az utolsó percekből is ők jöttek ki jobban, a Wizards nem tudta már visszavenni a vezetést, rendre hibáztak Bealék, így a gyengébb rajt után már 3-3-mal áll az Orlando.

Wall nélkül nem ment. Ahogy arra lehetett számítani, az irányító pihenőt kapott erre az estére, a helyén a cseh Satoransky kezdett és alapvetően nem is játszott rosszul – a gond inkább Beal és Gortat dobásaival (ketten együtt 9/27 mezőnyből, 17 pont), valamint a negyedik negyeddel volt. Nem csak, hogy leadták a komolyabb előnyüket, de az utolsó percekben is rengeteget hibáztak, elcsúsztak védekezésben, nem kommunikáltak, nem állították meg a leindításokat és támadásban sem tudták megcsinálni a döntő játékokat. Ennek ellenére az utolsó pillanatban még megmenthette volna őket Morris triplája, de ez végül kimaradt, így 1-4-re romlott a mérlegük.

A Magic legjobb dobói: Green 18/6, Fournier 13/6, Ibaka 11/3
A Wizards legjobb dobói: Morris 18/3, Beal 15/3, Porter 10/6

Detroit Pistons – Denver Nuggets 103-86

Otthon hibátlan a Pistons. Rögtön egy 10-0-s futással kezdte a mérkőzést a Detroit, amiből pár perc múlva már 20-4 lett és bár innen a második negyed végén még visszajött a meccsbe a Nuggets, igazán közel egyszer sem tudott kerülni ellenfeléhez. A harmadik negyed végéig kapaszkodtak a vendégek, de utána egy újabb 15-2-es rohammal végleg lezárta a találkozót Van Gundy együttese, amelyben ismét villogott Andre Drummond (19 pont, 20 lepattanó, 3 blokk) – mondhatni, hogy hozták a hazai formájukat, hiszen otthon 4-0-ra javították a mutatójukat. A tréner egyébként úgy fogalmazott, hogy az első negyedben látott védekezés eddigi legjobbjuk volt, ezt szeretné látni a későbbiekben is…

Változások a Denvernél. Emmanuel Mudiay egészen botrányos estét produkált, a magasemberekhez nem igazán jutott el a labda, nem tudtak helyzetet kialakítani és egy jobb második negyedet leszámítva nem is voltak partiban a vendégek. Michael Malone szerint a kezdőcsapat sorozatosan energia nélkül érkezik meg a meccsbe és az első negyedben beszedett óriási hátrányokból elege van, úgyhogy változtatni fog az összeállításon – ma este már a Bostonnal találkoznak. A gárda mindössze 33%-kal (!) dobott mezőnyből, ennél tovább nem is kell keresni a sima vereség okait.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 19, Morris 15/3, Leuer 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 21/3, Gallinari 16/6, Nurkic 10

Indiana Pacers – Chicago Bulls 111-94

Eddigi legjobbját hozta a Pacers. A hazaiak nyugodt, kiegyensúlyozott támadójátékkal és az eddiginél kategóriákkal jobb védekezéssel jelentkeztek, a problémáikat eltüntették erre az estére és az első perctől kézben tartották a mérkőzést. Már a nyitó játékrészt 16 ponttal nyerték meg és ez a különbség csak tovább nőtt a későbbiekben, amíg az utolsó negyedben kicsit kozmetikázott az eredményen a Chicago. Jeff Teague (21 pont, 9/14 mezőnyből, 6 gólpassz) összekapta magát, hatan is elérték a tízpontos határt, 53,5%-kal dobtak mezőnyből és 12/26 triplát is elsüllyesztettek, minden működött. Az egyetlen negatívum, hogy Paul George elrúgta a labdát dühében az egyik ítélet után és eltalált egy nézőt, ezért kiállították a harmadik negyedben.

A másik véglet. Nem ízlett a back-to-back a Chicagónak, bár a New York ellen is kikaptak, ezúttal még sokkal gyengébb játékot mutattak be Indianapolisban. A különbség főleg a Knicks ellen 35 pontos Dwyane Wade-en volt mérhető, aki ezúttal 1/9-et dobott mezőnyből és négy pontig jutott, nélküle pedig nem működött a Bulls játéka – ráadásul védekezésben sem tudtak javulni, azt csinált velük a Pacers, amit akart. A 3-0-s rajt után így már csak 3-3-mal áll Fred Hoiberg együttese és az utóbbi találkozókon azért világosan látszanak a gondok, magyar idő szerint kedd hajnalban a belendülő Orlando ellen kell javítani.

A Pacers legjobb dobói: Teague 21/9, Miles 20/12, Turner 16
A Bulls legjobb dobói: Butler 16/3, Portis 16/3, Lopez 12, McDermott 12/3

Atlanta Hawks – Houston Rockets 112-97

Mindenki jól tette a dolgát az Atlantánál. Két vereség után rendezte sorait Mike Budenholzer csapata és magabiztos játékkal nyerte meg a mérkőzést. A kezdőben mindenki elvégezte a maga feladatát, Millsap hozta a pontokat, Howard dupla-duplázott (20 pont, 14 pattanó, 8/10 mezőnyből) és védte a gyűrűt, Schröder irányított (17 pont, 12 gólpassz), az eddig hét pontot átlagoló Bazemore megtalálta a dobását (20 pont, 3/4 tripla), Kyle Korvernek pedig így már nem is maradt sok dolga. A kiegyensúlyozott és hatékony támadójáték mellett védekezésben is jeleskedtek, 16 labdát loptak el és a fordulás után egyre agresszívebbé váltak hátul, így fokozatosan növelték előnyüket. A záró etapban már nem volt kérdés, volt húszpontos előnyük is Millsapéknek, így 4-2-ről folytatják majd a Cleveland ellen.

Hardenben egy félidőnyi extra volt. A Rockets vezére a nagyszünetig berámolt 24 pontot, amivel meccsben tartotta csapatát, de a fordulás után már csak hat egységet tett hozzá, így hiába érte el negyedszer is a 30 pontos, 10 gólpasszos határt idén, végül sima vereséget szenvedtek. A harmadik negyedben már csak azért hajtottak, hogy látótávolságon belül maradjanak, de ez nem igazán sikerült, egyre kevésbé volt veszélyes a támadójátékuk és a 25 (!) eladott labda sem könnyítette meg a helyzetüket. Ötmeccses idegenbeli túrájuk folytatódik, kedd hajnalban Washingtonban lépnek pályára.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23, Bazemore 20/9, Howard 20
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/12, McDaniels 13/3, Capela 12, Anderson 12/12

Milwaukee Bucks – Sacramento Kings 117-91

Nagy formában van a Milwaukee. Ismét azt tudta játszani a Bucks, amihez a legjobban ért: rohant, mint a veszedelem. Folyamatosan szerezték (12-t csentek el és rögtön indultak meg vele) a labdákat, a gyors lerohanásokból 26 pontot írtak fel a táblára a tripla-duplával ismét kacérkodó (17 pont, 8-8 pattanó és gólpassz) Antetokounmpo vezérletével – ebben jelentős szerepet vállalt Jabari Parker (19 pont, 4 labdaszerzés), Mirza Teletovics (7/9 tripla) és Rashad Vaughn (4/8 hármas) is. A gárda ezúttal gyakorlatilag mindent jól csinált és végig uralta is a mérkőzést, a negyedik negyedben már nem lépett pályára az első sor, de így is történelmi tettet hajtottak végre: 2009 februárja óta először szerzett sorozatban három meccsen minimum 117 pontot a Milwaukee.

Nagyon hiányzott Rudy Gay. Az Orlando ellen megsérülő kiscsatár nem tudta vállalni a játékot, az ő pontjai (22,5-et átlagol eddig idén) pedig nagyon hiányoztak a Kings harmatos támadójátékából – nélküle 40% alatt maradtak mezőnyből és sokszor tanácstalannak tűntek. A fordulás után Cousins is elveszett, de eddigre már a mérkőzés érdemi lezárult, a leindításból 26-1-re (!) nyerő, több fokozattal gyorsabban és agresszívebben játszó Bucks negyedik győzelmét is behúzta.

A Bucks legjobb dobói: Teletovics 22/21, Parker 19, Antetokounmpo 17
A Kings legjobb dobói: Temple 19/15, Cousins 15, Farmar 9/9

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 92-116

A Clippersnek ízlett jobban a back-to-back. Mindkét csapat mérkőzésből érkezett, ez pedig a vendégeknek feküdt jobban – már az első negyedben robbantottak és megléptek 39-24-re, a nagyszünetig pedig el is döntötték a találkozó sorsát. Két játékrész alatt 26 pontot szórt Blake Griffin és a Clippers 73 egysége a legtöbb, amit a Spurs egy félidő alatt kapott Gregg Popovich 21 szezonja alatt – ez főleg úgy érdekes, hogy idén eddig szenvedett támadásban Doc Rivers együttese. A tréner a fordulás után már bőven pihentethette a kezdőket, de a meccs után azt azért megjegyezte, hogy a harmadik negyedben mindkét fél borzasztó fáradt volt már, egy ilyen rangadó előtt illett volna beiktatni egy szabadnapot…

Ez nem a tavalyi Spurs. Tony Parker és Danny Green is hiányzott a San Antonióból, de ez nem magyarázat arra, hogy mi történt velük a 8-0-s kezdés után – a Clippers ezt követően sokkal gyorsabban, pontosabban játszott náluk, Gasoléknak esélyük sem volt ezen az estén. A San Antonio így idei második hazai vereségét is elszenvedte azok után, hogy tavaly 40-1-gyel zártak az AT&T Centerben és hogy az elmúlt hatszáz napban összesen kétszer kaptak ki saját közönségük előtt. Ezúttal még Kawhi Leonard is lassú és tompa volt, Mbah a Moute megfogta, míg védekezésben súlytalannak bizonyult a texasiak vezére – most pihenhet a gárda, csak csütörtök hajnalban fogadja a Houstont.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 19/9, Leonard 14, Gasol 11/3, Laprovittola 11/9
A Clippers legjobb dobói: Griffin 28, Crawford 16/9, Speights 15/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus