A Denver szétszedte a Warriorst, a Kings is lenyomta a Clipperst

Simán nyert Phillyben a Bucks, túldobta a Dallast a Pacers, kikapott Phoenixben a Lakers: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Golden State Warriors - Denver Nuggets 103-119

Jokics nem lassít, száguld a Denver. Az All-Star szünet előtt megtorpant a Nuggets, és zsinórban három vereséggel ment el pihenni, az az egy hét azonban jót tett a gárdának, hiszen azóta 3-0-ra áll, most pedig fontos győzelmet aratott - a jó formában lévő GSW vendégeként tudott nyerni, amivel 4-0-ra (!) húzta be az egymás elleni párharcot az alapszakaszban. Nikola Jokics pedig szintén bombaformában van, zsinórban harmadszor jegyzett tripla-duplát, ezúttal 32 ponttal, 16 lepattanóval és 16 gólpasszal pusztított, rá semmilyen megoldása nem volt a Warriorsnak - de Jamal Murray (27 pont, 3/5 tripla) és Aaron Gordon (17 pont, 7/10 mezőnyből, 3 labdaszerzés) is hozta, amit kellett. Összességében a második félidőben tudott fölénybe kerülni a vendégcsapat, korábban 16 pontos (!) hátrányban is volt a címvédő, Michael Malone vezetőedző szerint a GSW volt az agresszor, ők pedig csak reagáltak - aztán a kezükbe vették az irányítást, egy 14-0-s futással visszajöttek, majd a fordulás után egy 14-4-gyel robbantak ki az öltözőből, ezzel pedig megfordították a helyzetet. Onnantól ők diktáltak, a negyedik negyedre pedig teljesen maguk alá gyűrték a Warriorst, amelyet 16 ponton tartottak a legfontosabb periódusban, így összességében szép játékkal tudtak nyerni, és másfél meccs a hátrányuk a Minnesota-OKC párossal szemben.

Nem volt energia a Warriorsban. Steph Curry 6/19-et dobott mezőnyből és 1/10-et távolról, neki most nem volt jó napja, és az ő játéka alapvetően határozza meg a Golden State teljesítményét - ezt most is láthattuk, egyszerűen hiányzott az átütőerő a hazaiak támadójátékából. Az első félidőt még megoldották, a padról érkező Klay Thompson (23 pont, 7/15 mezőnyből), valamint a Kuminga-Wiggins páros be-betalált, de aztán elfogyott a tudomány, Jokicsra nem volt válaszuk, ők pedig nem találtak megoldást a maguk gondjaira, így percekre lefagytak, nem jöttek a ritmusos helyzetek, elakadtak a játékaik, az erőlködésekből pedig nem nagyon dobtak kosarakat. Végül alig 43%-os mezőnymutatóval és 32%-os triplázással zártak, ráadásul eladtak 17 labdát, és 24-3-ra (!) kaptak ki gyorsindításból, ami bődületes hátrány - 12-ből 10 és sorozatban három győzelem után kaptak ki, most pedig egy négymeccses keleti túrára indulnak el.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 23/15, Curry 20/3, Kuminga 19
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/6, Murray 27/9, Gordon 17

 

Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 107-123

Jobb volt a Sacto. Az első negyedet még megnyerte a Clippers, utána viszont sebességet váltott a Sacramento és állva hagyta ellenfelét: a második játékrészt már tíz ponttal húzta be a vendégcsapat, a harmadik etapot szintén egy 10-0-val kezdte, és már 18-cal is vezetett, mielőtt a Los Angeles egy kisebb futással visszajött tízen belülre. Ez azonban nem tartott sokáig, a negyedik negyedben újra a gázra lépett és végleg eldöntötte a küzdelmet a Kings, amely szűk 50%-os mezőnymutatóval, 40% feletti triplázással, és lelkes, aktív védekezéssel tudta lejátszani magasasbban rangsorolt ellenfelét. Domantas Sabonis menetrendszerű tripla-duplája (17 pont, 15 lepattanó, 12 gólpassz) mellett De'Aaron Fox (33-6-7) és Harrison Barnes (22 pont, 4/7 tripla) is sokat tett a győzelemért, Kevin Huerter, Keegan Murray és Malik Monk pedig bedobálta a nekik jutó labdákat, mindenki hozzátette a magáét. A korábbi gyenge formájuk már a múlté, zsinórban harmadik sikerüket könyvelhették el, most pedig rátehetik a negyediket is, hiszen back-to-back fogadják a három eltiltott játékosa nélkül érkező Miamit.

Újabb vereség. Nem jött vissza jól a szünetről Tyronn Lue alakulata, az OKC ellen elbukott rangadón sem játszott megfelelően, majd alig küzdötte le a Memphist, most pedig a legutóbb látottal megegyező erőtlenséget, tanácstalanságot mutatott a társaság. Paul George térdfájdalmak miatt nem tudott pályára lépni, és igazából sem Kawhi Leonard (20 pont, 7/18 mezőnyből, 3 gólpassz), sem James Harden (20-5-8, de 4/13 mezőnyből), sem Russell Westbrook (3/10 mezőnyből, 2 gólpassz) nem tudott kreálni, nem tudta húzni az együttest, és a Powell-Mann-Zubac trió dobásaira volt szükség ahhoz, hogy egyáltalán látótávolságon belül tudjanak maradni. A 30% alatti triplázás, a hattal több eladott labda, és az elbukott támadópattanózás sem segített, összességében gyenge teljesítményt nyújtva kaptak ki, és a szünet óta valahogy nincs meg a ritmusuk - most jön a Lakers elleni városi derbi, jövő héten mennek Minnesotába és Milwaukee-ba is, össze kell szedniük magukat, ha nem akarnak ismét leszakadni a nyugati éllovasoktól.

A Clippers legjobb dobói: Powell 21/15, Harden 20/6, Leonard 20
A Kings legjobb dobói: Fox 33, Barnes 22/12, Sabonis 17

 

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 98–119

A Bucks ellen nem volt esélye a Phillynek. A Sixers Joel Embiid sérülése óta csalódást keltő teljesítménnyel rukkol elő, bár a Clevelandet kisebb meglepetésre kétszer is legyőzte, így mindenféleképpen rangadónak volt tekinthető a Milwaukee elleni összecsapás. Sajnos a mérkőzés végül elmaradt az előzetes várakozásoktól, a Bucks ugyanis magabiztos volt, míg a házigazda csak futott az eredmény után. A vendéglátó lényegében már az első negyedben elveszítette ezt a találkozót, amelynek legfőbb oka ezúttal is az volt, hogy Tyrese Maxey (24 pont, 7 gólpassz) mellé mindössze De'Anthony Melton (16 pont) tudott érdemben felnőni. A 76ers nem volt elég agresszív a meccs folyamán, amit tökéletesen szemléltet az a statisztika, miszerint Giannis Antetokounmpo (12) egymaga több büntetőt dobhatott, mint Nick Nurse csapata (11).

Győzelemmel tért vissza Doc Rivers. A találkozó pikantériáját az adta, hogy menesztése óta először tért vissza ellenfélként Philadelphiába Doc Rivers. A Bucks is pocsékul teljesít az elmúlt időszakban, bár legutóbbi öt meccséből hármat már megnyert a gárda, így joggal bizakodott ezúttal is egy sikerben. Ez pedig össze is jött, hiszen Giannis Antetokounmpo (30 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz), Damian Lillard (24 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Malik Beasley (20 pont, 6/7 tripla) triója lényegében már az első negyed 35–21-es megnyerésével pontot tett az összecsapás végére. A nagyszünetet követően próbált ugyan kozmetikázni a házigazda, ám ez csupán arra volt elegendő, hogy szorosabbá váljon a végeredmény.  

A 76ers legjobb dobói: Maxey 24/9, Melton 16/12, Reed 13/3
A Bucks legjobb dobói: G. Antetokounmpo 30/3, Lillard 24/12, Beasley 20/18

 

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 123–113

Allen és O'Neale triplái döntöttek. Kifejezetten érdekes párharcnak ígérkezett a Phoenix és a Lakers találkozója, hiszen két olyan gárda futott össze, amely elmarad az előzetes elvárásoktól. Az arizónai klub az All-Star szünet óta öt meccséből mindössze kettőt tudott megnyerni, ráadásul a Los Angeles-iek már ott loholnak a tabellán a Suns nyomában, így koránt sem volt mindegy, hogy melyik alakulat nyeri ezt az összecsapást. Az első negyedben úgy tűnt, hogy a vendéglátó könnyűszerrel átrobog ellenfelén, mivel Grayson Allen (24 pont, 6/12 tripla), Kevin Durant (22 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Devin Booker (21 pont, 9 gólpassz) révén 45–28-ra nyerte meg az első felvonást. A folytatásban azonban szép lassan megkezdte a visszazárkózást a rivális, ám a záró tizenkét percben előbb Allen, majd Royce O'Neale (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 6/10 tripla) küldött a helyére gyors egymásutánban egy-egy triplát, amire már nem volt válasza az aranysárga-liláknak.   

Nem bírt ellenfelével a Lakers. A Los Angeles-i gárda nem mutat rossz formát, hiszen 7–3-as mérleggel abszolválta a legutóbbi tíz fellépését, így abszolút kétesélyes mérkőzésre volt kilátás Phoenixben. Ehhez képest szörnyen kezdte Darvin Ham egylete a meccset, a Suns hamar felépített egy húsz pont körüli előnyt, s habár LeBron James (28 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz), Anthony Davis (22 pont, 14 lepattanó) és D'Angelo Russell (20 pont, 7 gólpassz) vezérletével a két középső negyedben próbált visszajönni a gárda, a mindent eldöntő utolsó játékrész újfent a Phoenix fölényét hozta, amely végül magabiztosan szerezte meg a győzelmet.  

A Suns legjobb dobói: Allen 24/18, Durant 22/6, Booker 21/3
A Lakers legjobb dobói: James 28/9, Davis 22, Russell 20/12

 

Indiana Pacers – Dallas Mavericks 133–111

Jobban dobott a Pacers. Két viszonylag jó formában lévő csapat találkozott Indianapolisban, ahol a hazaiak négyből három sikerrel a hátuk mögött, míg a vendégek sorozatban hét győzelemmel várták a feldobást. Az első negyed tapogatózását követően ellépett a Pacers, amely elsősorban a jó dobóformájának köszönhette a fölényét, hiszen közel 56%-os pontossággal tüzelt a gárda. Myles Turner (33 pont, 8 lepattanó) ráadásul szezoncsúccsal zárt, de Tyrese Haliburton (17 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Ben Sheppard (15 pont, 4 gólpassz, 5/6 mezőnyből, 5/5 tripla) is kitett magáért, utóbbi mindössze 12 perc alatt szórta meg magát. Luka Doncic (33 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Kyrie Irving (29 pont, 6 lepattanó) kettőse ezúttal is jól muzsikált a Mavericksnél, csakhogy nem nagyon tudott fellépni mögéjük egy harmadik számú opció, ezt pedig kihasználta ezen az estén a Pacers.   

A Pacers legjobb dobói: Turner 33/6, Haliburton 17/3, Sheppard 15/15, Nembhard 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/12, Irving 29/9, Green 14/6

 

Washington Wizards – Cleveland Cavaliers 105–114

Javítani tudott a Cavaliers. A lehető legrosszabbkor jött az All-Star szünet a Cleveland számára, amely egy 20–2-es győzelem-vereség mutatót követőn a legutóbbi két meccsét csúnyán elvesztette. Ellenben a Washington ellenében most itt volt az esély a javításra, hiszen a fővárosi gárda teljesen súlytalan, a konferenciája legvégén kullog. A vendégeknél ráadásul újra bevethető volt Donovan Mitchell (16 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), akire nagy szükség is volt, mivel nem adta magát könnyen a Wizards. A Washington ugyanis a padról beszálló Jordan Poole (31 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), valamint Kyle Kuzma (27 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezérletével tartani tudta a lépést a vendég csapattal, amely csak egy késői futás révén tudta bebiztosítani a sikerét. Mitchell mellett a két magasember Jarrett Allen (22 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Evan Mobley (21 pont, 6 lepattanó, 5 blokk) vette ki a részét aktívan a Cavs feltámadásából, melynek eredményeképpen, habár csak nehezen, de hozta a kötelezőt J.B. Bickerstaff egylete.  

A Wizards legjobb dobói: Poole 31/18, Kuzma 27/6, Shamet 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 22, Mobley 21, LeVert 18/3

 

Atlanta Hawks – Orlando Magic 109–92

Young nélkül is győzött a Hawks. Egy rövid feltámadást követően ismét csalódást keltő teljesítményt mutat a Hawks, amely a legutóbbi három meccsét elveszítette, ezzel szemben a Magic éppen ellentétes utat bejárva tízből nyolc győzelmet hozott, így már a hatodik Keleten. Mindezek fényében mondhatjuk, hogy nem ezt vártuk ezen a meccsen, pláne Trae Young hiányában, akire kézsérülése miatt legalább négy hét kihagyás vár. Az első két negyedben csak „birkóztak” egymással a csapatok, aztán a nagyszünetet követően egy 38–19-es futással lezárta a találkozót az Atlanta, melynek színeiben Dejounte Murray (25 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz), Jalen Johnson (21 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és De'Andre Hunter (18 pont, 7 lepattanó) is nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő. Vendég oldalon Franz Wagner (19 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) vitte a  prímet, s habár Wendell Carter Jr. (18 pont, 10 lepattanó) és Cole Anthony (15 pont) párosa is igyekezett, igazi vezérré egyikőjük sem tudott válni ezen a játéknapon.    

A Hawks legjobb dobói: Murray 25/6, Johnson 21/6, Hunter 18/6
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 19/6, Carter Jr. 18/6, Anthony 15/6

 

New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 106–114

Remekelt a Bulls kezdő ötöse. Legutóbb a Miami ellen szakadt meg a New Orleans nagy sorozata, melynek során kilencből nyolc meccset is megnyert a Pels. A Bulls viszont csak egy győzelmet aratott az elmúlt fellépései során, így a szezonban már sokadjára tévesztett lépést. Jobban kezdett a Chicago, s habár a második játékrészben Brandon Ingram (22 pont, 6 gólpassz) és Zion Williamson (19 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) hathatós közreműködésével átvette a kontrollt, a fordulás után a hatszoros bajnok új erőre kapott és a konzisztens támadójátékának köszönhetően megfordította, majd meg is nyerte a mérkőzést. A vendégek kezdő ötöse sziporkázott, ráadásul DeMar DeRozan (24 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Nikola Vucevic (22 pont, 13 lepattanó) és Ayo Dosunmu (21 pont, 8 gólpassz) is átlépte a húsz dobott pontot, erre pedig nem lehetett érdemi válasza a Pelicansnak.    

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 22/6, Williamson 19, Jones 15/12
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 24/6, Vucevic 22/6, Dosunmu 21/9

 

Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 110–123

Határozottabb volt a Thunder. A Houston annak ellenére a liga egyik legveszélyesebb „hazai” csapata, hogy lényegében lassan már a playin-helyekért zajló harcból is kiszáll. Az Oklahoma viszont ezúttal, mint a liga egyik legjobb formában lévő csapata látogatott a Toyota Centerbe, így kiváló összecsapásra volt kilátás. Az első félidőben még a Rockets kontrollálta a találkozót, elsősorban Fred VanVleet (20 pont), Jabari Smith Jr. (20 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz) és Alperen Sengün (19 pont, 12 lepattanó) járt az élen pontszerzésben, azonban a fordulást követőn felvette velük a harcot az OKC „nagy hármasa”. Shai Gilgeous-Alexander (36 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, de Chet Holmgren (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Jalen Williams (22 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is extrát hozott, miközben a texasi egylet elfogyott a mérkőzés végére, így a végső dudaszó pillanatában a Thunder ünnepelhetett. 

A Rockets legjobb dobói: VanVleet 20/12, Smith Jr. 20/12, Sengün 19/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 36/6, Holmgren 29/15, Jal. Williams 22/6

 

Utah Jazz - San Antonio Spurs 128-109

Egy félidő alatt lerendezte a Jazz. Nem sokat kérdezett ezen a meccsen a Utah, a gyenge formában, zsinórban öt vereségből érkező hazai alakulat a nagyszünetig eldöntötte a lényeget, utána pedig már csak azt kellett menedzselnie - az első negyed végén 14, a második után pedig 24 ponttal vezetett a gárda, úgyhogy onnantól nem volt miről beszélni. A fordulás után a védekezésen lazított az együttes, így kicsit kiszabadult a Spurs, Devin Vassell (27 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Victor Wembanyama (22 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) is hozta a számait, de zavart nem tudtak már okozni, összességében nagyon sima vereséget szenvedett a San Antonio. A Jazz oldalán Lauri Markkanent (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5/8 tripla) kell elsőként kiemelnünk, de Jordan Clarkson (22 pont, 10 gólpassz) és Collin Sexton (16 pont, 10 gólpassz) párosa is parádésan működtette a gépezetet, az ő vezérletükkel sikerült 36 gólpasszal zárniuk a találkozót, míg John Collins 20 ponttal, 8 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal szólt hozzá. Az 51%-os mezőnymutató és a 49%-os triplázás is beszédes, remek játékkal hozták a kötelezőt, de így is három meccs a hátrányuk a playin-helyekhez képest.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 26/15, Clarkson 22/12, J. Collins 20/9
A Spurs legjobb dobói: Vassell 27/12, Wembanyama 22/3, Z. Collins 17/6

 

Portland Trail Blazers - Charlotte Hornets 80-93

A Portland dobott rosszabbul. A várt pocsék minőségű mérkőzést hozták össze a felek, és azzal tudott nyerni a Charlotte, hogy kevésbé volt rossz - a vendégek 7/24-gyel tripláztak, de a Blazers ezt is képes volt alulmúlni, ugyanis 3/32-vel zárt távolról, vagyis a két csapat a teljes meccsen 10 hármast tudott bedobni. A Hornets így az első félidőben kicsit meg tudott lógni, hiszen a Portland összesen 34 pontot hozott össze a nagyszünetig, a tíz egység feletti fórt pedig egy ilyen estén be lehetett osztani a folytatásban - mindkét gárda nagyon nehezen tudott kosarakat szerezni, úgyhogy amikor 21 egységnyire hízott a különbség, lezártnak tekinthettük a derbit. Összességében ez a találkozó a "felejtsük el" kategóriába tartozott, de a Hornets nyilván örülhet a sikernek, amivel egyébként az utóbbi tíz mérkőzésén már 50%-ot hozott - úgy, hogy az elmúlt hatból nyert meg ötöt, tehát váratlanul jó (vagy legalábbis eredményes) formába lendült.

A Trail Blazers legjobb dobói: Ayton 26, Grant 15/3, Simons 10
A Hornets legjobb dobói: Richards 21, Bridges 18/6, Miller 17/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus