A Detroit a Denvert, a Kings a San Antoniót szedte szét

A Milwaukee megtörte a Nets hazai szériáját - Harden újabb óriási estéjével nyert a Houston - szenzációsan játszott a Hawks - egylabdás meccset húzott be New Orleansban a Pacers.

A nyugati második Nuggets simán kikapott a palánk alatt domináló Detroit otthonában, míg a San Antonio egy sacramentói vereséggel kezdte meg hosszú idegenbeli túráját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A listavezető Milwaukee Brooklynban sem botlott, szoros meccsen nyert a Pacers, James Harden 44 pontot szórt Phoenixben, míg az Atlanta újfent bizonyította, hogy érdemes rá figyelni, ezúttal Washingtonban tudott győzni.

Visszajátszás: Lassan unalmas lesz, hogy James Harden mennyire jó - videók

Detroit Pistons - Denver Nuggets 129-103

Most megtört a Denver. Gary Harris és Jamal Murray mellett ezúttal Paul Millsap személyében egy harmadik kezdőjátékos is hiányzott a vendégeknél és bár ez korábban nem mindig jelentett problémát, most valahogy nem volt ott fejben a társaság - rengeteg volt a koncentrációhiányból eredő probléma, puhák voltak, főleg védekezésben, nem figyeltek a lepattanókra, Mike Malone vezetőedző szerint nem nehezítették meg a Pistons dolgát. Pedig jól kezdtek, vezettek is az első negyedben, aztán a másodikban már szétestek és tíz pont feletti hátrányt szedtek össze, a harmadikban pedig továbbra is csak erőlködtek, úgyhogy a záró etapban sokat már nem láttunk a kezdőkből - Nikola Jokics például csak 26 percet játszott, de magához képest azt is pocsékul (16 pont, 7/17 mezőnyből, 3 lepattanó, 4 gólpassz), igaz, a cseresorral csak tovább nyílt az olló. A társaság ezúttal nagyon rossz napot fogott ki, úgyhogy sorozatban hat győzelem után szenvedett egy sima vereséget és ismét lépéshátrányba került a Golden State-tel szemben.

Drummond és a Detroit irányított. Elsősorban a palánk alatti keménységével nyerte meg ezt a találkozót a Pistons, amellett, hogy az egyedül maradó Jokicsot gyakorlatilag leszedték a pályáról, vagy legalábbis önmagához képest sokkal kevésbé hatékonnyá tették, a túloldalon is parádéztak ezen a poszton. Andre Drummond járt ebben az élen, csak a harmadik negyedben 14 pontot és 8 lepattanót jegyzett, végül 27 pontos szezoncsúccsal, 12 lepattanóval és 3 blokkal zárta 26 játékpercét, a negyedik negyedben ugyanis már nem lépett pályára, ahogy más sem a hazaiak kezdőötöséből - összességében 53-32-re nyerték a lepattanózást, Blake Griffin 23 perc alatt 7, Zaza Pachulia 19 perc alatt 8 lecsorgóba kapaszkodott bele. A kicsit talán váratlanul nagyarányú győzelemmel másfél meccsre megközelítették a keleti nyolcadik Miamit és következőleg kötelező nyerniük a Knicks ellen, úgyhogy karnyújtásnyira vannak a rájátszást jelentő helyektől.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 27, S. Johnson 21/12, Galloway 18/9
A Nuggets legjobb dobói: Lyles 20/6, Morris 18/6, Jokics 16, Beasley 16/9

Washington Wizards - Atlanta Hawks 129-137

Nem fárad az Atlanta. Egy idegenbeli túra hetedik állomásához érkezett a Hawks, de ahelyett, hogy fáradtan, tompán, "menjünk már haza" stílusban játszott volna, idei egyik legpontosabb támadójátékát és leghalálosabb dobóformáját kapta elő: kereken 20 triplát bombázott be a gárda 49%-os hatékonysággal, összességében is 50%-kal dobott mezőnyből és meg tudott nyerni egy pontpárbajt ebben a helyzetben, a Washington vendégeként. Ez így nagyon komoly fegyverténynek számít ettől a csapattól, azt is elbírták, hogy a parádézó (17 perc, 15 pont, 11 lepattanó) John Collins sérülés miatt kidőljön a meccs közben, így is volt kilenc (!) olyan játékosuk, aki eljutott legalább tíz pontig, a 15 egységgel megnyert első negyed után pedig végig ők vezettek hol jobban, hol kevésbé - a záró etapban is csak négy-öt pontra jött vissza a Wizards, de a hajrában Taurean Prince-nek volt két clutch triplája, úgyhogy megőrizte az előnyt a vendégcsapat. A társaság ezzel 4-3-mal hozta le hosszú túráját, most lesz két szabadnapja, aztán fogadja a Torontót.

Nem érte utol ellenfelét a Washington. Nagyon belealudt a meccs elejébe a hazai alakulat, amellett, hogy 0/10-zel kezdett a gárda kintről, védekezésben is csak nyomozta a labdát és talán kicsit meg is lepődött azon, hogy milyen lendületesen, pontosan nyitott az Atlanta - a pillanatok alatt beszedett komolyabb hátrány pedig meghatározta az estéjüket, innentől végig futottak az eredmény után. Hiába játszott azonban jól Bradley Beal (27 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), Jeff Green (26 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz), vagy Trevor Ariza (25 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), illetve hiába hozott a pad végéről 20 pontot Jordan McRae, a gyengébb triplázás, az elvesztett lepattanózás és a nem létező védekezésük miatt egyszerűen nem tudták utolérni ellenfelüket - az Atlanta nagyobb hullámvölgyek nélkül lehozta a meccset, nagyon mély volt a kispadja és amikor kellett, mindig hozzászólt valaki, úgyhogy a Washington az utóbbi öt meccséből negyedszer is kikapott és kijelenthető, hogy gödörben van.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/12, Green 26/6, Ariza 25/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 21/15, Huerter 19/15, Spellman 16/12, Carter 16/12

Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 94-113

Újabb sima győzelem. Ellenállhatatlan formában zárta le ötmeccses túráját a Milwaukee, a vendégcsapat ismét jól védekezett, támadásban pedig kihozta magából, amit kellett, úgyhogy az első három negyed során folyamatosan növelte előnyét és a záró etapot már 20 pont feletti fórral kezdhette meg - ez elég volt ahhoz, hogy Mike Budenholzer pihenőt is adjon a kulcsembereknek, a kezdőben csak Giannis Antetokounmpo játszott 30 perc felett, a többiek 22-27 percet töltöttek parketten. A görög viszont ki is használta a játékidejét és feltöltötte a statlapot (30 pont, 12/19 mezőnyből, 15 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) és bár csapatszinten végül gyenge dobóstatisztikákkal zártak (42% mezőnyből, 25% tripla), mégsem forgott veszélyben a győzelmük egy pillanatig sem - zsinórban negyedik sikerükkel két meccs az előnyük a Torontóval szemben, következőleg pedig a Washingtont fogadják.

Így nem lehet nyerni. Már legutóbb is nagyon gyenge napot fogott ki a Brooklyn támadásban, ezt pedig most még alul is múlta, hiszen 1/20 (!) triplával nyitott és 5/42-vel (12%) zárt az együttes, összességében 32%-kal dobott mezőnyből, úgyhogy mintha bedeszkázták volna számára a gyűrűt, most már otthon is - hiába a 28 kiharcolt büntető, a 16 támadópattanó, ez csak arra volt elég, hogy vállalható különbségű maradjon a vereség. Érdekesség, hogy december 7-e óta ez a két csapat volt Kelet két legjobbja, a Nets 20-8-at, a Bucks 22-6-ot hozott attól számítva, de a hazaiaknál most már túl sok a sérült ahhoz, hogy ezen a szinten maradjanak: LeVert, Dinwiddie, Harris, Dudley és Crabbe sem léphetett pályára, úgyhogy sorozatban harmadszor is kikaptak, otthon egy kilences sikerszériát törtek meg, ilyen mély gödörben pedig ősz óta nem volt a társaság.

A Nets legjobb dobói: Russell 18/6, Napier 15, Pinson 10/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Brogdon 16/6, Bledsoe 15/3

New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 107-109

A Pacersé lett a szoros végjáték. Kilencpontos előnnyel vághatott neki az utolsó negyednek a vendégcsapat és bár a Pelicans visszajött egyetlen egységre, az utolsó két percben az Indiana csinálta meg a clutch játékokat. Darren Collison (22 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) lépett elő vezérré ebben az időszakban, 102-103 után bebombázott egy nagy triplát, majd emberről egy középtávolit, plusz egy büntetőt is, de Aaron Holiday támadóhibáját követően a New Orleansnak maradt még öt másodperce arra, hogy kiegyenlítsen 106-109 után. Itt viszont nem voltak szívbajosak a vendégek, Cory Joseph odaütött, Jrue Holiday büntetőzhetett és bár a másodikat direkt kihagyta, a lepattanót nem tudták összeszedni a hazaiak, úgyhogy jól menedzselt végjátékkal aratott újabb győzelmet Nate McMillan alakulata. Emeljük még ki Domantas Sabonis játékát (23 perc, 16 pont, 13 lepattanó, 7/9 mezőnyből), de Young, Bogdanovic és Turner is tíz pont fölé jutott, a hullámvölgy után zsinórban másodszor nyertek Evansék és jelenleg egálra állnak a Bostonnal, valamint a Philadelphiával is.

Nem sok hiányzott. Közel állt a győzelemhez a továbbra is a fél keretét (méghozzá annak első felét...) hiányoló Pelicans, Jahlil Okafor remekelt a Pacers egyébként jó magasai ellen (25 pont, 13 lepattanó, 11/16 mezőnyből), Jrue Holiday is igyekezett (19 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz), Darius Miller 16 ponttal és 4 triplával jelentkezett, a kispadról pedig Ian Clark 18 ponttal, míg Cheick Diallo 12 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával szállt be - mindenki próbált hozzátenni és közel is tudtak maradni ellenfelükhöz. A végjátékban aztán túl sok volt a hiba és hiába az 55-43-ra megnyert lepattanózás, a 24%-os triplázás végül nem fért bele - a hajrában több dobást is elrontottak kulcshelyzetben, ezek a hibák eredményezték a vereségüket. A kérdés persze az, hogy a két nap múlva esedékes deadline-ig mi történik velük, de Alvin Gentry vezetőedző azt mondta, hogy szerinte következőleg már visszatérhetnek a hiányzó alapembereik és kiegészülhet a keretük.

A Pelicans legjobb dobói: Okafor 25, Holiday 19, Clark 18/6
A Pacers legjobb dobói: Collison 22/9, Sabonis 16, Turner 15

Phoenix Suns - Houston Rockets 110-118

Harden folytatja. Chris Paul visszatért, de Clint Capela mellett most Eric Gordon hiányzott a Houston kezdőjéből, James Hardent viszont ez sem zavarta meg és egy újabb szenzációs estével folytatta a sorozatát - zsinórban 27. alkalommal jutott el legalább 30 pontig és idén már 20. alkalommal dobta meg a 40-et, amire a szezon ezen szakaszáig korábban csak Wilt Chamberlain, Michael Jordan és Rick Barry volt képes. Harden most 44 egységet szórt jó hatékonysággal (15/26 mezőnyből, 5/13 tripla, 9/11 büntető), leszedett 8 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt, hátul pedig három labdaszerzéssel és egy blokkal szólt hozzá - újfent parádésan kosárlabdázott és az ő vezetésével hozta is a kötelező győzelmet a Rockets. A vendégek az első félidőben még nem tudták dűlőre vinni a dolgot, aztán a harmadik negyedben húszpontos előnyt építettek ki, ott úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, ám mielőtt nagyon hátradőlhettek volna, a Suns még egyszer visszatáncolt, csak hogy Mike D'Antoni ne ültethesse ki a sztárjait - azonban amikor igazán kellett, akkor Harden mindig hozzászólt és a houstoni siker nagyon azért nem forgott veszélyben. A társaság ezzel visszavette a nyugati ötödik helyet a San Antoniótól, következőleg pedig Sacramentóban játszik fontos mérkőzést.

Nincs meglepetés. A TJ Warrent továbbra is nélkülöző hazaiak leginkább csak asszisztáltak a Rockets győzelméhez és komoly nyomás alá azért nem tudták helyezni ellenfelüket, bár voltak náluk jó egyéni teljesítmények - Devin Booker kicsit hátrébb húzódott (19 pont, 7/12 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 0 eladott labda), Deandre Ayton sem vállalta túl magát (15 pont, 7/11 mezőnyből, 11 lepattanó, 3 gólpassz), a 25 pontos Josh Jackson és a 23-ig jutó Kelly Oubre Jr. viszont megszórta a Houstont. Mindez azonban nem volt elég a bravúrhoz, hiába az 53,6%-os mezőnymutató, a Rockets jobbnak bizonyult, úgyhogy Igor Kokoskov alakulata sorozatban tizenegyedik vereségét is elkönyvelte, ezzel továbbra is a liga második legrosszabb mérlegével "büszkélkedhet".

A Suns legjobb dobói: Jackson 25/3, Oubre 23/9, Booker 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/15, Paul 18/6, Faried 17

Sacramento Kings - San Antonio Spurs 127-112

Elsöpörte a Spurst a Kings. A hazaiak néhány kisebb hullámvölgytől eltekintve végig érvényesíteni tudták a stílusukat és ráerőltették akaratukat a San Antonióra, úgyhogy a találkozó túlnyomó részében vezettek is - az első negyedet már megnyerték 12 ponttal és bár később a SAS visszakapaszkodott, Dave Joerger alakulata mindig tudott válaszolni és mindig volt kihez nyúlni. Csapatszinten az 55%-os mezőnymutató és a 40%-os triplázás mellett a leindításból szerzett 35 pont is jól mutatja, hogy mennyire élt a társaság, egyénileg pedig többen is kiválóan teljesítettek - De'Aaron Fox (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) mellett a 31 pontos, 14 lepattanós, 11 gólpasszos Hield-Shumpert duót, a 7/7 jó dobással, közte 4/4 triplával beszálló Yogi Ferrellt, valamint a 24 pontos karriercsúccsal (12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) jelentkező újonc Marvin Bagley-t is ki kell emelnünk. A Sacramentónak ez volt sorozatban a hetedik győzelme hazai pályán, ilyen hosszú szériára pedig utoljára a 2005-2006-os szezonban volt náluk példa, amikor legutóbb bejutottak a rájátszásba - most is van erre esélyük, hiszen fél meccsre megközelítették a nyugati nyolcadik Clipperst.

Rosszul kezdte a túrát a Spurs. Az éves nyolcmeccses kirándulására indult el a San Antonio, ez volt az első állomása, de a jó hazai széria után azért meglátszott, hogy idegenben más a helyzet - főleg hogy Derrick White el sem utazott velük, a DeRozan-Forbes páros pedig most nem igazán tudta irányítani az együttest. Ennél is nagyobb baj volt persze a védekezéssel, az atletikus, villámlépű és jól is dobó hazaiakkal nem tudták tartani a lépést, voltak ugyan olyan időszakok, amikor közelítettek, a záró etapban is visszajöttek néhány pontra, de huzamosabb ideig képtelenek voltak limitálni ellenfelüket, úgyhogy összességében végig ők voltak "alul" - nem jó egy ilyen hosszú túrát egy ilyen vereséggel kezdeni, ráadásul Popovich szerint White-ra "egy ideig" nem számíthatnak, nem lesz túl kellemes így átutazni a Warriors otthonába...

A Kings legjobb dobói: Bagley 24/3, Fox 20/3, Ferrell 19/12
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 24, Aldridge 22, Forbes 12/6, Mills 12/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus