A GSW is könnyedén verte a Houstont

Curry-ék lesimázták Hardenéket - KD és Westy ámokfutása győzelmet ért - a Cavs lenyomta a Miamit, nyert a Spurs - 132-t dobott a Kings

 

A címvédő Golden State második meccsét is simán nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután könnyedén, húsz ponttal nyert Houstonban. A játéknap mérkőzése a dupla hosszabbításba torkolló Magic-Thunder volt, amit az egyaránt 40 pont fölé jutó Westbrook és Durant vezérletével végül behúzott az OKC – a Cleveland James és Love jó játékával verte a Miamit, a Spurs lelépte a Brooklynt, a Detroit túlórában verte a Chicagót, a Washington pedig nagy rohanással fektette két vállra a Milwaukee-t. A Minnesota Towns parádés meccsével második győzelmét aratta, a Sacramento pedig 132 pontot rámolt be a Lakersnek – íme a részletek!

Visszajátszás: Durant és Westbrook 91 pontja

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 102-92

Sziporkázás nélkül jött a siker. James (13/19 mezőnyből) alaposan bekezdett a hazai szezonnyitón, az első negyedben tíz, a másodikban nyolc pontot szerzett, amivel megadta a mérkőzés alaphangját. Love (6/15 mezőny, 14 lepattanó, 5 gólpassz) mély dupla-duplát szállított, s végre Thompson (6/9, 9 lepattanó) is úgy játszott, ahogy minimálisan elvárnák tőle. A Cavs végig uralta és irányította a találkozót, pedig a hátvédekkel kapcsolatban hatékonyságról nehezen lehet beszélni: a JR Smith, Williams, Dellavedova hármas 4/23-as mezőnymutatót produkált, igaz, utóbbi kiosztott 10 gólpasszt.

Több kell majd a cseréktől. A Wade által vezetett vendég gárda megpróbálta szorossá tenni a mérkőzést, folyamatos ott loholt a Cavs nyomában egészen a negyedik negyed elejéig – a harmadik játékrészben komoly sansz mutatkozott az egyenlítésre is. Viszont hiányzott valami plusz, melyet joggal várhattunk a cseréktől, de a padról mindössze 19 pont érkezett, méghozzá 7/23-as mezőnymutatóval. Nem jött be az a húzás sem, hogy Winslow-ra bízzák James őrzését az első negyedben, ugyanis ekkor lendült játékba a hazaiak vezére.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Love 24/9, Thompson 13
A Heat legjobb dobói: Wade 25/3, Bosh 16/6, Dragic 11/3, Whiteside 11

Orlando Magic – Oklahoma City Thunder 136-139 – kétszeri hosszabbítás után

Elszalasztott lehetőség. Nem kevesebb, mint 18 pontos előnnyel kezdhették meg a hazaiak a negyedik negyedet, de védekezésben -különösen a játékrész második felében- tanácstalannak bizonyultak, s a szerencse sem állt melléjük. A tripla-duplát produkáló Oladipo (8/27 mezőnyből, 3/10 tripla, 13 lepattanó, 10 gólpassz) úgy tűnt, hogy a rendes játékidő végén, 3,9 másodperccel a vége előtt megnyeri a meccset, de jött Westbrook és egy hihetetlen táblázós hármassal egalizált. Az első hosszabbítás végén Oladipo nagyot mentett, buzzer triplája újabb öt perc ráadást jelentett a Magic-nek. Ott a végjátékban maradt még ugyan sansz a hátrányba kerülő hazaiak előtt, de előbb Fournier, majd Oladipo triplakísérletét blokkolta Durant. Mivel az Orlando nem bírt az OKC két nehéztüzérével, bár nagy előnnyel rendelkezett, végül elbukta a mérkőzést.

Így kell nyitni a szezont. Elég egyértelmű jelét adta Durant és Westbrook, hogy nagy eséllyel kettőjük közül kerül majd ki az idei pontkirály, együttesen 91 ponttal terhelték meg a Magic gyűrűjét. A negyedik negyedben 42 pontot szórt az OKC, mellyel visszajöttek a mérkőzésbe a vendégek, Kanter 9, Durant 10, Westbrook 13 egységgel jelentkezett, s utóbbi egyetlen tripláját a legjobbkor értékesítette, meglehetősén nehéz helyzetből. Jól szemlélteti, hogy mennyire a két elit Thunder-játékosról szólt ma este minden, hogy őket a pontszerzésben Augustin (12) és Kanter (10) követte tisztes távolból. A rendes játékidő végén dobott két kritikus hármas -előbb Durant majd Westbrook- bár még nem jelentett győzelmet, de a lélektani előnyt az OKC oldalára helyezte, mely a második hosszabbításban már nem eresztette ki kezéből a sikert.

A Magic legjobb dobói: Harris 30/6, Vucevic 26, Fournier 22/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 48/3, Durant 43/9, Augustin 12/6

Philadelphia 76ers – Utah Jazz 71-99

Nem volt kérdés. Már az első negyedet kilenc ponttal nyerte a Jazz, félidőben 17-tel vezetett, majd a harmadik negyedet egy 13-0-s futással kezdte – a kiütéses vereség után a szurkolótábor az elég egyértelmű „booo!” jelmondattal tájékoztatta a Philly-t arról, hogy elegük van már ebből. A hazaiaknál senkit nem lehet kiemelni, Okafor egy jó első félidő után teljesen eltűnt, a többiekről beszélni sem érdemes – a 30%-os mezőnymutató és a 71 dobott pont eléggé a tavalyi gárdára emlékeztet…

A Gobert-Favors páros uralta a gyűrű környékét. A center 8 pontja mellé 11 lepattanót és 6 blokkot jegyzett, az erőcsatár pedig most is csapata legjobb dobója volt (20 pont, 12 pattanó) – emellett ráadásul 6/24-es mezőnymutatón tartották a Noel-Okafor duót. Melléjük fellépett Hood és Burks, de most Trey Burke is hasznosan játszott, így az sem jelentett gondot, hogy Haywardnak nem ment a dobás – bár összességében a Utah sem célzott túl jól, az első pillanattól kezdve kézben tartotta a mérkőzést.

A 76ers legjobb dobói: Stauskas 12/6, Grant 12/3, Okafor 10, Thompson 10/6, Canaan 10/3
A Jazz legjobb dobói: Favors 20, Hood 17/9, Burks 15/3

Boston Celtics – Toronto Raptors 103-113

A harmadik negyed eleje döntött. Döntetlennel zárult az első félidő, a fordulás után azonban váltott a Toronto és majdnem öt percig pont nélkül tartotta a Bostont – ez idő alatt pedig a remeklő DeRozan (23 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) vezérletével meglépett a vendégcsapat. Ezt az előnyt már megtartották a végéig Lowry-ék, akiknél Carroll egyre inkább bizonyítja, hogy mit ér: ezúttal 4/7 triplával szórt be 21 pontot, védekezésben pedig hatalmas hatása volt a játékra.  Érdekesség, hogy bár Valanciunastól várhattunk nagy estét, a behúzódó Boston-védekezést 11 triplával dobták szét a vendégek.

Lepattanózni tudni kell. 53-38-ra veszítette el a lepattanócsatát a Celtics, ez pedig úgy, hogy Carrollék ilyen pontosan tüzeltek kintről, nem fért bele – a kezdő center Zeller például egyetlen lecsorgót sem kaparintott meg. Az első félidőben még ellensúlyozták ezt, ám egy rövidzárlat elég volt a vereséghez, így hiába dobott 25 pontot 7 gólpassz mellett Isaiah Thomas, mellé sem Smart, sem Bradley, sem más nem tudott fellépni – ennél is nagyobb gond volt, hogy védekezésben sem találták a jó megoldást.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/3, Bradley 13/9, Olynyk 11/3, A. Johnson 11/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23/3, Carroll 21/12, Ross 21/6

Detroit Pistons – Chicago Bulls 98-94 – hosszabbítás után

Detroit: 3-0. Andre Drummond ezúttal is dominált a palánk alatt, 20 pontja mellé 20 lepattanót kaparintott meg, Marcus Morris 10/15 dobást süllyesztett el és Reggie Jackson is nagyon aktív volt – ez elég volt egy hosszabbításos sikerre a Bulls ellen. A rendes játékidő végén mindkét fél rengeteget hibázott, az utolsó szó Rose-é lehetett volna, de dobása még a gyűrűt sem érte – a túlórát viszont egy 7-0-s futással nyitották a hazaiak, innen pedig már nem adták ki a kezükből a győzelmet. A gyengébb támadójátékot ezúttal jó védekezéssel ellensúlyozta a Pistons, a 3-0-s rajtra pedig 2008 óta nem volt példa esetükben.

A lepattanók hiányoztak. 60-51-re veszítette el ezt a szegmenst a Chicago, de ennél is súlyosabb a támadópattanók (20-8) aránya. Ennek ellenére megkapta az esélyt a Bulls, mert a gyenge triplázás mellett csak 14/28 büntetőt (!) értékesítettek a hazaiak, de clutch szituációkban rendre rossz döntéseket hoztak Hoiberg tanítványai, így hiába játszott jól Mirotic és Gasol (főleg támadásban), Rose és Butler gyenge dobóformája (bár utóbbi büntetőkből igyekezett javítani) ezúttal nem fért bele.

A Pistons legjobb dobói: Morris 26/6, Jackson 22/3, Drummond 20
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/3, Mirotic 22/9, Gasol 16

Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 97-94

Kihasználta a hibákat a Hawks. A hazaiaknál Kyle Korver kihagyta a meccset, Teague mellé pedig Schröder került be a kezdőbe – a két irányító viszont nem igazán remekelt, inkább a magasabb posztokon került fölénybe az Atlanta. A Hornets 20 eladott labdáját 26 pontra váltotta a hazai csapat, a másra koncentráló védekezést pedig a Horford-Millsap-Bazemore trió dobta szét kintről (8/14 tripla) – ugyan az utolsó másodpercekben még megkapta az esélyt Walker, de nehéz dobása lejött a gyűrűről.

Al Jeffersontól több kell. A Charlotte centere csak 5/15-ös mezőnymutatóval szerzett tíz pontot és bár jól lepattanózott (ezt nyerték is a vendégek), közel sem volt igazi fegyver támadásban – védekezésben pedig rendre üres dobásokat hagyott Horfordnak. Kemba Walkernek sem ment igazán a játék és most Lin sem tudott érdemben segíteni (bár kulcsfontosságú hármast szórt be a végén), így a 40%-os triplamutató csak szoros végjátékot ért, győzelmet nem.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 19/12, Horford 18/6, Millsap 18/6
A Hornets legjobb dobói: Batum 14/3, Williams 13/9, Walker 13/3

Milwaukee Bucks – Washington Wizards 113-118

Beal volt a nyerőember. Három negyeden keresztül John Wall (19 pont, 10 gólpassz) és Ramon Sessions (23 pont) volt a Wizards vezére, ám az utolsó tizenkét perc már Bradley Bealről szólt: a dobóhátvéd egymaga 13 pontot szórt be ekkor, a hatalmas rohanásba kezdő vendégek pedig kilenc perc alatt 34-19-re verték el a Milwaukee-t. Ez már az a gyors, látványos játék volt, amit Wittman elképzelt, 50% feletti mezőny- és 57%-os triplamutatóval, igaz, a festékben inkább a Bucks akarata érvényesült.

Antetokounmpo nem viccelt. A görög mindenes óriási energiával indította az idényt, az első félidő gyakorlatilag csak róla szólt – hatalmas zsákolásai mellett betalált kintről is, a nagyszünetig 23 pontig jutott. A fordulás után már megfogta őt a Washington, később pedig ki is pontozódott, ekkor Monroe, Middleton és Carter-Williams húzta a hazaiakat, de bár ők is 50% felett zártak mezőnyből, nem tudták tartani a lépést az eszeveszetten rohanó Beallel és csapatával.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Monroe 22, Middleton 18/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/9, Sessions 23/6, Wall 19/3

San Antonio Spurs – Brooklyn Nets 102-75

A harmadik negyedben döntötte el a Spurs. Az első félidőben még partiban volt a Brooklyn, sőt, vezetett is a nagyszünetben öt ponttal – rengeteg labdát adtak el a hazaiak, sok dobást is hibáztak és védekezésben sem voltak kellően agresszívek. A fordulás után aztán változott a helyzet, összesen 28 pontot tudott feltenni a táblára a Nets, a San Antonio pedig a magára találó Leonard, valamint Ginobili vezérletével lerohanta ellenfelét – Aldridge viszont továbbra is csak keresi a helyét, szinte alig jutott neki dobás, kosarait főleg támadópattanókból szerezte.

Egy félidő extra, egy félidő borzalom. Az első két negyedben 75%-kal dobott mezőnyből a Brooklyn, tökéletesen használták ki Lopezék a Spurs hibáit és jól játszották saját játékukat – aztán a fordulás után tehetetlennek bizonyultak, szinte momentum nélkül kaptak ki majdnem harminc ponttal. A mindössze öt dobott tripla és az 56-32-re elveszített lepattanózás is jelzi, hogy mennyire gyenge volt ismét a Brooklyn, és bár nekik nem a Spurs az ellenfél, ez az idény úgy tűnik, hogy nem lesz túl fényes a gárda számára.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 16, Duncan 15, Ginobili 12/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 17, Jack 12/6, Hollis-Jefferson 10

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 78-95

Az 1/1-es bemutatkozott. Karl-Anthony Towns az első meccsén is dupla-duplát hozott, a másodikon azonban a liga legjobb centereire jellemző estét produkált: 11/19-es mezőnymutatóval 28 pontot, 14 lepattanót, valamint 4 blokkot tett a közösbe. A fiatal középjátékos dobott kosarat betörésből, tempóból, kettő-kettő után, pozícióból, semmit nem tudott kezdeni vele a Denver – mellette a teljes kezdő ötös jól teljesített, a negyedik negyedet már 16 pontos előnnyel kezdhették a vendégek.

Borzasztóan dobott a Denver. A Nuggetstől a Houstonban aratott húszpontos siker után többet vártunk, ám ezúttal szinte semmit nem csináltak jól: 30%-kal dobtak mezőnyből, 20%-kal a triplavonalon túlról és egyetlen jó teljesítményt sem tudunk kiemelni közülük. Nem ment a játék Mudiay-nek sem igazán, de még talán ő volt a legmeghatározóbb, Faried 15 lepattanója is jól mutat, de úgy kaptak 95 pontot, hogy a Wolves 2 (!) hárompontost süllyesztett el összesen.

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 15/6, Barton 14/3, Lauvergne 10, Jokics 10, Gallinari 10
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28, Wiggins 14, Martin 14/3

Houston Rockets – Golden State Warriors 92-112

Howard megkezdte a szezont, de nem volt benne köszönet. A Rockets centere letöltötte egymeccses eltiltását (a tavalyi playoffban elkövetett 4 flagrant fault hozományaként kapta), de csak 22 percig játszott, mivel beütött 5 faultot – emellett gyakorlatilag annyit tett hozzá a meccshez, mint a másik oldalon Festus Ezeli. Helyettese, Capela nagyon igyekezett, őt, illetve a nagyon fiatal erőcsatárt, Montrezl Harrellt lehetett dicsérni, de egyébként a teljes Houston csak szenvedett. Harden 1/10-zel triplázott, de csapatszinten a 37 százalék alatti mezőnymutató is siralmas, ezt a 36 kiharcolt büntető sem tudta kompenzálni. A hab a tortán: a kezdő erőcsatáruk, Terrence Jones szemsérülést szenvedett.

A bajnok eddig ellentmondást nem tűrő. A GSW a Pelicans után a másik tavalyi playoff-ellenfelet, a főcsoportdöntős Houstont leckéztette meg, a 2. negyedtől kezdve ellenállhatatlanul kosarazott a Steph Curry (28 perc alatt 25 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) vezetésével. Bár Klay Thompson még mindig csak éledezik, csapatszinten megoldották a meccset: 26 gólpasszukra mindössze 8 eladott labda jutott, a padról pedig Iguodala és Speights megadta a kellő lendületet. A beugró vezetőedző, Luke Walton mérlege: 2/2.

A Rockets legjobb dobói: Harrell 17, Harden 16/3, Ariza 11/6, Lawson, Brewer 11/3-11/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/12, Speights 14, Iguodala 12/6, Barnes 12.

Sacramento Kings – Los Angeles Lakers 132-114

Újra a régi nóta? Első meccsén 112, a másodikon 132 pontot kapott a Lakers, egyelőre úgy tűnik, hogy az 5 blokkig jutó Roy Hibbert ide vagy oda, a védekezésük továbbra is nagyon gyenge. A 46 százalékos mezőnymutató dicséretes (Kobe Bryant 1/8-as triplázása húzta le kissé), D’Angelo Russell nagyot javult az első meccshez képest, Clarkson remekelt (22 pont, 10/15 mezőnyből) – a harmadik ifjonc, Randle viszont katasztrofális volt. Cousins és Cauley-Stein pillanatok alatt a kipontozódás szélére vitte (16 perc alatt 5 személyi hiba), ráadásul ez idő alatt 5 labdát adott el – de a legrosszabb az volt, hogy helyettesei sem jelentettek számottevő akadályt hátul.

Összenőtt, ami összetartozott? Az újonc Cauley-Stein pályafutása első meccsén csak csere volt, a másodikon viszont Koufos kárára már kezdett Cousins mellett – zongorázni lehetett a különbséget. 17 pontját 7/8-as mezőnnyel hozta össze, mellé társult 9 pattanó és 3 blokk, körülbelül ezt várják a fiatal centertől. Bár Cousins nem dobott jól, de 14 büntetőt harcolt ki és dupla-duplázott (11 pattanó), a mezőnyemberek (Gay, Rondo) pedig helyette is hatékonyan dobtak. A kispadról is sorjáztak a jobbnál jobb teljesítmények – már az első negyedben 16 ponttal vezetett a Kings, a félidőben 24-gyel, egy percig nem volt kérdés, hogy behúzzák a győzelmet.

A Kings legjobb dobói: Rondo 21/3, Cousins 21, Gay 19/6.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/6, Young 17/3, Russell 13/6, Bryant 13/3.

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 110-92

Ez már közelebb járt az igazsághoz. A két csapat szezonnyitóján a Portland lenyomta a Pelicanst, a Suns pedig nagyot égett a Mavs ellen – egymás ellen kicsit mindkét gárda visszakerült a helyére. Steve Nash-t köszöntötte Phoenix a nagyszünetben, de ez a meccs nem a gólpasszokról szólt: mindkét csapat 17-17 asszisztig jutott, ugyanakkor a dobásokkal sokkal jobban gazdálkodott a Suns annak ellenére, hogy a triplavonal mögül 4/18 jött össze. Tyson Chandler már az első negyedben 10 pontot szerzett, végül dupla-duplázott, de a helyette jövő Alex Len is 10 pontig jutott. A palánk alatt jóval erősebb a Phoenix, ezt bizonyították: a faultarány 17-33 volt, 42 büntetőt dobtak a hazaiak, és 55 pattanót kaptak le.

Cseresor nélkül nehéz lesz. Damian Lillard és CJ McCollum ezúttal nem D-Liga szintű backcourt ellen játszott, nem is voltak túl hatékonyak (ketten együtt 14/42 mezőnyből, 9 gólpasszra 9 eladott labda) – ilyenkor kellene előrelépni a cseresornak, ám ma ők is hatástalanok voltak, a hazaiak mély második sora lejátszotta őket. Ráadásul a kezdő Meyers Leonard alig 17 perc alatt 5 faultot kapott, az ő kinti dobásai nagyon hiányoztak a Portlandnek. Minden negyedben csak pár ponttal kaptak ki a vendégek, de a sok kis hiányosság a végén 18 pontos zakót eredményezett.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 22, Knight 18/6, Warren 17/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 24/9, McCollum, Aminu 16/6-16/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus