A GSW-t is legyőzte a Wolves, Houstonban kapott ki a Denver

Már a Sixers vezeti a ligát, nem hibázott a Mavs, Phoenixben győzött az OKC, LeBron James hiányát is elbírta a Lakers, továbbra sincs meg James Harden első sikere: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 137-126

Maxey 50-et dobott, nem hibázik a Philly. Ez volt a játéknap kiemelt keleti rangadója, hiszen a Sixers a konferencia első helyén, zsinórban hét győzelem után érkezett meg, míg a Pacers keleti harmadikként, szintén sikerszériából érkezve lépett pályára - a hazaiaknál viszont már nem játszhatott Kelly Oubre Jr., akiről idő közben kiderült, hogy bordatöréseket szenvedett, miután elütötte egy autó. A kezdőbe így Nic Batum került be, és jól be is illeszkedett a rendszerbe, mert 33 játékperc alatt 3/5 triplát, 7 lepattanót és 3 blokkot tett a közösbe, de a győzelmet természetesen nem ő, hanem a sztárpáros szállította. Egyrészt Joel Embiid most is hozta az MVP-formáját (37 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz), másrészt viszont ezúttal még őt is túlragyogta Tyrese Maxey: az irányító kereken 50 pontos karriercsúcsot dobott, folyamatosan agresszív volt, 20/32-vel zárt mezőnyből, 7/11-gyel távolról, volt 7 lepattanója és 5 gólpassza, ráadásul védekezésben 3 blokkot is kiosztott - kolosszális teljesítményt nyújtott, majd az összecsapás végén Oubre-nak ajánlotta ezt és a győzelmet is. A Sixers így már sorozatban nyolc sikernél tart, 8-1-gyel vezeti Keletet és a Denver veresége miatt immár az egész ligát, a társaság pedig a 2000-2001-es nagydöntős hadjárat óta egyszer sem rajtolt ennyire jól...

Izgalmassá tette a Pacers. Az első negyedben úgy tűnt, hogy átrohanhat ellenfelén a Sixers, a hazaiak 38-27-re nyerték a játékrészt, nagyon működött a támadógépezetük, de aztán az Indy reagálni tudott elöl és kicsit hátul is, a harmadik negyedben pedig ennek köszönhetően vissza is jött, a záró etap szinte egálról indult - sőt ott 104-105-nél meg is fordult az összecsapás. A Phillyben azonban volt még tartalék, Tobias Harris villanásaival rendezték a soraikat és visszavették a vezetést, majd jött Maxey, aki egymaga 14 pontot termelt a folytatásban, valamint Embiid, aki kulcsfontoságú játékokat tett hozzá támadópattanók, büntetők, gólpasszok és zárások formájában. A hajrában már újra tíz pont felett járt a vendéglátó előnye, az Indynek pedig erre már nem volt válasza - a gyengébb rajt után abszolút kiélezetté tette a meccset a listavezető otthonában, de ennél többre most nem futotta. Tyrese Haliburtonre ezúttal sem lehetett panasz, sőt kifezetten extrát játszott (25 pont, 17 gólpassz, 0 eladott labda), de a többiek nem igazán tettek hozzá, leginkább az általa teremtett lehetőségekből éltek - beszédes is, hogy vele a pályán +4-ben voltak, a nélküle eltöltött 11 percben pedig 15 ponttal kaptak ki. 

A 76ers legjobb dobói: Maxey 50/21, Embiid 37/3, Harris 18
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 25/9, Turner 22/12, Hield 16/12

 

Houston Rockets - Denver Nuggets 107-104

Szenzációs a Houston. A 0-3-as rajt óta sorozatban hatodik sikerét könyvelhette el az ennél sokkal alacsonyabbra értékelt Rockets, amely ezúttal a játéknap előtt még ligaelsőnek számító Denvert is le tudta nyomni. Fred VanVleet torontói önmagát idézve vezette a csapatot 26 ponttal, a fiatal center, Alperen Sengün pedig még Nikola Jokics elismerését is kivívta - a szerb klasszis úgy fogalmazott, hogy Sengün kiemelkedően játszott most és ő azt tanácsolja a Houstonnak, hogy sokkal többet használják a centert, rajta keresztül vezessék a támadásaikat, mert sokkal jobban néztek ki, amikor így tettek. Sengün végül 23 ponttal, 8 lepattanóval, 5 gólpasszal és 2 blokkal zárt és támadásban rengeteg jó döntést hozva mozgatta az együttest, míg védekezésben az ex-denveri veterán, Jeff Green volt a hangadó, folyamatosan bemondta a Nuggets játékosait, felállította a védekezést és rendkívül vokálisan irányította a társakat. Ez nagyon meglátszott, mert váratlanul levédekezték a Denvert és a végig szoros találkozó hajrájában meg is oldották a clutch játékokat: 79-80 után egy 10-2-es futással tudtak meglógni, majd a végjátékban Green két nagyon fontos hármast is elsüllyesztett. A Nuggets azért nem adta könnyen magát, nagyot küzde visszajött 103-102-re 19 másodperccel az órán, de VanVleet hidegvérrel bedobta a büntetőit, majd Jae'Sean Tate 11 másodpercnél egy labdalopással tulajdonképpen lezárta a küzdelmet, bár két kihagyott büntető miatt a Nuggets egész pályáról dobhatott még az egyenlítésért. Összességében nagyon megérdemelt bravúrgyőzelmet arattak a texasiak, akik így 6-3-mal a nyugati negyedik helyről várhatják a folytatást.

Hiába villogott Jokics. A szerb klasszis ezúttal is tette a dolgát, 38 játékperce alatt 36 ponttal, 21 lepattanóval és 11 gólpasszal bődületesen nagy tripla-duplát gyártott és vele +12-ben voltak, vagyis a tíz pihenőperce alatt 15 ponttal kaptak ki - elsősorban a kispad volt a ludas, a kezdők még Jamal Murray nélkül is tették, amit kellett. Michael Porter Jr. (25 pont, 10 lepattanó) és Aaron Gordon (16 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is jól játszott, Reggie Jackson is próbálkozott, de a cseresorból érkező 8 pont nem volt elég, a kissé lerövidült keret így a végén az eredmény terén is rövidnek bizonyult. A kissé váratlan vereség után is vezetik Nyugatot, de már csak holtversenyben és ez a találkozó talán jó figyelmeztő jel volt a társaság számára: a bab nem hús...

A Rockets legjobb dobói: VanVleet 26/9, Sengün 23, Green 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 36/6, Porter Jr. 25/9, Gordon 16/3

 

Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 99-111

A negyedik negyedben jobb volt az OKC. Kevin Durant (28-9-4, 7/18 mezőnyből) továbbra is eléggé egyedül próbálja működtetni a phoenixi támadójátékot, Bradley Beal még mindig nem tudta igazán felvenni a ritmust: a Washingtonból érkező sztár 15 pontot dobott 6/17-es mezőnyözéssel és 0/5 triplával, 5 gólpasszára pedig 5 eladott labda jutott, most sem váltotta meg a világot. Három negyeden keresztül viszont így is minden esélyük megvolt a sikerre, hatpontos előnnyel kezdhették a záró etapot, ott viszont jött a totális összeomlás: az OKC 31-13-ra vitte el a mindent eldöntő játékrészt, 6 perc, 42 másodpercig nem tudtak kosarat szerezni a hazaiak, és összességébem 2/12-vel zárták ezt a 12 percet mezőnyből. Ez a leolvadás nem férhetett bele, hiába nyerték simán, 52-33-ra a lepattanózást, emiatt belenéztek egy újabb kellemetlen hazai vereségbe: a Thundernél Shai Gilgeous-Alexander (35-7-4) és Jalen Williams (31 pont, 11/16 mezőnyből) is komoly extrát játszott, Chet Holmgren 18-6-4-2-vel zárt, Josh Giddey dupla-duplázott, de Mark Daigneault vezetőedző a Durant-Beal páros elleni védekezést emelte ki, szerinte ezzel amortizálták le ellenfelüket annyira, hogy domináltak a negyedik negyedben. A Thunder ezzel nyugati ötödik 6-4-gyel, míg a Suns csak 4-6-tal szerénykedik a játéknapot követően.

A Suns legjobb dobói: Durant 28/9, Beal 15, Eubanks 15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 35/6, Jal. Williams 31/9, Holmgren 18/9

 

Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 110-116

Nagyot megy a Minny. Sorozatban hatodik győzelmét aratta és 7-2-re javította a mérlegét a Timberwolves, amely így fél mérkőzésre megközelítette a Nyugatot holtversenyben vezető, 8-2-vel álló Denver-Dallas párost és ismét jelezte, hogy számolni kell vele a legjobbak között. Anthony Edwards (33 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) ezúttal is a támadógépezet élére állt és bár sokat hibázott, de amikor kellett, akkor mindig hozta a szükséges játékot, Karl-Anthony Towns (21 pont, 14 lepattanó) és Rudy Gobert (10 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) párosa tökéletesen megoldotta a magasposztokat, Mike Conley 9 gólpasszt osztott szét, de McDaniels, Reid és Alexander-Walker is elérte a tízpontos határt a vendégeknél. Az 50% feletti győzelem és a festékben aratott 62-38-as győzelem elégnek bizonyult a sikerhez, a szorosabb első félidő után a harmadik negyedben tudtak sebességet váltani és állva hagyni ellenfelüket, a negyedik felvonás 16 pontos minnesotai előnyből indult, és bár a GSW ott valamelyest vissza tudott kapaszkodni, de erre igazából csak az utolsó percben került sor, addig őrizte kétszámjegyű vezetését Chris Finch alakulata. A Minny kellően gyorsan és lendületesen játszott, hogy kihasználja ellenfele gondjait, de a vezetőedző mégsem volt teljesen elégedett: úgy fogalmazott, hogy túl sok húst hagytak a csonton, nem hoztak ki mindent ebből a meccsből, ami benne volt, és ezen még javítaniuk kell a folytatásban.

Csak Curry. A GSW a Cavs elleni vereség másnapján, back-to-back érkezett meg erre az összecsapásra, ez pedig érezhető volt a társaságon: csak Steph Curry tudott érvényesülni, csapatszinten most már nem először és nem is másodszor hűlt ki teljesen a kezük. Ugyan a küzdőszellemre nem lehetett panasz, 19 támadópattanót szedtek le és a negyedik negyedben sem engedték el az estét, hanem becsülettel hajtottak és próbáltak esélyt teremteni maguknak a győzelemre, illetve nyomást gyakorolni a Minnesotára, de nagyon nehéz úgy nyerni, hogy 40% alatt dobnak mezőnyből és csak Curry az, aki veszélyt jelent - ő dobott 38 pontot és bár ő sem célzott igazán jól, de ezt agresszivitással és 11/12 büntetővel ellensúlyozta. Másra azonban nem számíthatott, a harmadik negyedben különösen gyengén dobtak, ez pedig nem fért bele, így tovább mélyült az a gödör, amibe beleásták magukat: a back-to-back mindkét felét elbukták hazai pályán, összességében zsinórban három és ötből négy vereségnél tartanak, otthon csak 1-3 a mérlegük, úgyhogy a remek szezonrajt óta eléggé megtorpantak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 38/15, Thompson 16/9, Saric 11/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 33/3, Towns 21/6, McDaniels 13/3

 

New York Knicks – Charlotte Hornets 129–107

Miller sérülése megpecsételte a Hornets sorsát. Sorozatban harmadik győzelmének megszerzésére készült a Knicks, erre pedig minden esélye meg is volt, hiszen aktuális ellenfele, a Charlotte továbbra is hosszú sérültlistával rendelkezett. Nem kezdett rosszul a Hornets, ám tetőzve a bajt az újonc Brandon Miller az első negyedben bokasérülést szenvedett, ráadásul épp a legrosszabbkor, hiszen a 2023-as draft második választottja 10 perc alatt 11 pontot rámolt be 5/6-os mezőnymutatóval. LaMelo Ball (32 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) hozta a kötelezőt, egészen kiválóan játszott a Madison Square Gardenben, ám Miller kiválása után már a New York akarata érvényesült. RJ Barrett (24 pont, 4 lepattanó), Julius Randle (23 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Jalen Brunson (20 pont) remeklésével a találkozó egy adott szakaszában már közel harminc pont volt a házigazda előnye, s habár Steve Clifford csapat még megpróbálta egyszer összeszedni magát, nyolc perccel a vége előtt elengedte ezt a találkozót.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 24/12, Randle 23/3, Brunson 20/6
A Hornets legjobb dobói: Ball 32/12, Richards 16, Miller 11/3

 

Brooklyn Nets – Washington Wizards 102–94

Egymást próbálta alulmúlni a két csapat. Két gyenge formát mutató gárda találkozott Brooklynban, a hazaiakat a folyamatos sérülések hátráltatják, míg a vendégek eleve a tankolás céljával vágtak neki a 2023-2024-es szezonnak. Ahhoz képest, hogy az első félidőben szörnyen dobta a triplákat a Washington és a lepattanózással is rendesen meggyűlt a baja, nem tudott a Nets a mérkőzés korai szakaszában pontot tenni az összecsapás végére. Pedig a Wizards játékosai mindent megtettek ezért: Kyle Kuzma (15 pont, 4/16 mezőnyből) és Deni Avidja (14 pont, 9 lepattanó, 1/8 tripla) párosa egymást próbálta felülmúlni a kihagyott dobásokat illetően, talán mindössze a kispadról beszálló Bilal Coulibaly (20 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) produktumát lehetett dicsérni. A hazaiak azért az első félidőben felépített előnyüket meg tudták tartani, Mikal Bridges (27 pont, 13 lepattanó) hozta a számait, bár a dobásokkal ő is hadilábon állt (11/29), mint ahogyan idővel a Nets is lesüllyedt a vendégek szintjére. Végül azonban ez még így is elégnek bizonyult ahhoz, hogy a Brooklyn 5–5-re módosítsa a mérlegét.

A Nets legjobb dobói: Bridges 27/6, Johnson 14/6, Dinwiddie 12
A Wizards legjobb dobói: Coulibaly 20/12, Kuzma 15, Avidja 14/3

 

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 101–105

Ezúttal sem tudtak győzni Hardenék. Zsinórban négy vereséggel a háta mögött fogadta a Memphist a Clippers, és a hazai egyletnek a liga leggyengébb mérlegével rendelkező csapata ellen reális esélye volt arra, hogy végre megszerezze az első győzelmét James Hardennel a soraiban. Érdekes meccset láthatott a nagyérdemű, a Grizzlies próbált határozottan kezdeni, Desmond Bane (27 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) ezúttal is hozta a pontokat, de Marcus Smart (17 pont, 7 gólpassz) és Bismack Biyombo (13 pont, 12 lepattanó) is odatette magát, extra triplázással és 15 pontos fórral nyitottak a vendégek. A második negyed már a Los Angelesről szólt, ellenben a harmadik játékrész ismét a Memphis fölényét hozta és kétszámjegyű Grizzlies-előnyről indulhatott az utolsó felvonás, ahonnan már nem is volt visszaút a LAC számára. A vendéglátónál Paul George (26 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és a padról érkező Norman Powell (20 pont) emelhető ki – Kawhi Leonard (14 pont, 6/16 mezőnyből) nem nagyot találta a dobásait, Russell Westbrook (12 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) teljesítménye elfogadható volt, ellenben James Harden (11 pont, 4/12 mezőnyből, 1/7 a triplavonalon kívülről) egészen pocsékul játszott, ráadásul a záró felvonás egy kulcspillanatában kihagyott egy triplát, melyet követően a vendégek le is zárták a mérkőzést.

A Clippers legjobb dobói: George 26/9, Powell 20/12, Leonard 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 27/9, Smart 17/9, Kennard 13/12, Biyombo 13    

 

Chicago Bulls - Detroit Pistons 119-108

A Bulls bírta jobban a végét. Hullámzó teljesítményt nyújtottak a csapatok a mérkőzés jelentős részében, de többnyire a Bulls járt előrébb, és a 35-27-re megnyert negyedik negyedükkel sikerült is bebiztosítaniuk a győzelmet. Leginkább DeMar DeRozan villogott a hazaiaknál, 29 pontja mellett a 4 blokkolt dobásával is kitűnt, de Nikola Vucevic is nagyot játszott, 21 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, és a negyedik negyedben is lehetett rá számítani, ekkor 10 pontot dobott. A Pistons inkább a lepattanózására próbált építeni, a 9 pontja mellé 16 lecsorgót begyűjtő Ausar Thompson vezetésével 49-40-re behúzták ezt a kategóriát, de igazán hatékony pontszerzőjük csak egy akadt, a minap leigazolt Kevin Knox 7/8 dobását elsüllyesztve jutott 18 pontig a kispadról beszállva. Csapatként csak 43,2 százalékkal dobtak, Cade Cunningham például megállt 4/15-nél, így elkönyvelhették sorozatban a nyolcadik vereségüket.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29/6, Vucevic 21/9, LaVine 19/3
A Pistons legjobb dobói: Knox 18/12, Stewart 17/9, Burks 16/6

 

New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 124-136

Ellenállhatatlan dallasi duó. Az első perceket leszámítva végig a vendégek vezettek, köszönhetően annak, hogy Kyrie Irving 35 pontig, 6 lepattanóig és 7 gólpasszig jutott 7/10 triplával és összességében 13/20 jó dobással, miközben Luka Doncic 30 ponttal, 9 gólpasszal és 11/18 jó dobással fejezte be a találkozót, egyikükre sem volt ellenszere a Pelicansnak. Három negyedet követően már 24 ponttal vezetett a Mavericks, így Jason Kidd minden játékosát 30 perc alatt tarthatta, még pihentetni is volt idő a két nap múlva esedékes következő felvonás előtt. A hazaiaknál hiába ért el hét játékos kétszámjegyű termést, senki sem tudta tartani a lépést a Mavericks hátvédpárosával, Brandon Ingram (20 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Zion Williamson (18 pont, 6 eladott labda) is inkább csak átlagos teljesítményt nyújtott, így Jonas Valanciunas (15 pont, 10 lepattanó) és Dyson Daniels (17 pont, 9 lepattanó) jó statisztikái is inkább csak szépségtapaszok voltak. Hatalmas tempót diktáltak a csapatok, ugyanakkor az eladott labdák aránya 18-6 volt, a vendégek pedig kihasználták az ebből fakadó több lehetőséget.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 20/3, Williamson 18, Daniels 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Irving 35/21, Doncic 30/12, Hardaway Jr. 15/9

 

San Antonio Spurs - Miami Heat 113-118

Kikaparta a Heat. A back-to-back második felén pályára lépő Heat hamar nehéz helyzetbe került, a mérkőzés korai szakaszában már 19 ponttal is vezetett a Spurs, viszont később be tudtak mutatni 17-0-s, 18-5-ös és 12-0-s futást is, amikre építve le tudták dolgozni a hátrányukat. Noha Jimmy Butler (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) visszatért, nem ő volt az, aki igazán villogott, hanem a 26 pontot és 4/7 triplát jegyző Duncan Robinson, valamint az újabb sokoldalú estét összerakó Bam Adebayo (24 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) – ők ketten ráadásul 10-10 pontot dobtak csak a negyedik negyedben. A Spursnél hatan értek el legalább 13 pontot, így a 20/12/6-os számsort hozó Keldon Johnson, valamint Victor Wembanyama is, ugyanakkor utóbbi sokat is hibázott, a 18 pontja, 11 lepattanója és 7 gólpassza mellé 7 eladott labda is került, illetve egy 2/9-es triplamutató. A végén az eladott labdák jelentették a különbséget, az utolsó negyedben a hazaiak hatszor veszítették el a játékszert, a vendégek viszont egyszer sem, így sorozatban ötödik meccsét húzta be a Heat.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 20/9, Wembanyama 18/6, Collins 18/3
A Heat legjobb dobói: Robinson 26/12, Adebayo 24, Butler 19/3

 

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 116-110

Összezárt a Lakers. A meccs előtt néhány órával derült ki, hogy LeBron James nem tudja vállalni a játékot, ugyanakkor a szintén tartalékos Trail Blazers ellen sikerült megoldást találni a pótlására. A várakozásoknak megfelelően Anthony Davis lépett elő, a magasember 30 ponttal, 13 lepattanóval, 6 gólpasszal és 3 blokkal zárt, de a többiek is megtalálták a dobásaikat: Rui Hachimura 19, Cam Reddish és a padról érkező Austin Reaves 18-18 pontot ért el, míg D’Angelo Russell a 11 pontja mellé kiosztott 11 gólpasszt is. A Lakershez hasonlóan a Trail Blazersnél is hatan értek el kétszámjegyű termést, közülük Jerami Grant állt a csapat élére 23 ponttal, de a 15 pontig és 12 gólpasszig jutó Skylar Mays is dicséretet érdemel, ahogyan az NBA-ben 27 évesen bemutatkozó center, Duop Reath is, aki 11 ponttal, 3 lepattanóval és 3 gólpasszal jelentkezett. A Lakers ezzel egymást követő második meccsét tudta megnyerni, legközelebb a Grizzlies ellen próbálhatnak meg erre építeni.

A Lakers legjobb dobói: Davis 30, Hachimura 19/3, Reaves 18/6, Reddish 18/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 23/9, Sharpe 19/9, Mays 15

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus