A Hawks Wallékat is kiütötte, a Heat elverte a Clipperst

31-et vert a keleti listavezető a másodikra, a Miami nyert Los Angelesben, két túlórát hozott a Memphis-Phoenix, Lillard 34-et dobott

Ellenállhatatlan a Hawks, 31 ponttal győzték le az üldöző Washingtont az észak-amerikai profi kosárliga vasárnapi játéknapján. A Miami Bosh és Whiteside extráival idegenben verte a Clipperst, a Memphis két ráadás után nyert a Suns ellen, Lillard 34 pontjával múlta felül Portland a Lakerst, újabb sima vereséget szenvedett  el a Cleveland. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Atlanta Hawks – Washington Wizards 120-89

Az utolsó negyedben kiütéssel nyert az Atlanta. Káprázatosan játszott a keleti listavezető, már az első negyedben 30 pont fölé jutottak a rendkívül agresszíven védekező Washington ellen. A második etapban volt egy hatperces időszak, amikor a Wizards akarata érvényesült, de a fordulás után ismét a hazaiak kerültek fölénybe, majd a záró negyedben átgázoltak a fővárosiakon: 33-12-re hozták ezt a tizenkét percet, parádés játékkal ütötték ki üldözőjüket.

Triplák és eladott labdák. A Wizards ezúttal is képtelen volt vigyázni a játékszerre, összesen húsz alkalommal szórták el – ráadásul ebből a rendkívül kemény védekezést kapó Wall egymaga nyolcat vállalt. Ezekből könyörtelenül leindított a Hawks és 31 pontot szerzett, ha a triplát adták fel ilyenkor a vendégek, akkor azzal büntettek. Apropó triplák: 51%-kal tüzelt kintről az Atlanta, 16 hármast pörköltek be (Korver 5/7), miközben a Wizards 5/20-szal zárt a vonalon túlról – ezt nem lehetett kompenzálni.

Csapatjáték. Nagyon sok mindenben hasonlít ez a Hawks a tavalyi, bajnok Spursre, gyakorlatilag tökéletesen játsszák a rendszert - nem véletlne, hog Mike Budenholzer vezetőedző évekig dolgozott Gregg Popovich mellett. Ma 42 kosarukból 34-et előzött meg gólpassz, senki nem érte el a húsz pontot, de a tízet nyolcan (!) is úgy, hogy 31 percnél senki nem játszott többet. A Washington idén még nem kapott ennyi pontot, kedd este pedig a San Antoniót fogadják…

A Hawks legjobb dobói: Korver 19/15, Carroll 16/6, Horford 15
A Wizards legjobb dobói: Wall 15, Nené 14, Seraphin 13

Los Angeles Clippers – Miami Heat 90-104

Whiteside-dal aranyhalat fogott a Heat. A harmadéves magasember nem kellett senkinek nyáron, majd a Miami leigazolta és a D-ligába küldte – az utóbbi időben viszont megdöbbentően játszik az NBA-ben. Ma az első negyed közepén állt be és azonnal megváltoztatta a játékot, csapata itt fordított és innentől végig vezetett is. Whiteside végül 23 ponttal és 16 lepattanóval zárt (nyilván mindkettő karriercsúcs) 10/13-as mezőnymutatóval, kiosztott két blokkot és szerzett két labdát is, de ami még fontosabb: vele nyert a festékben a Miami és mellette működött Chris Bosh – ez a két dolog volt a kulcs a sikerhez.

Belül kapott ki a Clippers. Arra lehetett számítani, hogy a Griffin-Jordan páros erőfölényével dominálni fog a festékben a hazai csapat, ennek ellenére a Miami nyert ezen a területen – ami még nagyobb szó, hogy 46-27-re hozta a lepattanózást a vendégcsapat. Ugyan Blake Griffin beszórt 26 pontot, de DeAndre Jordant teljesen leszedte a Heat, ráadásul a kinti dobásokhoz sem volt meg igazán a hely: Crawford 1/9-es mezőnymutatóval zárt és Barnes sem tudott hozzátenni. Ez így együtt már sok volt, főleg úgy, hogy Bosh-sal nem tudtak mit kezdeni, az erőcsatár 34 pontot rámolt be, Whiteside-dal együtt 57-et, végül különösebb gond nélkül ejtett komoly skalpot a floridai csapat.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26/3, Paul 23/9, Redick 14/6
A Heat legjobb dobói: Bosh 34/6, Whiteside 23, Wade 17

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 122-110 – kétszeri h. u.

Marc Gasol megunta a meccset. A rendes játékidő végén a Memphis volt egy hajszálra a győzelemtől, de eladták a labdát, majd PJ Tucker kosarával hosszabbításra mentett a Suns – Bledsoe megrántotta a hálót, a játékvezetők nem fújtak goaltendinget. Az első túlóra végén a Phoenix nyerhetett volna, de Thomas elhagyta a labdát, amiből ezúttal a Grizzlies tudott egyenlíteni. A második ráadásban aztán nem volt kérdés: Marc Gasol úgy döntött, hogy eleget játszott ma már, egymaga beszórt hét pontot, csapata pedig 14-2-re nyerte ezt az öt percet, ezzel megvédték hazai pályájukat.

Kioltották egymás erősségeit. A Grizzliesnél Gasol egész este szenvedett, alig jutott el hozzá a labda – leszámítva nyilván a második ráadást, de azzal a hét egységgel együtt is csak 12-vel zárt. Mellette Randolph kapta meg az ő lehetőségeit is, az erőcsatár 27 ponttal és 17 lepattanóval finiselt végül, rá már nem jutott elég figyelem. Ugyanakkor a 25-öt szóró Conley és a Lee-Allen páros remek munkát végzett a Suns hátvédtrióján, hárman együtt 40 pontot szereztek 37%-os hatékonysággal, ami nyilván nem megszokott – viszont Alex Len dupla-duplájával talán nem számoltak a felek. A végén aztán mégis megtalálták a hazaiak Gasolt, miközben a Phoenix képtelen volt betalálni, ez eldöntötte a meccset.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 27, Conley 25/12, Lee 18/6
A Suns legjobb dobói: Thomas 20/6, Mark. Morris 17/3, Len 14

Sacramento Kings – Cleveland Cavaliers 103-84

Nem volt kérdés. A Cavs az első negyedben tudott csak partiban lenni – ekkor Kyrie Irving 14 pontot szórt és a hátán vitte csapatát. A folytatásban azonban leszedte a pályáról őt is a Kings, a vendégek kiszorultak a festékből, a második etapot már 29-15-re nyerték Cousinsék. A centerre nem volt válasza a Clevelandnek, 26 ponttal, 13 lepattanóval, öt gólpasszal, négy labdaszerzéssel és három blokkal zárt – ráadásul mellette Rudy Gay is 23-at szórt, ez sok volt a vendégeknek.

Se elöl, se hátul. Hiába Irving és Love (25 pont, 10 pattanó), mégis rendszeresen csődöt jelent a Cavs támadójátéka LeBron nélkül – ma is 42%-kal dobtak, márpedig a Kings nem éppen a védekezéséről híres az utóbbi időben. A 84 szerzett pont botrányos, de hasonlóan nagy gond, hogy védekezésben sem tudnak mit lépni, Cousins és Gay azt csinált, amit akart, de Collison és Landry is bedobta a lehetőségeit. Ennyire nem függhetnek Jamestől, márpedig kiválása óta 1-7-re állnak és visszasüllyedtek 50%-ra.

Vigyázni a labdára. A Kings nem adott esélyt könnyű kosarakra a vendégeknek, az első félidőben szinte tökéletesen játszottak – 50% felett dobtak és mindössze egyetlen eladott labdát vétettek, így vezettek is 59-44-re. A teljes meccset nézve ugyan a dobószázalékuk csökkent, de az összesen öt eladott labda mindenképpen dicséretes – emellett ráadásul 40-30-ra nyertek a festékben is, nehezebb dobásokra késztették a Clevelandet.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, Gay 23/3, Collison 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 25/9, Irving 21/12, Mozgov 14

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 94-106

Lillard szétszedte a Lakerst. A Portland irányítója legutóbb 39-et szórt az arany-liláknak és összességében is 30 felett átlagol ellenük – ezt most is hozta. Három negyeden keresztül partiban volt a Lakers, a záró etapban viszont 17 egységet rámolt be Lillard, az utolsó tizenkét percet 34-25-re nyerték a vendégek, erre nem tudott már válaszolni a Los Angeles. Az irányító végül 34 ponttal zárt (13/23 mezőnyből, 4/8 tripla), a hajrában azt csinált, amit akart – ő szerezte csapata utolsó nyolc pontját és a 17-3-as, mérkőzést eldöntő futásból is bőven kivette a részét.

Bryant nélkül sem voltak rosszak a hazaiak. A fővezér ezúttal is pihenőjét töltötte, sőt, Nick Young sem sokat tett hozzá – 3/11-et dobott mezőnyből, közte 1/8 triplával, végül 9 ponttal zárt. Ronnie Price viszont jól mozgatta a csapatot, Wesley Johnson 17 pontot szórt, Boozer és Hill pedig jól dolgozott belül – pontjaik mellett 15 egységen és 7/18-as mezőnymutatón tartották LaMarcus Aldridge-et. 44-38-ra nyertek a festékben, bár ezt a Blazers kintről kompenzálta – 41,9%-kal tüzeltek a vonalon túlról, Lillard mellett Matthews és Blake is jól dobta a hármasokat.

A Lakers legjobb dobói: Johnson 17/9, Hill 14, Boozer 13
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/12, Matthews 16/9, Aldridge 15/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus