A Heat bicskája is beletört a Hornetsbe

Harden 42 ponttal vezette sikerre a Houstont - kikapott a Spurs Torontóban - esélytelen volt a Heat Charlotte-ban - Bryant leültette magát

Hatalmas verésbe futott bele a Miami Heat az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Charlotte Hornets parádés játékkal és Nicolas Batum tripla-duplájával kiütötte a floridai alakulatot - ezzel fellépett a keleti második helyre. James Harden 42 pontjával nyert a Rockets Washingtonban, Torontóban elbukott a San Antonio, összekapta magát a Clippers, a Chicagót viszont a Boston is lenyomta. Matt Barnes őrült dobásával győzött a Memphis Detroitban, nagy győzelmet aratott a Hawks Dallasban, a Minnesota pedig hosszabbításban múlta felül a Lakerst - íme a részletek!

Visszajátszás: Matt Barnes és az év győztes dobása

Boston Celtics – Chicago Bulls 105-100

Thomas eldöntötte a végén. A mérkőzés elejétől kezdve nagyon koncentráltan és jól játszott a Boston, remek védekezéssel, sok labdaszerzéssel – az első félidőben csak ezekből 18 pontot dobott a gárda. A Chicago Jimmy Butler extrájával azonban tartotta magát egészen a negyedik negyed elejéig: ekkor David Lee vezérletével egy 12-2-t repesztett a Celtics, majd bár innen is visszakapaszkodott még három pontra a Bulls, az utolsó három percben Isaiah Thomas egymaga kilenc egységet tett fel a táblára és megnyerte a mérkőzést. A hazaiak ugyan nem dobtak jól, de nyolcan is elérték a tíz pontot, csak James Young, illetve a 36 másodpercet kapó Jerebko nem.

Butler mindent megtett. Jimmy Butler 36 pontos karriercsúccsal vette hátára csapatát és az ő kosaraival tapadt a Bostonra a vendég együttes, ráadásul Rose, Gasol, illetve McDermott sem játszott rosszul – védekezésben azonban nem tudtak fellépni, amikor kellett. Az utolsó percekben hiába jöttek a pontok, Thomas mindenre tudott válaszolni, a 22 gólpasszra jutó 18 eladott labda sem túl jó arány és a meglepetésre a kezdőbe bekerülő Gibson is csak húsz percet kapott végül. Keletet jól jellemzi idén, hogy a pár napja még első helyen álló Chicago ezzel a vereséggel már csak nyolcadik.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/6, Olynyk 15/6, Turner 13, Crowder 13/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 36, Gasol 16, Rose 12/3

Charlotte Hornets – Miami Heat 99-81

Batum tripla-duplázott. A francia mindenes a játék összes elemében jeleskedett ezúttal, tíz pontja mellé tizenegy lepattanót és tizenegy gólpasszt írt fel statisztikai lapjára – ráadásul már a nagyszünetben nyolc asszisztnál járt. Az ő vezérletével két negyed alatt el is döntötte a találkozó sorsát a Hornets, hiszen ekkor már kereken húsz ponttal jártak előrébb, majd a harmadik negyed végén huszonhattal, a záró etap elején pedig harminccal – a meccs érdemi része hamar lezárult. Érdemes még kiemelni Marvin Williamst (4/6 tripla, 18 pont, 22 perc) és Kemba Walkert (8/13 mezőnyből, 5 labdaszerzés), a Charlotte pedig sorozatban harmadik sikerével felugrott a keleti második helyre.

Kulcsemberek lenullázva. Borzalmasan játszott a Miami, Goran Dragic és Chris Bosh mintha pályán sem lett volna, a Wade-Green páros is alulról súrolta az elfogadható szintet, Whiteside pedig ugyan hozta, amit kell (8 pattanó, 3 blokk 22 perc alatt), de eladott hat labdát, ami szintén nem fért bele. A kispadról Tyler Johnson élt az adódó lehetőséggel, de a 80 pontot is csak úgy tudta átlépni a gárda, hogy másfél negyedet a cserék játszottak – a vállalhatatlan támadójáték kiütéses vereséghez vezetett.

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/3, Williams 18/12, Batum 10/3, Lamb 10
A Heat legjobb dobói: Johnson 20/3, Wade 11, Green 11/3

Washington Wizards – Houston Rockets 103-109

Hardenre ma nem volt válasz. A Houston dobóhátvédje egy nappal korábban mindössze tíz pontot szerzett, most azonban igazi énjét hozta: 42 pontos estét produkált kilenc lepattanóval és hét gólpasszal. Már a nagyszünetig beszórt 19-et, a harmadik negyedben egymaga hozzátett ehhez 16-ot, majd bő két perccel a vége előtt egy kulcsfontosságú 2+1-gyel, az utolsó percben pedig egy labdaszerzéssel és egy gólpasszal segítette csapatát. Az ő remek teljesítménye mellett ezúttal a többiek is hozták, amit kellett, így a rendkívül fordulatos találkozót végül megnyerte a Rockets.

Kintről volt kevés a Washington. John Wall egyetlen lepattanóval maradt le a tripla-dupláról, de rajta és Gortaton kívül nem találunk igazán jól teljesítő játékost a Washington keretében. Bradley Beal 15 pontjára hét eladott labda jutott és ami igazán fájhatott a hazaiaknak, az a gyenge triplázás: a két fő felelős, Beal és Neal 2/13-at hajított kintről és csapatszinten is csak öt hármast süllyesztettek el. Ezzel együtt volt egy nagyon erős harmadik negyede a gárdának, amit tíz ponttal nyert meg, de James Harden egymaga tartotta a víz felett a Houstont és az utolsó percekben koncentráltabb volt a vendég együttes – Beal kulcspillanatban hibázott kétszer is, ez pedig most vereséget jelentett a fővárosiak számára.

A Wizards legjobb dobói: Wall 26, Gortat 18, Beal 15/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 42/15, Brewer 15/3, Beverley 14/12

Detroit Pistons – Memphis Grizzlies 92-93

Matt Barnes őrült kosarával nyert a Grizzlies. A teljes második félidőben a Detroit vezetett, az utolsó negyedben folyamatosan kapaszkodott a Memphis és úgy tűnt, hogy kiharcolja a győzelmet a vendégcsapat. Az utolsó bő egy percben aztán előbb Randolph hozott össze egy 2+1-et, majd Gasol süllyesztett el két büntetőt, de 92-90-nél még mindig megvolt a Pistons esélye – a dobás lejött, öt másodperc maradt az órán. A vendégek trénere, Dave Joerger időt akart kérni, de csapata „nem engedte”: Matt Barnes elrohant a lepattanóval, majd félpályáról elsüllyesztette a mérkőzést eldöntő hármast – egészen elképesztő kosárral nyert a Grizzlies.

Drummondot közös erővel tartották kordában. A Detroit centere most is remekelt a palánk alatt, 18 pontja mellé 19 lepattanót gyűjtött be, de eladott hat labdát és a Randolph-Gasol páros felvette vele a kesztyűt. A Grizzlies duója együtt 40 pontot és 28 lepattanót tett a közösbe, Randolph ugyanúgy leszedett hét támadót ahogy Drummond és vezérletükkel a palánk alatt nyerni tudtak a vendégek – persze Barnes dobása nélkül így is vereség lett volna a vége…

A Pistons legjobb dobói: Drummond 18, Jackson 18/3, Morris 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 19, Lee 14/3

Toronto Raptors – San Antonio Spurs 97-94

Menedzselte az előnyt a Toronto. Már az első negyedben meglépett a Raptors, majd a másodikban tíz pontra növelte előnyét és ezt nagyjából tartani is tudta a hajráig. Az utolsó percekben aztán megindította a felzárkózást a Spurs, Ginobili állt a vendég gárda élére, ám a Toronto nem adta könnyen magát, majd az utolsó támadásnál DeRozan szedte le a támadópattanót, ezzel eldöntve a találkozót. A dobóhátvéd egyébként 28 pontot szórt, Lowry 19-et tett mellé, de a lubickoló Scolát is illik kiemelni – a hazaiak 57,8%-os mezőnymutatója parádés, igaz, ennek értékét a húsz eladott labda azért valamelyest csökkenti.

Semmi sem működött a Spursnél. Védekezésben rendre lassúnak és bizonytalannak tűntek a vendégjátékosok, folyamatosan lemaradtak a Raptors kulcsembereiről – emellett támadásban sem a megszokott játékaikat játszották. Kawhi Leonard a tíz pontot sem érte el, Aldridge és Duncan sem állt a helyzet magaslatán, Tony Parker nagyon gyenge volt, egyedül Manu Ginobili igyekezett – a gyenge játék ellenére viszont egy lepattanóra és egy utolsó dobásra voltak az egyenlítéstől.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Lowry 19/3, Scola 16
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 17/3, Aldridge 13, West 10

Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 95-109

Így kell kinéznie a Clippersnek. Most mindenki tette és ráadásul jól tette a dolgát a vendégeknél, DeAndre Jordan 19 lepattanót és néhány nagy zsákolást, Blake Griffin 21 pontos dupla-duplát, Chris Paul 18 pontot és 18 gólpasszt, JJ Redick pedig 31 pontot és hat triplát tett a közösbe. Redick egyébként csak a harmadik negyedben berámolt 15 egységet, majd amikor a Bucks hackelte Jordant, ő segítette ki társát – a kimaradt büntető után bebombázott egy hármast. A nagyszünet után már egyértelműen a Clippers dominált és 62 pontot jegyzett az utolsó két negyedben, ez pedig végül sima győzelmet ért – ezzel sorozatban harmadik sikerét aratta Doc Rivers csapata és a nyugati negyedik helyen áll.

A Bucks veszélytelen volt kintről. A mai NBA-ben elég nehéz úgy nyerni, hogy egy csapat összesen tíz hárompontost emel rá, úgy meg pláne, hogy ebből csak kettőt értékesít – ráadásul emellé csak 12 büntetőt dobhatott a Milwaukee, míg a Clippers 28 hármassal és 36 büntetővel próbálkozott. A hazaiaknál hiába játszott jól a padról Carter-Williams (20 pont, 11 gólpassz), illetve hiába volt összességében hatékony a kezdőötös, egyszerűen nem volt elég tűzerő bennük ahhoz, hogy tartsák a lépést Paulékkal.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 20, Monroe 16, Antetokounmpo 15
A Clippers legjobb dobói: Redick 31/18, Griffin 21, Paul 18/6

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 123-122 – hosszabbítás után

Bryant nem akart visszamenni. A Lakers ikonja a teljes negyedik negyedet és a hosszabbítást is kiülte, bár a Minny-drukkerek az utolsó percekben visszakövetelték a pályára – elmondása szerint saját döntése volt, annyira jól játszottak fiatal csapattársai. Bryant egyébként első három dobását értékesítette, de utána a következő tízből csak kettőt – helyette valóban a fiatal sztárjelöltek villogtak. Az egyaránt a padról érkező Russell (23 pont) és Randle (20 pont, 12 pattanó) is remekelt, és a kezdő hátvédpár, Williams és Clarkson is közel 70 százalékos pontossággal dobott. A rutintalanságuk viszont a végén a győzelembe került, Randle büntetőt, Russell dobást hibázott a ráadás végén.
 
A Minny megint majdnem elrontotta. A veterán Kevin Martin óriási dobóformát fogott ki, Towns dupla-duplázott (26 pont, 14 lepattanó), Wiggins is hozott egy jó átlagot, sőt még a padról is jött egy extra a 75 százalékkal 15 pontot beszóró Muhammadtól - de így is rezgett a léc, mert védekezésben nem volt ma jó a Timberwolves. A rendes játékidő végén vezettek már 5, illetve 4 ponttal is, de Wiggins, Rubio és Martin sem tudta lezárni a meccset, az utolsó percben hét pontot szórt be a Lakers Russell és Williams révén. A ráadás elején is megléptek, de ismét hagyták, hogy visszajöjjön ellenfelük, sőt 9 másodperccel a vége előtt Rubio homálya miatt lejárt a támadóidejük, Russell így még próbálkozhatott, sőt a támadópattanót megszerző Hibbert is. Szerencséje volt a Wolvesnak, hogy ezek a dobások kimaradtak, mert ezt a hazai vereséget már elég nehéz lett volna megmagyarázni.
 
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 37/18, Towns 26, Wiggins 19.
A Lakers legjobb dobói: Russell 23/9, Randle 20, Williams 19/6.

Phoenix Suns – Orlando Magic 107-104

Kiegyensúlyozott volt a Suns. Négy vereséget hozott a Phoenix keleti túrája, és a remek formában lévő Magic ellen nehéz erőpróba várt Bledsoe-ékra, mivel az Orlando hátvédjei kiválóan játszanak az utóbbi időben. Ez a csillogás ma egy kicsit megkopott: Bledsoe és Knight is 50 százalékkal dobott, Bledsoe 9 gólpasszt, Knight 6 szerzett labdát tett le az asztalra, amit végül a Magic azzal sem tudott ellensúlyozni, hogy kétszer annyi hármast dobtak (12-6). A 3. negyedben lépett meg a hazai csapat, a 4. negyedben pedig hiába tett meg mindent az Orlando, előlépett Leuer, Tucker és Alex Len is – Bledsoe így a 26. születésnapját győzelemmel ünnepelhette.
 
Nagy esélyt szalasztott el a Magic. A hazaiaknál Tyson Chandler mellett a beteg Markieff Morris sem léphetett pályára, Vucsevicsék mégsem tudtak mit kezdeni a 20 pontig jutó Lennel, és a 15-öt szóró Leuerrel. A hátvédek is felemás napot zártak, Fournier, illetve a 10 gólpasszig és 5 szerzett labdáig jutó Payton rosszul dobott, Oladipo sem volt akkora faktor a padról, mint mostanában – a végén pedig egyértelműen hármójukon ment el a végjáték. Az utolsó fél percben előbb Payton adta el csúnyán a labdát (visszajátszás), majd előbb Oladipo hagyta ki a potenciális egyenlítő triplát, végül Fournier kétségbeesett kinti próbálkozását blokkolta le Len. Tragédia nem történt, így is pozitív mérleggel áll a Magic, viszont a borzasztó sűrű keleti középmezőnyben minden győzelem kellene.
 
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 21/3, Knight 21, Len 20.
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Harris 16/3, Fournier 14/9, Oladipo 14/6.

Utah Jazz – New York Knicks 106-85

Egy félidő alatt vége volt. A Jazz ellentmondást nem tűrően állította a földbe Anthony-ékat az első félidőben, 60-35 volt a nagyszünetben. Az első negyedben 13 egységig jutó Hayward rögtön két triplával nyitott, a második elején pedig a Burke vezette cserék villogtak, alig 18 percnyi játék után 49-18 állt az eredményjelzőn. A Jazz simán nyerte a pattanózást (51-36), kiosztottak 26 gólpasszt, és majdnem 50 százalékkal céloztak – jutalmuk egy 10-10-es mérleg, amivel 7. helyen állnak Nyugaton.
 
Semmi nem működött. A Knicksben ma Anthony és Porzingis is besült, ketten együtt 5/19-es mezőnymutatót szenvedtek össze, de a csapatvédekezés is romokban hevert. Derek Fisher (aki 2007-ben tagja volt a főcsoportdöntőt játszó Jazznek) a harmadik negyed elején még fent hagyta a kezdőket, de amikor újra 30 pont körülire nőtt a különbség, inkább nem erőltette tovább a játékukat. A Jazz játszott back-to-back, de a New Yorkon látszódott a fáradtság, a szezon legnagyobb különbségű veresége után pedig jön még két idegenbeli meccs – össze kell kapnia magát a Knicksnek, mert már így is 5 győzelemre állnak a 8.helytől, könnyen nagy hátrányba kerülhetnek a playoffért folyó versenyfutásban.
 
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/12, Favors 20, Burke 15/6.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 12/3, Vujacic 10/6, Amundson 10.

Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 95-98

Ez már hasonlított a tavalyi Atlantára. Jeff Teague-ék végig nagyon szorosan védekeztek és mindössze 36%-os mezőnymutatón tartották a Dallast, de a palánk alatt nagyon kikaptak, így nem tudták eldönteni a meccset – sőt, az utolsó perceknek a Mavs futhatott neki előnnyel. A dupla-duplázó Paul Millsap vezérletével azonban a legjobbkor repesztett egy 7-0-s etapot a vendég gárda, amivel át is vette a vezetést, majd Jeff Teague két kulcsfontosságú büntetőt is értékesített – ugyan volt még egy játéka a Dallasnak, de ezt is jól megfogta a Hawks, Deron Williams távoli hármasa nem ért célt. A kiküzdött sikerrel sorozatban második győzelmét aratta az Atlanta, amire már bő egy hónapja nem volt példa.

Pachulia virágzik. A Dallas szezon előtt még lesajnált centere élete formájában játszik ebben az idényben és ezúttal is kulcsszerepe volt abban, hogy csapata meccsben legyen a végéig. 11 pontja mellé 17 lepattanót tépett le, amelyből hét támadó volt és nagyban neki köszönhető, hogy a texasiak húsz lecsorgót kaparintottak meg az ellenfél palánkja alatt. Mellette elsősorban Deron Williamst lehet dicsérni, de Nowitzkinek (6/20 mezőnyből, 1/8 tripla) és Wesley Matthewsnak most nem ment a dobás, a gyengébb támadójáték pedig megbosszulta magát.

A Mavericks legjobb dobói: Williams 18/6, Matthews 17/6, Powell 14
A Hawks legjobb dobói: Millsap 20, Horford 14, Teague 14/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus