A Heat, Spurs és a Pacers is kipihente magát az All-Star szünet alatt

Az NBA-ben hajnalban kilenc összecsapást rendeztek. A listavezetők közül a Heat és a Spurs idegenben, az Indiana otthon aratott győzelmet, így megerősítették helyüket. A Toronto Raptors is remekül halad, egyre stabilabb a keleti harmadik helyük – ezúttal egy közvetlen riválist győztek le otthonuktól távol. A Cavaliers óriási lépésekkel menetel a playoff felé, a New York Knicks azonban egyre távolodik a céltól. 

 

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 108-98

Megalapozta a győzelmét a Pacers. Frank Vogel irányításával 4-0-ra állnak az All-Star szünetek után, ráadásul 21 ponttal nyernek átlagban. Ezúttal is hasonlóan kezdtek, zsinórban 14 labdabirtoklásból szereztek pontot és rögtön elléptek 31-9-re. A félidő végén aztán felzárkózott a Hawks, de a harmadik negyedben megint jött egy hasonló sorozat, közte húsz, a találkozó érdemi része pedig le is zárult.

George felemásan játszott. A hazaiak vezére az elmúlt időszakban botrányosan dobott, ezúttal azonban 8/18-as mezőnymutatóval (4/8 tripla) jutott el 26 pontig. Ám hozzá kell tenni azt, hogy első hat dobása célt ért, utána viszont 2/12-vel célzott, ami sokat segített a Hawksnak a felzárkózásban. Rajta kívül West, Stephenson és Hibbert is elérte a tíz pontot, de Hill, Granger és Scola is hasznosan, illetve eredményesen játszott.

Korver: 121. A vendégek dobógépe ezúttal öt triplát is bevágott hét kísérletből, összességében 7/10-zel és 19 ponttal zárt, amivel csapata legeredményesebb játékosa lett. Az Atlanta hiába szerzett több lepattanót, a 22 eladott labda nem fért bele még akkor sem, ha a két rohanást leszámítva az Indiana csak 33%-kal dobott.

A Pacers legjobb dobói: George 26/12, West 17, Stephenson 13/6
A Hawks legjobb dobói: Korver 19/15, Williams 18/6, Scott 13/3

Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 85-114

Felfelé tör a Cavs. Chris Grant, a korábbi GM távozása óta csak győzelmet szállított az ohiói gárda, méghozzá ötöt. A kiegészítő emberek közül Tyler Zeller villogott (18 pont, 15 lepattanó), továbbá az 1/1-es Bennett is újabb dupla duplát szállított (10 pont, 11 pattanó). A Cavs már a második negyedben eldöntötte a találkozót, később 34 ponttal is vezettek - igaz vezéráldozattal járt a siker, Waiters megsérült egy zsákolás közben. 

Csőstül jönnek a bajok. Újabb nagy zakóba futott bele a 76ers, ez alkalommal hazai pályán. Szinte egyik játékos sem tudott átlag feletti teljesítményt hozni, nagyon gyengén dobtak mezőnyből (35,6%), s a büntetőket is csak 66%-os hatékonysággal értékesítették. Az amúgy is kis létszámú közönség pedig már a harmadik negyed végén elkezdett kifele szivárogni a csarnokból.

Egy kis srác nagy napja. A Down-szindrómás Kevin Grow két napos szerződést kapott a 76erstől. Ott lehetett a bemelegítésnél a csapattal, ám a legnagyobb esemény, a bemutatás volt a középiskolás fiú számára. Kevintől nem áll távol a kosárlabda, hisz már négy éve iskolája csapatának menedzsere, amellett, hogy játszik is.

A 76ers legjobb dobói: Young 15/3, Carter-Williams 15, Wroten 12
A Cavaliers legjobb dobói: Zeller 18, Irving 14/3, Waiters, Deng 13/3-13/3

Washington Wizards - Toronto Raptors 93-103

Lowry eldöntötte. Az irányító ugyan nem dobott különösen jól (8/19 mezőnyből, 2/5 tripla), de eljutott 24 pontig, ráadásul kiosztott tíz gólpasszt is és kulcsszerepet vállalt a Raptors meglógásában. A harmadik negyed elején még csak kettővel vezettek a vendégek, ekkor
jött Lowry, beszórt 12 pontot, összességében pedig egy 21-6-os futást produkált csapata és a Wizards már nem is tudott felzárkózni.

Átjáróház volt a washingtoni festék. A vendégek 103 pontjukból 60-at erről a területről szereztek és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 57%-kal értékesítsék a helyzeteiket. Ugyan a lepattanócsatát megnyerték a hazaiak, de ez a 16 támadólepattanójuknak volt köszönhető, amiket nem igazán tudtak kihasználni, hiszen így is 10%-kal dobtak rosszabbul, mint ellenfelük.

Ellentétes útvonalon járnak. A Toronto zsinórban harmadik győzelmével őrzi a Keleti Konferencia harmadik helyét, az 50%-ot átlépni nem tudó Washington viszont legutóbbi próbálkozásuk óta háromszor kapott ki egymás után - viszont még így is a hatodik helyen állnak.

A Wizards legjobb dobói: Wall 22/3, Gortat 18, Nene 17
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/6, DeRozan-Johnson-Vasquez 14-14-14/6

Detroit Pistons - Charlotte Bobcats 96-108

Nem tudtak dominálni a Pistons nagyemberei. Hiába dupla-duplázott Greg Monroe (18 pont, 10 lepattanó) és Andre Drummond (16 pont, 22 lepattanó) is, egyszerűen képtelenek voltak tartani a bombaformában lévő, utolsó nyolc meccsén ötször is legalább 30 pontot dobó Al Jeffersont. A Bobcats centere 32 pontja és 12 pattanója mellett hét gólpasszt is kiosztott, azaz csapattársait is nagyon előzékenyen szolgálta ki. Mellette Josh McRoberts is állta a sarat 14 pont, 10 pattanó). 

A Pistons cseresora volt a kulcs. A hazaiaknál mind az öt kezdőjátékos elérte legalább a 12 pontot, és egyedül Josh Smith dobásaiban lehetett találni kivetnivalót (5/17 mezőnyből), azonban Al Jefferson pontzuhatagának ellensúlyozására nem érkezett válasz a Detroit cseréitől. Egyedül Will Bynum (9 pont, 6 gólpassz) dicsérhető, azonban Rodney Stuckey 1/11-es mezőnymutatója ma nem fért bele. 

37 kiharcolt büntető, 52 százalékos mezőnymutató és 25 gólpassz voltak ma a nyerőszámok. Hiába pattanózott jobban a Detroit, sokkal jobban járt a labda a Bobcatsnál, akik ma nem elsősorban kőkemény védekezésük miatt, hanem hatékony támadójátékuk miatt nyertek. 

Hamar vissza lehet vágni. Holnap hajnalban Charlotte-ban csapnak össze a felek. 

A Pistons legjobb dobói: Jennings 24/6, Monroe 18, Drummond 16.
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 32, Walker 22/9, McRoberts 14/9.

Memphis Grizzlies - New York Knicks 98-93

A végén Miller volt a higgadtabb. A Rising Starson robbantó Hardaway bő 24 perc alatt 23 (7/15 mezőnyből, 4/9 tripla) pontot szórt, de az utolsó dobást elrontotta - míg a Memphis részéről 19 ponttal (7/11 mezőnyből) és 5/7 triplával jelentkező Mike Miller betalált, ezzel nyertek a hazaiak.

Anthonytól kevés volt egy félidő. Az első játékrészben botrányosan dobott a New York húzóembere, a másodikban már összekapta magát, de 8/22-es mezőnymutatójára így sem lehet büszke, igaz, leszedett mellé 11 lepattanót. J.R. Smith használhatatlan volt, Chandler kipontozódott, míg a Memphisnél Miller remekelt, Conley és Randolph pedig a legfontosabb pillanatokban talált be. A vendégek 22%-kal céloztak a triplavonalon túlról - ennek ellenére 27 dobást eresztettek el innen.

Van még visszaút a Knicksnek? Ez megint zsinórban a harmadik vereség volt, és ugyan még csak 3,5 meccsre vannak a 8. helyen tanyázó Bobcatstől, de már megelőzte őket a felébredt Cleveland és előttük van a rapszodikus Detroit, de ami a legnagyobb baj: nem látni, mikor és mi által fog megváltozni bármi is Anthonyéknál.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22, Miller 19/15, Randolph 12
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 23/12, Anthony 22/3, Stoudemire 12

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 104-100

Tíz. Február közepéig kellett rá várni, de megszületett a Bucks 10. győzelme a szezonban, igaz a legyőzöttek sem bánkódhattak túlságosan a keleti tankolók csatájában. A Bucks csont nélkül utolsó, ez a győzelem nem oszt, nem szoroz, de a közönség miatt muszáj volt megnyerni – míg a Magic értékes meccset adott le, aminek köszönhetően csak egy vereségnyire vannak az utolsó előtti Philadelphiától. 

Izgalmas volt a végjáték. 96-97-re vezetett 25 másodperccel a vége előtt a Magic, amikor az egész meccsen kiválóan játszó Nate Wolters triplája beesett, és 99-97-re átvette a vezetést a Milwaukee. Az alapvonali bedobást aztán elcsípte Giannis Antetokounmpo, akit gyorsan lefaultoltak. Bár csak az egyik büntetőjét dobta be, ez is elég volt, mivel a Magicnek így már triplát kellett volna dobnia az egyenlítéshez. Ez azonban kimaradt, a Milwaukee pedig az utolsó másodpercekben nem hibázott a vonalról. 

Caron Butler triplazápora és a kispad. Összesen 12 Bucks-hármas esett be, ebből a kispadról beszálló veterán egymaga hetet vállalt. A hazaiak négyszemélyes cseresora is remekelt, hárman (Antetokounmpo, Henson és Butler) is +10 feletti plusz-mínusz mutatóval zártak. 

A Bucks legjobb dobói: Butler 21/21, Knight 18, Wolters 15/3.
A Magic legjobb dobói: Afflalo 21/9, Vucevic 19, Moore 17/9.

Dallas Mavericks - Miami Heat 106-117

James volt a különbség. A Heat 6-osa az All-Star szünet előtt már beleerősített, ezúttal szezoncsúcsot jelentő 42 pontot (16/23 mezőnyből, 4/8 tripla), 9 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett, a negyedik negyedben pedig ő volt a mérleg nyelve. Szűk nyolc perccel a vége előtt jött vissza a parkettre hárompontos Dallas-vezetésnél, de zsinórban nyolc pontot szerzett egyedül, és a Miami egy 14-0-s futással lelépte a hazaiakat.

Ellentétes statisztikák. A Dallas 50-28-ra nyerte a lepattanócsatát (7-21 volt a támadók aránya), ami brutális különbség - viszont a Miami 56 pontot szerzett a festékből a hazaiak 34-ével szemben. Ez pedig azt jelentette, hogy 57%-kal dobtak mezőnyből, amire a Mavericksnek nem volt válasza - annyira nem, hogy ők a 40%-ot is alig érték el.

Nowitzki és más senki. A remeklő német erőcsatár (22 pont 50%-kal, 9 lepattanó, 7 gólpassz) mellett senki nem tudott faktor lenni, Vince Carter botrányos dobóformáját 10/11-es büntetőzésével kompenzálta valamennyire, de Ellis 13 dobásból ért el 12 pontot és a többiek sem tudtak hozzátenni. A Heatnél James mellett a 22-ig jutó Bosht (8/12 mezőnyből, 2/4 tripla) és a 18-at szóró Andersent (7/9, ráadásul ő is dobott triplát) is ki lehet emelni, Wade ezúttal kevesebbet vállalt.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22/3, Carter 15/3, Ellis 12/3, Calderon 12/6, Wright 12
A Heat legjobb dobói: James 42/12, Bosh 22/6, Andersen 18/3

Denver Nuggets - Phoenix Suns 107-112 hosszabbítás után

Elszórakozta a Denver. Az All-Star szünetet arra használta ki a Nuggets, hogy megtalálja a ritmust támadóoldalon irányítók nélkül is. Ez nem sikerült, mindössze 17 gólpasszt osztottak szét egymás között, és 38 százalékkal dobtak mezőnyből. Ugyanakkor Evan Fournier (25 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Kenneth Faried (21 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés ) révén volt két emberük, akikben benne volt a pont – ennek köszönhetően 99-94-re vezettek 50 másodperccel a vége előtt, és lehetett volna 100-94 is, ha Fournier ne mront egy büntetőt. A végjátékot azonban elrontották, előbb Frye tripláját nézték be, majd Fournier rossz tempója után Markieff Morris hosszabbításba küldte a feleket. Ott már nem volt esélyük Gerald Green ellen. 

Green nagy estéje lehetett volna még nagyobb is. 36 pontig, ebből a ráadásban 8 egységig jutott a Suns hátvédje, aki hetek óta nagyszerű formában helyettesíti Eric Bledsoe-t. A hosszabbításos meccsen korán faultproblémába került, ezért kevesebb, mint 30 percet lehetett pályán -–azonban +28-as plusz-mínusz mutatója sokat elárul, mit jelentett ő ma a csapatnak. 

Goran Dragic „megbújt a mezőnyben”. Egy kicsit gyengébben (6/15) ment a mezőnyből a Phoenix szlovén karmesterének, aki azért 12 büntetőt kiharcolt, és végül 21 pontig jutott. Ilyenkor azonban képes változtatni a játékán, és ma is megtette: 14 gólpasszt osztott ki, és 3 labdát szerzett meg. 

A Nuggets legjobb dobói: Fournier 25/9, Faried 21, Chandler 15/6.
A Suns legjobb dobói: Green 36/18, Dragic 21/3, Tucker, Mark. Morris 13-13.

Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 103-113

A Spurs nem érezte meg Parker hiányát. Popovich pihentette a francia játékmestert, akinek több sérülése is van - ám Patty Mills gondoskodott róla, hogy ne hiányozzon. Ugyan Cory Joseph kezdett egyesben, de mégis az ausztrál hátvéd vált főszereplővé: 25 pontot termelt 27 perc alatt, ráadásul ebből 16-ot az utolsó negyedben ért el. Rajta kívül a friss triplakirály Belinelli is eljutott húszig, valamint Tim Duncan is felmutatott egy 19 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát.

Hogyan állítod meg Griffint? A Clippers erőcsatára nem igazán akar 30 pont alatt maradni az utóbbi időben, a 38 pontos All-Star meccs után ezúttal 35-öt szórt 12 lepattanóval, ráadásul bedobott egy triplát is. Rajta kívül a 25-ig jutó Crawford dicsérhető támadásban, a 18 lepattanót és 6 blokkot jegyző Jordan védekezésben - Chris Paul 1/10-es mezőnymutatóját viszont nem tudja feledtetni a 9/10-es büntetőzés és a 9 gólpassz sem.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 35/3, Crawford 25/9, Paul 11
A Spurs legjobb dobói: Mills 25/6, Belinelli 20/9, Duncan 1

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus