A Houstonon is átgázolt a Memphis, már tíznél tart a Jazz

James Harden 41 pontja sem tudta megállítani a száguldó Grizzliest, míg a Utah Brooklynban aratta zsinórban tizedik győzelmét. Kawhi Leonard, Giannis Antetokounmpo és Trae Young is extra játékkal vezette győzelemre csapatát, a Dallas pedig simán verte a Warriorst.

James Harden 41 pontja sem tudta megállítani a száguldó Grizzliest, míg a Utah Brooklynban aratta zsinórban tizedik győzelmét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Kawhi Leonard, Giannis Antetokounmpo és Trae Young is extra játékkal vezette győzelemre csapatát, a Dallas pedig simán verte a Warriorst.

A mérkőzések videós összefoglalói ezen a linken megtekinthetők!

Atlanta Hawks - Phoenix Suns 123-110

Young visszatért, jó volt az Atlanta. Az előző kihagyott mérkőzés után most ismét rendelkezésre állt a Hawks vezére és nem is vacakolt sokat, rögtön parádés teljesítménnyel húzta csapatát: 36 ponttal és 10 gólpasszal állt a hazaiak élére. Mellette kiváló napot fogott ki Kevin Huerter (23 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz, 4/5 tripla) és John Collins (22 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) is, három ilyen egyéni extra pedig már elég volt ahhoz, hogy a végén az Atlanta kerekedjen felül: a három negyeden keresztül szoros meccs utolsó játékrészében ők még rá tudtak tenni egy lapáttal, 39-27-re nyerték a záró etapot, ezzel pedig meg is nyerték a találkozót. Ez egyébként elsősorban Youngnak köszönhető, aki itt már előtérbe tolta magát és egymaga 21 (!) pontot szórt ebben a kulcsfontosságú időszakban - az ő "megőrülése" jelentette azt a pluszt, ami a Hawks javára döntött ezen az estén. A sereghajtó így ritka győzelmet aratott, hiszen a szezon során még csak kilencedszer nyert, ráadásul ezzel már nem is sereghajtó: ligaszinten minimálisan, de mögé süllyedt a Warriors, így már "csak" Keleten utolsók Youngék.

Booker 39 pontja sem volt elég. Ricky Rubio nélkül nem volt az igazi a Suns és ami igazán lényeges, hogy az utóbbi két mérkőzésen látott szigorú védekezésnek nyoma sem volt ezen az estén - nem véletlen, hogy azt a kettőt megnyerte, ezt pedig elvesztette a Phoenix. A vendégeknél Devin Booker próbálta egyedül megoldani a helyzetet, 12/23-as mezőnymutatóval és 13/13 büntetővel eljutott 39 pontig, de az ő extrája sem volt elég a sikerhez, ráadásul a hajrában túlzott örömködésért kiállították - ezzel sem ő, sem Monty Williams vezetőedző nem értett egyet, szerintük ez csak egy sima trash talk volt, ami minden NBA-mérkőzésen zajlik folyamatosan. Williams egyébként sem volt elégedett csapatával, szerinte nem járatták a labdát, nem játszottak jól, sokkal többet kellene tenniük a sikerért és az sem mentség, hogy Rubio nem volt ott a meccsen - nagyon kellett volna nekik ez a győzelem a playoff-harcban, egy 8-32-es csapattól kikapni mindig blama...

A Hawks legjobb dobói: Young 36/15, Huerter 23/12, Collins 22/6
A Suns legjobb dobói: Booker 39/6, Ayton 20, Bridges 15

Brooklyn Nets - Utah Jazz 107-118

A tizedik is megvan. Zsinórban tizedik győzelmét könyvelhette el a Utah, amely ráadásul tulajdonképpen egyértelműen tudta megnyerni ezt a találkozót is: az első félidőben elöl-hátul érvényesítették akaratukat a vendégek, a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, onnantól pedig már ebből éltek meg a végéig. Quin Snyder alakulata a remek védekezés mellett támadásban is ellenállhatatlan mostanában, így volt ez ezúttal is, a visszatérő Donovan Mitchell 25 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, Joe Ingles 27 ponttal és 6/8 triplával jelentkezett, Rudy Gobert 22 ponttal, 18 lepattanóval és 4 gólpasszal szólt hozzá, de még Bojan Bogdanovic is beszórt 18 pontot, míg Jordan Clarkson 13-at tett hozzá hatodik emberként - csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, rengeteg fegyverük volt és könnyedén uralták a mérkőzést. A második félidőben volt már közte húsz is, onnantól kicsit lazábbra vették a figurát Mitchellék, de veszélyben egyszer sem forgott a győzelmük, azonnal elfojtottak minden brooklyni rohamot, úgyhogy már másodikak Nyugaton - következőleg New Orleansban zárják le idegenbeli túrájukat.

Nem Irvingen múlt. Második meccsét játszotta hosszú kihagyása óta a Nets vezére és az elsőre közel hibátlan teljesítménye után most megint nagyon élt, ő volt az egyetlen, aki igazán kiemelkedett a hazaiaktól: 32 pontot szerzett 12/19-es mezőnymutatóval, közte 3/5 triplával, ráadásul kiosztott 11 gólpasszt úgy, hogy csak egyszer adta el a labdát. Az ő remeklése azonban kevés volt, a Jazz sokkal több lábon állt, míg Irving mellé nem nagyon nőttek fel a társak és bár a meccs végére azért 50%-ra javították a dobóstatisztikájukat, igazából esélyük sem volt a győzelemre - az első félidőben minden szinten lejátszotta őket az ellenfél és bár voltak jó időszakaik, de egyértelmű volt, hogy melyik a jobb csapat. Két szép győzelem után most kikaptak, de ettől a Jazztől most ki is lehetett kapni - következőleg viszont ismét egy komoly feladat vár rájuk, hiszen Philadelphiába utaznak.

A Nets legjobb dobói: Irving 32/9, Dinwiddie 17/6, Harris 13/3
A Jazz legjobb dobói: Ingles 27/18, Mitchell 25/9, Gobert 22

Milwaukee Bucks - New York Knicks 128-102

Ahogy megszokhattuk. Ismét egy olyan győzelmet pipálhatott ki a Milwaukee, amelyből már rengeteget megoldott idén, minden bizonnyal a legtöbbet a ligában: erős kezdéssel nagy (ezúttal egy féidő alatt 25 pontos) előnyt harcolt ki, majd mérkőzés közben művelte a load managementet és csak annyit voltak pályán a kezdők, amennyit nagyon muszáj volt. Giannis Antetokounmpónak persze így is brutális számok jöttek össze megint (21 perc alatt 37 pont, 12/17 mezőnyből, 3/5 tripla, 10/12 büntető, 9 lepattanó, 4 gólpassz), pedig ennél a 21-22 perces határnál csak Wesley Matthews játszott többet, 26-ot, úgyhogy Mike Budenholzer mindent megtett azért, hogy "visszafogja" csapatát - hiába, a cserék is megállíthatatlanok voltak, úgyhogy a 25 pontos félidei előnyre még ők is rátettek egy lapáttal. Az újabb kiütéses győzelemmel már 36-6-ra áll a ligaelső és bár nyilván nem tartható ez a ritmus, de zárójelben megjegyeznénk, hogy a rekorddöntő, 73-9-es Golden State Warriors anno 42 meccs után 38-4-re állt, vagyis csak két mérkőzéssel jobban, mint ez a Bucks. És még egy érdekesség: Antetokounmpóval ma először fordult elő NBA-pályafutása során, hogy faultot harcolt ki tripladobás közben.

Nincs miről beszélni. Minimális esélye sem volt ezen a találkozón a New Yorknak, egy másodpercig sem tudták borítani a papírformát a vendégek, minden labdabirtoklásnál az történt a pályát, amit a Bucks akart - annak örülhetnek, hogy nem lett közte 40, vagy 50, mert ha az lett volna a Milwaukee célja, akkor azt is meg tudta volna csinálni. Egyénileg némi szépségtapasszal távozhat a jó statisztikái miatt Julius Randle (25 pont, 15 lepattanó), Bobby Portis (20 pont, 8 lepattanó) és az újonc RJ Barrett (22 pont, 8 lepattanó, 3/5 tripla), de ennyi, ennél több pozitívumot nem tudunk írni a Knicksről - majd talán legközelebb, a Suns ellen.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 37/9, Middleton 17/3, Ilyasova 14/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 25/9, Barrett 22/15, Portis 20/3

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 121-110

A Houstont is bedarálta az elképesztő Memphis. Sorozatban hatodik győzelmét is behúzta a remek formában lévő Grizzlies, de az utóbbi meccsekkel ellentétben most egy igazi nagyágyút, egy nyugati élcsapatot kellett megvernie - úgyhogy meg is tette különösebb probléma nélkül. A hazaiaknál az újonc Ja Morant egyre parádésabb teljesítményt nyújt, most 26 pontját 10/11 jó dobással, közte 3/4 triplával hozta, ráadásul kiosztott 8 gólpasszt is, mellette Dillon Brooks 24 ponttal és 6/10 triplával csengetett be, Jonas Valanciunas 19 pontot tett hozzá a palánk alól, de tíz fölé jutott még Jaren Jackson Jr., Brandon Clarke és a kiválóan játszó De'Anthony Melton is. A hullámzó találkozón mindkét együttesnek volt olyan időszaka, amikor ráerőltette akaratát a másikra, végül az utolsó negyedben a hazaiak felé billent el a mérleg nyelve, akik a záró nyolc percet már uralták: 95-95 után egy 11-1-et futottak három triplával, innentől pedig már végig ők diktálták a tempót. A parádés győzelemmel már egyedüli nyolcadikak Nyugaton, ráadásul a fiatal csapat azt is elmondhatja magáról, hogy olyan sikerszériát produkál, amelyre a klub több mint három éve, 2016 decembere óta nem volt képes...

Nem találta a ritmust a Rockets. Russell Westbrook pihentetés miatt kihagyta ezt a meccset a vendégeknél, de így is lett volna elég tűzerejük és jó játékosuk ahhoz, hogy nyerjenek, ahhoz pedig pláne, hogy védekezzenek - ez utóbbit azonban kicsit sem tudták megcsinálni, átrohant rajtuk a Grizzlies és rengeteg üres dobást engedtek ellenfelüknek. Voltak azért időszakok, amikor ráéreztek a dologra, a harmadik negyedben például húsz pont alatt tartották a Memphist, de ezek csak átmenetinek bizonyultak, stabilan nem tudták levédekezni Morantékat, ráadásul támadásban is kicsit összevissza játszottak: James Harden 41 pontja például szép, de a 13/37-es mezőnymutató és az 5/19 tripla egészen szörnyű, Clint Capelához a kelleténél kevesebbszer jutott el a labda, PJ Tuckernek pedig összesen egy dobáskísérlete volt. Egyébként a rotáció is érdekesen alakult, összesen heten kaptak lehetőséget, plusz a Capelát nemrég kiválóan helyettesítő Hartenstein játszhatott négy, Chandler pedig két percet, a Harden-McLemore-Tucker trió ellenben 38-39-et - a végére kicsit mintha el is fáradtak volna, semmi sem működött most jól náluk. A fájdalmas vereséggel csak ötödikek Nyugaton, ráadásul back-to-back fogadják a Portlandet és a januárjuk egyébként is rangadókkal zárul: megy hozzájuk egymás után a Lakers, a Thunder és a Nuggets, majd jön egy négyes idegenbeli túrájuk Wolves-Nuggets back-to-backkel, a Jazz-zel és a Blazersszel, kőkemény két hét vár rájuk.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 26/9, Brooks 24/18, Valanciunas 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/15, Gordon 23/12, Capela 16

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 97-124

Kérdés nélkül. Nem adott esélyt ezen az estén a Dallas, erőlködés nélkül szállította a kötelező győzelmet Rick Carlisle csapata - már a nagyszünetben 18 volt közte és később sem sem engedte vissza ellenfelét a társaság. Pedig túl azért nem játszatta játékosait a tréner, 27 percnél többet senki nem töltött a pályán, de olyan sima volt a meccs, hogy igazából meg sem látszott, hogy éppen ki van a parketten - Luka Doncic azért eljutott 20 pontig és 8 lepattanóig, Dwight Powell 9/9 jó dobással hozta 21 pontját, Boban Marjanovics dupla-duplázott, szóval voltak azért jó teljesítményeik. Túlragozni nincs értelme ezt a meccset, ekkora különbség minimum van a két keret között, a texasiak hozták, amit kellett, most viszont back-to-back mennek Sacramentóba, ott valószínűleg több kell majd tőlük.

Ez egy ilyen szezon. A rengeteg sérült mellé most Jacobi Evans is feliratkozott a Golden State-nél, fejsérülésel kórházba szállították, miután találkozott Powell könyökével és úgy kellett letámogatni a pályáról - ez egy ilyen év a GSW számára. Egyszer tudták kicsit érdekesebbé tenni a dolgokat, amikor a harmadik negyedben futottak egy 13-0-t, de mivel eleve 28 pontos hátrányból indították ezt a rohamot, így azért nem okoztak vele túl nagy riadalmat, ráadásul ennél több nem is volt bennük most (sem) - zsinórban kilencedszer kaptak ki és a Hawks győzelmével együtt most már ők a ligautolsók a 9-33-as mérlegükkel.

A Warriors legjobb dobói: Poole 17/9, Paschall 16/6, Robinson 13/3, Russell 13
A Mavericks legjobb dobói: Powell 21/3, Doncic 20/6, Marjanovics 13

Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 128-103

Leonard bemutatót tartott. Paul George nélkül is sima meccset játszott a Clippers, köszönhetően elsősorban Kawhi Leonardnek, akire most nem nagyon volt ellenszer: a tavalyi döntő MVP-je 43 ponttal szezoncsúcsot szórt úgy, hogy mindössze 29 percet és három negyedet töltött a pályán. Leonard a második játékrészben négy triplát is a helyére küldött, végül 6/10-zel zárt kintről, emellett volt látványos zsákolása is, kevés játékideje alatt pedig azért elvállalt 22 dobást és 10 büntetőt, most meglehetősen agresszíven játszott - a 43 ponttal egyébként alig maradt el a karriercsúcsától, ami jelenleg 45 egység. Vezérletével nem is volt kérdés a Los Angeles győzelme, mellette villogott a 10/13 jó dobással 24 pontig jutó Lou Williams és a szintén hatékony Ivica Zubac (12 pont, 10 lepattanó, 4 blokk, 6/8 mezőnyből), 9 gólpasszt osztott ki Pat Beverley, a csapat pedig összességében 50% felett dobott és 40%-kal triplázott - a félidei 16 pontos előnyét a fordulás után még jelentősen meg is fejelte, hiszen vezetett már 36 (!) ponttal is. A simán hozott kötelező után a Magicet fogadják, az már egy fokkal nehezebbnek ígérkezik.

Kisebb részsikerek. Csak olyanoknak örülhetett ezen a meccsen a Cleveland, mint hogy a másodéves Collin Sexton bevert 25 pontot és 4/6 triplát, míg az újonc Darius Garland a 14 pontja mellé karriercsúcsot jelentő 10 gólpasszt osztott ki - a fiatalok fejlődése kiváló, egyébként semmi más pozitívum nem történt velük. Esélyük nem nagyon volt, az első félidőben még akadtak villanásaik, de Leonard ott is elrendezte őket, a harmadik negyedben pedig végképp kiütéssé fajult a találkozó, úgyhogy 24 órán belül földbe döngölte őket a város mindkét csapata - mennek tovább Memphisbe, jelenleg az a meccs sem tűnik sokkal biztatóbbnak...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 43/18, Williams 24/6, Zubac 12, Shamet 12/12, Harrell 12
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 25/12, Osman 21/15, Garland 14/6, Dellavedova 14/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus