A Mavs, a Sixers és a Suns is továbbjutott

A Phoenixet Chris Paul klasszisa juttatta tovább a második körbe, a Philly gálaelőadást rendezett Torontóban, a Dallas pedig egy kiélezett, körömrágós végjátékban búcsúztatta a Jazzt.

 

New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 109-115

Kiélezett meccsel zárult a párharc. Végig szorosan alakult ez a találkozó, az egálra hozott első negyed után a második játékrész hajrájában ugyan két perc alatt egy 11-0-val meglógott a Pelicans, de az itt összekapart 10-12 egységnyi fór nem tartott sokáig, a harmadik negyedben Chris Paul nagy dobásaival visszajött egálra, egálközelre a Suns. A záró etap elején vissza is vették a vezetést a vendégek és onnantól egészen a végjátékig fej-fej mellett haladtak a felek, hol egyik, hol másik csapat járt előrébb egy-két ponttal, de mindkettő kiemelkedő támadójátékot nyújtott végig - a Pelicans 50, a Suns pedig 60%-kal célzott mezőnyből, előbbi sokkal jobban tudott rohanni (20-7) és 60-40-re nyert a festékben, utóbbi pedig 40%-kal triplázott. Így érkeztünk el az utolsó két perchez, amelynek 104-103-as Pels-előnnyel mentek neki a felek, de a clutch játékokat a vendégek csinálták meg: Paul passzából Devin Booker vert be egy kulcsfontosságú triplát, majd Mikal Bridges azonnal labdát szerzett és zsákolt belőle, a következő támadásból Brandon Ingram hibázott, Paul pedig két büntetőt süllyesztett el. 50 másodpercnél még Larry Nance Jr. 2+1-e visszahozott némi reményt a Pels számára, de 22 másodperccel később Paul megint könyörtelennek bizonyult és a gyűrűbe küldte az utolsó középtávoliját is. Ez jelentette a végszót, innen már csak büntetőzni kellett, amit megcsinált a Phoenix, így egy rendkívül kiélezett meccsel csak lezárta ezt a vártnál jóval nehezebbre sikerülő párharcot Monty Williams alakulata - a NOP pedig ugyan felülteljesítette a várakozásokat, de kénytelen volt fejet hajtani az első kiemelt előtt.

Chris Paul mesterműve. Devin Booker meglehetősen hamar visszatért a sérüléséből és már most játékra jelentkezett, pályán is töltött 32 percet, a hajrában pedig aktívan hozzá is szólt - addig egy-egy villanásra futotta csak tőle, ott viszont egy clutch triplával és két büntetővel sokat tett a továbbjutásért. A találkozó hőse viszont nem ő, hanem Chris Paul volt, aki igazi mesterművet rakott össze: 14/14-es mezőnymutatóval (!) jutott el 33 pontig, pedig szinte csak nehéz dobást vállalt, egy triplája mellett igazából leütésből, emberről eldobált középtávolijai voltak folyamatosan. A 14/14 az NBA-playoff történelmének legjobb, leghatékonyabb dobóteljesítménye, ehhez hozzátett 4/4 büntetőt, a 8 gólpassz már csak ráadás - két meccset korábban már az ő extrája szállított a Sunsnak és ezt is nyugodtan bevéshetjük a neve mellé. Rajta kívül a 10/12-vel 22 pontig jutó Deandre Ayton és a 18 pontos Mikal Bridges is kiemelhető, míg a New Orleans oldalán a 21 pontos, 11 gólpasszos Brandon Ingram volt a vezér és még a 16 pontja mellett 4 labdát szerző Herbert Jones is villogott - Jonas Valanciunast viszont leszedte a Suns és CJ McCollumnak is csak villanások jutottak. 

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 21/6, Jones 16/3, McCollum 16/3
A Suns legjobb dobói: Paul 33/3, Ayton 22, Bridges 18/6

A párharc végeredménye: 4-2 a Suns javára.

 

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 97-132

Kiütéssel nyert a Philly. Nem számíthattunk arra, hogy így ér véget a párharc, hiszen az utóbbi három találkozón összességében egálban voltak a felek, sőt legutóbb már egyértelműen a Raptors akarata érvényesült. Most viszont egy gyorsabb, pontosabb, koncenetráltabb Sixerst láttunk, amely az első negyedben meg is lépett hét ponttal, de erre itt még válaszolni tudott a Toronto és a második játékrészben fordított - de a nagyszünet után nem sokkal felborult a pálya és szétlőtte ellenfelét a vendégcsapat. 67-70 után ugyanis 50 másodperc alatt 3/3 triplát bombázott be a Philly, Tobias Harris egyszer, Tyrese Maxey pedig kétszer villant távolról és ez a futás összességében 17-0-ig (!) hízott - 67-87-nél állt meg az olló, majd bő négy és fél perc után tudott újra kosarat szerezni a Raptors. Ez az időszak eldöntötte a meccset és így a párharcot is, a Toronto itt sorozatban nyolc dobást hagyott ki és eladott egy labdát, a Sixers viszont könyörtelennek bizonyult és 5/7-et hajított ebben az időszakban három büntett mellett és az öt kosárból négy is távolról érkezett. Innentől nem volt miről beszélni, a záró etapban folyamatosan 25 pont körüli fórt menedzselhetett Doc Rivers alakulata, majd a hajrában átlépte a különbség a harminc egységet - totális kiütéssel zárult a széria, így a Sixers 3-0 után végül 4-2-vel továbbjutott a második körbe. 

Embiid és Harden is felszívta magát. Jól játszottak most a Philly sztárjai, Joel Embiid végül 33 ponttal, 12/18 jó dobással, 10 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és 3 blokkal zárt, Tyrese Maxey 5/12 triplával szórt 25 pontot és kiosztott 8 gólpasszt is, a magához képest motiváltabbnak tűnő James Harden pedig 15 gólpasszt lövöldözött szét a 25 pontja mellett. Ez a trió nagyon soknak bizonyult a Fred VanVleetet nélkülöző Toronto számára (és akkor a 19 pontos, 11 lepattanós Tobias Harrist, valamint a 4/7 triplás Danny Greent nem is említettük), a vendégek 58%-kal dobtak mezőnyből, 40%-kal tripláztak és 96%-kal büntetőztek, a 32 gólpassz már csak ráadás. A Toronto egy félidőn keresztül tudta tartani a lépést, a védekezés ezúttal nem működött, VanVleet nélkül pedig eddig bírták tűzerővel a hazaiak - ugyan Chris Boucher (25 pont, 10 lepattanó) és Pascal Siakam (24 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) nagyon igyekezett, de végül 40% alatt maradtak mezőnyből és csak 20%-kal tripláztak, a teljes második félidőben összesen 36 pontot tudtak dobni. A párharc előtt többet vártunk a kanadaiaktól, 0-3 után viszont megharcoltak a becsületükért és összességében nem kell szégyenkezniük a teljesítményük miatt. 

A Raptors legjobb dobói: Boucher 25/6, Siakam 24, Trent Jr. 19/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33, Maxey 25/15, Harden 22/6

A párharc végeredménye: 4-2 a 76ers javára.

 

Utah Jazz - Dallas Mavericks 96-98

Ott maradt Bogdanovic kezében. Az előző meccs kiütése után talán az eddigi legjobb védekezésével rukkolt elő a Utah, az első negyedben 15 ponton tartották a Dallast a hazaiak és 12-vel vezettek a nagyszünetben, az első félidő maximálisan úgy alakult, ahogy azt ők elképzelték. A harmadik negyedben aztán jött egy hatalmas pofon, ott hirtelen kiszabadult a Mavs és egy 36-19-cel átvette a vezetést - akkor 8/12 triplát vertek be a vendégek, szétcsúszott a hazai csapat. A záró etapra azonban megint összeszedte magát Quin Snyder alakulata, amelyen tisztán érzékelhető volt az, hogy a kiesés elkerüléséért hajt, semmi sem drága, minden 50-50-es labda kell neki, minden ütközésbe belemegy - 80-88 után egy 8-0-val ismét kiegyenlített. Itt megint meglépett kicsit a Dallas, de Bojan Bogdanovic triplájával 94-94-nél újra egál volt az állás két és fél perccel a vége előtt, majd érkezett Jalen Brunson triplája, amely tulajdonképpen meccsnyerőnek bizonyult. A Jazz itt back-to-back triplákat dobott mellé, majd Rudy Gobert egy közelivel 96-97-re hozta fel csapatát és a dallasi hiba után maradt kilenc másodperc, hogy megnyerje a meccset a társaság. A sorsdöntő labdabirtoklást azonban Mike Conley olyannyira elrontotta, hogy lépéshibát vétett, de még ez sem zárta le a meccset, mert Brunson elrontott egy büntetőt, így 96-98-nál jöhetett még oldalról a Utah. Itt elcsúszott a Mavs, Bogdanovic üresen maradt, egy dobócsellel elküldte a felé repülő védőt és egy olyan triplába állhatott bele az utolsó másodpercben, amelynél a közelében sem volt senki - de kihagyta, a labda lejött a gyűrűről, így elképesztő izgalmak után ott maradt a kezében a Jazz győzelme. Pedig a jó védekezés mellett most Donovan Mitchellre sem lehetett panasz, aki 23 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal segített, egyúttal vele +3-ban voltak - hiába...

Továbbjutott a Dallas. Először jutott túl az első körön az "újkori" Dallas Luka Donciccsal, de ahogy a fentiekben is jeleztük, nem volt egyszerű ez a mérkőzés. Doncic 24 pontot, 8 lepattanót, 9 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 2 blokkot tett a közösbe, vele a parketten pedig +15-ben voltak, vagyis a nélküle eltöltött hat percben sikerült 13 ponttal kikapniuk - Jalen Brunson is dobott 24 pontot, de vele -16-ot produkált a csapat. A 11-3-ra elbukott támadópattanózást és a festékben elszenvedett 54-36-os vereséget nehéz volt ellensúlyozni, de végül a szűk 40%-kal bedobott 17 triplának köszönhetően sikerült, a hajrában pedig a szerencse sem volt a Kidd-legénység ellen. Ezzel a győzelemmel a minimális célt teljesítették, következőleg az alapszakaszt megnyerő Suns ellen, pályahátrányból már nem lesz rajtuk teher.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/6, Bogdanovic 19/9, Clarkson 15/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/12, Brunson 24/6, Dinwiddie 19/12

A párharc végeredménye: 4-2 a Mavericks javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus