A Mavs Los Angelesben, a Pacers Milwaukee-ban egyenlített

A Bucks és a Clippers is elvesztette a pályaelőnyt, a Minnesota viszont másodjára is levédekezte a Phoenixet.

 

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns 105-93

A második félidőre felpörgött a Minnesota. Ugyan Anthony Edwardsre megtalálta a megoldást a Suns és a hazaiak vezére ezúttal alig 3/12-t dobott mezőnyből a legutóbbi 33 pontos estéjét követően, de így is kellően fizikálisnak bizonyult a társaság ahhoz, hogy a találkozó végére egyértelmű fölénybe kerüljön. Támadásban ezúttal jóval nehezebben érvényesült Chris Finch alakulata, de Jaden McDaniels (25 pont, 8 lepattanó, 8/17 mezőnyből) és Mike Conley (18 pont, 4 gólpassz, 3/6 tripla) is nagyon jó döntésekkel, hatékonyan játszott, Edwards a gyenge dobásai ellenére megtalálta a társait, Rudy Gobert is összekapart 18 pontot, és az ismét pocsék (28%) triplázés ellenére is megvolt a minimális ritmusuk, a lendületük. A győzelmet viszont ezúttal is a védekezésükkel hozták, egyszerűen felőrölték ellenfelüket, és bár a találkozó első félidejében még elég sokszor vezetett a Phoenix, volt nyolc pont is a vendégek előnye, de a fordulás után elfogyott az erő, és onnantól a Minnesota akarata érvényesült. A vendéglátó 42 ponton tartotta riválisát a harmadik-negyedik negyedben, egy 12-0-s futással a kezébe vette a dolgokat, és onnantól már kontroll alatt tartotta a mérkőzést - sőt 19 ponttal is vezetett már, úgyhogy összességében másodjára is megoldotta a feladatot. Tény, hogy ez már jóval szorosabb és kiélezettebb csata volt, mint az első, de a vége 2-0-s állást hozott, így utazhatnak át a felek Phoenixbe, ahol a Sunson óriási nyomás lesz.

Javult a Suns, de nem mindenben. A vendégek megoldották az első meccs legnagyobb problémáját, vagyis a lepattanózást, ugyansi akkor 24-gyel (!) kaptak ki ebben a szegmensben, most viszont 41-39-re megnyerték a lecsorgók csatáját - ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy esélyt adjanak maguknak. Ezzel együtt a védekezésük is rendben volt, folyamatosan duplázták a betörő Anthony Edwardst, és mivel a kiosztásokból az üres dobásokat is kihagyták a minnesotai kiegészítők, így működött a rendszer - amin az is segített, hogy Karl-Anthony Towns már az első negyedben beütött három faultot, amely után csak a második félidőben láttuk legközelebb. Ez azonban még csak a munka fele volt, támadásban ugyanis ismét harmatos volt Frank Vogel alakulata, Kevin Durant 6/15-öt, Bradley Beal 6/17-et, Devin Booker pedig 6/13-at (közte 1/6 triplát) dobott mezőnyből, a három vezér egyike sem talált megoldást a Wolves védekezésével szemben - viszont mindhárman 42 percet játszottak, a párharc előtt is említett rövid kispadról nem igazán tudta őket kisegíteni Frank Vogel. Mindehhez hozzájárult az, hogy 20 labdát adtak el, és 31-2-re (!) kaptak ki a labdavesztésekből kapott pontok terén, ami iszonyatosan nagy különbség - ezt tetézte a 11-gyel kevesebb kiharcolt büntető, és már nem is ért sokat a jó lepattanózás, valamint a jó félpályás védekezés. Vogel szerint a kapott kosarak sok esetben demoralizálták a csapatot, amely után szervezetlen, átgondolatlan támadások következtek, és ezek egymást gerjesztették - de Booker szerint "ez okkal lett párharc", úgyhogy közel sincs még vége.

A Timberwolves legjobb dobói: McDaniels 25/6, Gobert 18, Conley 18/9
A Suns legjobb dobói: Booker 20/3, Durant 18, Gordon 15/9

A párharc állása: 2-0 a Timberwolves javára.

 

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 108-125

Ez már az igazi Pacers volt. Az Indiana vezette a ligát az alapszakasz során az átlagolt pontok terén, a könnyed, gyors, látványos támadójáték volt a védjegye, ennek ellenére negatív csúcsot döntött mezőnyszázalékban az első mérkőzés során, és alig-alig találta el a berendezést távolról. Most visszatért az igazi Indy, amelyet ezúttal is Pascal Siakam vezetett a legutóbbi 36 pontos teljesítménye után ezúttal 37 egységig jutott a januárban megszerzett erőcsatár, 16/23-at dobott mezőnyből, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt, ráadásul egyetlen labdát sem adott el - elképesztő hatékonysággal dolgozott, ráadásul mentálisan is ő volt a vendégek vezére. Mellette pedig most a többiek is felszívták magukat, a legutóbb értékelhetetlen Tyrese Haliburton 12 gólpasszal "etette" a többieket, Siakam extrája mellett pedig Myles Turner (22 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Andrew Nembhard (20 pont, 8/11 mezőnyből) is kitett magáért. Ez most újra az az Indy volt, amely az alapszakaszban oda-vissza folyamatosan legyőzte a Milwaukee-t, ezzel pedig át is vette a párharc irányítását - elvette a pályaelőnyt, és mostantól a hazai mérkőzései megnyerésével akár tovább is juthat a második körbe.

Támadásban csúszott szét a Bucks. Ugyan a 125 kapott pont jelenti az igazi problémát, de Doc Rivers és Damian Lillard is arról beszélt, hogy támadásban nem tudták teljesíteni, amit megbeszéltek - az edző szerint egyszerűen nem hajtották végre a tervet, érthetetlen dolgokat csináltak, és ezek hatottak ki utána a védekezésükre is, míg Lillard arról beszélt, hogy főleg a második félidőben hátat fordítottak az addig működő játékaiknak. Egyébként nagyon hasonló volt a képlet az első meccshez abból a szempontból, hogy Lillard akkor 35 pontos első és 0 pontos második félidőt produkált, most 26-ot szórt a nagyszünetig és 8-at utána, ő ismét megpróbálta a hátára venni a csapatát, de a fordulás után megint elfogyott a lendület - és bár Brook Lopez bevert 6/7 triplát, de összességében most sem kapott túl sok segítséget a társaktól. Khris Middleton és Bobby Portis is elég gyengén célzott. A Giannis Antetokounmpót továbbra is nélkülöző együttes így elvesztette a pályaelőnyét, 1-1-gyel utazhat át Indianába, ahol legalább egy meccset nyernie kell - de a mai tapasztalatok után mindenképpen változtatnia és javulnia kell, ha ezt meg akarja tenni, mert az első mérkőzés erőlködése után a Pacers megérkezett a párharcba.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 34/18, Lopez 22/18, Middleton 15/3
A Pacers legjobb dobói: Siakam 37/9, Turner 22/9, Nembhard 20/3

A párharc állása: 1-1.

 

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 93-96

Válaszolt a Mavericks. Az első meccsen megsemmisítő pofont kapott a Dallas, bár a második félidőben, főleg az utolsó negyedben sokat kozmetikázott a helyzeten Jason Kidd csapata, most pedig ez a tendencia folytatódott. Kidd eltüntette a megsérülő (a derekához kapott) Daniel Gaffordot, aki kezdő centerként alig kilenc percet játszott, de Tim Hardaway Jr. is csak hat percet volt parketten egy  bokasérülés miatt, lerövidült a texasiak rotációja - aminek az volt az alapja, hogy Luka Doncic 46 (!), Kyrie Irving pedig 42 percet játszott. A szlovén 11/26-ot dobott, ezúttal sem volt igazán hatékony, de 32 ponttal, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal így is jó teljesítményt nyújtott, Irving pedig 23 pontot és 4/8 triplát tett hozzá, az ő helyzetkreálásuk kulcsszerepet játszott a sikerükben. A kényszerű rotációs változtatások és a fizikálisabb játék elég volt a védekezés összerántásához, elvették a Clippers könnyű helyzeteit, így az első félidőben szinte végig vezettek, majd amikor a harmadik negyedben egy 19-10-es futással fordított a Los Angeles, szintén nem estek kétségbe, hanem tovább szigorítottak hátul és a vezérek villanásaival végül meg tudták nyerni a találkozót. A záró etapban 73-69 után egy 12-0-s rohamot vezényeltek le, ezzel ismét a kezükbe vették a kontrollt, és a legfontosabb időszakban sorra dobálták a demoralizáló triplákat: Doncic és PJ Washington kettő-kettő, Maxi Kleber és Irving egy-egy alkalommal talált be a játékrész első felében, majd az utolsó 34 másodpercben 6/8 büntetővel biztosították be a sikerüket. Gafford és Hardaway Jr. sérülése azért nem túl biztató a folytatásra nézve, de most jól működtek nélkülük is...

Leonard visszatérése sem segített a Clippersnek. Március 31-e óta először lépett pályára az előző meccset is kihagyó Kawhi Leonard, aki 35 percet töltött a parketten, de 17 dobásból szedett össze 15 pontot, támadásban ő sem tudta kisegíteni csapatát - összességében azért nem játszott rosszul, szerzett négy labdát, de a szintlépéshez ez még kevésnek bizonyult. Összességében a legutóbb még olajozottan, határozottan működő LAC-gépezet nagyon megakadt, az akkor parádézó Ivica Zubac 5/12, a padról érkező Westbrook-Powell páros 4/19 dobást tett hozzá, a Harden-Zubac kettő-kettőkből sem lettek folyamatosan előnyök, és bár pont James Hardent emelhetjük ki tőlük leginkább (22 pont, 6 lepattanó. 8 gólpassz), de nagyon nem találták magukat - 37%-kal mezőnyöztek és 27%-kal tripláztak, így azért nehéz meccset nyerni. A jó védekezésük miatt így is szoros mérkőzést játszottak, partiban voltak a legvégéig, de a Doncic-Irving páros ezúttal jobbnak bizonyult a "kreáljunk valamit a semmiből" játékban, mint a Clippers playmakerei - idegenben kell újragombolni a kabátot, és jobb dobóformával, koncentráltabb támadójátékkal visszavenni a pályaelőnyt.

A Clippers legjobb dobói: Harden 22/6, George 22/6, Leonard 15
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 32/15, Irving 23/12, Washington 18/9

A párharc állása: 1-1.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus