A New York Knicks playoff-helyre kapaszkodott fel!

Hét összecsapást rendeztek ma az NBA-ben, amelyek közül a Knicks-Suns mérkőzés hozta a legnagyobb izgalmakat. A Rockets Bostonban győzött, a Raptors még mélyebbre taszította a Milwaukeet, ugyanígy cselekedett a Dallas az Orlandóval. A Bulls közvetlen riválisa ellen nem tudta folytatni győzelmi szériáját. A Spurs nehéz meccset hozott le New Orleansban, a Jazz viszont meglepően simán ütötte ki a Denvert. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 116-94

Gyorsan dűlőre vitte a Raptors. Az első negyedben 38 pontot rámolt be a Lowry-DeRozan hátvédpáros húzta hazai csapat, és már ekkor 14 ponttal vezetett a sereghajtó előtt. A kisemberek mellett Jonas Valanciunas (17 pont, 10 pattanó) dupla-duplázott, és Patrick Patterson is jól dolgozott a padról beszállva. Újabb, zsinórban harmadik sikerükkel a kanadaiak felkapaszkodtak a keleti főcsoport 3. helyére!

Tankolásból jeles. Nem sokat törődött ma (sem) a védekezéssel a Bucks, inkább a támadásokra helyezték a hangsúlyt. Az első negyedben nagy hátrányba kerültek, utána pedig Ersan Iljasova (29 pont, 9 lepattanó) remeklése mellett jutott hely bőven a görög újoncnak, Giannis Antetokounmpónak, aki 33 percet játszhatott. A mindössze 2 egységig jutó pontgép, Khris Middleton is 35 percet volt fent – miközben a veteránok (Caron Butler, Luke Ridnour, OJ Mayo) jóval kevesebb lehetőséget kaptak a padról beszállva. 

A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/12, DeRozan 19, Patterson 18/3.
A Bucks legjobb dobói: Iljasova 29/9, Knight 16/6, Antetokounmpo 11.

Boston Celtics - Houston Rockets 92-102

A két középső negyedben dőlt el a meccs. 27-19-re vezetett az első etap után a Celtics, utána viszont beindult Dwight Howard (32 pont, 11/17 mezőnyből, 11 lepattanó), csapattársai pedig szépen kihasználták a center jó formáját, és 65-38-ra nyerték a következő két negyedet. Jeremy Lin kiváló dobásokkal jutott el 16 pontig és 9 gólpasszig, a sérülését feledni látszó Chandler Parsons sokoldalúan játszott (14 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz), Terrence Jones pedig segített a palánkok alatt (12 pont, 12 lepattanó, 3 blokk). James Harden volt a kakukktojás támadóoldalon, neki annyira nem ízlett Avery Bradley védekezése – viszont védőoldalon kompenzált: 3 blokkot osztott ki. 

Teljes homály a palánkok környékén. A Green-Sullinger-Humphries palánk alatti kezdőtrió 16 pontot szerzett 7/28-as mezőnymutatóval, és a csereként beálló Brandon Bass is 6/15-tel dobott. Mellettük Jordan Crawfordnak is meggyűlt a baja Jeremy Linnel, ezt már nem bírta el a Celtics, amelyben Avery Bradley (24 pont, 3 labdaszerzés, 5 pattanó, 3 gólpassz) mellett a nemrég érkezett Jerryd Bayless (17 pont, 4 gólpassz, 2 labdalopás) teljesítménye említhető pozitív előjellel. 

A Celtics legjobb dobói: Bradley 24/6, Bayless 17/3, Bass 14.
A Rockets legjobb dobói: Howard 32, Harden 16/6, Lin 16/6. 

New York Knicks - Phoenix Suns 98-96 - hosszabbítás után

Nehéz, de talán sorsfordító győzelem. Zsinórban 5. sikerét aratta a Knicks, de nem volt egyszerű – viszont ezzel felléptek a rájátszást jelentő keleti 8. helyre. Tyson Chandler még mindig légúti fertőzéssel bajlódik, Andrea Bargnani ma nagyon nem volt formában (3/8 mezőnyből, 7 pattanó), így a palánk alatt szükség volt Kenyon Martin 35 perces bevetésére – a veterán nagyember esetében ez már nem egészséges játékidő. Viszont Martin jelenléte kamatozott, 53 pattanót szedett össze a Knicks, és sikerült limitálni Miles Plumlee-t, illetve az egykori Knicks-triplavetőt, Channing Frye-t. Carmelo Anthony brutális dupla-duplája (29 pont, 16 pattanó) és Raymond Felton pontjai (19) nagyon kellettek egy olyan meccsen, ahol a két gárda összesen 25 (11-14) gólpasszt osztott ki, vagyis elsősorban egyéni játékokból születtek a pontok. 

Leandro Barbosa majdnem mennybe ment. 70-61-re vezetett a 3. negyed vége felé a Knicks, Goran Dragic (28 pont) mellett pedig nem nagyon volt társ. A pár napja igazolt egykori brazil Suns-szupercsere azonban alaposan megtolta csapatát: a rendes játékidőből hátralévő bő 13 percben 19 egységet termelt, és 1.2 másodperccel a vége előtt az ő büntetőivel egyenlített ki a Phoenix. A hosszabbításban azonban nem jutott dobáshoz, míg Dragic három kísérletet rontott el, Frye két büntetőt, az egész meccsen rettenetesen dobó Gerald Green pedig két rossz megoldással tette teljessé 2/16-os mutatóját mezőnyből. A Suns sorozatban harmadik vereségével a nyugati holtversenyes 4. helyről a nyolcadikra zuhant vissza. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/9, Felton 19/6, Bargnani, Smith 10-10.
A Suns legjobb dobói: Dragic 28/12, Barbosa 21, Marcus Morris 12/3. 

Chicago Bulls - Washington Wizards 88-102

Közvetlen rivális ellen szakadt meg a széria. Zsinórban öt meccset nyert a sérülésektől, Luol Deng elcserélésétől sújtott Bulls, ma viszont a Washington ellen nem volt esélyük. Már félidőben 56-43-ra vezettek a vendégek, és a legendásan jó Chicago-védekezés nem volt hatékony: a Wizards 52 százalékkal dobott mezőnyből, míg a másik oldalon komoly problémát jelent, ha Carlos Boozer a legeredményesebb dobó – ma is így volt. A Bullsnak különösen fájó lehet a bukta, mivel így a Wizards és a Bulls azonos mérleggel (17-19) áll a keleti 5-6. helyen – ráadásul a Wizards szombaton hajnalban könnyen le is hagyhatja riválisát, mivel a fővárosban fognak találkozni. 

Újabb sérülés. Jimmy Butler visszatérhetett, de most a cserecenter, Nazr Mohammed dőlt ki a Bullsban: kificamodott az egyik ujja. 

Pontosabb játékával nyert a Wizards. Szépen oszlottak meg a pontok a mindössze nyolcfős rotációval dolgozó vendégeknél, hatan értek el legalább 10 pontot. Bár a büntetőket rosszul (17/28) dobták, mindezt kompenzálták mezőnyből, illetve gyors indulásokból: a Bullst 17 labdaeladásba kényszerítették bele, amiből 22 pontot szereztek. 

A Bulls legjobb dobói: Boozer 19, Butler, Snell 12/6-12/6.
A Wizards legjobb dobói: Wall, Nene 19-19, Ariza 16/9. 

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 95-101

46 percig tartotta magát a Pelicans. Jrue Holiday, Tyreke Evans és Ryan Anderson nélkül is kiválóan helytállt a nyugati listavezetővel szemben a hazai csapat, Anthony Davis támadásban (22 pont) és védekezésben (11 pont, 2 blokk, 3 labdaszerzés) is kiváló volt, Brian Roberts 19 ponttal igyekezett pótolni Holiday-t, és a cseresor is próbálta a legtöbbet hozzátenni a játékhoz. Az utolsó másfél percben 95-97-es állásnál azonban semmi sem sikerült a Pelicansnek: előbb Roberts hagyott ki egy büntetőt, majd Davisszel karöltve sorban minden dobásuk célt tévesztett. 

Tony Parker és a rutin volt a mérleg nyelve. A francia játékmester 27 pontig és 7 gólpasszig hatolt, kiharcolt 10 büntetőt, Tim Duncan pedig szintén kiválóan állta sarat a fiatal Davisszel szemben (18 pont, 9 pattanó) – bár elég korán kipontozódott. A helyére a napokban Dirk Nowitzkit és Kevin Love-ot is hidegre tevő Boris Diaw érkezett, aki a végjátékban egy újabb nagyvad, Anthony Davis ellen is kiválóan játszott védőoldalon. A Spurs ezzel a sikerrel az első csapat, amely elérte a 30 győzelmet, sorozatban ötödik győzelmükkel továbbra is egy vereséggel jobban állnak, mint a Trail Blazers-Thunder páros. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Roberts 19/9, Gordon 12/3.
A Spurs legjobb dobói: Parker 27, Duncan 18, Ginobili 14.

Dallas Mavericks - Orlando Magic 107-88

A második félidő csak formalitás volt. A nagyszünetben 18 pontos hátrányban voltak a vendégek, akik Nikola Vucsevics legutolsó sérülése óta átlag több, mint 20 ponttal kapnak ki minden meccsükön. A center távollétében védekezésben és támadásban is megoldhatatlan feladatokkal szembesülnek – ma 61 pontot kaptak az első félidőben, a triplákat pedig alig 29 százalékkal dobták. 

Önerőből is tud győzni a Dallas. Az elmúlt napokban két ordító (és az NBA által később elismert) játékvezetői hiba miatt kerültek fókuszba a dallasiak, akik mindkét esetben győzelemmel profitáltak ezekből a bakikból. A Dallas azonban ma is igazolta, hogy nincs rászorulva effajta segítségre: hatan értek el a csapatban legalább 12 pontot, és nagyszerűen pótolták a rutinos Shawn Mariont. A gárda védekezésének egyik alapja vállsérülés miatt ötödik meccse hiányzik, a Mavs viszont sorozatban harmadik sikerét aratva hetedik helyen áll, megelőzte a gyengélkedő Phoenixet, és közelít a 4-6. helyen álló csapatokhoz. 

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 21/3, Carter 17/9, Nowitzki 15/3.
A Magic legjobb dobói: Nelson 21/12, Davis 19, Harkless 13/3.

Utah Jazz - Denver Nuggets 118-103

Félidőre eldőlt. 67 pontot zúzott be a Jazz a csoportriválisnak a nagyszünetre, már ekkor 14 pontos előnybe is kerültek Tyrone Corbin fiai. Alec Burks extrát nyújtott a sérült Gordon Hayward helyén, amihez nyúlt, arannyá változott (34 pont, 13/19 mezőnyből, 8/8 büntető, 5 gólpassz) – mellette az újonc Trey Burke (18 pont, 8 gólpassz) nem csak támadóoldalon, de védekezésben is remekelt: Ty Lawsont 6/18-as mezőnymutatón tartotta. A hátvédduót Derrick Favors egészítette ki trióvá: a center 19 pontja mellé 15 lepattanót is odatett. 

Saját fegyverével verték meg a Denvert. Óriási iramot diktált a Jazz, és mire a vendégek felocsúdtak, már olyan hátrányban voltak, amit nem tudtak behozni. Ty Lawson és a többi hátvéd rossz játéka alapjaiban határozta meg a Denver mai napját, mert például JJ Hickson 8/9-es mezőnnyel hozott össze 21 pontos, 10 pattanós dupla-duplát, és Kenneth Faried is kiváló arányban (5/7) dobott – a palánk alatt nem volt különösebb problémája a Nuggetsnak. Lawson mellett azonban a fiatal francia hátvéd, Fournier sem dobott jól (6/15) de Nate Robinson 1/7-je még rajta is bőven túltett. 

A Jazz legjobb dobói: Burks 34, Favors 19, Burke 18/9.
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23, Hickson 21, Fournier 16/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus