A Philadelphia megúszta a szégyent, a Spurs megállíthatatlan

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján hat meccset rendeztek. A Philadelphia 76ers nem állított fel új NBA-csúcsot, megálltak sorozatban 26 vereségnél, a másik nagy sorozatgyártó gárda, a Spurs viszont nem lassít. Chris Paul vezetésével győzött a Clippers Houstonban, de elvesztette másik nagy sztárját, a Miami fontos emberei nélkül is simán győzött, a Dallast majdnem megtréfálták otthon, míg a Wizards nagy segítséget nyújtott a Knicksnek mai győzelmével. 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 123 - 98

Nem lett egyedüli negatív rekorder a Sixers. Már az első félidőben 70 pontot szórt a január vége óta meccset sem nyerő és a liga messze leggyengébb keretével rendelkező Brown-legénység, s a teljes tankolásra váltó Detroit meg sem próbálta útját állni a 21-et szóró Michael Carter-Williams irányította Philadelphiának. 26 meccs maradt a ligarekord, ami az egyhuzamban elvesztett meccseket illeti, ráadásul otthon ez lett volna már a 20. buktájuk a vendéglátónak...

Brandon Jennings javíthatatlan? Mindössze 11 perc jutott ma a vendégek irányítójának, aki igen korán kiállíttatta magát, ezzel meg is pecsételve csapata sorsát. Hogy mennyire volt kedve játszani, azt jól jelzi az addig 5-ből 1-es mezőnyözéssel szerzett 2 pontja...

A 76ers legjobb dobói: T. Young 21/6, Carter-Williams 21/3, Sims 16
A Pistons legjobb dobói: Monroe 20, Stuckey 17, Caldwell-Pope 16/6

 

Hoston Rockets - Los Angeles Clippers 107 - 118

Howard hiánya volt a kulcs. DeAndre Jordan 20 ponttal, 12 lepattanóval és 6 blokkal élete talán legjobb meccsét hozta, aminek leginkább az volt az oka, hogy Dwight Howard megint nem volt hadra fogható houstoni oldalon.

Blake Griffin kiesését kompenzálta Paul. A Clippers irányítója MVP-gyanús produkciót tett le az asztalra, 30 pont, 5 lepattanó, 12 gólpassz és 3 szerzett labda érkezett tőle, de a győzelem ellenére sem lehetett boldog a Los Angeles-i alakulat, hiszen a másik vezér ideje korán kiszállt derékfájdalmai miatt a hajrában viszonylag simán alakuló rangadón.

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Parsons 28/3, Canaan 14/3
A Clippers legjobb dobói: Pul 30/15, Ja. Crawford 22/9, Jordan 20

 

Washington Wizards - Atlanta Hawks 101 - 97

Teague ziccere akár a rájátszásba is kerülhet? A dupla duplázó Pero Antics (13 pont, 12 lepattanó) húzta Hawks meglepően jól tartotta magát, de a hajrában Jeff Teague hiába csinálta meg magának a helyzetet két egységnyi hátrányban, kihagyta a könnyűnek tűnő közelit, így még nagyobb bajba kerülhet az Atlanta.

Wall köré csapat érett. A megint termelékeny irányító (25 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) mellett a társak is hozták, ami elvárható tőlük, Drew Gooden például 16 ponttal és 8 lepattanóval szállt be, Marcin Gortat (12 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) pedig szépen takarított a festékben.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25/9, Gooden 16/3, Beal 14
A Hawks legjobb dobói: J. Teague 19/6, Millsap 17/6, C. Martin 13/6, Antics 13/3

 

Dallas Mavericks – Sacramento Kings 103-100

Majdnem borult a papírforma. Utoljára 2003-ban győzött a Kings Dallasban, azóta zsinórban ez volt a 20. vereségük – de ma közel álltak a győzelemhez. Bár félidőben tucatnyi ponttal vezetett a Mavericks, a Sacramento Isaiah Thomas nélkül is visszajött a meccsbe a harmadik negyedben. Rudy Gay végül kerek 30 pontot gurított, a palánk alatt Cousins mellett a 18 pattanóba belekapaszkodó Reggie Evans is igyekezett állni a sarat, Thomas helyén pedig az újonc McCallum 16 pontot és 8 gólpasszt hozott össze – utóbbi nem panaszkodhat a foglalkoztatottságára, pihenő nélkül nyomta végig a 48 percet. 

Bolond végjáték. 44 másodperccel a vége előtt úgy tűnt, hogy a mezőnyből 7/8-cal dolgozó Mavs-center, Dalembert alley-oop zsákolása megtöri a Kingset, de nem így történt. Gay jól büntetőzött, Cousins is beszenvedett egy duplát, majd 10 másodperccel a vége előtt egy másik újonc, Ben McLemore triplájával 103-100-ra feljött a Kings. A vendégeknek már nem maradt időkérésük, viszont Monta Ellis két kihagyott büntetője után leszedték a pattanót és Outlaw révén még volt egy kétségbeesett egyenlítési kísérletük is. 

Magának tette nehézzé a Mavs. A kezdőcsapatból mindenki eljutott 10 pont fölé, a cserepadról Vince Carter is elérte a határt, azonban védekezésben nem volt az igazi a Dallas. Az újonc irányítóval felálló ellenfelet hagyták kibontakozni (majdnem 52 százalékkal dobott a Kings és 47-35-re hozta a pattanócsatát), és a cseréktől sem jött most annyi segítség, mint szokott. Következő két meccsük a Warriors és a Clippers ellen lesz, ott ez a teljesítmény nem lesz elég. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 19, Ellis 17/3, Dalembert 15.
A Kings legjobb dobói: Gay 30, Cousins 17, McCallum 16/6.

Milwaukee Bucks – Miami Heat 67-88

A védekezés nyeri a bajnokságot. A kosárlabda nagy alapigazságát alkalmazva jön öles léptekkel kifelé a gödörből a bajnokcsapat, az utóbbi négy meccsén sorrendben 91, 84, 78 és 67 pontot engedélyezett ellenfeleinek, négyből három meccset meg is nyertek. Ma a Bucks ellen több húzóember (Dwyane Wade, Chalmers, Allen, Oden) sem játszott, LeBron James mindössze 13 pontig és 7 pattanóig jutott, azonban a Chris Andersen (8 pont, 14 pattanó, 2 blokk) és Shane Battier (3 blokk) vezette védelem esélyt sem adott a sereghajtónak.

108 pontra 67. Két nappal korábban 108 pontot gurítva gálázott a Bucks a Lakers ellen, ma erről szó sem lehetett. Brandon Knightot (13 pont, 6/18 mezőnyből, 5 gólpassz) nagyon megfogták, ezzel gyakorlatilag eltüntették a Milwaukee motorját – ezzel együtt nagy presszió alá helyezték a Bucks periméter játékát, ami egy 4/14-es triplamutatóban és 34 százalékos mezőnydobásokban mutatkozott meg. John Henson 12 pontos, 10 pattanós dupla-duplája a padról szép teljesítmény volt, de haszontalan. 

A Bucks legjobb dobói: Sessions 15/3, Knight 13/3, Henson 12.
A Heat legjobb dobói: Bosh 14, James, Douglas, Lewis 13/3-13/3. 

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 96-80

Mint a jó bor. Tovább folytatódik a Spurs szériája, zsinórban 17. győzelmüket aratták, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Duncan-Popovich éra leghosszabb sikersorozatában vannak. Félidőre megvolt a 17 pontos előny, Tim Duncan megint levetített egy oktatófilmet (25 perc alatt 12 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk, fault nélkül), Belinelli és Ginobili remekül dobott, így az is bőven belefért, hogy a második félidőben egy pici levegőhöz is engedjék ellenfelüket és ne alázzák meg. 

Most jön a neheze. A Spurs sorozata alighanem véget ér a következő napokban, mivel sorrendben a Pacersszel, a Warriorsszal és a Thunderrel játszanak – ennek ellenére már gyakorlatilag rajtuk múlik, hogy a legjobb mérleggel mennek-e be a rájátszásba.

Most hiányzott Anthony Davis. Bokasérülése tartotta távol a meccstől az idén fantasztikus évet futó erőcsatárt, nélküle a Spursnek nem volt annyira nehéz dolga. A Peilcans játéka a periméterre szorult, ahol besült az Evans-Morrow duó, helyetteseik, a kispadról beszálló Rivers (16 pont, 6 pattanó) és Roberts (18 pont, 5 gólpassz) kettős már csak az eredmény szinten tartásában és némi kozmetikázásában segíthetett. 

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 18/12, Leonard 15/6, Ginobili 15.
A Pelicans legjobb dobói: Roberts 18/9, Rivers 16, Evans 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus