A Portland Kevin Durantékat is megverte, vezeti Nyugatot

Mára nyolc mérkőzés volt előjegyezve, azonban a Timberwolves és a Spurs összecsapás egy tűzeset miatt nem került megrendezésre. A nap rangadóján LaMarcus Aldridge és a nagyon kiegyensúlyozott Trail Blazers közvetlen riválisát, a Thundert verve kapaszkodott fel a nyugati első helyre. Ettől a pozíciótól a Clippers és a Rockets is egy lépéssel távolabb került, és a Denver Nuggets hetes győzelmi sorozata is megszakadt. A Pelicans elrontotta az újabb sikert a Dallas ellen, a Pistons viszont egyre közelít a keleti dobogóhoz. A ligát vezető Indiana Pacers majdnem megégett a nyugati sereghajtó Jazz otthonában. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 98-88

Vége a szériának. Sorozatban nyolcadik meccsét már nem tudta megnyerni a Denver, amely back-to-back érkezett Brooklynból (ahol nagyon simán győzött tegnap). A csapat (39%) és Ty Lawson (1/13) dobásain nagyon látszott a dupla meccs, a második félidőben mindössze 36 pontra voltak képesek.

Nate Robinson jól van. Csúnya esetnek tűnt, amikor tegnap a Nuggets tűzgolyója a kezén landolt egy fault után, de szerencsére jól van, 14 pontot szerzett ma, nem rajta múlt az újabb győzelem. 

Mike Brown körülbelül ezt álmodta meg a szezon előtt. A Cavaliers edzője örülhetett, mivel Tristan Thompson karriercsúcsot jelentő 21, Varejao 13, Bynum pedig 7 lepattanóba kapaszkodott bele. Hárman (41) szedtek majdnem annyit, mint a teljes Nuggets (43), ráadásul ebből 16 alkalommal a támadóoldalon. A palánkok alatti elsöprő erő mellett Kyrie Irving is foghatatlan volt ma – már csak a Waiters-Jack-Miles-Dellavedova négyesből kellene kiválasztani a kezdő dobóhátvédet. 

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23/6, Varejao 18, Thompson 17.
A Nuggets legjobb dobói: Foye 16/9, Hickson 15, Robinson 14.

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 107-97

Kyle Korver nem aprózta el. Kisebb sérülése miatt nem játszhatott néhány meccset a Hawks triplakirálya, ám a Clippers ellen visszatért, és immár sorozatban 89. mérkőzésén szerzett hárompontost. Korver azonban nem állt meg egynél, hatot zúzott be az ellenfélnek, és amikor elkezdtek kilépkedni rá, kiosztott 5 gólpasszt is – óriási szerepe volt az Atlanta megérdemelt győzelmében. 

Kint-bent. Korver mellett a két nagyember, Paul Millsap (25 pont 60%-os mezőnymutatóval, 9 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Al Horford (21 pont, 9 pattanó) volt a mérleg nyelve, de a sérülésből visszatérő csereirányító, Shelvin Mack (12 pont, 5 gólpassz) és nagyon kellett, hogy limitálni/ellensúlyozni tudják Chris Pault (19 pont, 11 gólpassz). 

A Clippers nagyon nem találta a kinti dobásait. JJ Redick kézsérülése miatt korábban kidőlt, a szintén jól triplázó Matt Barnesnak szemsérülése van – hiába maradt így is sok jó dobója a Clippersnek, Chris Paul, Jamal Crawford és Jared Dudley ma közösen egy 1/12-es mutatót tudott összehozni. 

A Hawks legjobb dobói: Millsap 25/3, Korver 23/18, Horford 21.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 24, Paul 19, Collison 13/6, Crawford 13.

Houston Rockets - Phoenix Suns 88-97

Ezt nem lehet csak a sérülésekre fogni. Jeremy Lin, Ömer Asik és Chandler Parsons is hiányzott a Rocketsból, de nem emiatt kapott ki a Houston, hanem mert a Suns jobban akarta a sikert. James Harden (3/17, ezen belül 0/10 a triplavonal mögül) és Dwight Howard (4/11) csak kóválygott támadóoldalon. Tény, hogy a kispadról érdemben csak Aaron Brooks és Omri Casspi jött, de ketten együtt 31 pontot, 5 triplát, 11 lepattanót és 8 gólpasszt teljesítettek, nem lehet azt mondani, hogy nem volt lendület a cseréktől. 

A Suns nagyon fontos sikere. Újra 50 százalék felett van a Phoenix (10-9), ám ami ennél is örömtelibb lehet számukra, a Dragic-Bledsoe duó ismét alkotott: 39 pontot szereztek 50% feletti hatékonysággal, emellett PJ Tucker segítségével a Harden-Beverley duót gyakorlatilag levették a pályáról. A vendégek 12 pontos előnnyel érkeztek a 4. negyedre, ahol a Rockets futott egy 10-0-s szériát, azonban az egy nappal korábbi, Memphis elleni összecsapásból tanult a Suns (ezt többen is kiemelték a meccs utáni nyilatkozataikban), és nagyon gyorsan visszaállították a 10 pont körüli differenciát. 

A Rockets legjobb dobói: Brooks 17/9, Howard 15, Casspi 14/6, Harden 14.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/9, Dragic 19/6, Tucker 18/6.

Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 98-105

A Milwaukee-ban egy félidő volt. A Pistons hét pontos előnyére 12-vel tromfolt a török Iljasova által vezetett Bucks, azonban a nagyszünet a lehető legrosszabbkor jött, a Pistons rendezte a sorokat, és egy 35-17-es 3. negyeddel megválaszolta a lényegi kérdéseket. 

Vérengzés a palánkok alatt. Andre Drummond (pont, 19 pattanó) és Greg Monroe (18 pont, 17 pattanó) is kis híján 20-20-as meccset teljesített, amivel sikeresen ellensúlyozták azt, hogy periméterről gyakorlatilag veszélytelen volt a Pistons (Jennings 4/16, Stuckey 1/8, Josh Smith 6/19 mezőnyből). Tegyük hozzá, a 3. negyedben bemutatott nagy rohanásban a tavalyi csapata ellen bizonyítani akaró Jennings, illetve Smith is tevékenyen részt vett. 

Blokkparti. A Bucks 13-11-re hozta ezt a különcsatát, Ekpe Udoh egymaga hatot vállalt, de az újonc Antetokounmpo is háromszor szerelt a levegőben, míg a másik oldalon Smith, Monroe és Drummond vitte a prímet. 

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 22/6, Middleton 14/12, Knight 12/3, Henson 12.
A Pistons legjobb dobói: Drummond 24, Monroe 18, Jennings 14/6, Smith 17/3.

New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 97-100

Megszakadt a széria. Sorozatban három idegenbeli meccset hozott a Pelicans, ma viszont a Dallas szerencsésebb volt a végjátékban – persze tenni is kellett érte. Előzőleg a Bobcatset tartották 38%-on Rick Carlisle fiai, ma pedig a kiváló dobókkal teletűzdelt Pelicanst 40%-on. DeJuan Blair jól illeszkedett be a kezdőbe Samuel Dalembert helyén, a Mavs pedig nem nagyon engedte meglógni a New Orleanst, majd a végjátékban Nowitzki higgadt büntetőzésével megnyerte a meccset. 

A Pelicans csak magát okolhatja. Jrue Holiday félelmetesen játszott ma (26 pont, 10/17-es mezőny, 4 tripla, 9 gólpassz), a kezdőbe visszakerülő Al-Farouq Aminu brutális dupla-duplával (16 pont, 20 lepattanó) jelentkezett, csapatszinten pedig 58-38-ra hozták a lepattanókért folyó harcot. Azonban az utolsó, egyenlítőnek szánt triplát kihagyó Ryan Anderson egy fokkal halványabb volt (1/5 a triplavonal mögül), a kispad pedig egyenesen gyengének találtatott a korábban megszokotthoz képest.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 26/12, Anderson 18/3, Aminu 16.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/3, Carter 15/9, Ellis 14.

Utah Jazz - Indiana Pacers 86-95

A Jazz alakul. Nagyjából a szezon előtt elképzelt kezdőötössel (Burke, Hayward, Jefferson, Favors, Kanter) állt fel a Utah, és bizony három negyeden keresztül igencsak szenvedett ellenük a ligaelső Pacers. A két nagyember kiválóan védekezett és pontok voltak bennük (Favors: 22-13, Kanter 20-10), és Trey Burke is villogott (13 pont, 9 gólpassz). Aztán jött a negyedik negyed…

A Pacers megúszta. Paul George és David West sem fogja betenni ezt a meccset a gyűjteményébe, a Jazz nagyon szépen védekezte le őket – de ezért erős csapat az Indiana: West helyére bejött Luis Scola, dobott 14 pontot, CJ Watson pedig kulcspillanatokban betermelt két hármast, illetve a 4. negyed elején bemutatott 13-3-as futásnál hat különböző játékosuk szerzett kosarat. 

A Jazz legjobb dobói: Favors 22, Kanter 20, Burke 13/6.
A Pacers legjobb dobói: George 19/3, Stephenson 15, Scola 14. 

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs - elmaradt

Mexico City vadonatúj, 2012-ben átadott csarnokában játszotta volna le az összecsapást a spanyol Ricky Rubio és az argentin Manu Ginobili révén latin kapcsolatokkal is rendelkező két gárda, de az összecsapás elmaradt. 45 perccel a kezdés előtt sűrű füst árasztotta el az arénát, és bár villámgyorsan kimenekítettek mindenkit a csarnokból, a légtér nagysága miatt esélytelenné vált, hogy időben ki lehessen szellőztetni és megrendezni a meccset. Az NBA tájékoztatása szerint az egyik gépházban keletkezett elektromos tűz okozta a sűrű füstöt, amit sikerült gyorsan eloltani, így legalább a csarnokban nem esett komolyabb kár. 

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 111-104

A Portland csapatszinten ment át a teszten. A Trail Blazers eljutott oda, hogy egyedül áll Nyugat élén (ehhez kellett a Spurs elmaradt meccse is), és közvetlen riválisát legyőzve lépett előre. LaMarcus Aldridge 38 ponttal és 13 pattanóval vezette a gárdát, a kezdőötös többi tagja 12-14 pontos performanszokkal igyekezett aládolgozni az erőcsatárnak, és a kispadról is értékelhető teljesítmények érkeztek. 

A második félidőben a Thunder nem volt ellenfél. 11 ponttal vezetett a nagyszünetben a Kevin Durant és Russell Westbrook vezette Oklahoma, a kispad is jól működött, minden szépnek tűnt – a Portland azonban egy 35-21-es harmadik negyeddel megtörte őket, onnantól kezdve a vendégekben nem volt elég kakaó a fordításhoz. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 38, Batum, Lillard 14/6-14/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 33/3, Westbrook 21/6, Ibaka 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus