A Spurs leoktatta az Atlantát

Popovich-ék leiskolázták a Hawkst - Gallinari karriercsúcsot hintett - LeBron és JR Smith vitte a Cavst - Westbrookék lelépték a Heatet

A címvédő San Antonio leiskolázta a keleti éllovas Atlantát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján, a Cleveland pedig LeBron James és JR Smith vezérletével lépett át a Milwaukee-n a második félidőben. Westbrook és Kanter elintézte a Miamit, a Dallas kikapott Phoenixben, a Clippers lefutotta a New Orleanst, Danilo Gallinari élete meccsét játszotta Orlandóban, a Kings pedig meglepetésre simán verte a Washingtont – íme a részletek!

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 90-108

LeBron és a Cavs tombolt a nagyszünet után. Nagyon agresszíven védekezett a Bucks az első félidőben, teljesen elrontották a vendégek játékát, emellett pedig Carter-Williams vezérletével egyben volt a támadójátékuk is – vezettek is kilenc ponttal két negyed után. A fordulás után aztán „berúgta a motort” James, csapata élére állt és egymaga berámolt 21 pontot (28-cal zárt) – a 7/9 triplát elsüllyesztő JR Smith segítségével lelépték a hazaiakat. A második félidőt 64-37-re nyerte a Cavs, innentől nem volt kérdés a végeredmény, a Milwaukee sorozatban hatodik vereségét könyvelhette el.

Antetokounmpo nem ijedt meg a feladattól. Az első félidőben egészen remekül kosarazott a hazaiak fiatal mindenese, folyamatosan LeBron Jamesszel nézett farkasszemet és hét ponton tartotta a négyszeres MVP-t – emellett ő 11 pontot és hat lepattanót gyűjtött ez idő alatt. A nagyszünet után aztán fordult a kocka és LeBron átgázolt a Milwaukee-n, akik Brandon Knight elcserélése és Carter-Williams érkezése óta 4-13-ra állnak – ugyanakkor még mindig hatodikak Keleten.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 19/3, Middleton 15/3, Antetokounmpo 15
A Cavaliers legjobb dobói: James 28/3, Smith 23/21, Irving 20/3

Oklahoma City Thunder – Miami Heat 93-75

Westbrook passzolt, Kanter villogott. A Thunder irányítója a változatosság kedvéért megint tripla-duplázott (tizedszer), de ezúttal kevésbé volt agresszív – csupán két büntetőt harcolt ki és bár mezőnyhatékonysága botrányos volt, ma inkább passzolt. 12 pontja mellé végül 17 gólpasszt osztott ki, ezekből pedig főleg Enes Kanter élt meg: a magasember tarthatatlannak bizonyult, 27 egységig jutott és leszedett 12 lepattanót is. Westbrook egyébként a sok eladott labdája mellett ma védekezésben hatékony volt, ami kulcsfontosságú volt csapata győzelméhez – az OKC már 2,5 meccsel vezet a nyolcadik helyen, lehet, hogy eldőlt ez a kérdés?

Húzóember nélkül nem megy. A márciusban parádésan játszó Wade-Dragic duó nem tudott a Miami élére állni, utóbbi nem is vállalt sok dobást, de Westbrookék nagyon nehéz helyzetekbe kergették a Heat hátvédsorát – kettejük mellett Chalmerst, sőt, a kiscsatár Denget is leszedték a pályáról. Így nyilvánvalóan nem volt komoly esélyük a győzelemre, bár védekezésben a vendégek is jól dolgoztak, az utolsó negyedben eldöntötte a derbit az OKC – ezzel sorozatban negyedik idegenbeli találkozóját is elbukta a floridai csapat. A hazaiaknál sem volt teljes az öröm, Andre Roberson bokája ugyanis megsérült az első félidőben és nem tudott visszatérni a pályára.

A Thunder legjobb dobói: Kanter 27, McGary 14, Westbrook 12/3, Morrow 12/6
A Heat legjobb dobói: Whiteside 13, Wade 12, Dragic 12/3, Chalmers 12/6

Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 95-114

Egy pillanatig sem volt kérdés. Már öt perc alatt eldöntötte a találkozót a Spurs, gyakorlatilag képtelenek voltak rontani, ugyanakkor a Hawks hibáit könyörtelenül kihasználták, így 24-6-ra lógtak meg – idénybeli leggyengébb negyedét produkálta a keleti listavezető. A címvédő innentől sem viccelt, folyamatosan növelte az előnyét, ami 26 egységig kúszott fel és a szezoncsúcsot szállító Splitter, a kis híján tripla-duplázó Leonard és a negyedik negyedben 15-öt szóró Diaw vezérletével impresszív győzelmet aratott.

Az eladott labdák sokba kerültek. Az Atlanta már az első negyedben nyolcszor hagyta el a játékszert, ami megalapozta korai tetemes hátrányukat – ugyanakkor a teljes mérkőzés során szenvedtek a passzjátékkal, szinten minden sávban ott voltak a vendégek és Leonard vezérletével teljesen elszívták a levegőt a Hawks elől. Ennek ellenére nem működött nagyon rosszul a támadójáték, Korver két triplával és egy maszkkal tért vissza és bár alig állhattak a büntetővonalra, a dobásaikat jó százalékkal értékesítették – viszont az eladott labdák mellett védekezésben is óriási gondjaik voltak, a Spurs valósággal leiskolázta őket. Budenholzer nehezen is viselte a történéseket, így megkapta edzői pályafutása első kiállítását.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/12, Schröder 18/6, Carroll 12/6
A Spurs legjobb dobói: Splitter 23, Leonard 20/3, Diaw 17/3

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 107-100

Pattanózni és rohanni. Két szegmensben múlta felül nagyon a vendégeket a Clippers, amik végül győzelmet értek: egyrészt a 16-9-es támadópattanózás 25-6-os eredmény hozott a második esélyből szerzett pontok terén, másrészt pedig a New Orleans 18 eladott labdájából 30 pontot szereztek a hazaiak. Mindkettő kulcsfontosságúnak bizonyult, mert a Pelicans jóval pontosabban dobott mezőnyből, ezt pedig csak 16-tal több rádobással és lerohanásokkal tudta kompenzálni Doc Rivers csapata – különösen a második félidőben tudta ezt érvényesíteni a LAC.

Elment a rájátszás? Anthony Davis szokásos brutális hatékonysága (26 pont, 11/13 mezőnyből) mellett a kispadra száműzött Eric Gordon tolta a Pelicans szekerét, de első félidei kisebb előnyüket a fordulás után hamar eltüntették Griffinék. A záró negyedben 0/6-tal kezdtek mezőnyből a vendégek és bár ez után egy rohammal felzárkóztak még két egységre, egy 16-8-as etappal lezárta a találkozót a Clippers. Az utóbbi öt mérkőzésből a negyedik vereségét szenvedte el a NOP és már három meccs a hátrányuk a Thunder mögött, kisebb csodára lenne szükségük a nyugati nyolcadik helyhez.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 23, Redick 20/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Gordon 23/15, Pondexter 12/12, Cole 12/6

Toronto Raptors – New York Knicks 106-89

Ujjgyakorlat. Kyle Lowry nélkül sem volt túl nehéz dolga a Torontónak, már félidőben 15 ponttal vezettek a hazaiak és bár ebből faragott később a Knicks, a negyedik negyedben minden kérdést eldöntött a kanadai csapat. DeRozan és Valanciunas mellett kisebb meglepetésre Tyler Hansbrough volt a nyerőember, a harcosságához eddig sem fért kétség, de ma ez 18 pontot hozott a konyhára mindössze egyetlen rontott dobással – összességében is elmondható, hogy nagy akarattal játszott a Raptors, a korábbi New York elleni vereséget mindenképpen igyekeztek kijavítani.

Shved megsérült. A Knicks irányítója az utóbbi mérkőzéseken húsz pont felett dobált és igazi vezérré lépett elő, most azonban egy James Johnsonnal történt ütközés során megsérült még az első félidőben és nem tért vissza – az ő kiesése még borzalmasabbá teheti a vendégek szezonjának hátralévő részét. A New Yorknál így a karriercsúcsot hozó Lance Thomas volt az egyetlen pozitívum, a korábbi Raptors 1/1-es választott Bargnanival szemben a bemutatásnál és majdnem minden labdaérintésénél tüntetett a kanadai közönség.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23/3, Hansbrough 18, Valanciunas 17
A Knicks legjobb dobói: Thomas 24/6, Bargnani 16, Shved 9, Galloway 9/3, Larkin 9/9

Sacramento Kings – Washington Wizards 109-86

Fáradtnak tűnt a Wizards. Azok után, hogy sorozatban öt mérkőzést nyert és a Jazz elleni nagyon kemény találkozón is győzni tudott a Washington, ma úgy tűnt, nincsenek abban az erőállapotban, ami a győzelemhez szükséges lenne. Különösen a harmadik negyedben domborodott ez ki, amikor folyamatosan könnyű kosarakat szereztek betörésekből a hazaiak és itt el is dőlt a találkozó – amellett, hogy teljesen súlytalanok és lassúak voltak védekezésben, támadásban is csak Beal volt dicsérhető.

Rudy Gay nem lassít. A kiscsatár ma is folytatta jó szériáját, 26 pontot rámolt be 10/19-es mezőnymutatóval – az előző tíz találkozóján 25,4 egységet átlagolt. Gay ma is erőcsatárként kezdett és ez nagyon meglátszott rajta, elmondása szerint jóval kreatívabb lehet, atletikusabbnak érzi magát és több helye van nem csak neki, de a társainak is, amikor ezen a poszton szerepel – a Kings ma 50%-kal dobott, Cousins 23 perc alatt is eljutott húsz pontig és nem adtak esélyt a fővárosiaknak.

A Kings legjobb dobói: Gay 26/6, Cousins 20, McLemore 17/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 19/3, Nené 11, Gooden 10

Boston Celtics – Detroit Pistons 97-105 – h. u.

A hosszabbításban már nem volt kérdés. A negyedik negyedben ledolgozta párpontos hátrányát a Detroit és az utolsó két percben még meg is fordította a találkozót, de egyenlített a Celtics, Jackson és Turner is hibázott a legvégén, így következhetett a túlóra. Itt azonban már nem volt pardon, a Pistons szerezte a ráadás első hét pontját és Caldwell-Pope vezetésével szétszedték ebben a periódusban a hazaiakat, így a tízmeccses bukószéria óta négyből a harmadik mérkőzését nyerte meg a Detroit. A Boston a teljes mérkőzés alatt nem talált megoldást Andre Drummondra, a center 18 pontja mellé 22 lepattanót kaparintott meg és négy blokkot is kiosztott.

Még mindig meccsben van a Pistons? Úgy tűnt, hogy a tízmeccses vereségsorozat kiütötte a playoff-harcból a Detroitot, de az azóta beállt változás után ismét megjelent a remény náluk – egyik riválisuk sem hozza sorra a győzelmeket, jelenleg öt meccsre vannak a keleti nyolcadik helytől. A Celtics sorozatban harmadik vereségével kicsúszott a playoff-helyekről, a Pacers zsinórban ötöt bukott már, jelenleg a szintén akadozó Charlotte a nyolcadik.

A Celtics legjobb dobói: Turner 23/6, Crowder 19/3, Bass 13/3
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 27/9, Drummond 18, Jackson 17

Orlando Magic – Denver Nuggets 100-119

Gallinari élete estéjét játszotta. Az olasz kiscsatár karriercsúcsot jelentő 40 pontot rámolt be, teljesen tarthatatlannak bizonyult – 21 dobásából 12-t értékesített, 13 triplájából pedig hatot süllyesztett el. Az ő vezetésével 41 pontot szórt a Nuggets a második negyedben és itt el is döntötte a mérkőzést a vendégcsapat, hiszen 18 pontos előnyt építettek ki – igaz, később ezt egészen 33-ig hizlalták. A parádézó Gallinari mellett elsősorban a padról beszálló ex-orlandói Nelson villogott, de a mai este az olaszról szólt, aki szerint „a kosár egy úszómedencének tűnt”…

Védekezés nélkül nem lehet. Nem játszott rosszul az Orlando, Elfrid Payton nagyon aktív volt ismét és bár a pontszerzés nem ment neki, ezt hatékonyan oldotta meg az Oladipo-Viucsevics páros – a számok terén minden rendben is volt a hazaiak részéről. Azonban az nem fért bele, hogy Gallinari ennyire azt csinált amit akart, sem a triplák ellen nem tudott mit kezdeni a Magic, sem a betörő játékosokkal, hiszen jóval több büntetőt harcolt ki a Denver – a vendégek egyébként november 17-e óta először nyertek Keleten.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/3, Vucsevics 20, Nicholson 13
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 40/18, Nelson 15/9, Faried-Nurkic-Hickson-Barton 11

Minnesota Timberwolves – Charlotte Hornets 98-109

Egy rohanás döntötte el a derbit. A Charlotte a második negyedben indított rohamot, amit aztán csak a harmadik negyedben tudott megállítani a Minnesota, de ebben a periódusban 24-6-ra nyertek a vendégek, ez pedig elég előnyt biztosított számukra a győzelemhez. Kemba Walker (16 pont, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés) és Mo Williams szétdobta a hazaiakat, utóbbi az utolsó percekben két nagy kosárral foszlatta szét a Wolves-játékosok utolsó halvány reményeit – ráadásul Jefferson, Kidd-Gilchrist és Henderson is nagyon hatékonyan termelt.

Elöl rendben volt a Minnesota. Ahogy a vendégeknél, úgy a hazaiaknál is mindössze nyolc játékos lépett pályára, de náluk csak Brown nem érte el a tíz pontot (ő megállt kilencnél). Egészen parádésan működött a Minny támadójátéka, 55%-kal dobtak mezőnyből, ennek ellenére nem sok esélyük volt a győzelemre – egyrészt 42-32-re bukták a pattanózást és 15-tel több dobással próbálkozhatott a Charlotte, másrészt védekezésben képtelenek voltak hozzászólni a találkozóhoz. További probléma, hogy az amúgy is veretes sérültlistára a negyedik negyedben Gary Neal is feliratkozott, a korábbi Charlotte-hátvéd bokája ment ki egy kitámasztásnál.

A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 16, Martin 15, Payne 13, Wiggins 13
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 24/12, Kidd-Gilchrist 18, Jefferson 18

Phoenix Suns – Dallas Mavericks 98-92

Belefértek a hibák is. Az első félidőben kialakított magabiztos előny majdnem túlzottan könnyelművé tette a hazaiakat. Ugyanis hiába sziporkáztak a harmadik negyed elején a Suns magasemberei, az egyaránt dupla-duplát teljesítő Markus (11 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Markieff Morris (7/17 mezőnyből, 13 lepattanó), valamint Len, öt perc leforgása alatt 11 egységet ledolgozott hátrányából a Dallas. Érdekesség, hogy a végjátékban a mindössze 10 percet játszó Goodwin szerzett lélektani szempontból rendkívül fontos két kosarat, mellyel hozzásegítette együttesét a győzelemhez. A Phoenix gyenge külső dobóformája (28%), 9 kihagyott büntetője és 21 eladott labdája ellenére is be tudta húzni a találkozót.

Sok energiába került a felzárkózás. A Dallas gyenge kezdéséről sokat elmond, hogy az Ellis, Chandler, Nowitzki trió 3/18-cal kezdett az első félidőben, a harmadik negyedben viszont szépen jöttek fel a vendégek, Parsons és Stoudemire révén a vezetést is megszerezték, igaz, csak kis időre. A hátrány ledolgozása és a fordítás rengeteg energiát emésztett fel a vendégeknél, melyet igazol az a tény, hogy az utolsó bő hét percben mindössze két mezőnykosarat tudtak összehozni. A Dallas sikere épp annyin múlt, hogy Ellis szinte kizárólag rossz dobásokat mutatott csak be ezen az estén, kritikán aluli, 4/22-es mezőnymutatóval végzett. A Mavs számára nagy mumus ebben az idényben a Suns, mivel harmadszor találkozott a két fél, és eddig rendre Bledsoe-ék örülhettek.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/3, Mark. Morris 19, Tucker 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 19/6, Stoudemire 16, Rondo 12

Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 101-87

Lin varázsolt. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a liga két leggyengébb mérlegével bíró együttesének összecsapásából a Lakers kerül ki vesztesen, ugyanis a hazaiak komolyan megszenvedtek vendégükkel, jó ideig hátrányban játszottak. Egyetlen átütő erőt jelentő teljesítmény akadt hazai oldalon, mely a szezoncsúcsot produkáló Lintől érkezett (10/16 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz), viszont mellette az egyetlen dobást hibázó Hill és szintén padról érkező Davis (4/8 mezőnyből, 11 lepattanó, 4 blokk) is kiemelhető. A negyedik negyedet 20-4-es rohammal kezdte a hazai alakulat, melyből Lin 12 ponttal vette ki részét, s ezzel az etappal biztossá vált a Lakers győzelme.

A végén jött az összeomlás. Kiegyenlített mérkőzést produkált a vendég együttes, mely ugyan a második játékrész elején tíz ponttal ellépett, sokáig nem tudta tartani a megnyugtató fórt. Szinte megmagyarázhatatlan módon csúszott össze az utolsó negyedben a 76ers, mely közel kilenc percen át egyetlen mezőnykosarat szerzett a záró etapban. Bár három játékosuk 9 pontnál állt meg, négyen pedig elérték a tíz pontos határt, de csapatszinten bemutatott harmatos (36%) mezőnybeli, valamint a 33%-os távoli (9/27) dobóteljesítmény egyértelműen magyarázza a vereség okát.

A Lakers legjobb dobói: Lin 29/6, Hill 12, Johnson 10, Ellington 10/6, Brown 10/3
A 76ers legjobb dobói: Robinson 14, Mbah a Moute 13/6, Covington 11/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus