A szezon leghosszabb meccsét nyerte Chicagóban a Detroit

Négy túlóra Chicagóban - közel állt a GSW újabb legyőzéséhez a Bucks - rangadót nyert a Spurs a Clippers ellen - győzött a Toronto Miamiban

 

Négy túlórát vívott egymással a Chicago és a Detroit az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a maratoni csatából pedig végül a Pistons jött ki győztesen. Színvonalas és izgalmas derbit hozott a Spurs és a Clippers ütközete, de Tony Parkerék végül megőrizték hazai veretlenségüket – a címvédő Golden State az utolsó negyedben fordított és kerülte el az újabb vereséget a Milwaukee ellen. A Toronto simán győzött Miamiban, az Atlanta a palánk alatt verte meg a Bostont, tovább remekel az Orlando és az Indiana, a Dallas pedig nagyon megfogta a Memphist – íme a részletek!

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 104-97

Amikor érkezik támogatás. A térdfájdalmai ellenére vállalta a játékot Ellis (1/8 mezőnyből), melyben sok köszönet nem volt a támadó oldalon. George (7/15, 10 lepattanó) viszont újfent ponterős játékkal örvendeztette meg a hazai szurkolókat, s kölcsönzött tartást csapatának. A gyengébb triplamutató (7/28) és a felejthető harmadik negyed után előlépett a padról Jordan Hill (5/11, 11 lepattanó), aki az utolsó játékrészben 10 pontot szerzett, s George segítségével célba vitték a Pacers-t. A Indiana cseréi 45 pontot tettek a közösbe, nagy szerepet vállalva ezzel a sikerből. A hazaiak utolsó öt mérkőzésükből negyedszer hagyták el győztesen a pályát.

Nem tört meg a rossz széria. Hullámzó mérkőzést játszottak a felek, melyen 15 alkalommal változott a vezető kiléte. A kiemelkedően teljesítő Jack (8/15 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) húzta folyamatosan előre a vendég együttest. Youngnak ugyan nem ment a dobás, de így is masszív dupla-duplával szolgált (14 pont, 14 lepattanó), viszont a cseréktől csupán 23 pontra futotta. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy jó eséllyel pályázik a győzelemre a Nets, de a záró játékrészben teljesen összeomlott a vendégek védekezése. A Brooklyn 1-12-es idegenbeli mérleggel rendelkezik, utoljára november 11-én nyert vendégként.

A Pacers legjobb dobói: George 23/6, Miles 15/6, Stuckey 15
A Nets legjobb dobói: Jack 26/9, Lopez 18, Young 14

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 102-94

Hármasok nélkül is lehet nyerni. Csupán két triplát értékesített a találkozón a hazai alakulat, mégis jól játszottak támadásban. Harris (9/13 mezőnyből, 12 lepattanó) feltartóztathatatlan volt, Vucsevics is dupla-duplázott (12/22, 11 lepattanó), Payton keveset vállalt mezőnyből, de 17 büntetőt dobhatott, Oladipo (7/14, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett, 6 eladott labda) pedig ismételten jól szállt be a cserepadról. Amikor leginkább kellett, a végjátékban lépett el ellenfelétől a Magic és sorozatban harmadik győzelmét húzta be.

Megbüntetett labdaeladások. Hatalmas hátrányban játszott a teljes találkozó folyamán a festéken belül a vendég gárda, - 18 pontot szereztek és 52-t kaptak - ennek ellenére szinte végig szorosan haladtak a Magic mellett. A Portland játékosai 19 alkalommal vétettek eladott labdát, melyekből a hazaiak 23 pontot tettek az eredményjelzőre. McCollum (11/19 mezőnyből) próbálta ellensúlyozni a dupla-duplázó Lillard (4/15, 10 gólpassz) gyenge dobóformáját, fel is zárkóztatta csapatát a negyedik negyedben, több mint tíz pontos hátrányból – viszont a végjátékban fontos, s egyben üres triplát hibázott, amivel megpecsételte a Trail Blazers sorsát.

A Magic legjobb dobói: Harris 25/3, Vucsevics 25, Payton 19
A Blazers legjobb dobói: McCollum 27/9, Lillard 19/6, Aminu 16/12

Philadelphia 76ers – New York Knicks 97-107

Könnyed esti ujjgyakorlat. A sorozatban harmadik győzelmét megszerző Knicks már a találkozó kezdetétől fogva irányította a játékot, Anthony az első negyedben 11 egységet termelt és a második félidőben már nyugodtan maradhatott pont nélkül. Afflalo alig hibázott dobást (9/13, 7 lepattanó), a vendégek padja pedig 52 pontot tett a közösbe. O'Quinn 21 perc alatt töltötte ki alaposan a statisztikai lapját (10 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Derrick Williams is igyekezett (7/11 mezőnyből). Különösebb megerőltetés nélkül hozta a meccset a New York, Fisher nyugodtan rotálhatta játékosait, a legtöbb játékpercet (28) Anthony kapta.

Megint más dimenzióban. A negyedik percben még vezettek a hazaiak, de innen már nem lelték többet örömüket a játékban. A folytatásban benyeltek egy 2-11-es vendég etapot, s már a félidőhöz közeledve több mint 20 pontra rúgott hátrányuk, ami a találkozó későbbi részében elérte a harmincas határt is. Amellett, hogy 13 büntetőt hibáztak, végig alárendelt szerepet játszottak a vendéglátók, nem látni a kiutat ebből a "teljesítményből". A találkozó végeredményét egy 29-9-es szakasszal tudta elfogadhatóvá tenni a 76ers.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 20, Wroten 15, Canaan 14/6
A Knicks legjobb dobói: Afflalo 22/9, Williams 17/3, Anthony 16

Boston Celtics – Atlanta Hawks 101-109

Az utolsó negyedben lejátszotta ellenfelét az Atlanta. A triplákkal (4/20) és a középtávolikkal egész mérkőzésen szenvedett a vendégcsapat, ennek megfelelően vezetett is a Celtics három negyedet követően – az utolsó etapban azonban nagyot fordult a meccs. Paul Millsap egymaga 15 pontot és hat lepattanót tett hozzá ebben a játékrészben, a festékben 22-4-re nyerték ezt a negyedet Horfordék és végül magabiztosan hozták a találkozót – összességében 68 pontot szereztek a festékből, ami félelmetes adat.

Két fecske sem csinált nyarat. Isaiah Thomas továbbra is parádés formában játszik, ezúttal 29 pontig jutott mindössze 12 mezőnykísérletből, mellé pedig most a 24 pontos, 10 pattanós Jae Crowder is fel tudott lépni – azonban ez is kevésnek bizonyult. Egyrészt Sullingerék képtelenek voltak védekezni a palánk alatt, másrészt a rájuk nem jellemző eladott labdák (22-t vétettek) is végzetesnek bizonyultak, így hiába vezettek már tíz ponttal is, elszenvedték sorozatban harmadik vereségüket.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 29/9, Crowder 24/9, Sullinger 10
A Hawks legjobb dobói: Schröder 22/6, Horford 21, Millsap 20

Miami Heat – Toronto Raptors 94-108

A harmadik negyedben robbantott a Toronto. Bő két játékrészen keresztül a Miami akarata érvényesült és tíz pont feletti előnyt épített ki, ám a fordulás után nem sokkal elkapta a fonalat a Raptors: 16 dobásból 13-at értékesítettek a vendégek és egy 26-8-as rohammal átvették a vezetést. Ebben a negyedben 67%-kal tüzelt összességében a Toronto, ez pedig végül elégnek bizonyult a győzelemhez: az itt megszerzett lendülettel és DeRozan vezérletével a záró etapot is magabiztosan nyerték, a Heat nem tudta tartani a lépést.

Eltűnt a védekezés. A 94 dobott pont nem a legfényesebb, de Wade-nek és Dragicnak sem ment rosszul a játék, Green is hozta az extrát a padról, a palánk alatti párostól viszont nem jöttek a kosarak – Bosh és Whiteside együtt 19 egységet hozott, igaz, utóbbi 13 pattanóval és 5 blokkal megspékelve. Azonban a gárda erőssége, a kemény védekezés csődöt mondott a második félidőben, nem tudtak mit kezdeni a parádés formában játszó DeRozannal, de Lowry-val, sőt, a Bosh-t lejátszó Scolával sem. Valanciunas és Carroll nélkül aratott nagy győzelmet idegenbeli túrája harmadik állomásán a Raptors és Miamiba igazolása óta Chris Bosh először kapott ki korábbi csapatával szemben.

A Heat legjobb dobói: Wade 21, Green 20/15, Dragic 18
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Lowry 21/3, Scola 20/3

Chicago Bulls – Detroit Pistons 144-147 – négyszeri hosszabbítás után

Elképesztő maraton. Egyik csapat sem játszott igazán jól támadásban, Derrick Rose például 14/34-et dobott mezőnyből bő 50 perc alatt, de a túloldal sem sziporkázott ebben. Nyolc pontnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a mérkőzés során, a rendes játékidő végén Rose hagyta ki az utolsó dobást, az első túlóra végén Reggie Jackson, majd a második és a harmadik végén is ő dönthetett volna – egyik sem jött össze. A negyedik túlórában már rendkívül fáradtak voltak a felek, amit most a Pistons bírt jobban: egy 7-0-s etappal kezdett, ezt az előnyt pedig megtartotta a végéig, így a franchise történetének első négy hosszabbításba torkolló találkozóját nyerte meg az együttes.

Ilyenkor jönnek az egyéni csúcsok is. Öten is jóval ötven perc felett töltöttek a pályán (a legtöbbet Marcus Morris 57-tel), ami természetesen hozza magával a nagy számokat is. Jimmy Butler 43 ponttal karriercsúcsot, Derrick Rose 34 egységgel pedig szezoncsúcsot dobott, Pau Gasol „csak”30 pontos, 15 pattanós, 5 asszisztos, 5 blokkos estét produkált. A túloldalon Andre Drummond 33 pontos, 21 lepattanós dupla-duplája emelhető ki, de érdekesség, hogy amíg a vendégeknél hárman is kipontozódtak, a Chicagónál az összesen 68 játékperc alatt senkivel nem történt ez meg. A Bulls számára élvezet lesz ma back-to-backet vívni New Yorkban…

A Bulls legjobb dobói: Butler 43/3, Rose 34/3, Gasol 30
A Pistons legjobb dobói: Drummond 33, Jackson 31, Morris 20/9

Minnesota Timberwolves – Sacramento Kings 99-95

A Minnesota akart, Wiggins vezér volt. Az utóbbi hetek nagyon gyenge játéka és főleg védekezése után ma nagy akarattal és elszántsággal játszott a Wolves, jól lassították és nehezítették a Kings támadásait – ez pedig elég volt ahhoz, hogy Andrew Wiggins extrájával megnyerjék a találkozót. A tavalyi Év Újonca 32 ponttal, 10 lepattanóval és 6 gólpasszal húzta övéit és 21 éves kor alatt ilyen számokra csak LeBron James, Kevin Durant és Tobias Harris volt képes a elmúlt tizenöt évben – mellette hatékonyan dolgozott a faultgondokba keveredő Towns, valamint a padról előkerülő Shabazz Muhammad is.

Rondo visszatért. A Kings irányítója egy meccses eltiltása után rögtön dupla-duplával jelentkezett és bár a mérkőzés elején még némi „booo” hallatszott irányában a közönség soraiból, ezek hamar elhaltak – az első félidőben felszakadt a bőr a szeme felett, de ezt ellátták és nem sokat töltött az oldalvonal mellett. A Sacramento játéka azonban nem igazán működött, igaz, ennek ellenére három perccel a vége előtt még vezettek egy ponttal – ám Wiggins két gyors kosárral fordított és vezérletével fontos győzelmet aratott a Minnesota.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 32/3, Muhammad 16/6, Towns 15/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Gay 20/6, Collison 15/6

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 115-107

Az utolsó negyedben döntötte el a Spurs. Hét pontnál nagyobb különbség csak a mérkőzés legvégén alakult ki a két csapat között, a negyedik negyedet pedig még a Clippers kezdhette kisebb előnyből. A Spurs azonban egy 11-0-s rohammal nyitott és az ebben a játékrészben tíz egységet beszóró Tony Parker vezérletével haladt előre – jött a hack-a-DAJ, bevetettek mindent a hazaiak, végül a francia irányító kosarával és támadópattanójával biztosították be a sikert az utolsó percben.

A Clippersnél megvan a kulcs? Nagyjából ugyanazt láthattuk Doc Rivers csapatától, mint a két gárda tavalyi playoff-szériájában: fizikálisak voltak védekezésben már a félpályánál, a Spurs ritmusát rendre meg tudták törni, támadásban pedig Blake Griffint igyekezték helyzetbe hozni alacsonyabb védőkkel szemben. Ezeket meg is oldották, Griffin be is szórt 25 pontot (Paul és Jordan is mély dupla-duplát hozott), azonban ha már a ligaelső védekezést feltörték, a San Antonio képes volt váltani támadásban: most hozott igazán extrát (26 pont, 13 pattanó) LaMarcus Aldridge, most sokkal frissebb volt Tony Parker, de a feladatát Kawhi Leonard is elvégezte – nagyon színvonalas és érdekes meccsen őrizte meg hazai veretlenségét Gregg Popovich csapata.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Parker 21/9, Leonard 19/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 27/6, Griffin 25/6, Jordan 16

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 97-88

A szezon egyik meglepetése a Dallas magasember-sora. DeAndre Jordan döntése után sokan látták úgy, hogy a palánk alatt ízekre szedik majd a Mavst az ellenfelek, azonban erre már többször rácáfoltak idén: most pedig a Gasol-Randolph páros ellen bizonyították értéküket. Zaza Pachulia (10 pont, 18 pattanó) és Dirk Nowitzki (20 pont, 2/3 tripla) mellett a padról beszálló Villanueva és McGee is elérte a tíz pontot, utóbbi ráadásul óriásit védekezett – Randolph-ot nagyon megfogták, Gasolt pedig limitálni tudták. Ezzel ki is húzták a vendégek méregfogát, akik 40% alatt dobtak mezőnyből és akiknél Mike Conley-t leszámítva senki nem tudott igazán faktor lenni támadásban.

Chandler Parsons játszott a legtöbbet. Rick Carlisle remekül találta meg azokat a perceket, amiket le lehet csalni a kezdők játékidejéből, így a padról érkező és 31 percet pályán töltő Parsons játszott a legtöbbet – ezt 16 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal hálálta meg. A Grizzlies védekezése rendre összeomlott és sok üres dobást engedett a hazaiaknak, akik már 18 ponttal is vezettek a harmadik negyedben – a vendégek mérlege ezzel a vereséggel visszasüllyedt 50%-ra…

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/6, Parsons 16/6, Williams 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/3, Gasol 16, Chalmers 12/6

Utah Jazz – Denver Nuggets 97-88

Száz pont alatt nem tud nyerni a Denver. A Nuggets eddigi 11 győzelmét mind akkor szerezte, ha elérte a százpontos határt, azonban amikor ezt nem tette meg, 0-12-es mérleget tud felmutatni. Ennek függvényében a negyedik negyed közepén már érezhető volt, hogy a Jazz hozza a meccset, hiszen 80 pontnál jártak a vendégek, ráadásul Haywardék voltak előnyben. A tűzerő most hiányzott a győzelmi szériából érkező Denverből, Gallinarit megfogta a Utah, Barton is gyengébben dobott, a Nelson-Lauvergne duó jó játéka pedig kevés volt a sikerhez – 40% alatt dobtak mezőnyből és csak 6/21 triplát tudtak elsüllyeszteni.

Kiharcolta a Jazz. Az utóbbi mérkőzéseken sem volt esélytelen a gárda, de Gobert nélkül valami mindig hiányzott a sikerhez – a centert most sem tudták pótolni, de a védekezésüket nagyon összekapták. Hiába szedett 15 támadópattanót a Denver, ezt a 26 pontos Hayward ellensúlyozni tudta, az utolsó percekben 86-86 után pedig Booker dobott egy kettest, majd egy saroktriplát is, amivel eldöntötte a találkozót. Ezzel a két gárda helyet cserélt a tabellán és már a Utah áll playoff-helyen.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/12, Burke 13/3, Hood 12/3, Booker 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Barton 16/3, Nelson 15/3, Harris 12/3, Lauvergne 12/6

Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 104-88

Végig vezetett a Phoenix. Már az első percekben magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat és a 29 pontos Eric Bledsoe vezetésével végig meg is tartotta azt. A nagyszünet előtt már 16 egységgel járt előrébb a Suns, a védekezésük rendkívül hatékonyan működött, a már említett Bledsoe (12/17 mezőnyből, 9 gólpassz) pedig alig akart dobást hibázni – mellé fellépett a dupla-duplázó Len, 13 ponttal tért vissza sérüléséből Markieff Morris és simán nyerte a találkozót Hornacek csapata.

Nincs kiút. Amikor egy-egy mérkőzésen úgy fest, hogy megindul valami a New Orleansnál, szinte minden esetben jön egy pofon a következőn: ezúttal nem csak védekezésben, de támadásban is rendkívül gyengék voltak Anthony Davisék. A magasembernek sem ment a dobás, de így is ő volt a legpotensebb csapatából, Ryan Anderson kosár nélkül zárt, a gárda pedig összesen négy triplát tudott értékesíteni – a 13 gólpasszra jutó 21 eladott labda is jól mutatja a szenvedést.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 29/3, Len 19/3, Morris 13/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 16, Gordon 15/6, Holiday 14/3

Golden State Warriors – Milwaukee Bucks 121-112

A levegőben lógott az újabb Bucks-siker. Az első félidőben elképesztő formában kosaraztak a vendégek, a nagyszünetig 70 (!) pontot dobtak és nem túlzás, lejátszották a bajnokot – 12 egységgel vezettek. is két játékrészt követően. Innen egyszer felzárkózott a GSW, de a negyedik negyedben ismét visszaállította a különbséget a Milwaukee, nyolc perccel a vége előtt még 11 volt közte – ekkor azonban Draymond Green egymaga futott egy 8-0-s etapot, majd a Warriors még egy 7-2-t és már át is vették a vezetést. Az utolsó percekben Curry vállalta magára a pontszerzést, majd kiosztott egy gólpasszt Iguodalának, ezzel pedig már érezni lehetett, hogy eldőlt: megmenekült a GSW, de a visszavágás csak mérsékelten sikerült.

Monroe volt a meglepetés. Az utóbbi mérkőzéseket kihagyta a Milwaukee centere, de ezúttal pályára léphetett: rögtön az első negyedben parádésan játszott, sorra osztotta ki a gólpasszokat, szedte a pattanókat és a pontokat is szállította. Bogutot öt perc után le is cserélte Luke Walton és nem is kapott több lehetőséget, de a rohanós játék nagyon feküdt a vendégeknek is. A kezdőbe visszakerülő Carter-Williams sziporkázott, Antetokounmpo és Jabari Parker szintén hozta a pontokat, amíg a negyedik negyedre ki nem fulladt a gárda: ekkor lépett fel a hazaiaknál a parádézó (21 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz) Draymond Green és elbukta a bravúrt a Milwaukee. Érdemes megemlíteni, hogy Steph Curry 26 pontja mellett jegyzett tíz lepattanót és kilenc gólpasszt is, ráadásul az utolsó negyedben egymaga berámolt tíz egységet.

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 27/6, Curry 26/6, Green 21/6
A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 24/3, Antetokounmpo 20, Middleton 16/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus