A végén dőlt el a Warriors-Suns meccs, a Knicks otthonában nyert a Pacers

Stephen Curry triplájával nyert a Warriors, nagyon hatékony volt a Pacers, kiütötte a Thundert a Mavericks, hosszabbításos csatát húzott be a Magic, hozta a kötelezőt a Clippers, a Cavaliers, a 76ers és a Pelicans, de nyert a Nets, a Hornets és a Hawks is – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.

New York Knicks – Indiana Pacers 111-125

Extrém hatékony volt a Pacers. Sokáig nem alakult ki nagyobb különbség a két csapat között, de a két középső negyedet a Pacers nyerte, így 9 pontos előnyből várhatták az utolsó 12 percet, ahol aztán sikerült végleg leszakítani ellenfelüket, a játékrész derekán 114-92-re is vezettek már. A vendégeknél megoszlottak a terhek, bár abban nem volt meglepetés, hogy Tyrese Haliburton vitte a prímet 22 ponttal, 12 gólpasszal és egyetlen eladott labdával, és a vezetésével elképesztő hatékonysággal működött a támadójátékuk, 61 százalékkal dobtak mezőnyből, illetve 14/29 triplát is elsüllyesztettek. Főleg azt használták ki remekül, hogy a túloldalon vékony volt a centerrotáció, Myles Turner (23 pont, 8 lepattanó, 9/9 mezőnyből) és Isaiah Jackson (12 pont, 8 lepattanó, 5/6 mezőnyből) is rendre jó helyzetekbe került, és ezek kialakításában Haliburton mellett TJ McConnell (16 pont, 6 gólpassz, 8/10 mezőnyből) is nagy szerepet vállalt, miközben Pascal Siakam (19 pont, 6 lepattanó) is hozott egy erős átlagot.

Brunson visszatérése nem volt elég. Nehéz helyzetből várta ezt a meccset Tom Thibodeau alakulata, Julius Randle, OG Anunoby, Mitchell Robinson és Isaiah Hartenstein sem állt az edző rendelkezésére, és az is csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy Jalen Brunson képes-e vállalni a játékot. Az irányító végül ott volt a pályán, és egyáltalán nem rajta múlt a Knicks eredményessége, 14/25 mezőnykísérletét, valamint 10/10 büntetőjét elsüllyesztve 39 pontig jutott, ugyanakkor nem kapott elegendő segítséget. Az elmúlt meccseken extrém dobóformát kifogó Donte DiVincenzo 15 dobásból jutott 14 pontig, a csapatban bemutatkozó Bojan Bogdanovic is csak 3/10-zel zárt mezőnyből, így hiába sikerült jobban Alec Burks (22 pont, 7/14 mezőnyből) első meccse régi-új csapatában, illetve dobott hibátlanul Precious Achiuwa (15 pont, 6 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk), ez nem volt elég egy ennyire hatékony Pacers ellen, főleg védekezésben volt szembeötlő a tartalékos összeállításuk.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 39/3, Burks 22/12, Achiuwa 15/3
A Pacers legjobb dobói: Turner 23/6, Haliburton 22/12, Siakam 19/6

 

Golden State Warriors – Phoenix Suns 113-112

Curry dobása döntött. Végig szoros meccset játszottak a felek, kétszámjegyű különbség egyszer sem alakult ki az est folyamán, és a negyedik negyedben is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Néhány másodperccel a vége előtt 110-112-nél Bradley Beal dobhatott azért, hogy lezárja a meccset, ugyanakkor hibázott, így maradt még egy esélye a Warriorsnak: a labdát nem meglepő módon Stephen Curry kapta, aki 0,7 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a kilencedik tripláját is a meccs folyamán, 30 ponttal és győztes dobással állt a Warriors élére. Curry mellett leginkább Jonathan Kuminga (21 pont, 5 lepattanó) remekelt a hazaiaknál, de a kispad is jól működött Brandin Podziemski (10 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével, amire azért is szükség volt, mert Klay Thompson újabb gyenge meccset fogott ki. A vendégeknél Devin Booker (32 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és Kevin Durant (24 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) vitték a prímet, az viszont nem fért bele, hogy ketten együtt 4/16 triplát dobtak be, ráadásul Beal 15 pontjához is 16 dobás kellett.

Green és Nurkic ismét megtalálták egymást. A két csapat legutóbbi találkozója leginkább arról maradt emlékezetes, hogy Draymond Greent kiállították, amiért fejbe vágta Jusuf Nurkic-ot, és az eset után el is tiltották a Warriors mindenesét. A két érintett többször is találkozott ezúttal a pályán, az első negyed közepén össze is szólalkoztak, miután védőfaultot fújtak Green ellen, cserébe néhány másodperccel később támadót harcolt ki a Suns centerén. A harmadik negyedben ismét megtalálták egymást, Nurkic egy kosara után teátrálisan mutogatta, hogy Green túlságosan is kicsi ahhoz, hogy őt fogja, de itt sem kellett sokat várni a válaszra, Green is dobott egy hasonló kosarat a Suns középjátékosáról, majd ő is mutatta, hogy túlságosan kicsi ellenfele. A csatából végül Green jött ki jobban, nem csupán a győzelemnek örülhetett, hanem annak is, hogy lejátszotta ellenfelét a pályáról: Nurkic 3/7 jó dobással 6 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, miközben Green 7/9-es mezőnymutatóval 15 pontot, 7 lepattanót és 9 gólpasszt jegyzett.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/27, Kuminga 21, Green 15/3
A Suns legjobb dobói: Booker 32/6, Durant 24/6, Beal 15/3

 

Atlanta Hawks – Houston Rockets 122-113

Murray agresszivitása volt a különbség. Azzal együtt is a Rockets tudott jobban kezdeni, hogy Fred VanVleet, Alperen Sengün és Cam Whitmore nélkül kellett kiállniuk, az első negyedet 31-19-re húzták be, erre viszont egy 38-18-as 12 perccel válaszolt a hazai csapat, akik ezt követően többet ki sem adták már a kezükből a vezetést. Leginkább Trae Young (18 pont, 8 gólpassz, 2/9 tripla) passzivitása, illetve Dejounte Murray agresszivitása volt szembeötlő, utóbbi 34 ponttal, 6 lepattanóval és 7 gólpasszal állt a Hawks élére, és egymaga 15 büntetőt harcolt ki, miközben a teljes Rockets 19 alkalommal jutott el a vonalra. Saddiq Bey (24 pont, 6 lepattanó) és Jalen Johnson (21 pont, 8/11 mezőnyből) is jól használta ki a lehetőségeit, és kellett is tőlük a jó teljesítmény, mert a tartalékos Rocketsnél is voltak olyanok, akik elő tudtak lépni. Jalen Green 26 ponttal, 14 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, Jeff Green 19 ponttal és 4/7 triplával igyekezett széthúzni a pályát, míg Aaron Holiday (18 pont, 7/10 mezőnyből) a padról hozott lendületet, de ez sem tudta ellensúlyozni Dillon Brooks (5/19 mezőnyből) gyenge estéjét, illetve a csapatszinten összehozott 44 százalékos mezőnymutatót.

A Hawks legjobb dobói: Murray 34/12, Bey 24/12, Johnson 21/3
A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 26/6, Je. Green 19/12, Holiday 18/9

 

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 95-119

Egy félidő alatt eldőlt. Egyértelmű esélyesek voltak a vendégek, és ennek megfelelően már a nagyszünetre 20 pontos előnyt hoztak össze, és később sem kellett megszakadniuk ahhoz, hogy meglegyen sorozatban a kilencedik győzelmük. A Cavaliersnél nyolcan zártak 11-18 pont között, így a masszív dupla-duplát összehozó Jarrett Allen (18 pont, 15 lepattanó), és a szintén dupla-duplázó Evan Mobley (17 pont, 11 lepattanó) is, de a többiek sem maradtak ki a buliból, csapatszinten 36 gólpasszt osztottak szét. A Raptors kulcsemberei közül egyedül Scottie Barnes nyújtott elfogadható teljesítményt, 9/15-ös mezőnymutatóval jutott el 24 pontig, ami mellé 10-10 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe, de ő is inkább az első félidőben villogott. Barnes társai csak 36,1 százalékkal dobtak mezőnyből, legfeljebb Gradey Dick (14 pont, 3/6 tripla) teljesítményében láthattak még pozitívumot a Raptorsnál.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 24/3, Dick 14/9, Barrett 14
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 18, Mobley 17/3, Mitchell 15/9

 

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 84-93

Értékes győzelmet aratott a Pelicans. Egy idegenbeli back-to-back második fele volt ez a vendégeknek, ráadásul Zion Williamson nem is tudta vállalni a játékot, de a helyén kezdőbe kerülő Trey Murphy III megadta azt a szükséges plusz lökést, ami győzelmet eredményezett. Murphy 24 ponttal és 5/8 bedobott triplával állt a vendégek élére, és szükség is volt az extrájára, mert Brandon Ingram (17 pont, 9 gólpassz) sok dobást rontott, míg CJ McCollum (8 pont, 7 gólpassz, 2/14 mezőnyből) rengeteget, és rajta kívül csak Jonas Valanciunas (16 pont, 9 lepattanó) vállalt sok dobást jó hatékonysággal. A hazaiak sem várták könnyű helyzetből a meccset, a hátvédrotációjukból hiányzott Malcolm Brogdon, Anfernee Simons, Shaedon Sharpe és Scoot Henderson is, így leginkább csak Jerami Grant (24 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Deandre Ayton (18 pont, 17 lepattanó, 3 blokk) kettősére számíthattak támadásban, de ők sem hoztak kiemelkedő hatékonyságot, és a bevethető társak sem tudták megfelelően segíteni őket.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 24/6, Ayton 18, Banton 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 24/15, Ingram 17, Valanciunas 16

 

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 146-111

A Thundert is megfogta a Dallas. Az elmúlt napokban egyre jobb formába kerül a Mavericks, amely arra készült, hogy a Philadelphia, Brooklyn, New York trió után az Oklahomát is megtréfálja. A nyugati második persze szerette volna elkerülni ezt a blamát, ellenben a Mavs elképesztő hatékonysággal dobott az első negyedben, már ekkor felépítve egy közel húsz pontos előnyt. Luka Doncic (32 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Kyrie Irving (25 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) párosa mellett a Washingtontól megszerzett Daniel Gafford (19 pont, 9 lepattanó) is jó játékkal mutatkozott be. A második negyedben próbálta ugyan összeszedni magát a Thunder, azonban Shai Gilgeous-Alexander (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Chet Holmgren (13 pont, 12 lepattanó) kettőse mellé érdemben nem tudott ezen az estén senki sem felnőni. A nagyszünetet követően már teljes egészében a házigazda akarata érvényesült, amely a meccs egy szakaszában már negyvenegy ponttal is vezetett, s végül könnyed magabiztossággal nyert.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 32/12, Irving 25/6, Gafford 19
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 25, Wallace 15/9, Holmgren 13/6

 

Los Angeles Clippers – Detroit Pistons 112-106

Nem volt könnyű dolga a Clippersnek. A Los Angeles-i gárda a nyugati első helyért harcol, miközben a Detroit a liga leggyengébb csapata még akkor is, ha a legutóbbi két mérkőzését megnyerte a gárda. A Clips egy 12–2-es futással kezdett, ellenben a második tizenkét percben a Pistons akarata érvényesült, elsősorban Jaden Ivey (23 pont, 4 lepattanó), Cade Cunningham (22 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) és az egyik új szerzemény, Simone Fontecchio (20 pont, 9 lepattanó) jó játéka révén. Ennek eredményeképpen a harmadik játékrész elején tizenhárom ponttal vezetett a vendéglátó, sőt még az utolsó negyed elején is hét pont volt az autóvárosiak fórja. Aztán beindult Paul George (33 pont, 5 lepattanó), aki Kawhi Leonard (24 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és James Harden (14 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) hathatós segítségével percek alatt megfordította a találkozót, így ha nehezen is, de végül csak hozta a kötelezőt a Clippers.

A Clippers legjobb dobói: George 33/12, Leonard 24/9, Harden 14/6
A Pistons legjobb dobói: Ivey 23/6, Cunningham 22/3, Fontecchio 20/9

 

Brooklyn Nets – San Antonio Spurs 123-103

Magabiztos volt a Brooklyn. Nagyon úgy néz ki, hogy a Nets is elengedte már ezt az idényt, így lényegében egy tét nélküli mérkőzés várt a felekre Brooklynban. A San Antonio, mint a nyugati főcsoport sereghajtója érkezett a Barclays Centerbe. Az első negyed tapogatózását követően a középső játékrészekben el is döntötte az összecsapás kimenetelét a házigazda, elsősorban Cam Thomas (25 pont, 4 gólpassz), Nic Claxton (20 pont, 11 lepattanó) és a kiválóan bemutatkozó Dennis Schröder (15 pont, 12 gólpassz) kiemelkedő teljesítményeivel. A texasi egylet nagyrészt csak futott az eredmény után, s habár Victor Wembanyama (21 pont, 4 lepattanó) húsz pont fölé jutott, de Claxtonnal igencsak meggyűlt ezen az estén a palánkok alatt a baja. A 2023-as draft első választottja mellett a kispadról érkező Keldon Johnson (19 pont, 4 lepattanó), valamint Devin Vassell (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is iparkodott, de ebből így is csak egy húszpontos vereségre futotta.

A Nets legjobb dobói: Thomas 25/15, Claxton 20, Schröder 15/9
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 21/9, Johnson 19/9, Vassell 17/6

 

Orlando Magic – Chicago Bulls 114-108 hosszabbítás után

Megküzdött a sikerért az Orlando. Legutóbbi öt meccséből négyet nyert meg a Magic, ellenben a Bulls sincs rossz formában, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a napokban a Minnesotát is sikerült két vállra fektetnie. Ráadásul a felek kis túlzással még közvetlen riválisnak is tekinthetők, így egy igencsak paprikás mérkőzésre volt kilátás. A nagyérdeműnek pedig végül nem is volt oka a csalódásra, hiszen az előzetes várakozásoknak megfelelően fej-fej mellett, egymás kezéből csavarva ki a vezetést haladtak a csapatok. Franz Wagner (36 pont, 5 gólpassz), Paolo Banchero (19 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Cole Anthony (14 pont, 11 lepattanó) triójára DeMar DeRozan (28 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Nikola Vucevic (16 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz) és Ayo Dosonmu (19 pont) hármasa volt a válasz. A záró tizenkét percben előbb úgy tűnt, hogy a Chicago akarata érvényesül, majd az utolsó percen belül már az Orlandónál volt az előny, amelyre DeRozan válaszolt egy kosár plusz fault megoldással. A győzelemért előbb Banchero dobhatott, majd DeRozan, ám mindketten hibáztak, így jöhetett az öt perc ráadás. Itt viszont már állva hagyta ellenfelét a házigazda, egy 6–0-s futással nyitotta a hosszabbítást, ahonnan már nem volt visszaút a hatszoros bajnok számára.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 36/15, Banchero 19/6, Anthony 14/3
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28/3, Vucevic 26/3, Dosunmu 19/15

 

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 113-119

Ezt a meccset azért már megnyerte a Philly. Back-to-backen léptek pályára a felek, ráadásul mindkét csapat pocsék formát mutat, ami a Washingtonnál még érthető is, ellenben a Philly Joel Embiid kidőlése óta csak szenved, legutóbbi tíz meccséből mindössze kettőt tudott megnyerni. A 76ers kezdetben határozottabbnak tűnt, Tyrese Maxey (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), Buddy Hield (23 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Ricky Council IV. (19 pont, 10 lepattanó) révén próbálta megtörni az ellenfelét, azonban a fővárosiak nem adták magukat. A második negyedben Tyus Jones (25 pont, 9 gólpassz), Deni Avdija (21 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Kyle Kuzma (21 pont, 5 gólpassz) megfelelő válasszal szolgált, így visszazárkózott a Wizards. A nagyszünetet követően ellenben ismét a vendég egylet dominált, Council a festékben mutatott játékára nem volt válasza a házigazdának, habár az utolsó tizenkét percben próbált ugyan még kozmetikázni a Washington, végül azonban csak megnyerte ezt a meccset a 76ers.

A Wizards legjobb dobói: Jones 25/18, Kuzma 21/6, Avdija 21/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 28/9, Hield 23/12, Council IV. 19

 

Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 115-106

Megszakadt a Hornets negatív szériája. Zsinórban tíz vereséggel a háta mögött fogadta a Charlotte a Memphis csapatát, ráadásul utóbbi gárda aktív rotációja nem tekinthető túlságosan minőséginek. Talán előzetesen mindkét egylet úgy vélte, hogy egymás ellen végre esélye lehet egy jó eredményre. Ennek megfelelően kezdett a Grizzlies, amely Jaren Jackson Jr. (29 pont) kosaraival próbált viszonylag korán ellépni, ám ez nem igazán sikerült. A második negyed derekán Miles Bridges (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) révén fordított a Hornets, melynek színeiben kiválóan játszottak az új szerzemények: Vasilije Micics (18 pont, 9 gólpassz), Grant Williams (15 pont, 8 lepattanó) és Tre Mann (9 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz). Innentől pedig zsebben volt a meccs, a házigazda megtartotta az előnyét, ezzel megszakítva a negatív sorozatát.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 25/6, Miller 18/9, Micics 18/9
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 29/15, GG Jackson 16/6, Williams Jr. 14/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus