All-Star Beharangozó: A főmeccs

Holnap hajnali 02:00-tól kezdődik az NBA történetének 63. All-Star főmeccse, ahol kelet és nyugat legnépszerűbbjei és legjobbjai csapnak össze egymással.

1951 óta rendeznek ilyen eseményt - abban az évben március 2-án, a Boston Gardenben gyűltek össze a legjobbak egy bemutató mérkőzés erejéig.

Alig két héttel korábban óriási botrány tört ki az egyetemi kosárlabdázásban: az akkori bajnok több játékosát is letartóztatták bunda miatt. A liga, illetve annak népszerűsítéséért felelős igazgatója, Haskell Cohen úgy gondolta, hogy egy ilyen meccsel, ahol a két konferencia legjobbjai találkoznak egymással, el lehet kicsit terelni a figyelmet a fogadási csalás okozta szégyenről, és kicsit jobb fényt vethetnek a sportágra.

A kezdeményezés sikeres volt, több mint 10000 néző volt kíváncsi a találkozóra, amelyet kelet 111-94 arányban megnyert, az első MVP pedig a Boston Celtics centere, Ed Macauley lett - érte szerezte meg később Red Auerbach azt a draftjogot, amellyel Bill Russellt húzta ki az 1956-os draft második helyén.

A lényeg azóta sem változott: a nézők szavazzák meg a kezdőötösöket, míg az edzők saját konferenciájuk cserepadját, így csapnak össze a legjobbak. Kelet összesítésben 36-26-ra vezet, bár az utóbbi 5 évből 4-szer nyugat nyert. New Orleansban ez lesz a második gála - 6 évvel ezelőtt, 2008-ban kelet győzött 134-128 arányban, a legértékesebb játékosnak pedig LeBron Jamest választották.

A 63., New Orleansban rendezendő All-Star gála főmeccsének keretei

Kelet

Kezdők: Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers), Dwyane Wade (Miami Heat), Paul George (Indiana Pacers), Carmelo Anthony (New York Knicks), Lebron James (Miami Heat).
Cserék: Roy Hibbert (Indiana Pacers), Joakim Noah (Chicago Bulls), DeMar DeRozan (Toronto Raptors), Chris Bosh (Miami Heat), Joe Johnson (Brooklyn Nets), Paul Millsap (Atlanta Hawks), John Wall (Washington Wizards).

Nyugat

Kezdők: Stephen Curry (Golden State Warriors), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Blake Griffin (Los Angeles Clippers).
Cserék: Tony Parker (San Antonio Spurs), Damian Lillard (Portland TrailBlazers), LaMarcus Aldridge (Portland TrailBlazers), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), James Harden (Houston Rockets), Chris Paul (Los Angeles Clippers), Dwight Howard (Houston Rockets, Anthony Davis (New Orleans Pelicans).

Mint ismeretes, nyugaton Kobe Bryant sérült, helyét James Harden vette át a kezdőben, így tudott bekerülni a helyiek csillaga, Anthony Davis a keretbe.

Kobe kiesésével életkorban és All-Star gálák számában is Dirk Nowitzki lett a vezér, hiszen 35 évével messze a legidősebb játékos mindkét konferenciát tekintve - mögötte a 32 éves Joe Johnson és a 31 esztendős Tony Parker következik -, 12 gálájával pedig szintén ő viszi a prímet a Miami Heat nagy hármasa, LeBron James (10), Dwyane Wade (10) és Chris Bosh (9) előtt.

Mindkét csapatban 3-3 debütáló lesz. Keleten DeMar DeRozant, Paul Millsapet és John Wallt hívták meg először a főmeccsre, míg nyugaton Stephen Curry rögtön a kezdőben kapott helyet (és egyike volt a 4 db 1 millió fölötti vokssal végző játékosnak), de a tavalyi év két legjobb újoncának, Damian Lillardnek és Davisnek is ez lesz az első ilyen mérkőzése. A keletieknél az edző is "új hús", Frank Vogel első gálája lesz ez, Scott Brooks viszont két éve irányította már nyugatot - akkor 152-149-re nyertek is, játékosa, Kevin Durant pedig MVP lett.

Érdekesség, hogy amíg nyugaton nincs éles választóvonal, nem szakadt külön generációkra a keret - van az újoncok és Nowitzki mellett, 2., 3., 4., 5., 6., 7. és 8. gálájára készülő kosaras is -, addig keleten elég komoly különbség van ilyen szempontból a keretben. A floridai trió mellett ugyanis rutinosnak mondható még Carmelo Anthony és Johnson is 7-7 szereplésükkel, mellettük azonban csak olyanok vannak, akik vagy most kaptak meghívást első alkalommal, vagy másodjára vehetnek részt az eseményen - utóbbi igaz Roy Hibbertre, Joakim Noah-ra, Kyrie Irvingre és Paul George-ra is.

Az All-Star gálák történetében a legértékesebb játékosnak járó díjat Bob Pettit és Kobe Bryant nyerte el a legtöbbször, ők 4-4 alkalommal hódították el ezt a trófeát, és ezt idén sem éri be senki, ennyit biztosan lehet tudni. Bryant sérülése miatt 4 korábbi MVP-t találunk most a mezőnyben. LeBron 2006-ban és 2008-ban, Wade 2010-ben, Durant tavalyelőtt, Paul pedig tavaly kapta meg ezt a címet.

Mindkét konferenciából 9-9 csapat ad játékost. Keleten a Philadelphia Sixers, a Boston Celtics, az Orlando Magic, a Charlotte Bobcats, a Milwaukee Bucks és a Detroit Pistons maradt ki a Szaknévsorból, míg nyugaton a Memphis Grizzlies, a Phoenix Suns, a Utah Jazz, a Denver Nuggets, a Sacramento Kings és Kobe sérülése miatt a Los Angeles Lakers.

A főmeccs hajnali 02:00-kor kezdődik, amelyet élőben közvetít is a Sport1 csatorna Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs helyszíni kommentálásával.

Akinek nincs SportTV-je, az ezen a linken találhat élőképes streamet az összecsapáshoz!

Jó szórakozást!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus