All-Star Beharangozó: A tripladobóverseny

Az All-Star hétvége szombati programja magyar idő szerint holnap hajnalban, 02:30-kor kezdődik, a négy fő esemény történetét mutatjuk be addig is, és visszatekintünk az elmúlt év versenyeire. A nap harmadik versenyszáma a mindig nagy érdeklődéssel várt Foot Locker Three-Point Contest, azaz a tripladobó. Ennek a múltjára tekintünk most vissza.

Az 1986-os All-Star gálán, Dallasban rendeztek először ilyen versenyt, ez lesz a 28. alkalommal megrendezett tripladobó. A legelső győztes a liga történetének legjobb dobója, Larry Bird lett, aki 22 pontot szerzett meg a lehetséges 30-ból.

Bird az ezt követő két évben is nyerni tudott. Dale Ellis 1989-es győzelmét követően Craig Hodges időszaka következett - a Chicago Bulls játékosa Birdhöz hasonlóan háromszor nyert egymás után, ők ketten a legtöbb győzelmet számláló játékosok, Hodges pedig egyedül tartja a legtöbb egymás után bedobott labda rekordját (19). Az első 9 évben nem volt sok nyertes, tekintve hogy Hodges triplázását Mark Price két sikere követte.

A híres dobók közül nyert Glen Rice (1995), Steve Kerr (1997), Jeff Hornacek (1998, 2000), Ray Allen (2001), Peja Stojakovic (2002, 2003) és Dirk Nowitzki is (2006). Kiemelendő Jason Kapono is, aki duplázni tudott (2007, 2008), ráadásul Hodges-zal együtt övé a legtöbb elért pont rekordja is (25). Ő az egyetlen a többszörös nyertesek közül, aki két különböző csapat színeiben is triplakirály lett.

Érdekesség, hogy idén két olyan játékos is szerepel az indulók között, akik korábban 1-1 alkalommal voltak ott a versenyen, és meg is nyerték azt. 2012-ben Kevin Love diadalmaskodott (17), tavaly pedig Kyrie Irvingé lett a győzelem (23).

Az idei indulók:

Kelet: Bradley Beal (Washington Wizards), Joe Johnson (Brooklyn Nets), Arron Afflalo (Orlando Magic), Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)

Nyugat: Marco Belinelli (San Antonio Spurs), Damian Lillard (Portland TrailBlazers), Steph Curry (Golden State Warriors), Kevin Love (Minnesota Timberwolves)

A két másodjára induló mellett Steph Currynek van már tapasztalata, ő harmadik alkalommal próbálkozhat idén. A szombati programoknak megfelelően itt is kelet és nyugat megy majd egymás ellen. Az első kört követően mindkét konferencia legjobb játékosa jut a döntőbe.

A versenyszámot ezen a linken tudjátok majd megnézni!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus