Anthony Davis 35, Zion Williamson 31 ponttal hangolt az alapszakaszra

Kevin Durant és a Brooklyn lesimázta a Bostont, gálázott a New York és a Denver, váratlan vezérek kerültek elő a Heatnél, Joel Embiid nélkül is győzött a Sixers.

 

Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 107-113

Simmons Embiid nélkül is jól érezte magát. Doc Rivers sokkal több pick-and-rollt ígért a Sixersnél és nagyon bízik Ben Simmons megoldásaiban, az irányító pedig az első meccsen sem volt rossz és most is jól játszotta meg ezeket a szituációkat - eljutott a festékbe, dobott 9 pontot, szétosztott 8 gólpasszt és a betegség miatt hiányzó Embiid helyén kezdő Dwight Howarddal is működött a gépezet. A cserecenter 7/7 dobását a gyűrűbe küldte 16 játékperc alatt, a Curry-Green-Harris trió viszont összesen nyolc jó dobást tett hozzá egyetlen egy bedobott triplával, ezen mindenképpen javítani kell még - igaz, a padról Korkmaz és Scott 8/12 távolit bombázott be, ők hozták a tűzerőt. Az elrontott második negyed után Rivers azért összeszedte csapatát, amely nyolc ponttal égett a nagyszünetben és a harmadik játékrészben fordítani tudtak, Simmons pedig továbbra is hozta a szép passzokat, jól átlátta a pályát - a záró etap már a cserék időszaka volt, de ők is megtartották az előnyt, így győzni tudott a Philly. Voltak biztató (Simmons, Howard, kispad) és aggasztó  (Harris játéka, a Curry-Green páros még nem csinált nagy dolgot, Embiid már most hiányzott) dolgaik is, meglátjuk, hogy mikorra állnak össze az alapszakaszban.

Oladipo is ráérzett. Az Indy eddigi előszezon-meccsein az volt a probléma, hogy Victor Oladipo meg sem közelítette korábbi önmagát, ezen az estén viszont végre kicsit ráérzett a dologra: 24 perc alatt 20 pontot szórt 7/14-es mezőnymutatóval és 4/9 triplával, ráadásul vele a pályán +15-ben volt a Pacers. Az ő remeklése mellett Domantas Sabonis (26 pont, 11 lepattanó 27 perc alatt) és Malcolm Brogdon (21 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is kitett magáért, de szükség is volt rájuk, mert TJ Warren és Myles Turner nem léphetett pályára - a kezdőkkel alapvetően jól néztek ki, a kispad szórakozta el az előnyöket, de annyi baj legyen, ha visszatérnek az alapemberek, akkor ez is javulhat.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 26/3, Brogdon 21/9, Oladipo 20/12
A 76ers legjobb dobói: Milton 15/6, Korkmaz 14/12, Howard 14

Toronto Raptors - Miami Heat 105-117

A fiatalok villogtak a Heatnél. Goran Dragic és Andre Iguodala a kispadról beszállva már segítette a Miamit, Jimmy Butler, Meyers Leonard, Kendrick Nunn és Avery Bradley viszont kihagyta az összecsapást, így előtérbe kerültek a fiatalok. Tyler Herro megint kezdő irányítót játszott, de ezúttal nem ő és nem az összesen három dobást vállaló Duncan Robinson vitte el a vezérszerepet, sokkal inkább a váratlanul fellépő kiegészítők: a tavalyi második körös kiscsatár, KZ Okpala kezdőként 24 pontot és 6/10 triplát bombázott be, a draftolatlan Max Strus 22 pontot és 6/8 triplát vállalt magára, az idei 1/20-as Precious Achiuwa pedig 13 pontot és 15 lepattanót jegyzett 23 perc alatt. Mellettük Bam Adebayo sokoldalúsága, vagy Kelly Olynyk játéka szinte fel se tűnt, a pad végéről érkezők elvitték a show-t - mezőnyből és a triplavonal mögül is 50% felett dobtak, volt 30 gólpasszuk, nagyon megnyerték a lepattanózást, úgyhogy ebben a felállásban is győzelmet arattak.

Kyle Lowrynak ennyi is elég. A Raptors vezére eddig nem játszott az előszezonban, most viszont "beugrott" körbenézni és rögtön csapata legjobbjaként tündökölt: 27 perc alatt 25 pontot szórt 6/10 triplával, jelezte, hogy a formájával minden rendben van. A csapat formája viszont nem volt rendben, mert igazából mindenki játszott náluk, a kezdőben Lowry 27, Siakam 28, VanVleet 24 percet kapott, de így is alulmaradtak a tartalékos Heat ellen - jóval gyengébban, 40% alatt dobtak és hiába emeltek be 21 triplát, ehhez is kellett 59 kísérlet. Csak azért nem dőlt el korábban a meccs, mert a Heat tízzel több labdát adott el és a kanadaiak ezeket meg tudták büntetni, de összességében most jobb volt náluk az ellenfél - voltak 24 pontos hátrányban is, ahhoz képest szorosnak tűnik a végeredmény.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/18, Siakam 14/12, Boucher 12/9
A Heat legjobb dobói: Okpala 24/18, Strus 22/18, Adebayo 13, Olynyk 13/6, Achiuwa 13

New York Knicks - Cleveland Cavaliers 119-83

Minden összeállt a Knicksnél. Legutóbb remek negyedik negyedet futott a New York, most pedig mintha ez a lendület maradt volna meg a teljes mérkőzés során, valósággal földbe döngölte ellenfelét Tom Thibodeau csapata. Az együttes a kezdő irányító, az újonc Immanuel Quickley vezetésével már a feldobás után robbantott, a karmester parádézott (22 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3/5 tripla), Mitchell Robinson pusztított a palánk alatt (12 lepattanó, 4 blokk), RJ Barrett is hozzátette a magát (15 pont, 3 labdaszerzés), Kevin Knox (20 pont, 6/7 tripla), Reggie Bullock (17 pont, 3/4 tripla) és mindenki más remekül dobott, jól mozgott labda nélkül, megvolt a kellő energia, jó volt nézni a csapatot. A harmadik negyedben ugyan volt némi hullámvölgy védekezésben, de Thibodeau egy időkéréssel és néhány "kedves" szóval ezt kezelni tudta, úgyhogy együttese három játékrészt követően 103-57-re vezetett - a kiütéses győzelem aránya némileg csökkent a záró etapban, ami már nem számított, mindenesetre előszezon ide vagy oda, a Knickstől régen láttunk ennyire jó teljesítményt.

Ehhez most nem volt köze a Cavsnek. A több fontos hiányzó mellé most már Andre Drummond is csatlakozott a Clevelandnél, nélküle pedig annyira nem volt tartása a csapatnak, hogy meg sem tudták nehezíteni az ihletett napot kifogó Knicks dolgát. Cedi Osman (19 pont, 5/6 tripla) és Dean Wade (14 pont, 6/9 mezőnyből) számait említsük meg, de igazából közük sem volt a meccshez, csak asszisztáltak a New York gálájához - ez van, teljes kerettel kell kiállniuk, aztán meglátjuk, hogy az alapszakaszban úgy mire lesznek képesek.

A Knicks legjobb dobói: Quickley 22/9, Knox 20/18, Bullock 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: Osman 19/15, Wade 14/6, Garland 8/3

Boston Celtics - Brooklyn Nets 89-113

Nem áll készen a Boston. Az előző meccsen is ez lehetett a benyomás a Celticsről, majd Brad Stevens vezetőedző el is mondta, hogy nagyon rosszul néznek ki és rengeteget kell dolgozniuk, hogy elérjék a szükséges szintet - ezek után annyira nem meglepő ez a teljesítmény, de valahol azért mégis. A Bostonnak ugyanis esélye sem volt a Brooklyn ellen, Kemba Walker és Tristan Thompson ugyan nem játszott, de Daniel Theis már igen, viszont a megint nem túl jól dobó Tatum-Brown pároson kívül senki nem érte el a tíz pontot - Smart, Teague, Green, Theis, senki nem tudott igazán hozzátenni. Ennek az lett az eredménye, hogy 35% alatt maradtak mezőnyből és mindössze 17,8%-kal tripláztak, ami értelemszerűen hozta magával a komolyabb vereséget is - pedig Tatum, Brown és Smart 26 percet játszott, nem lehet azt mondani, hogy csak a cserék vitték a meccset. Az eredmény persze még nem számít, a játék és a forma viszont cseppet sem biztató a szezonrajt előtt - hamarosan kiderül, hogy mennyire altatnak...

Durant élvezi. Az előző találkozón másfél év után tért vissza Kevin Durant, a mostani összecsapáson pedig egy fokkal még jobban nézett ki, mint akkor - 25 pontot szerzett 27 perc alatt, 9/16 dobása, közte 2/5 triplája beakadt, volt 6 lepattanója, 2 gólpassza, védekezésben pedig a három kiosztott blokkal tűnt ki. Mellette Kyrie Irving sem volt rossz (17 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés), Joe Harris négy triplát süllyesztett el, a padról Caris LeVert szórt be 18 pontot és nagyon megverték a Bostont: az első negyedet 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben 18 volt közte, majd a fordulás után végképp eldőlt a küzdelem, vezettek már 36 ponttal is. Egyelőre minden rendben van a Brooklynnál, Durant talán a várakozásoknál is jobban tért vissza, Irving a pályán még nem nagyon csinált hülyeséget, jól játszanak, bizakodva várhatják a rajtot.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 19/6, Brown 16/3, Nesmith 9/3
A Nets legjobb dobói: Durant 25/6, LeVert 18/6, Irving 17/9

New Orleans Pelicans - Milwaukee Bucks 127-113

Stan Van Gundy tényleg nem viccel. A New Orleans Pelicans a legutóbbi, Miami Heat elleni mérkőzésen is közelített már ahhoz a rotációhoz, amit Stan Van Gundy az alapszakaszban használhat majd, és most is csak 11 játékos kapott lehetőséget, miközben JJ Redick visszatért, Eric Bledsoe pedig bemutatkozott. A prímet ismét Zion Williamson vitte, aki 31 pontig és 9 lepattanóig jutott, és a 4. negyedben is több mint 10 percet játszott, ennyire komolyan vette a Pelicans ezt a mérkőzést. Williamson mellett Lonzo Ball és Eric Bledsoe is 30 perc fölött töltött a parketten, és mindketten éltek a kínálkozó lehetőséggel: Ball 11 dobásból jutott 19 pontig, 3/6 triplája beesett, és 8 gólpasszt is kiosztott, de Bledsoe is sokoldalú játékot hozott (14 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), ugyanakkor csak 2/7 büntetőjét dobta be. Egyedül Brandon Ingram nem találta a játékát, 24 perc alatt 2/10-es mezőnymutatóval jutott 11 pontig, és ki is pontozódott.

Nem szakadt meg a Bucks. Giannis Antetokounmpo nélkül, de így is 16 játékossal a fedélzeten várta a mérkőzést a Bucks, akiknél senki sem játszott 26 percnél többet. Ugyan a 15 ponttal elveszített első negyed után végig csak rohantak az eredmény után, annak örülhettek, hogy Antetokounmpo hiányában Khris Middleton (29 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) most is megmutatta, hogy feljebb tud kapcsolni azokon a meccseken, amikor a kétszeres MVP pihen. Jrue Holiday (15 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) először léphetett pályára korábbi csapata ellen, és amikor ő fent volt, 10 ponttal verte a Bucks a Pelicanst, nem rajta múlt a győzelem. Sokkal inkább különbséget jelentett a mindössze 10/40-es triplamutatójuk, az eladott labdák száma (13-17), és persze az, hogy Mike Budenholzer sokaknak adott most lehetőséget.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 31, Ball 19/9, Redick 18/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 29/9, Holiday 15/6, DiVincenzo 14/3

Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 103-105

Al Horford magára talál? Tavaly Chris Paul tudott új lendületet adni a pályafutásának Oklahomában, míg most Al Horford hozott le 2/2 jó meccset eddig új csapatában. Alig 20 perc alatt jutott 17 pontig és 8 lepattanóig, ráadásul 4/5 triplája is behullott. Azért sem ő, sem George Hill (4/4 mezőnyből) nem vett el sok labdát a fiatalok elől, és többen is biztató teljesítményt nyújtottak: Darius Bazley csak 4/12-vel célzott a mezőnyből, de így is dupla-duplázott (10 pont, 11 lepattanó), így tett az újonc Aleksej Pokusevski (12 pont, 13 lepattanó) is, míg Shai Gilgeous-Alexander (14 pont, 5 gólpassz) igyekezett mozgatni csapatát. 3 negyeden keresztül szinte minden tökéletesen alakult a Thunder számára, mielőtt a cserék 34-13-ra elveszítették volna az utolsó periódust, és ezzel a mérkőzést is. Frank Jackson még dobhatott a győzelemért, de távoli kísérlete kimaradt.

Simi Shittu a hős. A 2019-es drafton el nem kelő Simi Shittu az előző idényt a Bulls fejlesztőligás csapatában töltötte, most pedig szinte egymaga nyerte meg ezt a meccset csapatának. A 3. negyedet követően 19 pontos hátrányban voltak, és addig Shittu sem került pályára, az utolsó 12 perc során viszont lecserélhetetlennek bizonyult. 6/8-as mezőnymutatóval eljutott 13 pontig, megkaparintott 6 lepattanót, közte 4 támadót, és 101-97 után egymaga futott egy 5-0-t, amivel a második negyed eleje óta először vették át a vezetést, és már ki sem adták a kezükből. A nagy hátrány ellenére is akadt némi pozitívum a mérkőzés korábbi szakaszában, ugyanis Lauri Markkanen most először játszott jól az előszezonban, 22 pontjával a mezőny legeredményesebbje lett, ezúttal ültek a dobásai (9/17 mezőnyből). Mellette Zach LaVine is eljutott 20 pontig, viszont most Coby White (1/10) és Otto Porter Jr. (1/8) voltak azok, akik nem találták a dobásukat.

A Thunder legjobb dobói: Horford 17/12, Gilgeous-Alexander 14/3, Muscala 13/9
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 22/12, LaVine 20/6, Shittu 13

Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 129-96

Újabb denveri gála. Két napja 126-95-re, most 129-96-ra verte meg a Portlandet a Nuggets, nagy változás nem történt a két összecsapás között, gyakorlatilag ugyanazt láttuk - annyi, hogy Nikola Jokicsra most nem is volt igazi szüksége a gárdának, a center megállt négy pontnál és a komplett kezdő 15-20 perc után kiszállt a meccsből. Ennek ellenére Paul Millsap ennyi idő alatt is bevert 24 pontot, ő meglehetősen aktívan töltötte ezt a negyedórát, rá abszolút nem volt ellenszere a Blazersnek, majd jöttek a cserék, akik közül Porter Jr. (20 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 6/12 mezőnyből), Bol Bol (16 pont, 8 lepattanó, 23 perc), vagy éppen Monte Morris (19 perc, 3/5 tripla) is kifejezetten jól szállt be. Annyira egyébként nem dobott extrán a Denver, de volt 17 támadópattanója, 27 büntetője és egyébként is elég magas fordulatszámon zajlott a meccs, sok volt a labdabirtoklás, csak éppen a Portland képtelen volt élni ezekkel - Mike Malone-nak nem lehet oka panaszra, két kiütéses sikerrel hangoltak az alapszakaszra.

A Portlandet valószínűleg nem érdekli. Az első előszezon-meccs remeklése után csak szenvedett a Blazers, ezen az estén is csak pofozógépnek volt jó a gárda, mert már az első negyedet elvesztette 41-23-ra, a nagyszünetben 79-48 állt az eredményjelzőn, de volt közte 34 is, igazából minimális esélyük sem volt a sikerre, vagy akár a szoros meccsre Nurkicéknak. Jó, Damian Lillard nem játszott, az ő hiánya nyilván nem segített, de a többiek ott voltak a parketten, így ez még önmagában nem indokolja ezt a különbséget - McCollum 30, Gary Trent Jr. 33 percet kapott, szóval azt se lehet mondani, hogy a fontosabb emberek csak megmutatták magukat. Kíváncsian várjuk, hogy ezek után mire lesznek képesek élesben, mert elég nagy változás kell, méghozzá azonnal, ha nem akarnak beragadni a rajtnál.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 24/6, Porter Jr. 20/12, Bol 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/12, Trent Jr. 18/9, Kanter 10

Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 113-114

Anthony Davis felkészült. AD a Lakers első két edzőmeccssét még kihagyta, legutóbb már "labdázott" kicsit, most pedig odacsapott: 30 percet játszott, amely alatt be is vert 35 pontot 11/16 jó dobással és 6/7 triplával, kiharcolt 10 büntetőt, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt, védekezésben pedig két labdaszerzéssel és három blokkal éreztette a hatását. Szintén feljebb kapcsolt LeBron James, aki ugyanilyen ütemben közelítette meg az alapszakasz rajtját és most 25 perc alatt 20 ponttal, 8 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3/4 triplával zárt, igaz, nála a 8 eladott labda és az 50%-os büntetőzés eléggé belerondít az egyenletbe. Mellettük még Caldwell-Pope és a továbbra is rotációt érdemlő formában lévő Horton-Tucker jutott tíz pont fölé, Dennis Schröder kihagyta a meccset, Marc Gasol bedobott kosár nélkül zárt kezdőként, Wesley Matthews egyszer talált a gyűrűbe és most Kyle Kuzma is visszaesett - a két sztár remekelt, Davis különösen káprázatos volt, 4-0-val hozták le az előszezont, de kisebb dolgokon azért még javítaniuk kell. 

Az első félidő a Sunsé volt. A Chris Paul nélküli Phoenix parádésan kezdte a meccset, vezetett 22-7-re, majd 39-19-re is, Devin Booker végig remekelt (27 pont, 8/12 mezőnyből, 4/7 tripla 28 perc alatt) és a többiek is hozták, amit kellett - még a nagyszünetben is ők jártak előrébb 13 ponttal, kifejezetten eredményes játékot mutattak be. A fordulás után aztán beindult a Davis-James páros, főleg a magasember triplái jelentettek gondot a Sunsnak és onnantól már egy másik meccset láttunk, a záró etap tulajdonképpen egálról indult - Booker hamarosan beütötte az ötödik faultját, onnantól pedig Horton-Tucker villanásai jelentettek izgalmat. Nagyjából három perccel a vége előtt, 106-103-as Lakers-vezetésnél mindkét edző kiürítette a kispadot, nem számított, hogy ki nyer, de az utolsó percben Quinn Cook két clutch játéka a LAL javára döntött. A Suns nem volt rossz, az első félidő különösen jól sikerült, főleg úgy, hogy Paul és Saric nélkül azért playmakerek hiányoztak, aztán a fordulás után nem tudtak mit kezdeni Davisékkel, így egy egál meccs lett belőle - 0-4-gyel zárták az előszezont, de azért van okuk bizakodásra.

A Suns legjobb dobói: Booker 27/12, Carter 12/6, Ayton 12, Crowder 12/9
A Lakers legjobb dobói: Davis 35/18, James 20/9, Caldwell-Pope 15/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus