Anthony Davis vezetésével a Denver ellen javított a Lakers

A címvédő a Nuggetset, az Atlanta a Portlandet állította meg, tovább száguldott a New York, a Washington és a Jazz, ismét nyert a GSW és a Philly. 

 

Detroit Pistons - Orlando Magic 112-119

Mo Bamba vezetésével nyert a Magic. A tét nélküli összecsapáson a Detroitból hét, az Orlandóból nyolc játékos hiányzott, plusz a vendégeknél Steve Clifford vezetőedző sem lehetett még ott az oldalvonal mellett. Az első negyed jobban sikerült a hazaiaknak, aztán a két középső játékrészben fordított a Magic, ott összesen 67 pontot tett fel a táblára a csapat, ezzel pedig a kezébe vette az ügyet - a harmadik negyed 13/18-as mezőnymutatója után tíz pont körüli előnybe került a társaság és innentől már nem is hibázott, szépen beosztotta ezt a különbséget. Egyénileg mindenképpen Mo Bambát kell kiemelnünk, aki 22 ponttal és 15 lepattanóval dupla karriercsúcsot szállított a padról érkezve, ezzel ő lett az Orlando legjobbja, míg a túloldalon szokás szerint Saddiq Bey érdemel említést: ő 26 ponttal, 9 lepattanóval és 5/10 triplával zárt, rá nem lehetett panasz. A fiatalok fejlesztése mindkét oldalon zajlik, az eredmény pedig igazából nem számít, a draftpozíció a lényeg - hét-hét meccsük van hátra, még azt kell valahogy letudniuk.

A Pistons legjobb dobói: Bey 26/15, F: Jackson 19/9, Diallo 16/6
A Magic legjobb dobói: Bamba 22, Randle 18/6, Hampton 16/3

Washington Wizards - Indiana Pacers 154-141

Westbrook és a Washington is nagyot megy. Az utóbbi hetek parádés washingtoni játékában döntő szerepe van Russell Westbrooknak, aki legszebb korábbi időszakait idézi meg és ezen az estén ismét ez volt a helyzet: 14 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót (4 támadó) szedett le és karriercsúcsot beállító 24 (!) gólpasszt osztott szét. Westbrook sebessége egyszerűen levédekezhetetlen volt a Pacers számára, a fővárosiak már az első negyedet is megnyerték öt ponttal, de a másodikban a korábbi MVP vezetésével még rátettek egy lapáttal: 46 pontot dobtak ekkor, 63%-kal céloztak mezőnyből, 17 mezőnykosarukból 16-ot gólpassz előzött meg és Westbrook egymaga 11-et (!) jegyzett egyetlen negyed alatt. A nagyszünetben már 16 pont volt a távolság a hazaiak javára, a harmadik negyedben további 40 egységet raktak fel a táblára, úgyhogy összességében nem forgott nagy veszélyben a sikerük, annyi, hogy védekezésben pihentek, így a Pacers is nagyjából akkor dobott kosarat, amikor akart. A döbbenetes az, hogy 96 pontot szerzett a festékből a Wizards és franchise-rekordot jelentő 50 (!) gólpasszt osztott szét - kilencen is kétszámjegyűt dobtak, összességében 61,2%-kal céloztak mezőnyből, a 154 pont pedig szezoncsúcs. Ezzel az újabb sikerrel fél meccsre megközelítették az Indyt, Westbrook pedig már csak három tripla-duplára van Oscar Robertson NBA-rekordjától...

Védekezni ki fog? Legutóbb az Indy dobott 152 pontos csúcsot, most a túloldalon engedett 154-et, az elmúlt hetekben nagyjából hasonló képet mutatnak LeVert-ék meccsei - támadni tudnak, védekezni nem, ez az este is erre szolgáltatott tökéletes példát. A Brogdon-Turner-Lamb-Bitadze sort nélkülöző társaság 49,5%-os mezőnymutatóval, valamint 52%-os triplázással most is megszórta magát, Domantas Sabonis (32 pont, 19 lepattanó, 9 gólpassz) és Caris LeVert (33 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is nagyszerű számokkal zárt, de a Wizards egy fokkal végig jobb volt náluk, csak a záró etapban sikerült kicsit kozmetikázni az előtte már 23 pontos lemaradáson. Öt nap múlva újra találkoznak a felek Indianában, ott lehet javítani, de hátul mindenképpen komolyabb teljesítményre lenne ehhez szükség...

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 27/3, Beal 26/3, Gafford 15
A Pacers legjobb dobói: LeVert 33/6, Sabonis 32/3, J. Holiday 15/9, A. Holiday 15/6, McConnell 15/3

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 108-123

Curry remeklésével végig vezetett a Warriors. Nem forgott komoly veszélyben a GSW sikere, a vendégek egy parádés első negyeddel nyitottak, azt megnyerték 39-21-re és onnantól végig kézben tartották az eseményeket, nem engedték igazán "izgalmas" közelségbe ellenfelüket. Mindezt megint Steph Curry alapozta meg, a pontkirály címre hajtó irányító ugyanis 41 pontot termelt 14/26-os mezőnymutatóval, 8/18 triplával és 8 gólpasszal kiegészítve, folyamatosan összecsomózta a Pelicans-védők lábait - a harmadik negyedben demoralizáló triplákat süllyesztett el, amikor közelített a New Orleans, rá nem volt ellenszer. Mellette a záró etapban tíz pontot szóró, összességében 26-ig jutó Andrew Wigginst is érdemes kiemelni, de ezúttal a csapatvédekezés is egyben volt, kordában tartották ellenfelük játékát - az utóbbi 13 meccsükből ez volt a 9. győzelmük és ezzel már nyolcadikak Nyugaton, ha így folytatják, akkor jó helyzetből várhatják majd a playint.

Nem tudta megcsinálni a Pels. A hazaiaknál az utóbbi napokban többször is elmondták, hogy minden meccset nyerni kell a playin-esély életben tartásához, ezúttal viszont vállalhatatlan első félidőt produkáltak, amely során már 25 ponttal is égtek - elöl-hátul verve voltak, meg sem tudták közelíteni a Warriorst. A harmadik negyedben ugyan felszívták magukat és egyszer bejöttek tíz ponton belülre, de erre azonnal válaszolt Curry és a GSW, többször pedig nem adódott érdemi esélyük arra, hogy szorossá tegyék a végét - összességében sima vereséget könyvelhettek el egy kiemelt fontosságú mérkőzésen, nagyjából így néz ki az egész szezonjuk. Zion Williamson (32 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) teljesítménye most is rendben volt, őt dicséret illeti, de a többieket hagyjuk - most következhet a visszavágó, meglátjuk, hogy tudnak-e addig javítani a hibáikon.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 32, Ingram 19/3, Marshall 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 41/24, Wiggins 26/6, Toscano-Anderson 14/6

Atlanta Hawks - Portland Trail Blazers 123-114

A frissebb Atlanta nyert. A Blazers back-to-back érkezett meg erre a mérkőzésre és bár nagyszerű formát futott, de a Hawks is bizonyította, hogy immár megfelelő kerettel, otthon bármire képes. A hazaiaknál Trae Young (21 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (25 pont, 7/14 tripla) szokásos remeklése mellett a padról nagyszerűen szállt be Danilo Gallinari (28 pont, 8 lepattanó, 7/10 tripla) is, a két nehéztüzér parádéjára építve pedig összesen 20/41 triplát süllyesztettek el csapatszinten - támadásban abszolút megállíthatatlanok voltak, belefértek Collins faultproblémái és Capela kevesebb vállalása is. Összességében a kiegyenlített első másfél negyed után végig vezetni tudott a Hawks, de meglépni csak egyszer, a harmadik játékrészben tudott, amikor tíz pont körüli fórra tett szert - onnan is visszajött még a Blazers, de fordítani már nem tudott, majd 92-90-t követően eldőlt a meccs: itt egy 29-11-es időszak következett hazai szemszögből és erre már nem érkezhetett válasz. Nate McMillan legénysége ezzel ismét jelezte, hogy igenis számolni kell vele és megerősítette keleti ötödik helyét, fél meccsel a Heat és egy egésszel a Boston előtt van - most mondjuk a Phoenixet kéne megverni, az nem lesz egyszerű...

Elfáradt a Portland. Kőkemény túrán van a Blazers és eddig szenzációsan vette az akadályokat, de ezúttal már nem volt erő az utolsó másfél negyedre, ott tudott elrohanni ezzel a meccsel az Atlanta. Addig Damian Lillard (33 pont, 8 gólpassz, 6/11 tripla) és CJ McCollum (20 pont, 7 gólpassz) vezetésével partiban voltak, egál meccset játszottak és egy rohanásra voltak attól, hogy a maguk javára billentsék el a küzdelmet, de ezt a rohanást végül a Hawks tudta összerakni, így négy győzelem után megszakadt a sikerszéria. Egy pozitívum mégis volt náluk, Carmelo Anthony ugyanis dobott 14 pontot a padról beszállva, ezzel pedig megelőzte az NBA örök pontlistáján Elvin Hayest és fellépett a tizedik helyre - fontos mérföldkő, Melo is elmondta, hogy nem fog hazudni, igenis örül a dolognak és számít neki.

A Hawks legjobb dobói: Gallinari 28/21, Bogdanovics 25/21, Young 21/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/18, McCollum 20/6, Powell 15/9

Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 94-106

Fontos Sixers-győzelem. Egy hosszabbításos meccs másnapján, back-to-back újabb győzelmet aratni mindig nagy dolog, akkor is, ha a keretek közötti különbség jelentős, a Philly pedig most nagycsapathoz méltó módon teljesíteni is tudta ezt a kihívást. A fáradt vendégeknél Joel Embiid elég visszafogott meccset játszott (13 pont, 4/13 mezőnyből, 10 lepattanó, 3 blokk), de támadásban fel tudott lépni Tobias Harris (21 pont, 10/13 mezőnyből) és Seth Curry (20 pont, 7/10 mezőnyből), miközben a csapatvédekezésükön nem érződött az, hogy előző este extra terhelést kaptak - koncentráltan és keményen dolgoztak hátul, ezzel alapozták meg a sikerüket. A 34-20-ra megnyert első negyedet rögtön nagyon meg tudták nyomni és onnantól végig kézben is volt nekik a találkozó, lassították a játékot, menedzselték az erejüket és a különbséget, így pedig csak a legvégén harapott ki ebből jelentősebb darabot a Bulls - az utolsó negyedben tudtak igazán közelíteni a hazaiak, előtte viszont már 23 pont is volt a távolság. Doc Rivers ennek ellenére elégedetlen volt, mégpedig a kispad teljesítményével: mint mondta, zsinórban másodszor adta le az előnyt a cseresor, ez nem férhet bele, úgyhogy a következő feladat az, hogy a második ötös teljesítményét feljavítsák. 

Nincs miről beszélni. Zach LaVine és Nikola Vucsevics nélkül esélytelennek bizonyult ezen a találkozón a Chicago és bár a cseresor sokat javított a meccs képén, illetve az eredményén is, de összességében nem lehetett kérdés a végkimenetel. A hazaiak zsinórban negyedszer kaptak ki, az utóbbi 15 meccsükből ez volt a 11. vereségük, úgyhogy most már végleg le kell mondaniuk mindenféle playin-reményről - csalódás ez a szezon, de konkrétan ez a meccs talán kevésbé, hiszen két vezérük hiányában teljesen felborult a játékuk. Billy Donovan nem is bántotta játékosait, azt mondta a mérkőzés után, hogy mindenki küzdött, ahogy tudott, ebben most ennyi volt, a hátralévő találkozóktól is ennyi, amit reálisan el lehet várni. 

A Bulls legjobb dobói: White 23/15, Young 13, Theis 11/3, Valentine 11/9
A 76ers legjobb dobói: Harris 21, Curry 20/9, Simmons 15

Memphis Grizzlies - New York Knicks 104-118

Nem lassít a New York. A back-to-back sem akadályozta meg a Knickset abban, hogy újabb győzelmet arasson, méghozzá a nyugati playin-helyeken küzdő, motivált Memphis vendégeként. Tom Thibodeau legénysége a második negyedben futott igazán nagyot, ott 44 pontot tettek fel a táblára és innentől végig vezetni is tudtak, ha nem is óriási előnnyel - a hajrában aztán szorosabb állásnál jött Derrick Rose, aki korábbi önmagát idézve clutch megmozdulásokkal biztosította be a sikert. Rose végül 25 pontot dobott a padról 11/15-ös mezőnymutatóval, mellette pedig a komplett kezdőcsapat nagyon hatékonyan és hasznosan játszott - Julius Randle (28 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) ismét vezérhez méltó teljesítménnyel rukkolt elő, csapatszinten pedig 50% felett céloztak mezőnyből, illetve a triplavonalon túlról is. A meccs után Thibodeau elégedetten beszélt csapatáról és annak keménységéről, stabilan tartják a keleti negyedik helyüket és bár most nagyon nehéz meccseik következnek, de ezzel a játékkal (13-ból 12 győzelem) nem nagyon kell tartaniuk senkitől. 

Elvesztették a fejüket a hazaiak. A hajrában kicsit túlforrósodott a hangulat a Memphis oldalán, a végig hátrányban lévő és a végén is hiába kapaszkodó gárda ugyanis 18 másodperc leforgása alatt öt technikait gyűjtött be - Taylor Jenkins vezetőedző és Ja Morant kettő-kettővel ki is állíttatta magát, egyet pedig Dillon Brooks is hozzátett a biztonság kedvéért. Mindegyik szövegelésért ment, kicsit elvesztették a fejüket az érintettek Rose sorozatban bedobott három clutch duplája során - innentől már nem volt esélyük, a Knicks bedobálta a büntetőket és végleg lezárta a meccset. Az utóbbi öt találkozójukból már negyedszer kaptak ki és elvesztették a nyugati nyolcadik helyet, a tavaly év végi csúnya leolvadás után idén is éppen a legrosszabbkor torpantak meg - most jön három idegenbeli meccsük, de mindegyik bőven nyerhető, ott rendezniük kell magukat. 

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 25/15, Bane 22/12, Jackson Jr. 15/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 28/15, Rose 25/9, Barrett 15/3

Utah Jazz - San Antonio Spurs 110-99

Most magabiztos volt a Jazz. Akadozott mostanában a Utah játéka, de ezúttal nagyon keményen védték a gyűrűt a hazaiak és ezzel meg is alapozták a győzelmüket: a Spurs a második negyed utolsó percében dobta az első ziccerét (!), addig teljességgel távol tartották onnan ellenfelüket Rudy Gobert-ék. A nagyszünetben ennek megfelelően vezetett is 19 ponttal a Jazz, onnantól pedig már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e szépen lemenedzselni a hátralévő két negyedet - sikerült, Mitchell és Conley nélkül Bogdanovic (23 pont, 10/17 mezőnyből) és Ingles (13 pont, 9 gólpassz) is jól mozgott, az említett Gobert (24 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) pedig a palánk alatt bizonyult megkerülhetetlennek. Ezúttal összességében magabiztosnak tűnt Quin Snyder legénysége, stabilan felülmúlta ellenfelét és kipipálta a kötelező győzelmet, úgyhogy átmenetileg megint a Suns elé került fél meccsel, ezzel vezeti a ligát. 

Nem tudott bravúrt bemutatni a Spurs. A San Antonio előző este még hosszabbításos vereséget szenvedett a Sixers ellen, így rendkívül fáradt volt és bár DeRozan, Pöltl, illetve Murray is visszatérhetett frissen, kipihenten, de ez teljességgel nem ellensúlyozta a problémákat. Az első félidőben nem is tudtak mást csinálni, mint középtávolikat dobálni, a nagyszünetig 20 mezőnykísérletük esett be, ebből 19 (!) érkezett középtávolról és csak azért nem lett kiütéses az eredmény, mert ezt egyébként jól csinálták DeRozanék - a fordulás után azért állítottak a játékukon és sokkal jobban is néztek ki, de addigra már olyan hátrányban voltak, amit ezúttal nem tudtak eltüntetni, Gregg Popovich szerint a nagyon harmatos első félidőt egy kiváló második követte, ezért ez utóbbival elégedett, de voltak 25 pontos hátrányban is, nem volt számukra visszaút - zsinórban negyedik vereségük után egyre egyértelműbb a nyugati 10. helyük, igaz, van még pár meccsük ezen változtatni. 

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 25/6, Gobert 24, Clarkson 16/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 22, Gay 17/9, Murray 15

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 93-89

Davis győzelemre vezette a tartalékos Lakerst. A back-to-backet játszó, ráadásul bosszantó hazai vereségből érkező bajnoknál a karanténban lévő Dennis Schröder, illetve a pihentetett LeBron James sem léphetett pályára, így nem túl jó előjelekkel várták a bombaformában érkező Denver elleni összecsapást. Ennek ellenére most borzasztóan felszívta magát Frank Vogel csapata, amely óriásit védekezett és teljességgel lebontotta a Nuggets alapvetően jól működő játékát: 89 pontot kaptak, 24-nél többet egy negyedben sem engedtek ellenfelüknek és remekül olvasták a Denver labda nélküli elmozgásait. Az első félidő nagy részében ugyan hátrányban voltak, de csak pár ponttal, majd a szünet előtt egy 11-3-mal a vezetést is átvették - a harmadik negyed szorosan alakult, de itt már a Lakers járt előrébb, majd a záró etap elején Wesley Matthews nyolc pontjával futottak egy 13-4-et és itt meg tudtak lógni. A 14 pontos fórjuk aztán önmagában még nem bizonyult elégnek, a Denver egy nagy futással visszajött egy labdára, de az előző este pocsékul játszó Anthony Davis most vezérhez méltó játékokkal jelentkezett: kiharcolt egy clutch támadóhibát, az utolsó percben elsüllyesztett egy clutch dobást, majd nyolc másodperccel az órán blokkolta Facundo Campazzo dobását, ezzel bebiztosította a győzelmet. Davis végül 25 pontjával is kilógott felfelé a Lakersből és bár a hazaiak támadásban erősen limitáltak voltak James és Schröder nélkül, de akarattal és védekezéssel egy tulajdonképpen bravúrnak számító győzelmet húztak be - most következik a Clippers elleni városi derbi, ott már elöl is javulni kell majd. 

Lelassult a Denver. A vendégek meccsek óta parádéztak és a liga egyik legjobb formában lévő csapataként érkeztek meg úgy is, hogy Murray, Barton és Morris egy ideje sérült, ezúttal viszont nagyon nem működött a gépezet. Nikola Jokics ugyan most is dobott 32 pontot, de egyrészt ehhez 12/28 dobásra volt szüksége, másrészt a passzjátékát limitálták Davisék, nem tudta megtalálni a társait - rajta kívül egyedül Michael Porter Jr. jutott tíz pont fölé a Nuggetsnél, csapatszinten alig 44%-kal dobtak, 25%-kal tripláztak és még a büntetőik sem ültek. A második félidőben különösen bajba kerültek, ott már Marc Gasolt is bevetette a Lakers és a spanyol center ezúttal kifejezetten jól nézett ki, úgyhogy igazából egy nagy futásuk volt már csak a negyedik negyedben, más nem jutott nekik - most jön még három nehéz meccsük, meglátjuk, hogy tudnak-e javítani. 

A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, Caruso 11/6, Caldwell-Pope 10/6, Gasol 10/9, Horton-Tucker 10
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/3, Porter Jr. 19/6, McGee 10

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus