Atlantában sem lassított a Wizards, kikapott a Spurs

Harden 50 pontos tripla-duplát gyártot - a Hawkst is leverte a Washington - New Orleansban kapott ki a Spurs - bukott a Grizzlies.

Simán nyerte a keleti rangadót Atlantában a Washington, ezzel tovább közelített az élcsapatokhoz az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A New Orleans újabb nagy skalpot ejtett, most a San Antoniót verték meg Anthony Davisék, a Cleveland viszont lezárta rossz szériáját és hozta a kötelezőt a Brooklyn ellen. James Harden NBA-történelmet írt csapata Philadelphia elleni győzelme során, a Portland legyőzte a Memphist, kiütéses sikert aratott a Boston, nyerni tudott a Toronto és a New York, míg a Miami tovább mélyítette a chicagói ráncokat.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói itt megtekinthetők!

Indiana Pacers - Sacramento Kings 115-111 - hosszabbítás után

George döntött. A találkozó képe egyáltalán nem azt sejtette, hogy a hazai gárda győzedelmeskedhet – a mérkőzés közepén már magabiztosan vezetett a Kings, de a negyedik negyed elején is megvolt a 10 pontos deficit. George viszont nagyon agilis játékkal (8/18 mezőnyből, 16/17 büntető) hátára vette a csapatot, a rendes játékidő végén sorozatban dobott hat ponttal harcolta ki a hosszabbítást. Ott pedig a lendületes Pacers akarata érvényesült már, melyben Miles remekül triplázott (6/9), de Teague és Turner fontosságát is lehet méltatni a győzelem kapcsán.

Ez közel volt. Nagy lépést tehetett volna a legjobb nyolc felé a Kings, mely ezt megelőző két mérkőzését megnyerte, de a kulcshelyzetekben hibát hibára halmozott a csapat a pálya mindkét oldalán. Nem tudták a vendégek feltartóztatni a fáradhatatlanul játszó George-ot, Cousins pedig hiába hozott mély dupla-duplát (8/17 mezőnyből, 16 lepattanó) az utolsó egy percen belül három dobást hibázott, közte az utolsó másodperces alley-oopot.

A Pacers legjobb dobói: George 33/3, Miles 18/18, Teague 17/3
A Kings legjobb dobói: Collison 26/12, Cousins 26/3, Lawson 16/6

Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 124-116

A harmadik negyedben dőlt el. Az utóbbi napok, lassan hetek problémái után végre nyerni tudott a Cavs, igaz, most sem játszott ellentmondást nem tűrően az első félidőben – a harmadik negyedben aztán odacsaptak a lovak közé Jamesék és állva hagyták a Brooklynt. Az említett James nem sokat kérdezett (31 pont, 13/18 mezőnyből, 11 gólpassz), Kyrie Irving is összekapta magát (28 pont, 3/5 tripla), a kinti tűzerőt pedig elsősorban Love és Korver jelentette ezúttal – az utolsó negyedben jelentősen kozmetikázott az eredményen a Nets (korábban 24 pont is volt közte), de érdemi nyomás alá nem tudta helyezni a bajnokot. A Cleveland ugyan hozta a kötelezőt, de egyszerű helyzetben nincs, most jön egy keményebb idegenbeli sorozat, ahol Tyronn Lue szerint mindenképpen fognak pihentetni.

Ez benne van. Kenny Atkinson szerint nem a legjobb forgatókönyv volt számukra, hogy ilyen helyzetben találkoztak a Clevelanddel, hiszen biztosak voltak benne, hogy a címvédő fel lesz tüzelve az összecsapásra. Mindenesetre nem is erőltették nagyon ezt a találkozót, Brook Lopez nem is játszott, ahogy LeVert, Harris és Lin sem – az utóbbi 16 meccsükből a 15.-et veszítették el, tisztes távolból figyelik az NBA mezőnyét.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/3, Irving 28/9, Korver 14/9,
A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 18/9, Bogdanovic 17/3, Foye 16/12, Whitehead 16/6

Boston Celtics – Orlando Magic 128-98

Más szint. Tükörsima győzelmet aratott a Celtics, az első negyed után tizenöt, félidőben húsz, a harmadik játékrész végén pedig már harminckilenc pont volt a hazaiak előnye, nem voltak azonos súlycsoportban a felek. A záró etapban már pihenhettek a kezdők, Isaiah Thomas azonban így is eljutott 21 pontig és nyolc gólpasszig, Jaylen Brown húsz egységgel karriercsúcsot, Jae Crowder 5/7 triplát szórt, azt csináltak, amit akartak – a festékben (54-34) és kintről (16 hármas) is könnyedén szerezték a kosarakat. A félidei 64 és a teljes meccsen szórt 128 pont is szezoncsúcs a Celticsnél, akik most Milwaukee-ba látogatnak, majd négy hazai találkozót vívnak meg.

Kiútkeresés. Továbbra sem látni a fényt az orlandói alagút végén, egy-egy kisebb fellángolástól eltekintve reménytelen, amit bemutatnak most már hosszú hetek óta. Fournier továbbra is sérült, Augustin ugyan ezúttal játszott, de hasznos dolgot nem nagyon csinált, nincs érdemi pontszerző a csapatban, a magasember-sorukat pedig nem tudják eredményekre váltani. Odáig süllyedtek, hogy már a Miamit is csak fél meccsel előzik meg és lassan közelebb lesznek a Brooklynhoz, mint a playoffhoz – Frank Vogelnek nagyon hamar megoldást kell találni, igaz, a keret gondjai nyilvánvalóak és elég súlyosak.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Brown 20/6, Crowder 19/15
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 14, Rudez 14/12, Gordon 13/3

Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 102-86

Uralta a meccset a Raptors. Most a Toronto akarata érvényesült, talán visszatalált a gárda ahhoz, amivel a szezon első részében sorra nyerte a meccseit – nagyon agresszíven védekeztek egyenként és csapatban is, elöl pedig Kyle Lowry tűzerejére építettek. Az irányító 32 pontig jutott hat gólpasszal megspékelve, mellé DeRozan híján Norman Powell (19 pont, 7/15 mezőnyből) nőtt fel, vezérletükkel pedig az első negyedet rögtön 17 ponttal nyerte a társaság – innentől beosztották ezt az előnyt. A záró etapra ugyan hét egységig zárkózott a Bucks, de egy 13-5-ös rohammal végleg eldöntötte a találkozó sorsát a Toronto, amely öt vereség után tudott újra nyerni, ezzel őrzi keleti második helyét.

Ez vérszegény volt. Támadásban nagyon gyengén teljesített a Milwaukee, már az első negyedben volt egy olyan kilencperces időszak, amikor mindössze hat pontot szerzett a gárda, az itt begyűjtött hátrány pedig végigkísérte őket a találkozó folyamán. Antetokounmpo (19 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) és Parker (21 pont, 13 lepattan) hozta a számait, de csak akkor tudtak közelíteni, ha más is hozzátett valamit – Maker gyors nyolc pontja, vagy Dellavedova három támadásból beszórt három triplája jelentett lendületet. Ez azonban végül kevésnek bizonyult, a Toronto visszavert minden kísérletet, a vendégek 40% alatt maradtak mezőnyből, kikaptak a festékben és az alap játékaikat nagyon levédekezte a Raptors, így Jason Kidd csapata ismét vereséget szenvedett.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/9, Powell 19/6, Patterson 10/6
A Bucks legjobb dobói: Parker 21, Antetokounmpo 19, Dellavedova 11/9

New York Knicks – Charlotte Hornets 110-107

Győzött a Knicks, de… Nagyon kellett ez a siker a New Yorknak, főleg, hogy nagy hajrával sikerült megszerezni – a negyedik negyed túlnyomó részében a Charlotte járt előrébb. Az utolsó két percben azonban jött Courtney Lee és Brandon Jennings, majd a kipontozódása előtti utolsó másodpercekben betalált még Porzingis is, erre a mini rohamra pedig nem tudott már mit lépni a vendégcsapat – nehéz és fontos találkozót húzott be a Knicks. Mindennel azonban nem lehetnek elégedettek, Derrick Rose bokasérülést szenvedett (igaz, ezért léphetett elő Jennings), Carmelo Anthony pedig borzasztóan játszott, 8/26-os mezőnymutatóval szenvedte össze 18 pontját – a közönség már pfújolta a sokadik értelmetlen vállalásáért, de 13 másodperccel a vége előtt mégis bevert egy clutch duplát. Van gond New Yorkban…

Idegenben nem megy. Januárban 0-7-re áll a Charlotte saját pályájától távol, igaz, ennek ellenére ott van a keleti hetedik helyen. Most megvolt az esélyük, bár nem játszottak jól, főleg ami a támadójátékot illeti: Kemba Walker szerint kialakították a jó helyzeteket, de elrontották a dobásokat és itt különösen saját magára gondolt. Van benne valami, az irányító ugyan beszórt 31 pontot, de ehhez 29 mezőnykísérletre volt szüksége, 2/11 triplával zárt és főleg a hajrában csúcsosodott ez ki – addig a Batum-Williams-Belinelli trió hatékonysága ellensúlyozta ezt, az utolsó percekben viszont neki kellett volna megnyernie a meccset.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 18/6, Anthony 18/3, Lee 16/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 31/6, Williams 17/15, Batum 15/9, Belinelli 15/6

Philadelphia 76ers – Houston Rockets 118-123

Tömény történelem. Nehéz szavakat találni James Harden mai teljesítményére, a Rockets irányítója idén másodszor ért el úgy tripla-duplát, hogy eljutott ötven pontig, ez pedig korábban még senkinek sem sikerült – ezúttal 51 egysége mellé 13 lepattanó és 13 gólpassz társult. Ültek a dobásai, 28 mezőnykísérletéből 16, 11 triplájából hat landolt a gyűrűben, egészen elképesztő estét produkált, amely ha nem is könnyedén, de győzelmet jelentett csapata számára. A Sixers végig tartotta a lépést, majd Harden 19 pontos harmadik negyedével sikerült meglépniük a vendégeknek, de még innen is visszakapaszkodott a hazai alakulat két labdán belülre. Hardent azonban most nem lehetett megverni, így hiába hiányzott Gordon és Harrell is, nagy csatában nyert a Houston – igaz, az utóbbi tíz meccsből ez csak a negyedik sikerük volt, de következőleg már lezárják idegenbeli túrájukat.

Embiid egészséges és All-Star szint. Az előző két találkozót sérülés miatt kihagyta a center és most lépett először pályára azóta, hogy kiderült, lemarad az All-Star gála főmeccséről. Rögtön a meccs elején jelezte, hogy most egészséges, átzsákolta Nenét, majd hasonló szinten folytatta: végül 32 ponttal, közte 4/6 triplával zárta az estét, pedig mindössze 28 percet töltött parketten. A Philly-re megint nem lehetett panasz, 50% felett tüzeltek mezőnyből a hazaiak, jól tripláztak, kiosztottak 29 gólpasszt is, de ez az este Hardené volt, ő jelentette a különbséget – ezzel a Sixers 2017-ben először kapott ki otthon.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/12, McConnell 13, Henderson 13/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 51/18, Nene 21, Capela 17

Chicago Bulls – Miami Heat 88-100

Büntetések Chicagóban. Az előző két nap üzengetései után a Bulls vezetősége elővette Rondót, Butlert és Wade-t is, ezúttal mindhárman csak a kispadról érkeztek büntetésből, igaz, végül csak Wade maradt harminc perc alatt így is. Meglepő módon a csapat legjobbja egyébként Rondo (13 pont, 6/8 mezőnyből, 7-7 pattanó és gólpassz, 3 szerzett labda) volt, de ő sem tudott segíteni, összességében több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, nagyon gyengén dobtak és semmiféle veszélyt nem jelentettek kintről – a nagy formában lévő Miami könnyedén megbüntette ezeket a hibákat. A második félidőben különösen gyengélkedett a Chicago, addigra már a szurkolók is büntetésként élték meg ezt az összecsapást – minden gondjuk ellenére viszont még mindig playoff-helyen állnak, pedig mostanában nem a kosárlabda van náluk főszerepben.

Fényesen süt a nap Miamiban. Zsinórban hatodik győzelmét aratta a Heat, óriási formában van a gárda, az egyetlen gond ezzel az, hogy továbbra is teljesen elérhetetlen messzeségben van a playoff. Ezzel együtt élvezik, ami most történik, védekezésben nagyon aktívak, támadásban pedig most Dragic (26 pont, 11 gólpassz) és Waiters (19 pont, 3/5 tripla) vitte a prímet – a hiányzó Whiteside helyén Willie Reed (20 pont, 9/11 mezőnyből) is termelt, minden jól mutat jelenleg a csapatnál. Kérdés, hogy meddig viszi őket ez a lendület, de ezen az estén jóval pontosabbak voltak a Bullsnál, éppen fele annyi eladott labdát produkáltak, a harmadik negyedben meglógtak tíz ponttal, ezt pedig megtartották a végéig. A következő feladat a Detroit lesz hazai pályán.

A Bulls legjobb dobói: Wade 15, Zipser 14/3, Gibson 14
A Heat legjobb dobói: Dragic 26/3, Reed 20, Waiters 19/9

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 119-103

Újabb bravúr. A Cleveland legyőzése után újabb ligaelit csapatot kapott el a Pelicans, a második félidőben lejátszották a pályáról a San Antoniót. Az utolsó két negyedet 71-46-ra nyerték meg, sokkal keményebbek voltak, mint a kicsit kiengedő Spurs – lepattanózásban, az 50-50-es labdákért vívott csatákban és védekezésben is más szintet hoztak a hazaiak. Jrue Holiday irányításával remekül járatták a labdát, egyáltalán nem Anthony Davisre támaszkodtak, aki 22 lepattanója mellett több eladott labdát jegyzett, mint mezőnykosarat – a padról beszálló Jones viszont termelt azon a poszton, Hill révén pedig kintről is folyamatosan veszélyeztettek. Összességében nagyon koncentrált, tudatos, fegyelmezett és agresszív játékot mutattak be a hazaiak és ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy miért nem képesek erre gyakrabban – most két meccsre vannak a playofftól, legközelebb a Washingtont fogadják.

Nem volt jó a Spurs. Visszatért Kawhi Leonard és Tony Parker is, de mindketten kissé rozsdásan mozogtak, főleg ami a támadóoldalt illeti – márpedig ezúttal nagy szükség lett volna az ő lendületükre és különösen Leonard extra játékára. Ez elmaradt, Ginobili és Green nem volt faktor, Aldridge csak erőlködött (14 pont 20 mezőnykísérletből), csapatszinten 40% alatt tüzeltek, védekezésben pedig nem tudtak mit kezdeni a New Orleans játékával. Zsinórban öt győzelem után kaptak ki, bár ez sokat nem jelent a tabellán, három meccsel vannak a GSW mögött és a Rockets előtt is.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 23/9, Jones 21/3, Hill 16/15, Davis 16
A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Bertans 17/15, Aldridge 14

Atlanta Hawks – Washington Wizards 86-112

Atlantát is bevette a Washington. Most már abszolút élcsapatként kell beszélnünk a Wizardsról, a fővárosiak idegenben is bizonyítják folyamatosan, hogy képesek bárkit megverni, ezúttal rendkívül meggyőző játékkal nyomták le a szintén remeklő Atlantát. A hazaiak 12-3-as, a vendégek 10-2-es futásban vannak éppen, de most zongorázni lehetett a különbséget: az első negyed végén 12, félidőben 22 pont volt a különbség a Washington javára. A harmadik játékrész közepén elérte a vendégelőny a harmincat, innentől különösebben nem erőltette kezdőit Scott Brooks, harminc percnél többet csak Otto Porter töltött parketten – Wall és Beal bontásaiból a többiek is nagyon jól megéltek, minden úgy működött, ahogy tervezték. A fontos győzelemmel fél meccsre csökkent a két csapat közötti távolság a keleti harmadik-negyedik helyen.

Kihúzták a Hawks méregfogát. Wall és Beal is remek munkát végzett Dennis Schröderen, aki csak erőlködött ezen az estén, tizenegy mezőnykísérletéből kilenc pontot kapart össze, öt gólpasszára jutott négy eladott labda és csak 23 percet töltött parketten. Ezzel már le is lassult az Atlanta játéka, ráadásul Morris folyamatosan szívta Millsap vérét, aki négy pontig jutott – a két „motor” kikapcsolásával tökéletesen le is bontották a Hawks támadásait a vendégek. Bazemore-éknak nem nagyon maradt több fegyverük, bár a védekezésük ettől még rendben lehetett volna, de annyival magabiztosabb volt a Washington, hogy az sem működött – komoly pofont kapott Budenholzer legénysége, amely holnap este a New Yorkot fogadja.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 15/6, Howard 12, Hardaway 12/6
A Wizards legjobb dobói: Porter 21/15, Wall 19/3, Morris 15/6, Gortat 15, Beal 15/6

Portland Trail Blazers – Memphis Grizzlies 112-109

Megint irányba állt a Portland? Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Blazers és úgy fest, hogy valami ismét megmozdult a gárdánál – ilyen szériát utoljára december elején tudtak produkálni és csak fél meccsre vannak a nyolcadik Denvertől. Az első félidőben parádés játékot mutattak be, 18 ponttal is vezettek már, de a fordulás után elfogyott az erő és a Memphis kiegyenlített – a záró etapban már oda-vissza változott a vezető kiléte. A hajrában azonban előlépett Damian Lillard, aki sorozatban 13 pontot rámolt be egymaga az utolsó percekben kulcshelyzetben, ami megadta azt a lökést, amire szükségük volt – a hajrában sorra hozta a kosarakat, dobálta a triplákat, majd a legvégén McCollum is hozzátett egy kettest. Erre nem tudott válaszolni a Memphis, így a Blazers újabb szép győzelmet jegyezhetett fel, holnap pedig jöhet az igazi vizsga: a Golden State-et fogadja a társaság.

Lépéshátrányban a Memphis. Továbbra sem tudja stabilan hozni azt a periméter-védekezést a Grizzlies, amit elvárhatnánk, még ha összességében nem is működnek rosszul hátul – a 112 kapott pont és a 16 tripla sem mutat túl jól ezúttal. Ugyan elöl Marc Gasol megint villogott és fellépett mellé Zach Randolph is, a festékben meglévő fölényüket nem tudták győzelemre váltani, kintről ugyanis nem érkezett megfelelő támogatás – Conley sem dobott jól, más pedig nem volt komolyan vehető faktor a hátvédek közül. Ennek ellenére nyerhettek volna, ha a hajrában képesek legalább lelassítani Lillardot, vagy ha 109-110-nél nem hibáznak sorozatban háromszor, esetleg ha 109-112-nél Tony Allen nem rontja el mindkét büntetőjét. Így viszont már másfél meccsre vannak az OKC-től, a nyugati 5-7. helyért vívott harcban lépéshátrányba kerültek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, Crabbe 23/18, McCollum 18
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 32/6, Conley 17/9, Randolph 17

Az aktuális tabella ide kattintva elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus