Atlantai erődemonstráció egy komolynak tűnő sérüléssel

131-et dobott a Hawks a Netsnek, Millsap megsérült - simán nyert a GSW Dallasban - Smart buzzerével győzött a Boston 

32 pontot vert a sorozatban hat győzelemből érkező Brooklynra a keleti éllovas Atlanta, de Paul Millsap vállsérülést szenvedett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Dallast is szétdobta a Golden State, Marcus Smart dudaszós dobásával nyert hosszabbítást a Boston, leadta előnyét a Miami, a Washington viszont remekül játszva aratott győzelmet Memphisben. A Portland lenyomta a New Orleanst, Gerald Henderson döntése győzelmet ért a Charlotte-nak, a Clippers hozta a kötelezőt – íme a részletek!

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 92-91

Hendersoné volt a slusszpoén. A végig szoros találkozót tíz másodperccel a vége előtt megnyerhette volna a Philly, de Ish Smith mindkét büntetőjét elrontotta, így támadhatott még a Hornets. Szinte tökéletes védekezést mutattak be a vendégek, de az addig 2/11-es mezőnymutatóval álló Gerald Henderson (aki edzője szerint az utolsó opció volt ennél a játéknál) megverte az emberét és feltette a ziccert – az utolsó dobás már esélytelen volt a Philly részéről.

Biyombo nagyon hasznos volt. Már korábban is játszott nagy meccseket Al Jefferson helyén, most 9 ponttal, 9 lepattanóval és 3 blokkal zárt, egy zsákolás közben pedig könyökkel kiütötte Nerlens Noelt, aki nem tért vissza a parkettre. A vendégek 37%-os mezőnymutatója elég beszédes, Ish Smith egymaga 6/20-at szenvedett össze, míg a másik oldalon Kemba Walker 24 pontot rámolt be 50% felett – persze egyetlen statisztika sem számított volna, ha Henderson nem találja fel magát a legvégén.

A Hornets legjobb dobói: Walker 24, Mo Williams 18, Ma. Williams 11
A 76ers legjobb dobói: Covington 15/9, Smith 15/3, Thompson 14/9

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 131-99

Erőt demonstrált a Hawks. A sorozatban hatot nyerő Brooklyn önbizalommal telve érkezett Atlantába, de hamar eldőlt, hogy ez a csapat más: már az első negyedet kilenc ponttal nyerte a hazai gárda és csak azért nem többel, mert a Nets támadójátéka is jól működött. A folytatásban fokozatosan nőtt az előny, végül egészen elképesztő 59,8%-os mezőnymutatóval zárt a keleti listavezető, Teague-ék kiosztottak 40 gólpasszt, szereztek 15 labdát és félelmetesen tripláztak – egy pillanatig sem volt esélyük Lopezéknek. Megsérült viszont Paul Millsap, a jobb vállával ütközött és nem tért már vissza a parkettre – komolynak tűnik a dolog, ami óriási veszteség lenne a playoff rajtja előtt Budenholzer együttesének.

Lopez és Williams is kivéve. A két sztár parádés játékkal húzta a csapatot az elmúlt mérkőzéseken, de ma együtt mindössze 21 pontig jutottak, Joe Johnsonnak egyetlen mezőnykosár jutott és bár Bogdanovic remekelt (8/11 mezőnyből, 3/5 tripla), védekezésben hozzá sem tudtak szólni a találkozóhoz. Három perccel az első félidő vége előtt még 74%-os mezőnymutatón állt a Hawks, akkor és úgy szereztek kosarat a hazaiak, amikor és ahogyan akartak.

A Hawks legjobb dobói: Carroll 20/12, Horford 20, Teague 17/3
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 19/9, Young 14, Jack 14/3

Detroit Pistons – Miami Heat 99-98

Óriási hajrával nyert a Pistons. Két perccel a vége előtt még kilenc ponttal járt előrébb a Heat, de itt mintha bedeszkázták volna számukra a gyűrűt – az utolsó két percben egyetlen pontot sem tudtak szerezni, a Detroit pedig felzárkózott. Az utolsó percbe érve Caldwell-Pope triplájával egy pontra olvadt a Miami előnye, majd bő tíz másodperccel a vége előtt Wade rontott nagyon csúnyán egy tempót – a lepattanóból indított a Detroit és Reggie Jackson ziccerével meg is nyerte a találkozót.

A végére elfáradt a Heat. 15 ponttal is vezettek a floridaiak az utolsó negyedben, de a záró öt és fél percben 21-6-ra múlta felül őket a Pistons, Reggie Jackson 29 pontjából 15-öt szerzett a negyedik játékrészben és itt már azt csinált a Pistons, amit akart. Dwyane Wade ugyan 24 ponttal zárt, de ennek túlnyomó részét még a második negyedben pakolta fel a táblára, az utolsó percekben ő is elkészült az erejével – ezzel a vereséggel a Heat fél meccsel lemaradt a nyolcadik Bostontól.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 29/6, Caldwell-Pope 19/6, Tolliver 15/15
A Heat legjobb dobói: Wade 24, Dragic 21/6, Whiteside 13, Deng 13/6

Toronto Raptors – Boston Celtics 116-117 – h. u.

Smart buzzerével nyert a Boston. A rendes játékidő végén DeRozan nehéz kettesével menekült meg a Toronto, a hosszabbításban már nem volt pardon. Lou Williams nagy triplájával úgy tűnt, hogy megnyeri a derbit a hazai csapat, azonban még egy játékra maradt ideje a Celticsnek, Thomas betörése összehúzta a védekezést, Smart megkapta a labdát és (talán ő se tudja hogyan) a dudaszó pillanatában fel tudta tenni a győztes kettest – ezzel a sikerrel a Boston fellépett a keleti nyolcadik helyre.

DeRozan 38 pontja is kevés volt. A Toronto dobóhátvédje igaz semmi mást nem csinált, de a pontokat nagyüzemi szinten termelte – 25 dobásából 14 jó volt, egyáltalán nem tudott vele mit kezdeni a Celtics. Végül ez sem lett elég, pedig Lou Williams is hozzátett 27-et, sőt, meglepetésre Tyler Hansbrough is 18-at (5/5 mezőnyből, 8/8 büntető) – azonban a túloldalon öten jutottak el minimum 15-g. A sok egyéni extrát hozó találkozót végül mégis egy villanás döntötte el, a játékosok szerint Stevens Turnerre akarta hívni ezt a játékot, de amikor meglátta a matchupokat, átrajzolta – bejött…

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 38, Williams 27/9, Hansbrough 18
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/9, Zeller 20, Turner 18

Memphis Grizzlies – Washington Wizards 83-92

Átrohant ellenfelén a Washington. A Grizzlies védekezése most is jól zárt, viszont a Washington Wall és Beal vezérletével annyira parádésan indított le, hogy alig-alig tudtak visszaérni a hazaiak – 26 pontot szereztek ilyen helyzetekből a fővárosiak, ez pedig döntő faktornak bizonyult. A Wizards kilenc ponttal meglógott a második negyed végén és innentől egyszer sem engedték közelebb Gasolékat hétnél, a folyamatos rohanással nem tudott mit kezdeni a teljesen mást stílusban játszó Grizzlies.

Csak a festékből nem lehet nyerni. Bár 52 pontot szerzett erről a területről a Memphis, képtelen volt könnyű kosarakat és triplát dobni – kintről 1/15-tel céloztak a hazaiak, ami minden komoly felzárkózási esélyt elvett tőlük. Bár Gasol 18 pontja jól néz ki, rajta kívül egyedül Conley jutott tíz fölé, senki nem tudta a vállára venni a csapatot és a Beal-Wall páros azt csinált, amit akart – ezzel a vereséggel a Grizzlies fél meccsel a Houston mögé szorult a nyugati harmadik helyen.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 18, Conley 14, Green 9
A Wizards legjobb dobói: Beal 20, Wall 18/3, Gooden 16/9

Dallas Mavericks – Golden State Warriors 110-123

Végig hazai pályán. Ismét példát szolgáltatott a Golden State, hogy milyen remek csapategységgel rendelkezik: ez alkalommal a kezdők többsége csendesebb volt a megszokottnál, de a kispad összesen 65 ponttal segített, így a Warriors végig dominált a találkozó folyamán. Speights (6/8 mezőnyből) például kevesebb mint tíz perc alatt pontozódott ki, mégis az egyik legeredményesebb játékosként végzett. Látva a találkozó hangulatát, sebességét ki lehet jelenteni. hogy a Golden State játékosai már hangolnak a bajnokság érdemi szakaszára, a Warriors sikerével bebiztosította, hogy a rájátszásban minden ellenfelével szemben pályaelőnnyel fog rendelkezni.

Ellenszer nélkül. Parsons újfent az oldalvonalon túlra kényszerült, Rondót pedig ideje korán elveszítette sérülés miatt a Dallas, a teljes mérkőzés folyamán reménytelen csatára kényszerültek. A vendéglátók egyetlen pillanatig sem vezettek, hadilábon álltak a hárompontosokkal, ugyanis még a 20%-os hatékonyságot sem érték el, továbbá alulmaradtak a lepattanókért folytatott küzdelemben is (44-55). Hiába tartották az ellenük legutóbb sziporkázó, ám most a második félidőben csak 1 pontig jutó Curry-t, csapatszinten nem tudtak mit kezdeni a Warriors-szal. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18, Barea 14/3, Ellis 14
A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/15, Iguodala 18/12, Speights 18/6

Milwaukee Bucks – Orlando Magic 90-97

Sokba került a rövidzárlat. Iljasova (7/13 mezőnyből, 8 lepattanó) és a hazai alakulat is nagyon jól kezdte a mérkőzést és jó ideig előnyben játszhatott, viszont érkezett a második negyed, melyben egy rövid kihagyás miatt 0-10-es etapot zárt a Bucks, felzárkózott a Magic és fordított. A kezdőjátékosok dobóformájában akadt kivetnivaló, ráadásul 10 alkalommal takarták be őket a Magic palánkja alatt. A záró etapban adták-vették a vezetést a felek, az utolsó két percben újabb hazai kihagyás következett, mellyel el is bukta a találkozót a Bucks.

Pontos végjáték. A kezdésnél elkövetett beragadást hamar feledtette a vendég együttes. Egy gyors rohammal eltüntették hátrányukat, köszönhetően Harris-nek (8/15 mezőnyből, 5/9 tripla, 3 blokk), aki kiemelkedően játszott, ahogy Vucsevics (10/17, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is, ketten együtt közel a felét adták a Magic ponttermésének. A végjátékban addig csak dobó, ám keveset találó Oladipo (6/19) két perc alatt három kosarat szerzett, bebiztosította az Orlando sikerét. A Magic utoljára egy hónapja nyert egymás után két mérkőzést.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 18/6, Middleton 15, Mayo 14/6
A Magic legjobb dobói: Harris 23/15, Vucsevics 20, Oladipo 15/3

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 92-107

Másodjára léptek ugyan abba a folyóba. Ahogy a Spurs-nek megtette azt a szívességet a Nuggets, hogy tálcán kínálta a nagy előny megszerzésének lehetőségét, úgy ezt most jó házigazdaként a Clippers-nek is megengedte. Négy perc elteltével már 16 pontos hátrányt mutatott az eredményjelző, nagyon hamar eldőlt a találkozó végkimenetele. A hazaiak ugyan még tettek pár felzárkózási kísérletet, de állandósítani nem tudták pontosabb játékukat. A 40% alatti mezőny-, és a 30%-ot el sem érő hárompontos dobóforma borítékolta a vereséget a Nuggets számára, mely sorozatban negyedszer kapott ki.

Hatékony kezdőcsapat. A támadójáték szegmenseit jól felosztották egymás között a Clippers meghatározó játékosai. Griffin (6/12 mezőnyből, 7 gólpassz) a tempóival villogott és előkészített, Jordan (22 lepattanó, 8/14 büntető, 3 blokk) zsákszámra gyűjtötte a lepattanókat és elfogadhatóan büntetőzött, Redick és Paul (6/10, 4/4 tripla, 9 gólpassz, 1 eladott labda) pedig egyszerűen szétdobták a Nuggets védekezését. Az első negyedben megszerzett magabiztos előny fényében már nem volt más dolga a vendégeknek, mint lehozni a találkozót, mely sikerült, s így utolsó tíz mérkőzéséből kilenc sikernél jár a Clippers.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 17/3, Foye 14/9, Green 11/6
A Clippers legjobb dobói: Redick 25/12, Paul 23/12, Jordan 14

Phoenix Suns – Utah Jazz 87-85

Gerald Green nagy estéje. A dobóhátvéd nem játszott az első negyedben, majd a másodikban egymaga berámolt tíz pontot. A harmadik etapban ismét kevesebbet játszott, de a hajrára pályára került és az utolsó negyedben megint csak tíz pontot szerzett, így végül 24-gyel zárt mindössze 22 perc alatt – kulcsszereplő volt csapata győzelmében. A Suns hiába nem dobott jól, hiába csak 12 gólpasszt osztott szét és hiába bukta nagyon a lepattanózást, az utolsó negyedben koncentráltabban játszva sikerült behúznia a győzelmet.

Hayward hiába hajrázott. A Jazz legjobb dobója 12 pontot szórt a záró etapban és a csapat élére állt, de 18 másodperccel a vége előtt elrontotta a tempót, amire óriási szükségük lett volna a vendégeknek – Bledsoe kulcsfontosságú büntetője végül elégnek bizonyult a Suns győzelméhez. A végig küszködős és mindkét részről gyenge dobóformát hozó találkozón senki nem játszott igazán extrát, egyedül az agyrázkódás után visszatérő Rodney Hood (17 pont, 7/12 mezőnyből) emelhető ki a két nagy negyedet hozó Green mellett.

A Suns legjobb dobói: Green 24/9, Bledsoe 16, Wright 14
A Jazz legjobb dobói: Hayward 21/6, Hood 17/3, Favors 14

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 99-90

Egy másfél perces etap döntött.  Négy perccel a vége előtt még 85-85 volt az állás, azonban előbb Batum emelt be egy triplát, majd Lillard három büntetőt, Aldridge kosara után pedig már 95-85-re vezetett a Blazers – innentől nem volt esélye a New Orleansnak, a fennmaradó bő két percet lemenedzselte a hazai csapat.

A festékben nyert a Blazers. A Portland simán hozta (51-35) a lepattanózást, ami megalapozta a belső játékukat, de amellett, hogy Aldridge 21, Kaman 16 pontot tett hozzá, Anthony Davis csak 19 egységig jutott 20 rádobásból a túloldalon, így mondhatni, hogy mindkét palánk alatt a hazaiak akarata érvényesült. Bár Tyreke Evans parádésan játszott a Pelicansnél és Eric Gordon is beszórt 22-t, ezt Lillardék egyensúlyozni tudták és mivel csak tíz büntetőt dobhatott a vendégcsapat, a valamivel jobb mezőnymutatójuk sem jelentett igazán előnyt. A New Orleans így ismét egy teljes meccsel áll a Thunder mögött.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 21, Lillard 19, Kaman 16
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 22/12, Evans 21, Davis 19

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus