Az év kosarával nyert Torontóban a Charlotte

Javított a Golden State - óriási lépést tett az első kiemelés felé a Bucks - a Spurstől is kikapott a Boston - visszavágott a Denvernek a Pacers - megverte a Sacramentót a Lakers - nyerni tudott a Rockets és a Clippers is.

Már-már kézben volt a győzelem a Raptors számára az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, de aztán jött Jeremy Lamb, aki a dudaszó pillanatában, a félpályáról vágta be a győztes dobást a Hornets javára. Javított a Golden State, óriási lépést tett az első kiemelés felé a Bucks, a Spurstől is kikapott a Boston, visszavágott a Denvernek a Pacers, megverte a Sacramentót a Lakers, nyerni tudott a Rockets és a Clippers is.

Visszajátszás: LaMarcus Aldridge bemutatót tartott Bostonban - videók

New York Knicks - Los Angeles Clippers 113-124

Ezt is kipipálta a Clippers. Sorozatban ötödik győzelmét is behúzta a Los Angeles, bár a vártnál talán nehezebben gyűjtötte be a kötelezőt Doc Rivers alakulata. Voltak jobb időszakaik a vendégeknek, de összességében nem tudtak igazán ellenfelük fölé nőni, a védekezéssel egyáltalán nem törődtek, úgyhogy nagy szükségük volt Lou Williams (29 pont, 7 gólpassz, 5/7 tripla), Danilo Gallinari (26 pont, 8 lepattanó, 13/14 büntető) és Montrezl Harrell (24 pont, 8/12 mezőnyből) kiváló teljesítményére támadásban. A szorosan alakuló összecsapás a negyedik negyed második felében dőlt el, 103-104 után a Clippers egy 8-0-s rohamot intézett, Gallinari öt pontja után Williams is bevert egy triplát és ebből az ütésből már nem jött vissza a Knicks, úgyhogy az utóbbi tizenegy meccséből a tizediket nyerte meg a LAC - annak ellenére, hogy nyugatról keletre utazva, délben lépett pályára, ami meglehetősen szokatlan program a csapat számára. Negatívum viszont, hogy Landry Shamet a harmadik negyedben megsérült, sántikált, lejött a pályáról és nem tért már vissza, úgy fest, hogy őt egyelőre elvesztették.

Most harcosabb volt a Knicks. Az utóbbi meccseken nem nagyon volt tartása a New Yorknak, ezen a találkozón viszont agresszívebb volt a gárda és az első, majd a második félidőben is visszatáncolt tíz pont feletti hátrányból. Az ex-Clippers-játékos DeAndre Jordan villogott (20 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk), illetve Emmanuel Mudiay is jól játszott (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 10/19 mezőnyből), csapatszinten jól lepattanóztak, jól büntetőztek, de ez sem volt elég a sikerhez, ahogy kicsit odafigyelt a LAC, rögtön el is húzott a Knicks elől. Ezzel viszont fontos márföldkőhöz ért Dave Fizdale alakulata: elszenvedte 60. vereségét a szezon során, ez pedig még csak másodszor fordult elő a franchise nem csekély történelme során.

A Knicks legjobb dobói: Mudiay 26/6, Jordan 20, Dotson 18/3
A Clippers legjobb dobói: Williams 29/15, Gallinari 26/9, Harrell 24

Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 127-105

Magabiztos Bucks-győzelem. Mivel a bemelegítésnél jól érezte magát, végül vállalta a játékot a bokasérüléssel bajlódó Giannis Antetokounmpo és ha már pályára lépett, igyekezett kihasználni az időt - 26 pontig jutott 11/16 jó dobással, leszedett tíz lepattanót és kiosztott hét gólpasszt, valamint négy blokkot is. Mellette mindenki tíz pont fölé jutott a kezdőből, a padról pedig 17 ponttal és 7/8-as mezőnymutatóval szállt be George Hill, úgyhogy a listavezető jól pótolta a hiányzó Brogdon-Mirotic-Gasol triót, 55%-kal dobott mezőnyből, elsüllyesztett tizenöt triplát, figyelt az eladott labdákra és egy pillanatig sem volt hátrányban - a nagyszünetben már tizenhárom pont volt közte és utána is kézben tartották a dolgot Middletonék. A simán hozott kötelezővel pedig nagy lépést tettek az alapszakasz megnyerése felé, nyolc mérkőzéssel a vége előtt ugyanis négy meccsnyi előnyük van a Raptorsszal szemben, nem véletlenül mondta azt Mike Budenholzer, hogy most már az egészség a legfontosabb, Antetokounmpót biztos, hogy pihentetni fogják, ha szükséges.

Most nem volt esélye a Cavsnek. Otthon több bravúrt is bemutatott mostanában a Cleveland, például a Milwaukee-t is elkapta nemrég, ezen az estén viszont nem volt meg benne a kellő erő a sikerhez - védekezésben nagyon megszenvedtek a Bucks játékával a vendégek, támadásban pedig pontatlanabbak voltak, mint otthon. Kevin Love (20 pont, 19 lepattanó, 8/21 mezőnyből), Collin Sexton (18 pont, 6/15 mezőnyből) és Jordan Clarkson (19 pont, 7/16 mezőnyből) sem dobott jól, a többiekben pedig nem nagyon volt pont, úgyhogy mindez arra volt elég, hogy a harmadik negyedben még tartsák magukat és ott maradjanak tíz egységnyi távolságban - a záró etapban aztán már ezt sem tudták megoldani, tekintélyessé tette a különbséget a Bucks.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26, Middleton 17/3, Hill 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Love 20/12, Clarkson 19/3, Sexton 18/3

Indiana Pacers - Denver Nuggets 124-88

Dominált a Pacers. Pár nappal ezelőtt, Denverben szoros meccsen, az utolsó pillanatban kapott ki az Indiana, ezúttal viszont az elejétől a végéig uralta a találkozót Nate McMillan alakulata és stílusosan vágott vissza a Nuggetsnek. Most minden megvolt, amire csak szüksége lehetett a hazai alakulatnak, működött az agresszív periméter-védekezés, szépen elvették a Denver játékát, de az izmozás helyett támadásban is könnyedén játszottak, ugyanis volt egy hatalmas extrájuk Bojan Bogdanovic révén - a horvát 35 pontot szórt úgy, hogy alig hibázott, 13/16-os mezőnymutatóval, 5/6 triplával zárta az estét. Ő dobta az összes pontot a második negyedben bemutatott 12-2-es hazai futás során, amellyel már tetemes előnyt épített fel a gárda, a nagyszünetben 16 egység volt közte és a folytatásban sem tört meg a Pacers, úgyhogy a harmadik negyedben eldöntötte a küzdelmet. Fontos kiemelni, hogy az Indy szezoncsúcsot jelentő 29 pontot szerzett gyorsindításból és 72-42-re nyert a festékből is, ezek mind jelzik, hogy mennyire dominált az együttes, úgyhogy a 0-4-es idegenbeli túra után fontos hazai győzelmet aratott Darren Collison nélkül is.

Túlságosan megnyugodott a Denver. Mike Malone, a vendégek vezetőedzője szerint csapata kicsit úgy érezte, hogy zsinórban nyert hat meccset és 3-0-ra állt az idegenbeli túrán, akkor itt már elég kimenni a pályára és jönni fog a győzelem, de ez persze nem így történt és reméli, hogy jó lecke lesz ez a játékosai számára. Nikola Jokics az egyetlen, akit dicsérni lehet a Denvernél (19 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 4 blokk), a többiek nem hozták az elvárt szintet, Paul Millsap eltűnt, a triplákat csapatszinten 24%-kal dobták, összességében is csak 35%-kal céloztak mezőnyből, miközben Bogdanovictól 10/11 jó dobást és 26 pontot kaptak már a nagyszünetig - esélyük sem volt a győzelemre, így méretes pofonnal zárták a túrájukat. Ezzel a vereséggel ismét visszacsúsztak a GSW mögé és a hátralévő időben komoly teljesítményre lesz szükségük ahhoz, hogy végül megszerezzék a nyugati első kiemelést: most fogadják a Detroitot, aztán jön egy Rockets-Thunder back-to-back idegenben, fogadják a Washingtont, mennek a Golden State-hez, jön a Spurs, oda-vissza meccselnek a Portlanddel, mennek a Jazzhez és végül fogadják a Minnesotát.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 35/15, Turner 17, Sabonis 15
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19/3, Barton 15/9, Morris 12

Toronto Raptors - Charlotte Hornets 114-115

Hihetetlen dobással nyert a Charlotte. Valószínűleg az év győztes kosarát mutatta be Jeremy Lamb, aki halott játékból, reménytelen helyzetből, vaktában engedte el a dobást a félpályáról, fordulatból, úgy, hogy rajta is volt a védő - mégis beesett, a torontói játékosok a fejüket fogták, a Hornets pedig ünnepelte a bravúrgyőzelmet. Ezt egy elég hullámzó mérkőzés előzte meg, a félidei nagyjából egál után a harmadik negyedben elrohant a Charlotte és a záró etapot 12 pontos előnyből kezdhette, ám ezt az utolsó játékrészben ledolgozta a Raptors, majd a legvégén Kawhi Leonard pontjaival és két kiosztott blokkal fordítani is tudott. Az utolsó dobást aztán Leonard kihagyta, maradt még négy másodperce a Hornetsnek, de az időkérés utáni játékot elrontották a vendégek, Lambnek úgy kellett összeszednie a labdát a saját térfelén - ezt követte a már említett elképesztő meccsnyerő dobás. A Charlotte így back-to-back megverte a Bostont, majd idegenben a Torontót is, pedig Kemba Walker most borzalmasan dobott (3/17 mezőnyből), de ezúttal ez is belefért, úgyhogy Baconék továbbra is kapaszkodnak a playoffért.

Pedig most teljes volt a Raptors. Kyle Lowry is vállalni tudta a játékot a hazaiaknál, így a trade deadline óta először volt bevethető mindenki az aktív rotációból, a játék azonban mégsem működött igazán sem elöl, sem hátul, nagyon csikorgott a gépezet. Lowry még nem volt jó (7 pont, 6 gólpassz) és bár a kispad mélynek tűnt, kicsit még mintha keresték volna a helyüket a játékosok - a védekezés nem állt össze, a lepattanózást csúnyán elvesztették (14-3 a támadók aránya), illetve az eladott labdáikból is kaptak 18 pontot. Ezeket persze ellensúlyozták azzal, hogy szenzációsan dobtak (58% mezőnyből, 42% tripla, 100% büntető), illetve a 11 kiosztott blokk is jól mutat, a végén meg is volt a rohamuk és úgy tűnt, hogy csak behúzzák a találkozót, de Lamb dobására nem lehet felkészülni, Siakam így is ott volt rajta, amennyire csak lehetett. A sorozatban második hazai vereség, főleg egy back-to-backet játszó, jelenleg a keleti tizedik helyen álló csapat ellen ettől függetlenül sem mutat jól, ezzel matematikaira csökkent az esélyük az első kiemelésre, de a lényeg most már az, hogy a hátralévő találkozókon sikerüljön összerakni ezt a rotációt és felkészülni a rájátszásra.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 28/6, Siakam 23/3, Gasol 17/6
A Hornets legjobb dobói: Bacon 20/15, Bridges 16/6, Walker 15/6

New Orleans Pelicans - Houston Rockets 90-113

Houstoni triplaparádé. Könnyed, látványos játékkal hozta a kötelezőt a Rockets, amelynek ezúttal nem volt gondja a távoli dobásokkal és valósággal szétlőtte a New Orleans védekezését kintről. Ebben élen járt James Harden (28 pont, 6/12 tripla) és Eric Gordon (18 pont, 6/10 hármas), de Danuel House 4/5, vagy éppen PJ Tucker 3/3 triplája is sokat segített az ügyben, így az is belefért, hogy Chris Paul, vagy Austin Rivers gyenge napot fogjon ki, Gerald Green pedig pályára se kerüljön. Mike D'Antoni ezúttal még a játékpercekre is figyelt, senki nem játszott 30 percnél többet, magához képest bőven rotált, de ezt könnyedén meg is tehette, mert csapata már az első negyedet 33-19-re nyerte és később minden gond nélkül tartotta húsz pont körül a különbséget. Végül 21 hármast süllyesztettek el a texasiak 43%-os hatékonysággal, az sem számított, hogy az egész csapat összesen kilenc büntetőt harcolt ki, így sem forgott veszélyben a sikerük, úgyhogy őrzik a nyugati harmadik helyüket és készülhetnek a Bucks elleni idegenbeli rangadóra.

Nem volt köze a meccshez a New Orleansnak. A hazai alakulat nem tudta megnehezíteni a Rockets dolgát, védekezésben igyekeztek azért Elfrid Paytonék, de most nagyon jól dobott a vendégcsapat, a pálya másik oldalán pedig sem energia, sem kreativitás nem volt elég a Pelsben ahhoz, hogy tartani tudja a lépést. Alvin Gentry vezetőedző szerint az első percekben mindjárt lábon lőtték magukat az eladott labdákkal és egyébként is túl gyengén dobtak (41% mezőnyből, 25% tripla) ahhoz, hogy legyen bármi esélyük, úgyhogy az utóbbi kilenc meccsükből nyolcadszor is kikaptak, egy mérkőzéssel előzik meg a Grizzlies-Mavericks párost.

A Pelicans legjobb dobói: Jackson 19/9, Randle 15, Johnson 13/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/18, Gordon 18/18, House Jr. 14/12

Boston Celtics - San Antonio Spurs 96-115

Aldridge-é a nap extrája. Gregg Popovich nem rejtette véka alá, hogy hol és hogyan szeretné megnyerni ezt a mérkőzést, ahányszor csak lehetett, a vendégek LaMarcus Aldridge-hez juttatták el a labdát, majd félreálltak az útjából, a magasember pedig elképesztő teljesítménnyel hálálta meg mindezt. 31 mezőnykísérletéből 20-at a gyűrűbe küldött, mindezt megtoldotta 7/8 büntetővel, úgyhogy 48 ponttal büntette meg a Bostont, leszedett 13 lepattanót és a duplázásokból a kiosztásokat is megoldotta, hat gólpasszt is jegyzett. Másra nem is nagyon volt szüksége a Spursnek, mellette csak DeRozan és Mills érte el a tíz pontot, de újfent parádésan védekeztek White-ék, szétszedték a Celtics játékát, Aldridge révén pedig végig kontrollálták a találkozót - ilyen tetemes ugyan csak a legvégén lett a különbség, de végig az történt a pályán, amit a vendégek akartak. Szükségük is volt erre a komoly sikerre két vereség után, így továbbra is ott vannak a nyugati 5-8. helyért zajló csatában, most mennek tovább Charlotte-ba.

Megint baj van a Celticsnél. A szép győzelmi széria óta ismét szétesett valami a Bostonnál, zsinórban negyedik vereségét gyűjtötte be a társaság, úgyhogy az összecsapás után megint jött egy nagy megbeszélés csapaton belül, amely miatt jó fél órát késtek a meccs végi interjúk. Pedig magyarázat most azért volt erre a teljesítményre, hiszen egy back-to-back második felén léptek pályára, Al Horford és Jayson Tatum révén két meghatározó kezdőjátékos, Robert Williams személyében egy cserejátékos hiányzott, Aron Baynes és Gordon Hayward most tért vissza, ráadásul rögtön a kezdőbe kerültek mindketten és Aldridge egyébként is elég rossz matchup volt nekik, főleg úgy, hogy most elég sokszor hagyták egy-egyben dolgozni. Mindezt megtetézték azzal, hogy Kyrie Irving dobásai sem ültek (11 pont, 5/17 mezőnyből), úgyhogy csapatszinten is csak 40%-kal céloztak és csak 20%-kal tripláztak, így nem nagyon lehetett esélyük - most mennek Clevelandbe, ott már nem hibázhatnak, mert fogy az idő és a Pacerst továbbra sem előzték meg, pályahátrányból pedig már az első körben is lehetnek gondjaik a playoffban.

A Celtics legjobb dobói: Smart 14/3, Hayward 13, Morris 13/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 48/3, DeRozan 16, Mills 12/6

Golden State Warriors - Detroit Pistons 121-114

Helyretette magát a GSW. Az előző esti roppant kínos hazai vereség után most érezhető volt a győzni akarás a bajnoki címvédőn, amely ugyan nélkülözte DeMarcus Cousinst és Andre Iguodalát, de visszakapta Steph Curryt, Shaun Livingstont és Andrew Bogutot is. Curry rögtön a lovak közé csapott és felpörgette csapatát, Klay Thompsonnal párban kereken 50 pontot és 9/16 triplát tettek a közösbe, míg Kevin Durant és Draymond Green az előkészítést vállalta magáta, ketten együtt 19 gólpasszt osztottak szét - csapatszinten 62,2%-kal dobtak mezőnyből a hazaiak, 52%-kal tripláztak és 31 gólpasszig jutottak. Ezzel többé-kevésbé meg is oldották a feladatukat, az első negyed után fokozatosan növelték a különbséget, az utolsó játékrészt kereken húszpontos előnyből kezdhették meg és bár a végén jelentősen közelített a Detroit, a Warriors győzelme nem forgott érdemi veszélyben - Steve Kerr alakulata ezzel visszavette a nyugati első helyet és csak fél meccsel van a Toronto mögött a liga összevont tabelláján.

Nincs baj a Detroitnál. Ish Smith, a vendégek csereirányítója úgy fogalmazott a mérkőzés után, hogy semmi probléma, jól játszottak, megtették, amit tudtak, de a liga egyik legjobb csapatával találkoztak és ebben a csatában most alulmaradtak, megtörténik az ilyen. Reggie Jackson rossz napja (7 pont, 2 gólpassz, 21 perc) nem férhetett bele, ezúttal Andre Drummond sem tudott dominálni és az egész kezdőötös bajban volt, a csapatvédekezés sem működött, úgyhogy a parádézó cseresor tartotta őket meccsben, illetve hozta vissza őket a végén. Ez azonban már csak a kozmetikázásra volt elég, úgyhogy a szoros portlandi vereség után back-to-back kikaptak egy másik nyugati sztárcsapattól is, ezzel elvesztették a keleti hatodik helyet, ráadásul most utaznak Denverbe, ott is kapaszkodniuk kell majd.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/15, Thompson 24/12, Durant 14/3, Green 14/3
A Pistons legjobb dobói: Griffin 24/9, Kennard 20/9, Smith 14

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 111-106

Kuzma és James hozta a Lakers győzelmét. A hazaiak kihasználták, hogy a Kings fáradtabban érkezett meg az összecsapásra és ha már nincs is számukra tét, ezen az estén játszottak, ahogy tudtak, ami most elégnek bizonyult a győzelemhez. Ezt Kyle Kuzma alapozta meg a harmadik negyedben, a fiatal dobógép 7/8-as mezőnymutatót, 4/5 triplát és 21 pontot jegyzett csak ekkor, itt lépett meg ellenfele elől a Los Angeles, a negyedik játékrészben pedig ezt az előnyt kellett megőriznie, amit LeBron James 12 pontjával és 3 gólpasszával meg is tett. Összességében James (29 pont, 11-11 lepattanó és gólpassz) és Kuzma (29 pont, 10/22 mezőnyből) mellett ismét ki kell emelnünk JaVale McGee munkáját, aki 8/8-as mezőnymutatóval szedett össze 17 pontot, leszedett 14 lepattanót és kiosztott 5 blokkot is, elengedhetetlen volt a hazai sikerhez - tizenegyből tíz vereség után nyert újra egy meccset Luke Walton alakulata, amellyel igazából egyáltalán nem javított a helyzetén.

Gyenge volt a Sacramento. Alapvetően a harmadik negyedben vesztette el ezt a meccset a Kings, ott egy 16-0-s rohamot engedtek a vendégek a Lakersnek úgy, hogy folyamatosan leindításból kapták a kosarakat, nem futottak vissza, nem nagyon érdekelte őket a dolog - ezt követően ugyan visszazárkóztak, sőt, az utolsó percben két pontra közelítettek, de ennél tovább nem engedte őket a Los Angeles. A lyukas védekezést kiegészítették egy pocsék dobóteljesítménnyel is, Buddy Hield 6/21-et, De'Aaron Fox 3/16-ot szenvedett össze mezőnyből, csapatszinten 37,5%-kal céloztak, úgyhogy hiába hozott jó számokat Marvin Bagley (25 pont, 11 lepattanó, 10/19 mezőnyből), vagy Bogdan Bogdanovics (17 pont, 4 gólpassz, 3/4 tripla), ezúttal vereséget szenvedtek - igaz, ez már igazából nekik sem számít.

A Lakers legjobb dobói: James 29/9, Kuzma 29/15, McGee 17
A Kings legjobb dobói: Bagley 25/6, Hield 18/15, Bogdanovic 17/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus