Bostonban is azonnal elvette a pályaelőnyt a Heat

Pontzáporos mérkőzésen, egy extra harmadik negyeddel vitte el a győzelmet a Celtics csarnokából a Miami, így floridai sikerrel indult a keleti döntő. 

Boston Celtics - Miami Heat 116-123

A harmadik negyedben fordított a Heat. Másfél negyeden keresztül kiélezetten alakult a küzdelem, egyik fél sem tudott meglógni az egy labdán belüli helyzethez képest, aztán a második játékrész közepén rálépett a gázra a Celtics, és 47-47 után egy 10-0-s futással lerázta magáról a Miamit. Ez azonban nem tartott sokáig, a harmadik negyed elején a Heat is sebességet váltott és Max Strus dobásaival 72-72-nél utolérte ellenfelét, majd a játékrész folytatásában is lendületben maradt, és olyannyira fordított, hogy már 12 (!) ponttal előrébb is járt - minden szempontból lejátszotta ellenfelét ebben a negyedben Erik Spoelstra csapata, amely franchise-rekordot jelentő 46 (!) egységet termelt ebben az etapban és 25-öt vert a Celticsre. A záró játékrészben pedig jött Jimmy Butler, aki a kezébe vette a labdát és az egész támadójátékot, folyamatosan ő intézett mindent, hol dobott, hol kiosztogatott a duplázásokból, a floridaiak pedig végig előrébb jártak, minden bostoni kísérletre válaszolni tudtak. Egy kisebb lefagyás után az utolsó bő két perc is az övék lett, 110-114 után előbb Butler passzából Caleb Martin vágott be egy clutch triplát, majd nem sokkal később maga Butler bombázott be egyet kintről, így 110-120-nál, bő egy percnél eldőlt a küzdelem. Összességében a harmadik negyed volt a döntő, ott egészen ellenállhatatlan támadójátékot mutattak be a vendégek, az ott megszerzett előnyüket pedig a negyedik negyedben meg tudták őrizni, nem remegtek meg a szorosabbá váló végjátékban - a gyengébb kezdés után az történt, amit ők akartak, így az idei harmadik playoff-párharcukat is azonnal egy idegenbeli győzelemmel kezdték.

Hiába nyert a festékben a Celtics. A hazaiak különösen az első félidőben uralták a gyűrű környékét, akkor nagy különbséggel vezettek ezen a téren, a fordulás után már kiegyenlítettebb lett itt a küzdelem, de ezzel együtt is 62-40-re győztek a festékből szerzett pontokat nézve, illetve tízzel több büntetőt harcoltak ki, mint a Heat. A vendégek ezt 16/31-es (a Boston 10/29-et dobott) triplázással ellensúlyozták, és a második félidőben ezzel már felül tudtak kerekedni - emeljük ki Butlert, aki 35 ponttal, 5 lepattanóval, 7 gólpasszal és 6 labdaszerzéssel (!) lett a találkozó legjobbja, de Bam Adebayo (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) is jól mozgott, és 15-15 pontot szórt Vincent, Strus, Martin és Lowry is, rengeteg lábon állt a Miami gépezete. A Celticsnél Jayson Tatum (30 pont, 7 lepattanó, 11/11 büntető) vitte a prímet, de a negyedik negyedben eléggé eltüntette őt a Heat, a végjátékban két nagyon fájó eladott labdát is vétett, mellette Jaylen Brown (22 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Marcus Smart (13 pont, 11 gólpassz) és a padról érkező Malcolm Brogdon (19 pont 50%-kal) érdemel említést, de White és Robert Williams III is tíz pont fölé jutott. Összességében Spoelstra úgy fogalmazott, hogy csapata a második félidőben nagyobb "szándékkal" játszott, Joe Mazzulla pedig úgy értékelt, hogy szem elől tévesztették a támadójátékra megbeszélt tervüket, a hazaiaknál ez volt a gond - a pályaelőny oda, a következő mérkőzésen muszáj lesz nyerniük, majd Miamiban kell visszaszerezni a fórt.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/3, Brown 22/3, Brogdon 19/6
A Heat legjobb dobói: Butler 35/6, Adebayo 20, Vincent 15/9, Strus 15/9, Martin 15/9, Lowry 15/9

A párharc állása: 1-0 a Heat javára javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus