Botrány az OKC-Portlanden, legyőzte a Lakerst a Clippers

Megóvja az OKC elleni vereséget a Trail Blazers, városi rangadót nyert a Clippers és a Knicks, a Denver is legyőzte a Pacerst, 150 pont fölé jutott a Jazz ellen a New Orleans.

Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 111-109

Megóvta a meccset a Portland. Botránnyal ért véget a találkozó, ugyanis 15 másosdperccel a vége előtt még 108-109 állt az eredményjelzőn és a Blazers vezetett, ám ott kétszer indulást fújtak Malcolm Brogdonra és elvették a labdát a csapattól. A probléma az, hogy a vendégek vezetőedzője, Chauncey Billups teljesen egyértelmű időkérést jelzett már az ítélet előtt, vagyis nem szabadott volna elvenni tőlük a játékszert ilyen kritikus pillanatban, amit Billups már ott számon is kért a játékvezetőkön, a szavait azonban nem hallgatták meg, sőt a reklamálás miatt két technikaival ki is állították. A két megítélt büntetőből egyet bedobott Shai Gilgeous-Alexander, amivel egalizált, majd a megkapott labdából két másodperccel az órán Jalen Williams bedobta a győzelmet jelentő duplát, így végül megmenekült és győzött a toronymagas favoritnak számító OKC, amely ezzel holtversenybe került Nyugat élén. Billupsnak azt válaszolták a játékvezetők, hogy az érintett sporttárs a játékkal volt elfoglalva, és "nehezen hallhatta" azt, hogy az edző időt kér, ezt a Portland azonban nem tartja elfogadható indoklásnak, és nemes egyszerűséggel megtámadja a találkozó végeredményét. Sikeres óvásra utoljára 2007-ben volt példa az NBA-ben, akkor Shaquille O'Nealnek tévesen írtak be hat faultot és pontozták ki, úgyhogy azt a meccset arról az állásról hónapokkal később, 2008 márciusában folytatták.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33, Williams 19/3, Wiggins 13/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Henderson 19/6, Grant 18/12, Brogdon 18/6

 

Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 127-116

Leonard tripla-duplájával nyert a Clippers. Karrierje második TD-jét gyártotta le a városi rangadón Kawhi Leonard, aki 25 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal zárta a találkozót, egyúttal ő produkálta csapata legjobb +/- mutatóját is. Leonard végig megadta a stabilitást támadásban, mellette James Harden (23 pont, 10 gólpassz) is folyamatosan járatta a labdát és jó döntéseket hozott, de rajtuk kívül George, Westbrook, Powell és Mann is 16-17 pontokat tett a közösbe fejenként, úgyhogy összességében remekül működött a rendszer. Nagy előnyt így sem tudtak kiharcolni, de a nagyszünetben azért már 13 ponttal vezettek, és onnantól azt a fórt próbálták menedzselni, hiába tett meg mindent a LeBron James nélkül kiálló, Anthony Davisre (26 pont, 12 lepattanó) és D'Angelo Russellre (27 pont, 10 gólpassz) építő Lakers, nem tudta már megfordítani a találkozót. A hajráig ott kellemetlenkedett azért ellenfele nyakán, de az 59%-kal mezőnyöző Clippers hatékonyságát sem a jobb lepattanózással, sem a több büntetővel nem tudta ellensúlyozni Darvin Ham csapata, így a két fél idei harmadik mérkőzését most a LAC nyerte, ezzel pedig alig másfél mérkőzésre van a nyugati első helytől.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 25, Harden 23/12, George 17/3, Mann 17/6, Powell 17/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 27/12, Davis 26, Reaves 12/6, Vanderbilt 12

 

Indiana Pacers - Denver Nuggets 109-114

A harmadik negyed és a végjáték döntött a Denver mellett. A nagyszünetben még a Haliburton nélküli Pacers vezetett nyolc ponttal, de a harmadik etapban megrázta magát a Nuggets és egy 38-19-es rohammal megfordította a küzdelmet - ott elöl-hátul letarolta ellenfelét a címvédő és tíz pont feletti előnyt épített fel. Az Indy ebből még visszajött és egylabdás végjátékot láthattunk, ahol két challenge-et is megnyert Michael Malone, amelyek elengedhetetlennek bizonyultak a sikerhez. 107-107 után előbb Nikola Jokics, aztán egy jó védekezés után Jamal Murray is dobott egy duplát, majd ugyan fél percnél Pascal Siakam támadópattanójával 111-109-ig jött megint vissza a Pacers, de hat másodperccel az órán megint jött Jokics, aki egy clutch triplával megnyerte a mérkőzést a Nuggetsnek, erre már nem érkezhetett válasz. A center 31 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, Murray 31 pontot, 8 lepattanót és 7 gólpasszt tett a közösbe, ketten együtt pedig összességében lebontották az Indyt úgy is, hogy a társaktól mérsékelt segítség érkezett. A Denver ezzel 3-1-re javította a keleti túráját, amit holnap New Yorkban fog lezárni, nem mellesleg ezzel a győzelemmel hármas holtversenybe került Nyugat élén a Minnesotával és az OKC-vel.

Nem jó a Pacers. Siakam megszerzése óta zsinórban harmadik vereségét szenvedte el az Indy, és megint leginkább támadásban voltak gondjai, pedig korábban ebben volt ellenállhatatlan a gárda - igaz, Haliburton hiánya azért erősen megcsillagozza mindezt. Siakam most sem játszott igazán jól, 16 pontot szerzett 16 dobásból, de volt 10 lepattanója és 4 gólpassza is, mindenesetre a gépezet egyelőre nem gördülékeny, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy jó ellenfelekkel találkoztak mostanában, ami szintén nem könnyítette meg a dolgukat. Rick Carlisle egyelőre nem aggódik, de a Sixers elleni derbi sem tűnik könnyűnek...

A Pacers legjobb dobói: Turner 22, McConnell 17/3, Siakam 16
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/9, Murray 31/9, Caldwell-Pope 14/6

 

New Orleans Pelicans - Utah Jazz 153-124

Szétszedte ellenfelét a Pels. A hazaiak támadójátéka nem nagyon ütközött ellenállásba, a vendéglátó már a nagyszünetben 77-59-re vezetett, és igazából kényelmes előnybe játszotta magát - remekül dobott, jól járatta a labdát, könnyű helyzetekhez jutott, a Jazz védekezése leginkább csak asszisztált mindehhez. A pihenő pedig nem állította meg a New Orleanst, a nagyszünet után is ugyanebben a ritmusban folytatta a társaság, úgyhogy könnyedén 25 pont körülire növelte az előnyét és véglet eldöntötte a mérkőzést, a Utah ezúttal hozzá sem tudott szólni az eseményekhez. CJ McCollum 33 pontos szezoncsúcsába 9/13 tripla fért bele, ő volt most a vezér, de szinte mindenki hozzátette a magáét, Zion Williamson például némi meglepetésre karriercsúcsot jelentő 11 gólpasszt osztott ki erőcsatárként - a 153 dobott pont pedig franchise-rekord a Pelicansnél, ez is jelzi, hogy mennyire voltak ma eredményesek. Az 57%-os mezőnymutató is beszédes, McCollum pedig azt mondta, hogy a recept egyszerű: három napjuk volt pihenni a legutóbbi vereség óta, szerinte egyszerűen ennyit ér a megfelelő pihenés és felkészülés, videózás, mert akkor ilyen dolgok történhetnek...

Zuhan a Jazz. Az utóbbi hetek egyik csodasztorija volt a Utah nagy feltámadása és parádés időszaka, nagycsapatokat is sorra páholt el a gárda, most viszont egyértelműen megtorpanni látszik az együttes, ez már sorozatban a harmadik veresége volt, újra 50% alá süllyedt a mérlege, és mindhárom meccsen kapott legalább 127 pontot. Most is a védekezés volt a probléma, elöl még csak-csak megoldották, amit meg kellett, bár nem dobtak túl jól, de az beleférhetett volna, a bajt az jelentette, hogy a rohanós, futós, gyors mérkőzésen egy percre sem tudták lelassítani ellenfelüket, nem tudtak ritmust váltani, nem tudtak belenyúlni a meccsbe, egyszerűen hagyták, hogy a Pelicans szétfussa és szétdobja őket. Most Washingtonban folytatódik az idegenbeli túrájuk, ott azért kiderül, hogy valóban elsüllyedtek-e...

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 33/24, Jones 22/12, Williamson 17, Valanciunas 17/3
A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/6, Fontecchio 18/15, Collins 14

 

Brooklyn Nets - New York Knicks 103-108

Nagy negyedik negyeddel fordított a New York. Egyértelmű esélyesként lépett pályára a szomszédban a Knicks, de három negyeden keresztül nem úgy tűnt, hogy ezt érvényesíteni tudja, és a záró etapot még kilencpontos hátránnyal kezdte meg  Tom Thibodeau alakulata. Az utolsó periódus azonban parádésan sikerült a vendégek számára, Jalen Brunson egyenesen kimondta, hogy ez volt a csapat legjobb 12 perces időszaka az egész szezonban. Ezt a 12 percet végül 32-18-ra nyerte meg a gárda, védekezésben nagyot játszott a legfontosabb etapban, támadásban pedig jó döntésekkel és jó dobóformával hozta vissza magát a meccsbe, majd a szoros, kiélezett, kissé hektikusra sikerülő végjátékban is felül tudott kerekedni. A hajrában volt olyan, hogy oda-vissza záporoztak a kiosztott blokkok és nehezen bírtak egymással a felek, de egy perccel a vége előtt Julius Randle egy zsákolással lezárta ezt a periódust, azzal 101-103 lett az állás, majd egy jó védekezés után az ő passzából ment el a gyűrűig és dobott ziccert Josh Hart. Mikal Bridges kettese után Jalen Brunson még kihagyott egy büntetőt, így a Nets az egyenlítésért triplázhatott, de Cameron Johnson kísérlete hat másodpercnél kimaradt, így Randle két büntetője lezárhatta a küzdelmet. Összességében egy 10-3-as futással tett pontot a meccs végére a New York, amelyben Brunson (30 pont 50%-kal) és Randle (30 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) alapozta meg a támadójátékot, védekezésben pedig a sérült Hartenstein helyén kezdő Jericho Sims osztott ki négy blokkot, míg OG Anunoby négy labdaszerzést és két blokkot tett a közösbe. A Netsnél Bridges 36 pontos teljesítménye emelhető ki, de ezen kívül maximum Cam Johnson négy hármasa említhető, összességében pedig a Brooklyn másodszor kapott ki kedvező helyzetből a negyedik negyedben - legutóbb 18 ponttal vezettek a Clippers ellen.

A Nets legjobb dobói: Bridges 36/21, Johnson 19/12, Thomas 14
A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Brunson 30/6, DiVincenzo 11/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus