Bukott a Spurs Berlinben

Tim Duncan eladott labdája után dudaszóra kapott ki a bajnok Németországban. Extra magasteljesítmények Bostonban és Denverben, a Celtics most a New Yorkot verte simán, a Nuggets pedig Durantéket. A Charlotte még nem állt össze, a Wizards pedig megfojtotta a New Orleanst, a Jabari Parkert kezdőként bevető Milwaukee túlvédekezte a Memphist, a Phoenix ellenben látványos meccsen győzte le a brazil Flamengót. 

 

Alba Berlin – San Antonio Spurs 94-93

Belealudt a meccsbe a Spurs. Jól kezdett a bajnoki címvédő, félidőben vezettek is, a másodikban viszont nem tudtak felpörögni – pedig Duncan 32, Parker 34, Leonard és Diaw 29 perc felett volt fent a pályán. Az nagyon érződött, hogy védekezésben nem törték össze magukat, és a védjegyüknek számító gyors labdajáratást sem mutatták be túl sűrűn. 

Nem változik a rotáció? Nagyjából ugyanúgy meccselt Gregg Popovich, mint az előző szezonban, annyi különbséggel, hogy Cory Joseph kapta meg a sérült Patty Mills perceit, több kiegészítő ember pedig Tiago Splitter játékidejét – ez a minőségen meg is látszott. Az első kör végén draftolt, nagyon sokoldalúnak tartott kiscsatár, Kyle Anderson nem kapott lehetőséget. 

A triplák egyelőre még nem ülnek. A duplákat és a büntetőket nagyon jó százalékkal dobálta be a San Antonio, viszont a kinti dobásoknál 25 százalékot (4/16) tudtak csak felmutatni. Itt (és a 22 eladott labdánál) jött ki az, hogy még nem a megszokott sebességgel működött a gárda támadóoldalon. 

Az Alba jól játszott. Keményen, de nem durván kosaraztak a kanárisárgák, a sok amerikai, de Európában edződött játékosuk miatt fel tudták venni a Spurs stílusát. Voltak ütközések, faultok, időnként egy hajtós alapszakasz-meccsre emlékeztetett az összecsapás. A végén a hazai katarzis sem maradt el: az utolsó Spurs-támadásnál elcsípték a bedobást, majd Jamel McLean gyönyörű, futtából elengedett dudaszós dobásával nyerni is tudtak. 

Az Alba Berlin legjobb dobói: McLean 18, Hammonds, Renfroe 15-15.
A Spurs legjobb dobói: Parker 28/3, Duncan, Leonard 14-14.

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 106-92

Noel ismét vegyes produkciót nyújtott. A tavalyi szezont kihagyó center most is csinált horribilis dolgokat elöl, de már akadtak szép momentumai (10 pont, 5/13 mezőny, 0/4 büntető)), viszont leszedett kilenc lepattanót és kiosztott három sapkát is, atletikussága a régi a sérülése után.

Wroten méltó társa lesz MCW-nek. Legutóbb is csapata legeredményesebb játékosa volt és most is bizonyított, 15 egységével húzta a Sixerst, hatékonyan játszott, kiosztott hét gólpasszt és megszerzett hat lepattanót is, jól mozgatta csapatát és a nehéz dobásokat is meg tudta oldani. Carter-Williams egyébként vállsérülése miatt kihagyta ezt a derbit.

Még vannak gondok a Hornetsnél. Al Jefferson sem tudott dominálni Noelék mellett, Lance Stephenson (4/10 mezőnyből, 3/6 büntető, 13 pont, 5 pattanó) és Kemba Walker (5/12 mezőnyből, 0/3 tripla) párosa sem váltotta meg világot, bár náluk érezhető volt, hogy koncentrációs problémáról van szó. Összesen csak 37%-ot hoztak csapatszinten mezőnyből és alig 30% felett hárompontosból, de alighanem lesz ez még jobb is.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 15/3, Ware 14/3, Davies 13/3
A Hornets legjobb dobói: Neal 14/3, Stephenson 13/6, Walker 13

New Orleans Pelicans – Washington Wizards 89-94

A festékben nyerte meg a Wizards. A Davis-Asik párost ugyan nem múlta felül simán a Nené-Gortat duó (bár Davis gyengén dobott, Asik pedig nem is vállalt), de összességében simán hozták a lepattanózást a fővárosiak, a festékből szerzett pontok tekintetében pedig 38-20-ra bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.

Csak szenvedett a New Orleans. A Pelicans mindössze 36%-kal dobott mezőnyből és 25%-kal a triplavonalon túlról, Davis mellett nem találta a dobásait Anderson, Gordon és Holiday sem, nem jókat és nem pontosan vállaltak, egyedül az ismét tíz pont fölé jutó Fredette (3/6 tripla) dicsérhető tőlük, Tyreke Evans nem lépett pályára.

Jól játszott mindkét oldalon a Wizards. A védekezésüket a Pelicans dobószázaléka mutatja, támadásban pedig járt a labda, Wall és Beal  a betörésekből (és kintről is) jó dobásokat vállalhattak, a padról pedig Porter és Seraphin szállította a pontokat hatékonyan.

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 15/3, Anderson 14, Fredette 13/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 14/6, Porter 12, Beal 11/3, Seraphin 11

Boston Celtics – New York Knicks 106-86

Triplavető magasok Bostonban. A Sullinger-Olynyk páros pazarul muzsikált együtt, előbbi 23 pontot termelt 9/12-es mezőnymutatóval és 3/3 triplával, utóbbi pedig csak hármasokat dobált, méghozzá ötből három neki is beakadt, így teljes mértékben kintről dobták szét a Knicks védekezését.

Turnerre most nem volt szükség. A legutóbb parádézó kiscsatár ma nem vállalt sok dobást, de hasznos all-around játékát most is hozta. Ma a triplák voltak a Boston fő fegyverei, tizenegyet süllyesztettek el 50%-kal, így Turnernek nem jutott főszerep. Marcus Smartnak viszont igen, 11 pontját hasznosan hozta össze, ráadásul négy pattanója mellett hat gólpasszt is kiosztott, második meccsén már bizonyított az újonc.

Nem sokat láttunk a triangle-ből. Anthony magához képest kevés dobást is vállalt, triplái nem is ültek, összességében azért elosztották a labdákat a vendégek, az első negyedet (a kezdőkkel) 31-25-re még megnyerték. Aztán Tim Hardaway Jr vette kézbe az irányítást, 18 pontot rámolt be 10/11 büntetővel, de rajta kívül sok értékelhetőt nem láttunk a Knickstől a második félidőben, végül 28 eladott labdával zártak.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 23/9, Olynyk 12/9, Thornton 12/3
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 18/6, Anthony 10, Calderon 9/3

Milwaukee Bucks – Memphis Grizzlies  86-83

Bemutatkozott az idei draft 2. választottja. Jabari Parker is pályára lépett az előszezonban, méghozzá jó játékkal. Az már most kiderült, hogy Parker nem elveszett a palánk alatt, úgy néz ki, hogy legalább annyi időt fog négyesként a pályán tölteni, mint hármasként, ha nem többet. Jabari 14 pontjához 8 lepattanó is társult, az egyetlen negatívum vele kapcsolatban a dobószázaléka, mivel 15 ráemelt dobásából csak 6 zárult kosárral.

A végén fordított a Milwaukee. A mérkőzést sokkal jobban kezdte a Memphis, ráadásul az utolsó negyedig vezettek is, azonban a Bucks meg tudta fordítani a mérkőzést a jó dobóformát mutató, 17 pontig jutó Khris Middleton hármasával.

Antetokunmpónak nem ment a dobás, Sanders tépte a pattanókat. A fiatal görög 2/8-as mutatót hozott mezőnyből, viszont büntetőkből eredményes volt, ráadásul leszedett öt pattanót és kiosztott öt gólpasszt is a padról beszállva. Larry Sanders sem dominált támadóoldalon (bár tíz pontig így is eljutott, pedig 2/5-tel büntetőzött), de 15 lecsorgót kaparintott meg (öt támadót), amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ebben a mutatóban is nyerjen a Bucks.

Csak lassan. A Grizzliesnél abszolút spóroltak az erővel, a legtöbbet a sérüléséből visszatérő Pondexter játszotta 22 perccel, a kezdőből senki nem játszott többet rajta kívül 16-nál, és a padról is csupán Courtney Lee érte el a húsz minutumot.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 17/6, Parker 14, Henson 12.
A Grizzlies legjobb dobói: Leuer 11/3, Randolph 9, Gasol 7, Lee 7

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 114-101

Villogtak a Thunder cseremagasai. Ibaka és Perkins sem lépett pályára és Nick Collson is kiülte a meccset, így Steven Adams és az újonc McGary kezdett az OKC-nél. Adams remekelt, hiszen 7/8-as mezőnymutatóval szerzett 15 egységével a csapat legjobb pontszerzője volt, ráadásul leszedett hét pattanót (négy támadó!) is, ugyanakkor bő húsz perc alatt kipontozódott. McGary is eljutott 14 pontig 14 dobásból, bár amíg pályán volt, 22 ponttal volt gyengébb a Thunder.

Mozgov parádézott. Az OKC fiataljai ellen nagyon elemében volt a center, 8/8-as mezőny- és 4/4-es büntetőmutatóval húsz pontot dobott, leszedett 8 lepattanót és kiosztott három blokkot is, tarthatatlannak bizonyult. Mellette Faried ezúttal is csendes volt, Jusuf Nurkic viszont a kispadról érkezve 15 lepattanót gyűjtött be (hat támadó) 18 perc alatt, impresszív palánk alatti munkával.

Felemás az OKC-pad. Scott Brooks csapatánál mindig nagy kérdés a cseresor, hiszen Duranték sorozatosan negyven percekre kényszerülnek, ami nyilván nem egészséges. Adams és McGary mellett Roberson is kezdett és a pontszerzést leszámítva mindenben hasznos volt, a padról beszállva Morrow is eljutott tíz pontig, Reggie Jackson sem volt rossz, Lamb viszont 1/14-es mezőny és 0/6-os triplamutatót szenvedett össze, amit némileg kozmetikázott 9/10-es büntetőzése, viszont tőle ennél sokkal jobb kell ahhoz, hogy ez a kispad jónak számítson.

A Nuggets legjobb dobói: Mozgov 20, Lawson 12/3, Arthur 11/3
A Thunder legobb dobói:  Adams 15, McGary 14, Durant 11/3, Lamb 11

Phoenix Suns – Rio de Janeiro Flamengo   100-88

Nem bánkódhatnak a brazilok. Tisztességesen küzdött a Flamengo, de a mérkőzés a hazai Sunsról szólt, hiába vezetett a brazil csapat az első negyedben, a Phoenix egy 33-17-es második negyeddel helyre tette a dolgokat. Ugyan a harmadik etapot megint hozták a vendégek, Bledsoe-ék a záró negyedben gond nélkül hozták a meccset.

Ha Dragicnak nem megy, jön Thomas. Az új szerzemény Isaiah Thomas 21 játékperc alatt 18 pontot ért el, emellé még kiosztott 4 gólpasszt is, a szerződését nemrég megkötő Bledsoe pedig 15 pontot tett a közösbe. Félelmetesen gyors hátsó alakzata van ennek a Sunsnak, amely valószínűleg sok borsot fog törni az ellenfelek orra alá és most már minőségi rotációval is rendelkeznek ezen a poszton.

Senki nem akart egyedül show-t csinálni. Mindkét csapatnál kellően eloszlottak a pontszerzési terhek, hiszen mindkét együttesnél 5-5 játékos jutott 10 pont felé, a hazaiaknál a Morris-ikrek hozták hasznos játékukat, a jóval rövidebb rotációval dolgozó vendégeknél viszont csak Vinicius nem lépte át ezt a határt a kezdőből, ellenben Laprovittola 13 pontos, 12 gólpasszos dupla-dupláig jutott, mielőtt kipontozódott.

A Suns legjobb dobói: Thomas 18/6, Bledsoe 15, Green 13/3.
A Flamengo legjobb dobói: Machado 16/6, Meyinsse 15, Herrmann 14/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus