Chicagói bravúr Denverben, megsérült Durant, Doncic és Ingram is

Miamiban nyert a Cleveland, simán verte a Portlandet a Boston, kikapott New Orleansban a Dallas, fontos győzelmet aratott a Hawks és a Clippers is. 

Washington Wizards – Atlanta Hawks 120-122

Porzingis karriercsúcsa sem ért győzelmet. Sokáig inkább a hazaiaknak állt a zászló, a harmadik negyedben már 15 ponttal is vezetett a Wizards, de a Hawks egy 14-0-s futással ezt pillanatok alatt eltüntette, és ezzel izgalmassá tették a hajrát. A meccs végén De’Andre Hunter villanásai billentették a mérleg nyelvét a Hawks felé: a kiscsatár 1:07-tel az órán megcsinált egy 2+1-es játékot, majd 18,1 másodperccel a vége előtt is bedobott 2/2 büntetőt, és ez, valamint Trae Young 3/4 büntetője elég volt a vendégeknek a győzelem bebiztosításához. Csapatként nyert a Hawks, a 28 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázó Young mögött heten zártak 9 és 17 pont között, míg a Wizards támadójátéka fejnehéz volt. A hazaiaknál Kristaps Porzngis ellenállhatatlanul játszott, 17/22 dobását, azon belül 7/10 tripláját elsüllyesztve 43 pontos karriercsúcsot ért el, emellett 5-5 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe, de hiába játszott mellette ponterősen Kyle Kuzma (25 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és Bradley Beal (24 pont, 8 gólpassz) is, a Hawks több lábon állt, illetve kevesebb labdát is adott el, ezzel a tabellán 2 meccsre növelték az előnyüket ellenfelükkel szemben.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 43/21, Kuzma 25/6, Beal 24
A Hawks legjobb dobói: Young 28/9, Murray 17/3, Hunter 15

 

Boston Celtics – Portland Trail Blazers 115-93

Könnyedén nyert a Celtics. Egy pillanatig sem volt kérdéses a hazaiak győzelme, a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, és ezt a fordulás után is tudták növelni, a negyedik negyedben már 27 pont is volt az előnyük, mielőtt kicsit kiengedtek volna a végén. A Celtics támadójátéka most is Jayson Tatum és a triplázás köré szerveződött, a sztár 30 pontot ért el 6/10 bedobott hármassal, csapatszinten pedig 18 triplát küldtek a helyére a hazaiak. Támadásban ezúttal Jaylen Browntól sem kellett extra, helyette inkább Derrick White (21 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Al Horford (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) villogott, és ez is bőven elég volt, mert a túloldalon egyedül Damian Lillard talált némi fogást a Celtics védekezésén: a Trail Blazers hátvédje 27 ponttal, 5 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, de érdemi segítséget nem kapott ezen az estén, csapatszinten is csak 36,6 százalékkal dobtak. A Trail Blazers ezzel két győzelem után kapott ki ismét, míg a Celtics három vereség után tudott javítani.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/18, White 21/3, Horford 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/6, Grant 13/9, Sharpe 12/9, Watford 12

 

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 100-104

Egy hajszállal jobb volt a Cavs. Szoros, kiélezett meccset játszottak a csapatok, az első negyed után a Heat, a második után a Cavaliers vezetett négy ponttal, majd közte ötről indult a negyedik játékrész, és abban a kulcsfontosságú etapban mindkét gárda alaposan felpörgette a védekezését. Folyamatosak voltak a labdaszerzések mindkét oldalon, egyik fél sem tudott érvényesülni vagy könnyű dobásokhoz jutni támadásban, a védekezéseket nézve rendkívül színvonalas küzdelmet láthattunk, amelyből végül egy 18-17-es utolsó negyed sült ki - a Heat addig például 57%-kal dobott mezőnyből, itt 30% alatt maradt, így pedig nem tudta már megfordítani a találkozót. A legvégén Tyler Herro triplájával még visszajött két pontra a Miami, de ez volt a maximum, a végig nagyon agresszíven védekező Cleveland értékes győzelmet aratott Floridában: a vendégek közül többen el is mondták, hogy a hátul mutatott teljesítményükkel és a Heat elleni sikerrel is nagyon elégedettek, kifejezetten boldogok voltak a találkozó után. Egyénileg Darius Garland (25 pont, 7 gólpassz) hozta a legjobb számokat, de a kezdőben mindenki eljutott legalább 13 pontig, Jarrett Allen dupla-duplázott, és velük a pályán 5-9 pontos fórban voltak az este folyamán - két és fél meccsel vannak a Sixers mögött a keleti negyedik helyen, jó formát futnak, és az már biztos, hogy 50% feletti szezonjuk lesz.

Túl sokat rontott a Heat. A Kyle Lowryt továbbra is nélkülöző Miami a negyedik negyedes dobóforma mellett elsősorban amiatt kapott ki, mert szezoncsúcsot jelentő 24 labdaeladást vétett, amelyekből szűk harminc pontot kapott - egy ilyen szoros, kiélezett, kevéspontos mérkőzésen ez olyan adat, amit nem igazán lehet ellensúlyozni. Nem is lehetett, hiába Jimmy Butler (28-5-5) és Tyler Herro (22-5-5, 4/8 tripla) jobb teljesítménye, ennyi eladott labdával, 28%-os triplázással, és ilyen negyedik negyeddel nem tudtak végül nyerni. Emeljük ki, hogy Bam Adebayo centerként megállt egyetlen lepattanónál, őt elég jól eltüntették Mobley-ék, illetve hogy az ex-clevelandi Kevin Love 21 perc alatt nyolc pontot és nyolc lepattanót, valamint két kiharcolt támadóhibát jegyzett volt csapata ellen - érdekesség, hogy utoljára 2013-ban játszott a Cavs ellen...

A Heat legjobb dobói: Butler 28, Herro 22/12, Adebayo 17
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 25/9, Mitchell 18/3, Allen 15, Mobley 15

 

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 113-106

Doncic és Ingram is megsérült. Egyik csapat sem jött ki jól ebből a meccsből, a hazaiak a második negyedben elvesztették az addig remeklő Brandon Ingramet (12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) egy bokaficam miatt, a vendégeknél pedig Luka Doncic dőlt ki combsérüléssel a harmadik negyedben, és ő a meccs után sem nyilatkozott túlságosan optimistán az állapotáról. A szlovén sztár nem játszott extrán a sérülése előtt sem, a 15 pontját 4/14-es mezőnymutatóval szedte össze, ugyanakkor 8 gólpasszt így is kiosztott, és különösen a negyedik negyedben szüksége lett volna rá a Mavericksnek. Doncic nélkül Kyrie Irvingre (27 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) hárult nagyobb teher a végén, és villogott is a negyedik negyedben, de ahhoz túlságosan is nagy hátrányba kerültek addigra, hogy ezt a szlovén nélkül le tudják dolgozni, hiába lépett elő Tim Hardaway Jr. (17 pont, 5 gólpassz, 5/12 tripla) és Christian Wood (15 pont, 8 lepattanó) is, és hiába dobott csak a negyedik negyedben 9 pontot Jaden Hardy.

McCollum elállította a vérzést. A Mavericks kezdte jobban a mérkőzést, hamar 8 pontos előnybe kerültek, de ezt követően fokozatosan vette át az irányítást a Pelicans, és a harmadik negyed elején már 19 ponttal is vezettek. Ezt követően indították meg a hosszú hajrát a vendégek, 4:12-vel a vége előtt 97-94-re zárkóztak fel, ekkor viszont előlépett CJ McCollum, aki 13 ponttal tolta meg a Pelicans szekerét az utolsó 4 percben, ami döntőnek bizonyult. A hazaiak ezzel megúszták a teljes leolvadást, és a 32 ponttal, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal záró McCollum vezetésével végül el tudták bírni Ingram elvesztését. A kiegészítő személyzet közül leginkább Trey Murphy III (16 pont, 6 lepattanó) és Jaxson Hayes (14 pont, 6/6 mezőnyből) érdemel dicséretet, de a mezőnyben Dyson Daniels is nagyot dolgozott, vele a pályán 19 perc alatt +21-ben zárt a Pelicans, így két vereség után tudtak ismét nyerni a hazaiak, tartják a helyüket a playin-vonal fölött.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 32/18, Murphy III 16/9, Hayes 14, Jones 14
A Mavericks legjobb dobói: Irving 27/12, Hardaway Jr. 17/15, Doncic 15/3, Wood 15

 

Denver Nuggets – Chicago Bulls 96-117

A nap meglepetése. A toronymagas nyugati listavezető tükörsima vereségére nem sokan fogadtak volna a Chicago ellen, de a Nuggets teljességgel behorpadt a második félidőre - két negyed volt most a csapatban, a nagyszünetben egy ponttal még vezetett, aztán a harmadik-negyedik játékrészt összesen 66-44-re vesztette el. Nikola Jokics sorozatban 51 mérkőzés után először dobott 50% alatt (7/16), csapatszinten a 96 dobott pont a szezonjuk második legrosszabb mutatója, és az a társaság, amely vezeti a ligát mezőnyszázalékban és triplaszázalékban is, alig 42%-kal célzott mezőnyből. Komoly magyarázat nincs a történtekre, egyszerűen jött egy offnight Michael Malone alakulatánál, elfogyott az energia és a koncentráció, nem jött be semmi, így a 30-4-es hazai mérlegük némileg romlott - az utóbbi 25 itteni meccsükből 24-et nyertek meg, ezért is komoly meglepetés a Bulls sikere.

LaVine nem lassít, még versenyben van a Chicago. A playinbe jutásért kapar nagy erőkkel a Bulls, az együttes ezzel a sikerrel ott van a keleti 11, helyen, egyetlen meccs a hátránya a 10. pozícióhoz képest, még partiban van minimum a Washingtonnal és a Torontóval is azért, hogy ne érjen véget a szezonja az alapszakasszal. Ezért nagyon sokat tesz Zach LaVine, aki az elmúlt négy mérkőzésén szűk 35 pontot átlagolt, most 29-et dobott 12/18-as mezőnymutatóval, mellette Nik Vucevic 25 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett, DeMar DeRozan 17-6-8-at hozott, a harmadik negyedben egy 19-4-es futással vették kezükbe a meccset, és onnantól váratlanul magabiztosan menedzselték le a folytatást. Szinte mindenben jobbak voltak a Nuggetsnél, így a játéknap bravúrját mutatták be, most mennek tovább Houstonba, aztán három hazai mérkőzésük következik.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 18/9, Gordon 17/3, Porter Jr. 12/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 29/9, Vucevic 25/6, Williams 18/3

 

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 132-101

Kevin Durant megsérült. Hihetetlen jelenetsor játszódott le még a találkozó előtt, Kevin Durant ugyanis a bemelegítés során kiment a bokája, és végül nem tudott pályára lépni - ez lett volna a hazai debütálása a Suns mezében, de már ezt megelőzően megsérült, elhűlve figyelte a jelenetet a phoenixi publikum. Durant közel két hónap kihagyás után nemrég tért vissza a parkettre, összesen három idegenbeli meccsen tudta eddig segíteni az érte cserélő Sunst, Monty Williams vezetőedző pedig egyelőre nem tudta megmondani, hogy mennyit kell kihagynia - csak annyit mondott, hogy kiment a bokája, ma jönnek a további vizsgálatok, addig nem akar tippelgetni.

Booker oktatott, a Suns azért kiszolgálta a közönséget. Az elmaradó Durant-party után nagyon motiváltan futott ki a pályára a Phoenix, és végül esélyt sem adott az OKC-nek, amely ugyan jó formában érkezett, de ezúttal nem számíthatott Shai Gilgeous-Alexanderre. A Sunsnál Devin Booker ihletett napot fogott ki, ő 44 pontos estét produkált, 17/23-at dobott mezőnyből és 6/10-et távolról, azt csinált, amit csak akart, az ő látványos megoldásai hamar feledtették Durant hiányát, és a közönség összességében jól szórakozott így is. Booker mellett Chris Paul (18 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4/5 tripla), és a padról érkező Terrence Ross (24 pont, 6/10 tripla) is dicsérhető, a hazaiak pedig már az első félidő során is vezettek 30 ponttal, földbe gyalulták az enervált OKC-t - 52%-kal dobtak mezőnyből, 46,5%-kal vertek be 20 triplát, és 30 gólpassz fölé jutottak. A kiütéses sikerrel tovább közelítettek a Memphishez, most pedig a nyugati második Sacramentót fogadják, valószínűleg Durant nélkül...

A Suns legjobb dobói: Booker 44/18, Ross 24/18, Paul 18/12
A Thunder legjobb dobói: Waters III 23/18, Mann 14/6, Dieng 12/6

 

Los Angeles Clippers – Toronto Raptors 108-100

Jó meccset játszott a Clippers. A hazaiak gyengén, ritmustalanul kezdtek, főleg támadásban hibáztak nagyon sokat, így az első negyedben alig 17 pontot szereztek, és kereken 10 egységnyi hátrányt szedtek össze. A folytatásban azonban rendezték a soraikat, és elöl-hátul átvették az irányítást: a kulcs az a védekezés volt, amellyel 40% alatti mezőnymutatón tartották ellenfelüket, és amellyel ízekre szedték a Raptors játékát, de a szezoncsúcsot jelentő 14 zsákolás azt is jelzi, hogy elöl is szépen kijátszották a figuráikat. A festékben 60-42-re, gyorsindításból 20-10-re nyertek, 31-14 volt a kiharcolt büntetők száma az ő javukra, így az is belefért, hogy csapatszinten összesen hat triplát tudtak bedobni. A negyedik negyedben már 15 ponttal is vezettek, és bár kicsit korán engedtek ki, de ez csak annyit jelentett, hogy a Toronto egy 15-4-gyel szorossá tette a végét, ám Ivica Zubac utolsó zsákja végleg lezárta a küzdelmet. Kawhi Leonard 24 ponttal, 12 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel zárt, az említettt Zubac mellett a 23 pontos Paul George is dicsérhető, Russell Westbrook pedig úgy hozott +12-t, hogy alig hat dobást vállalt - kezd stabilizálódni a gárda, ezzel a sikerrel most éppen holtversenyes ötödik-hatodik Nyugaton.

Gyenge volt a Raptors. Nick Nurse szerint főleg a festékben hibáztak el nagyon sok dobást, amiket akár be is dobhattak volna, de tény, hogy a Clippers védekezése komoly kihívás elé állította a kanadaiakat, akik nem voltak elég higgadtak és koncentráltak most. Egyénileg igazából senki nem játszott túl jól, Siakam, Barnes, VanVleet és Trent Jr. is gyengén dobott, Anunoby 4/7 triplája mutat jól, de összességében nem volt meg a ritmus, és hiányzott a szükséges playmaking támadásban, miközben hátul is megvoltak az elcsúszásaik. Február elseje óta először kaptak ki egymás után kétszer, a playin alsó felében vannak nagy harcban, holnap este pedig ugyanitt lépnek pályára, csak már a Lakers ellen.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 24/3, George 23/6, Zubac 17
A Raptors legjobb dobói: Siakam 20/3, Barnes 20/6, Anunoby 18/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus