Dallasi bravúr a Toronto ellen, ismét villant a Bulls Milwaukee-ban

Összeomlott a Raptors támadójátéka - remekelt a Pistons és a Nuggets - nem hibázott a Spurs - megint 115-öt dobott a Bucksnak a Bulls.

Egyetlen napig volt keleti listavezető a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, DeMar DeRozanék ugyanis meglepő vereséget szenvedtek Dallasban. Két héten belül másodszor is nyerni tudott Milwaukee-ban a Chicago, nem hibázott a Spurs, kiváló játékkal győzött a Detroit és a Denver, 122 pontot dobott a Clippers, az utolsó pillanatban harcolta ki a győzelmet a Suns - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Detroit Pistons - Indiana Pacers 107-83

Harris és a Pistons hamar eldöntötte. Nem sokáig volt kérdés a találkozó kimenetele, a dobásával mostanában szenvedő Tobias Harris ugyanis bombaformában nyitott: 21 pontot szórt az első negyedben, csapata pedig 40-19-re húzta be ezt a játékrészt. A nagyon hamar kialakult húsz pontos különbségen aztán csak ideiglenesen tudott kozmetikázni a Pacers, a Detroit végig uralta az összecsapást, Harris végül 30 ponttal (10/11 mezőnyből, 7/8 tripla), Drummond izmos dupla-duplával (21 pont, 18 lepattanó) zárt, Stan Van Gundy csapata pedig magabiztos játékkal verte meg idén harmadszor is az Indianát, ezzel fellépett a keleti negyedik helyre. Nem úszták meg viszont sérülés nélkül, Reggie Jackson bokája kiment a harmadik negyedben és bár a röntgen negatív lett, pontosabbat egyelőre nem lehet tudni. 

"Gödröt ásott magának" a Pacers. Így fogalmazott a vendégek vezetőedzője, Nate McMillan, aki nem tudott magyarázatot adni csapata vérszegény teljesítményére: az első negyedben látott védekezés megalapozta a tetemes hátrányt, de támadásban voltak igazán bajban, egyetlen megbízható fegyverük sem akadt. Victor Oladipót levédekezte a Pistons, rajta kívül pedig senki nem jutott tíz pont fölé, pocsékul tripláztak, ráadásul nagyon simán, 46-26-ra bukták el a lepattanózást - a kezdőötös összesen nyolc (!) lecsorgóba kapaszkodott bele, így pedig természetesen esélyük sem volt arra, hogy fordítsanak. A nagyon sima vereség után egy kötelező meccs következik számukra, hiszen Orlandóba utaznak. 

A Pistons legjobb dobói: Harris 30/21, Drummond 21, Smith 12
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 13/6, Bogdanovic 10/3, Turner 10/3, Sabonis 10

Dallas Mavericks - Toronto Raptors 98-93

Visszatért a védekezés. Az előző két meccs gondjai után most ismét ligaelit szintet hozott hátul a Dallas, nyolc ponton (3/16 mezőnyből) tartotta DeMar DeRozant és összességében negatív szezoncsúcsot jelentő mezőnyszázalékot engedett csak a Torontónak. Ez főleg a negyedik negyedre csúcsosodott ki, amikorra már teljesen elfogyott a vendégek ereje és mindössze 16 pontot tudtak dobni, ebből pedig jól jöttek ki a hazaiak: ugyan ők is borzasztóan szenvedtek már támadásban, de végre megnyertek egy szoros végjátékot, JJ Barea a legjobbkor talált be. A meccset jól jellemzi, hogy a két csapat együtt 5/31-et dobott az utolsó nyolc perc során, de a gyakorlatilag végig vezető Mavsnek tökéletesen elég volt az, hogy a Raptors tehetetlennek bizonyult, így komoly bravúrt bemutatva megnyerték a találkozót Nowitzkiék - érdemes kiemelni, hogy a német klasszis és fiatal honfitársa, Max Kleber együtt nyolc blokkot osztott ki, ami azért nem igazán volt rájuk jellemző eddig.

DeRozannak nem ízlett Matthews védekezése. A Mavs védőspecialistája a pálya minden szegletébe követte a Toronto vezérét és bár támadásban szinte használhatatlannak bizonyult, neki most hátul volt feladata - folyamatosan ott volt DeRozan sarkában, ütközött vele, előtte maradt, a vendégek klasszisa pedig azokat a dobásokat is elrontotta, amelyeket általában be szokott verni, ha ritmusban van. Ez még talán bele is fért volna a csapatának, ám a negyedik negyedre elfogyott (egyetlen pontot sem dobott) Kyle Lowry és bár a faultgondokkal küzdő Valanciunasnak voltak villanásai, a hajrában egyszerűen képtelenek voltak utat találni a gyűrűig. Az első félidőben egyébként szinte végig hátrányban voltak, majd amikor a harmadik negyedben sikerült fordítaniuk, öt percig pont nélkül maradtak, míg a Dallas futott egy 17-0-s etapot - nem sokáig voltak keleti elsők DeRozanék, pontosan egy napig élvezhették ezt. 

A Mavericks legjobb dobói: Barea 20/6, Nowitzki 18/3, Barnes 16/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/12, Valanciunas 17, Ibaka 11

Miami Heat - Orlando Magic 107-89

A záró etapra indult be a Heat. A hazaiak sérültjei közül végül vállalta a játékot Goran Dragic, sőt, tizenegy kihagyott mérkőzés után újra bevethető volt Hassan Whiteside is, aki egyelőre csak 18 percet kapott, de legalább újra pályára léphetett - Waiters, Winslow és James Johnson hiányzott, de végül megoldotta a feladatot Erik Spoelstra csapata. Ugyan három negyeden keresztül nem igazán tudott a Magic fölé nőni a társaság, a kulcsemberek gyengén dobtak és a második játékrészben védekezésben is voltak gondjaik, a záró etapra sikerült hozzátenni a sikerhez szükséges extrát: Josh Richardson (20 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) egymaga 14 pontot dobott ebben az időszakban, Wayne Ellington pedig négy triplát rámolt be, ez a duó eldöntötte az összecsapást. Összességében 39-21-re nyerték ezt a negyedet a hazaiak és megtörték az addig keményen küzdő Magicet, így dupla az öröm: hozták a kötelezőt és visszatért Whiteside, aki reményeik szerint hamarosan 100%-os állapotban lesz. 

Az Orlando nem talált még egy fokozatot. Harcosan védekezett a vendégcsapat és sokáig jól el is vette a Heat játékát, de a negyedik negyedben fellépő két hazai játékossal nem tudtak már mit kezdeni - Jonathan Isaac szerint Ellington olyan volt, mint a "cheat code" egy videójátékban, erre pedig nem lehetett válaszuk. Vucsevics, Gordon és Ross hiányzott a kezdőből, Fournier ott volt és játszott harminc percet, de ő sem segíthetett: csak 5/20 hármast süllyesztett el a gárda, 40,7%-kal dobott mezőnyből, simán bukta a lepattanózást és végül elszenvedte zsinórban kilencedik vereségét is. 

A Heat legjobb dobói: Richardson 20, Ellington 18/18, T. Johnson 17/3
A Magic legjobb dobói: Payton 19, Fournier 14/3, Hezonja 14

Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 106-115

Kétszer ugyanabba a folyóba. Nem egészen két héttel ezelőtt nyert már ebben a csarnokban a Bulls, méghozzá akkor is pontosan 115 pontot szerezve, semmit sem javult azóta a Milwaukee. Hiába tért vissza az előző találkozóhoz képest és kezdett 5/5 jó dobással Giannis Antetokounmpo, a második negyedben hullámvölgybe került a hazai csapat, majd a záró etap elején ismét jött egy rosszabb periódus számukra, innentől pedig nem tudtak már fordítani, az utolsó tíz percet végig hátrányban töltötték. Az ismét pocsék védekezésük mellett 11-gyel adtak el több labdát, mint a Chicago, ráadásul szintén 11-gyel engedtek több támadópattanót ellenfelüknek, ezeket pedig nem tudták mivel ellensúlyozni - úgy fest, hogy nem tanulnak saját hibáikból, így pedig nehéz lesz egyről a kettőre jutniuk.

Dunn, Mirotic és a kispad. A Bostonban kapott méretes pofon után visszatért korábbi önmagához a Bulls két kulcsembere: Kris Dunn (20 pont, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) elöl-hátul remekelt, Nikola Mirotic (24 pont, 8 lepattanó, 4/8 tripla) pedig agresszív és hatékony támadójátékkal szállt be a második sorból. Apropó cserék: a Chicago kispadja intézte azt a két kulcsfontosságú időszakot, amikor fölénybe került a társaság, összességében 54-25-re dobták túl a Milwaukee második sorát, ez pedig döntőnek bizonyult - harcos és koncentrált játékkal aratott újabb idegenbeli győzelmet az együttes, ráadásul a hírek szerint Zach LaVine is teljes edzésmunkát végezhet már, hamarosan ő is csatlakozhat. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/3, Bledsoe 22/9, Brogdon 18
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 24/12, Dunn 20, Holiday 15/3

San Antonio Spurs - Brooklyn Nets 109-97

Teljes a keret. A szezon során először volt mindenki bevethető és egészséges a San Antoniónál, ez pedig ha nem is simán, de végül győzelmet eredményezett. Kicsit bizonytalanul működött a gépezet, mindenkihez el akarták juttatni a labdát, amelyből jöttek a hibák és a rossz döntések, de a Nets partner volt a "beszoktatásban", a második negyedtől kezdve pedig rátaláltak a ritmusra a texasiak - végül 50% felett dobtak és különösebb gond nélkül hozták a találkozót. A 26 percet játszó Kawhi Leonard már eljutott húsz pont fölé, Tony Parker is hatékony volt, Pau Gasol mindenből kivette a részét, harminc percnél többet pedig csak LaMarcus Aldridge töltött a parketten - Gregg Popovich alakulata 16-2-re áll hazai pályán, amivel a liga legjobbja, péntek hajnalban a New Yorkot fogadja. 

Ez volt a papírforma. Egyrészt a Spurs sokkal jobb csapat a Brooklynnál, másrészt szinte verhetetlen otthon, harmadrészt pedig a Nets utoljára 2002-ben (!) nyert itt alapszakasz-meccset, nem volt tehát meglepő a végeredmény. Összességében helytállt Kenny Atkinson legénysége és végig tartotta magát, a harmadik negyed közepéig tíz ponton belül volt, de ennél többre most nem futotta - Okafor ezúttal sem lépett pályára, Stauskas megállt két pontnál, Carroll 1/10-et dobott mezőnyből, így nem tudtak ritmust váltani. Most folytatják idegenbeli túrájukat, a harmadik állomás New Orleans lesz ma este. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/6, Aldridge 20, Gasol 15/6
A Nets legjobb dobói: LeVert 18/6, Crabbe 15/12, Hollis-Jefferson 13/3

Denver Nuggets - Utah Jazz 107-83

Esélyt sem adott a Nuggets. Sorozatban harmadszor tartotta 90 pont alatt aktuális ellenfelét a Denver, a továbbra is szenzációs védekezés mellett így egyáltalán nem volt szükség extra támadójátékra - már a nagyszünetben 16 egység volt közte, innentől "csak" menedzselni kellett az előnyt. Ez gond nélkül sikerült is, végig kényelmesen tartották a különbséget Harrisék, Jamal Murray húsz pont fölé jutott, a tízet összesen öten kerülték el és az is belefért, hogy Nikola Jokicsot a negyedik negyed elején kiállítsák: a center Jerebkóval kapott össze és a játékvezetők flagrant 2-vel küldték le a pályáról. Michael Malone legénysége kiváló formában van, nem számított sem Millsap hiánya, sem Barton 2/11-es mezőnymutatója, örülhetnek az újabb sikernek, a 12-3-as hazai mérlegnek és annak, hogy ha csak két percre is, de négy kihagyott meccs után pályára léphetett Emmanuel Mudiay - most elutaznak Minnesotába, ahol komoly rangadót vívnak majd.

Csak asszisztált a Jazz. Nem tudtak mit kezdeni a Denver védekezésével a vendégek, ráadásul az első és a második negyedben is engedtek egy-egy komolyabb futást, amelyek miatt jelentős hátrányba kerültek. Támadásban Jerebko, Favors és Mitchell hozott értékelhető számokat, de 32,1%-os mezőnymutatóval nem lehetett keresnivalójuk, a félidei 34 pontjukból már látszott, hogy ez nem az ő napjuk és a fordulás után sem tudtak feljebb kapcsolni - nagyon sima vereséget szenvedtek és most back-to-backet vívnak a ligaelső Golden State ellen. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 22/9, Lyles 16/3, Chandler 15, Harris 15/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 20, Jerebko 13/9, Mitchell 13/3

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 99-97

Alley-ooppal nyert a Suns. Rendkívül izgalmas meccset vívtak egymással a felek és nem az lett a fő sztori, hogy három hét kihagyás után visszatért és rögtön 32 pontot szórt a hazaiaknál Devin Booker - sokkal inkább a végjáték marad emlékezetes. A tíz ponttal megnyert első negyed után fokozatosan leadta előnyét a Phoenix, majd a záró etapban egy 15-2-es futással ismét felépítette azt, de a hajrában megint a Memphis került fölénybe: TJ Warren kihagyott büntetője után egyetlen másodperccel a vége előtt egy támadópattanót tépett vissza Jarell Martin, amivel úgy tűnt, hogy hosszabbításra küldte a feleket. Maradt azonban négy tized egyetlen figurára, amit tökéletesen hajtott végre a Suns: Draga Bender fellőtte a labdát oldalbedobásból, Tyson Chandler pedig behúzta az alley-oopot, így egy gyönyörű játékkal és egy újabb fordulattal nyerte meg a meccset a Phoenix. 

Erre nehéz szavakat találni. Hat napon belül másodszor kapott ki egyetlen kosárral a Sunstól a Memphis, az együttesnek a gyenge játék mellett tényleg nincs még szerencséje sem - már kezükben volt a hosszabbítás, de Chandler kosaránál szarvashibát követtek el. Mike Conley mellett JaMychal Green és Chandler Parsons sem játszhatott, ismét Tyreke Evans és Marc Gasol igyekezett alkotni, de a csapatszinten beszórt 3/20 tripla és a mindössze 12 gólpassz nem jelentett sok jót - így is egyetlen játékra voltak az üdvösségtől, de hiába harcoltak nagyot, végül csak egy újabb pofont gyűjtöttek be. 

A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Warren 17, Len 12
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 25/6, Gasol 18, Harrison 12/3

Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 122-95

Sima győzelem és jó hírek. Most nem kellett 70 pont a Williams-Rivers párostól, higgadt csapatjátékkal húzta be az összecsapást a Clippers, méghozzá viszonylag könnyedén - a 72 pontot szerző kispad remekelt és a 41-23-ra megnyert második negyed során el is dőlt a küzdelem. A kiegyensúlyozott Los Angeles 55%-os mezőnymutatóval és 31 gólpasszal zárt, ültek a triplák, sorra harcolták ki a büntetőket, a palánk alatt Jordan és Harrell, kintről Lou Williams és Jamil Wilson villogott, Milos Teodoszics tíz gólpasszt osztott szét, ráadásul nem csak a győzelemnek örülhetnek: Doc Rivers szerint Blake Griffin a vártnál jóval hamarabb, már most pénteken visszatérhet, sőt, Wesley Johnson is ismét ott lehet a pályán. Jelenleg három meccsre vannak a playofftól, még nem késő...

Most nem volt esélye a Kingsnek. Ezúttal egyáltalán nem működött a vendégcsapat védekezése és támadásban csak egy negyeden keresztül tudták tartani a lépést Hieldék - szűk negyedóra alatt ellőtték minden puskaporukat és a nagyszünetig tetemes hátrányt szedtek össze. Mivel hátul később sem találtak megoldást, így nem tudták megszorítani ellenfelüket, csak Cauley-Stein jutott tíz pont fölé, Zach Randolph és George Hill is botrányosan dobott, így a tabellán lecsúsztak a Suns és a Lakers mögé - most hazatérhetnek és a Cleveland ellen bizonyíthatnak. 

A Clippers legjobb dobói: Harrell 22, L. Williams 21/12, Wilson 17/15
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 17, Hield 10/6, Richardson 10/6

A tabella ezen a linken elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus