Damian Lillard 71 pontot dobott, túlóra döntött a Nuggets-Clippersen

Dallasban is nyert a Lakers, Giannis nélkül győzte le a Sunst a Bucks, dudaszós dobással verte a Brooklynt a Hawks, nyert a GSW és a Cavs: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

 

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 104-101

Giannis nélkül is nyert a Bucks. A legutóbb megsérülő Giannis Antetokounmpo nélkül is remek védekezést rakott ki a parkettre a Milwaukee, nagyszerűen sikerült elrontani a Suns játékát és nehéz helyzetekbe kergetni a vendégeket, így bár támadásban limitált volt a hazai tűzerő, de végül ez is elégnek bizonyult a rangadó megnyeréséhez. Elöl Jrue Holiday (33 pont, 5 gólpassz, 4/9 tripla) és Brook Lopez (22 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) jelentett fegyvert, a hét ponttal megnyert első negyed után velük és a kiemelkedő csapatvédekezéssel nagyjából sikerült is kézben tartaniuk az eseményeket, de a harmadik negyedben eltüntette a hátrányát a Suns, és a záró etap kiélezetten alakult. A Phoenix lendülete kitartott, és a vendégek vezettek már nyolc ponttal is az utolsó játékrészben, de a Bucks még egyszer megrázta magát, három perccel a vége előtt egyenlített, két percnél Holiday elsüllyesztett egy hatalmas triplát (100-98), majd Devin Booker egyenlítése után Lopez dobott clutch kettest 24 másodperccel az órán, Holiday győztesnek bizonyuló labdaszerzése után pedig már csak büntetőzni kellett. Összességében egy 18-7-es futással zárta a találkozót a vendéglátó, az utolsó öt és fél perc eredménye lett ez, így Giannis hiányában is sikerült életben tartani a győzelmi szériát - ami így már 14 mérkőzésre rúg, megállíthatatlanul rohan Mike Budenholzer alakulata.

Elrontotta a végét a Suns. A rosszabb kezdés után fokozatosan beleszokott a meccsbe és ebbe a harcmodorba a Phoenix, a kemény védekezés ellen is talált megoldásokat a második félidőben, és 86-94-nél úgy tűnt, hogy hamarosan eldöntheti a küzdelmet a társaság. Nem így történt, a hátralévő időben ugyanis lefagyott a gépezet: 2/9-et dobtak mezőnyből és három labdát adtak el a legfontosabb időszakban, pont a vezérek, Chris Paul és Devin Booker hibáztak leginkább, így elolvadt az előnyük. Összességében csak 42%-kal zártak mezőnyből, kilenc büntetőt hagytak ki, és hét blokkba néztek bele, a 19 támadópattanó ellenére ez nem lett elég az üdvösséghez - közel jártak a sikerhez, de a szoros végjátékban most a Bucks bizonyult pontosabbnak. Booker ugyan a végén kicsit panaszkodott arra, hogy Holiday labdaszerzése fault volt, de végül arra jutott, hogy ez playoff-szintű kosárlabda volt ahhoz illő fújással, úgyhogy nincs ezzel gond, ő maga is így védekezett - jó és színvonalas meccsen kaptak ki továbbra is Kevin Durant nélkül, az ő debütálására még várni kell.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 33/12, Lopez 22/6, Middleton 11
A Suns legjobb dobói: Booker 24/3, Ayton 22, Paul 18/6

 

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 129-127

Young dudaszós dobásával nyert a Hawks. Nem a védekezésről szólt a mérkőzés, mindkét csapat nagy lendülettel támadott az este folyamán, és bár a Hawks végig közelebb állt a sikerhez (az első negyedet nyolc ponttal nyerte és vezetett már 18-cal is), de a hátul meglévő hibák miatt nem tudta lezárni a küzdelmet. A Nets a második félidőben 70 pontot dobott és abszolút felvette a kesztyűt, ugyan végig az Atlanta állt jobban, de a záró etapban is ment a húzd meg, ereszd játék - majd hét másodperccel az órán Cam Johnson triplája zárt le egy 8-0-s brooklyni futást, amellyel 127-127-nél egyenlítettek a vendégek. Az időkérés után azonban volt még egy játék a Hawksban, Trae Young felhozta a labdát, elindult vele a gyűrű felé, megverte Mikal Bridgest, majd egy visszalépős középtávolit süllyesztett el a dudaszó pillanatában - hivatalosan maradt még 0,1 másodperc, de a gyakorlatban ezzel lezárult a találkozó. Az Atlanta ezzel megúszta a problémákat és kiharcolta a nagyon fontos hazai győzelmet, sikerre váltotta azt, hogy az este túlnyomó részében vezetett, így egyetlen meccsre megközelítette a tabellán a keleti hetedik Miamit, míg a Brooklynt már utolérte a városi rivális Knicks. 

Sok volt a jó teljesítmény. Young lett a mérkőzés legjobb dobója, a Hawks vezére 34 ponttal és 8 gólpasszal állt övéi élére, Dejounte Murray 28 pontot és 4/7 triplát, a padról beszálló Bogdan Bogdanovics pedig 22 pontot és 5/8 hármast tett mellé - csapatként 50%-kal céloztak mezőnyből és 53%-kal tripláztak, a dobóformára nem lehetett panasz. A Netsnél Cam Johnson (27 pont, 10/15 mezőnyből) és Mikal Bridges (24 pont 50%-kal, 2-2 labdaszerzés és blokk) mellett Spencer Dinwiddie (20 pont, 8 gólpassz) és a 22 pontos Cam Thomas is dicsérhető, de ők azért összességében kevésbé dobtak hatékonyan - amit a leindításokkal ellensúlyoztak, hiszen 28 pontot szereztek a Hawks labdavesztéseiből, és 26-8-ra nyertek a fastbreak-pontok terén. Így rohantak végig az eredmény után, és bár a legvégén utolérték ellenfelüket, de a szükséges utolsó védekezést nem tudták megcsinálni, így erőfeszítéseik ellenére kikaptak - most fogadják a Milwaukee-t, majd jön a Knicks elleni ki-ki meccs, aztán mennek Bostonba, nehéz időszakukat élik.

A Hawks legjobb dobói: Young 34/3, Murray 28/12, Bogdanovics 22/15
A Nets legjobb dobói: Johnson 27/9, Bridges 24/6, Thomas 22/3

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 102-82

A végén döntötte el a Chicago. Az első negyedet még a Porzingis-Morris páros nélküli Washington nyerte két ponttal, aztán a nagyszünetig fordított a Bulls, de nem tudott igazán meglépni a hazai csapat, az utolsó játékrész hétpontos különbséggel indult - bár az világosan látszott, hogy a Wizards egészen pocsék napot fogott ki. A záró etapban aztán ez már egyértelműen érvényesült is: a fővárosiak alig 15 pontot dobtak a legfontosabb játékrészben, az utolsó bő négy percben összesen négy egységet tettek fel a táblára, bedeszkázták számukra a gyűrűt. Ugyan a Bulls sem brillírozott támadásban, de ezt azért meg tudta büntetni, DeMar DeRozan (29 pont, 6 gólpassz, 11/15 mezőnyből) és Zach LaVine (27 pont, 11/18 mezőnyből) hozta a jó teljesítményt, Nik Vucevic egy dupla-duplát, a padról érkező Coby White pedig 17 pontot tett ehhez hozzá, így a 27%-os triplázás ellenére összességében 50%-os hatékonysággal dobtak és a tíz alatti eladott labdával együtt jól használták ki a lehetőségeiket. A Washington viszont 42%-kal dobott mezőnyből és 21%-kal triplázott, a második félidőben összesen szerzett 37 pont önmagáért beszél, ahogy a kilenc kihagyott büntető is - erre mondják, hogy "offnight", bár természetesen a chicagói védekezés is megtette a magáét ennek érdekében. A felek között így fél meccsre csökkent a távolság a keleti 10-11. helyen.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29, LaVine 27/6, White 17/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 18/3, Gafford 15, Wright 14/6

 

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 108-111

27 pontos hátrányból nyert a Lakers. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a Dallas meccse lesz, a hazaiak oktatták a Lakerst, az első negyedet 12 ponttal nyerték meg, a nagyszünetben 14-gyel vezettek, de közben a második játékrész során már 27 egység is volt az előnyük - nagyon jól nézett ki a támadójáték, a helyén volt minden. A Los Angeles azonban még az első félidőben magához tért elöl, majd a fordulás után a védekezését is összerakta, és a harmadik negyed végére visszajött látótávolságon belülre, majd az utolsó játékrész végig kiélezett csatát hozott - 13-szor változott a vezető kiléte csak ebben az etapban, rendkívül izgalmas küzdelmet láthattunk. Amelyből végül a LAL jött ki jobban: két percnél Anthony Davis visszazsákolt támadópattanójával lett 103-104, majd Luka Doncic kihagyott egy triplát, LeBron James dobott egy clutch kettest, Kyrie Irving kosarára megint Davis válaszolt, majd 15 másodpercnél AD ellopta a labdát Doncictól, amivel gyakorlatilag eldöntötte a küzdelmet. Ugyan Justin Holiday triplájával még feljött a Mavs 108-109-re, de Dennis Schröder két büntetője után Irvingnek már csak egy saját térfélről elhajított dobás jutott, ami nem ért célt, így 27 pontos előnyből kapott ki a Dallas, a Los Angeles pedig a GSW legyőzése után újabb nagyon fontos győzelmet aratott - méghozzá D'Angelo Russell nélkül. A dolgot nehezítette, hogy James a harmadik negyedben megsérült, és utána többször is sántított, de így is pályán maradt, és végül 26 ponttal járult hozzá a sikerhez - Davis 30 ponttal, 15 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal csillogott, de a 16 pontos, 8 gólpasszos Dennis Schrödert, valamint Jarred Vanderbiltet is ki kell emelnünk. Utóbbi egyrészt kiválóan fogta Doncicot az első negyed után, és limitálni tudta a Mavs vezérét, másrészt 6/8-as mezőnymutatóval dobott 15 pontot, leszedett 17 lepattanót, amelyből 8 támadó volt, és ellopott négy labdát, neki egyelőre kulcsszerepe van abban, hogy a Los Angeles esélyt kapott a playinbe kerülésre.

Még nem az igazi a Mavs. Jason Kidd szerint a texasiaknak fel kell nőniük, meg kell érniük, mert egyelőre ilyen problémákkal küzdenek - a 27 pontos előny leadását nem minősítette a tréner ennél jobban. Egyelőre nem akar hatékonyan működni az új keret, Doncic (26 pont, 5 gólpassz, 6 eladott labda) az első negyed után már csak 12 pontot szerzett, Irving 21 pontjához 22 mezőnykísérletre volt szükség, ketten együtt 18/44-et dobtak mezőnyből, 6/18-at távolról és 10 gólpasszukra 9 eladott labda jutott, míg mellettük a kezdőben senki nem jutott hat pont fölé. A csapatszinten húsz bedobott tripla dicséretes, de ehhez összesen 19 darab kétpontost tudtak hozzácsapni, amikor nem estek be a hármasok, akkor meg voltak lőve, elbukták a lepattanózást, eladták a labdákat, és úgy szenvedtek vereséget, hogy az ellenfél 17,6%-kal célzott kintről. Ez nem túl szép teljesítmény, és bár a szoros nyugati középmezőny miatt van esélyük és idejük arra, hogy összeálljanak, de a két sztár együttműködése egyelőre nem hozza a győzelmeket...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/12, Irving 21/6, Hardaway Jr. 17/12
A Lakers legjobb dobói: Davis 30, James 26/3, Schröder 16

 

Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 118-93

A Cavs megállította a zuhanást. Zsinórban három vereségből érkeztek a vendéglátók, és a sztárjaik érezhetően nem akartak újabb meccset bukni: a Mitchell-Garland hátvédpár első hét triplakísérletét bevágta, a center Jarrett Allen is 7/7-tel kezdett mezőnyből, így végig a Cleveland volt előnyben. Donovan Mitchell végül 8 triplát értékesített, Allen és Garland dupla-duplázott, őket pedig jól egészítette ki Evan Mobley, erre a csomagra pedig csak az első félidőben akadt némi válasza a back-to-back játszó, kissé fáradt Raptorsnak. A négy győzelem után meccset vesztő kanadaiaknál Fred VanVleet ismét hiányzott személyes okok miatt, a torontói kezdőötös pedig látványosan szenvedett az ellenfél első sora ellen. Nick Nurse vezetőedző igyekezett is rotálni a csapatot, így előfordult az a ritkaság, hogy mind a 15 nevezett játékos pályára lépett. Köztük sem akadt nyerőember, a negyedik negyed közepén 110-80 állt az eredményjelzőn, innen már csak kozmetikázott a Raptors, amely 50 százalék alá süllyedt a tabellán - a Cavs továbbra is biztosan tartja a keleti 4. pozíciót.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 35/24, Allen 23, Garland 18/9, Mobley 18/6.
A Raptors legjobb dobói: Siakam 25/12, Pöltl 13, Barnes 12.

 

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 115-124

SGA nélkül kevés volt a Thunder. A hazaiak zsinórban harmadik vereségüket szenvedték el, amivel lecsúsztak a 13. helyre - a szezonban 31 pontot átlagoló Shai Gilgeous-Alexander továbbra is bokasérüléssel és hasfalproblémákkal küzd, nélküle szoros meccseket játszik az OKC, de nyerni nem igazán tud. A Kings ellen is Isaiah Joe igyekezett a sereg élére állni, Lu Dort és Josh Giddey is igyekezett, de a kezdőötös nem bírt a vendégekkel. Már az első negyedben 10 pont volt a különbség, és bár a harmadik negyedben Giddey-ék eljutottak 40 pontig, a védekezésük nem működött - pontosabban a Sacramento támadójátéka villogott. A vendégeknél De’Aaron Fox 33 pontja mellett 8 gólpasszt adott, Domantas Sabonis is nyolc asszisztot jegyzett, így a Kings alapjátékai jól működtek, ez pedig nem jelent sok jót az aktuális ellenfélnek. Az újonc Keegan Murray 20 pontot termelt, a padról kiválóan szállt be Lyles és Monk, így a Sacto azt is elbírta, hogy Harrison Barnes és Kevin Huerter nem élete meccsét játszotta. A Kings továbbra sem akar kipukkadni, zsinórban harmadik sikerüket aratták (ráadásul négy nap alatt!), így nem csupán megerősítették nyugati 3. pozíciójukat, de lassan közelítenek a második Memphisre.

A Thunder legjobb dobói: Joe 24/12, Dort 18/12, Giddey 18/3.
A Kings legjobb dobói: Fox 33/9, Murray 20/12, Lyles 16/9.

 

Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 109-104

Klay Thompson eldöntötte a roncsderbit. Az egyik oldalon Steph Curry, Andrew Wiggins és Draymond Green, a másikon a régóta sérült Karl-Anthony Towns mellett Rudy Gobert és Taurean Prince sem állhatott csapata rendelkezésére, így aztán nem meglepő, hogy klasszikus hullámvasút-meccset játszottak a foghíjas gárdák. Az első negyedet 9-cel nyerte a Wolves, a másodikat 11-gyel a GSW, a harmadikat 11-gyel a Minny, a vendégek azonban nem tudtak nyerni, mert hiába vezettek kilenc egységgel, a Warriors a végére fordítani tudott. Thompson a meccs elején hat triplából ötöt mellédobott, utána viszont bemelegedett és Donte DiVincenzóval párban kulcsjátékokat csinált meg. Looney dupla-duplázott, Jonathan Kuminga védekezésben próbált hozzátenni, így végül azt is elbírták, hogy Jordan Poole 5/20-as mezőnymutatót, közte 1/8 triplát jegyzett. A két gárda jelenleg közvetlen rivális, mindketten 50 százalékkal álltak a meccs előtt, de Steve Kerr ki is emelte, hogy az eredmény nem csak a tabella miatt volt fontos, hanem a játékosai önbizalmának is jót tett. A Wolvesnál már nem ilyen fényes a helyzet, zsinórban harmadszor kaptak ki. Gobert helyén Naz Reid ugyan nagyon igyekezett, de Anthony Edwards támadásban látványosan csődöt mondott, ezt pedig nem bírták el - még play-in helyeken állnak, de a következő négy meccsen a Clippers, Lakers, Kings és 76ers következik, könnyen kicsúszhatnak a Top10-ből.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 32/18, DiVincenzo 21/9, Poole 15/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Reid 30/12, Edwards, McDaniels 12/6-12/6, Anderson 12/3.

 

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 131-114

Damian Lillard befűzte az oktatófilmet. A Portland klasszisa bődületes egyéni- és franchise-rekordot rakott össze, eddigi 61 pontos csúcsait 71 pontra javította. 13/22 triplát szórt be, alig eggyel maradt el Steph Curry NBA-csúcsától, ráadásul beállította Donovan Mitchell eddigi szezonrekordját is. A 71 pont holtversenyben a nyolcadik legjobb az örökranglistán, Lillard pedig mindössze a nyolcadik játékos, aki elérte a 70 pontos határt. Már a nagyszünetben 41 pontnál és 8 triplánál járt, majd a negyedik negyedben 21 pontot termelt. Szükség is volt rá, mert bár a Blazers a második negyedben el tudott lépni a tartalékos Rockets-tól, leszakítani nem tudta a ligautolsót, akik a záró játékrész elején 102-94-ig visszakapaszkodtak. A sikerhez végül Lillard mellett Jerami Grant és Nassir Little pontjai is kellettek, mert a Blazers továbbra is két kezdője, Jusuf Nurkic és Anfernee Simons nélkül játszik. A Portland előző hét meccséből csak kettőt tudott megnyerni, kicsúszott a play-in helyekről, a Lakers pedig nagyon jön fel mögöttük, ráadásul elég nehéz a sorsolásuk, így ez a kötelező siker úgy kellett, mint egy falat kenyér.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 71/39, Grant 13/3, Little 11/9.
A Rockets legjobb dobói: Sengün, Tate 17-17, Nix 16/6.

 

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 134-124 - hosszabbítás után

Paul George elkésett, megint nagy csatát vesztett a Clippers. Pár nappal korábban háromszor vesztette el a két hosszabbításos, majdnem NBA-rekordot döntő mérkőzést a Los Angeles a Kings ellen, most viszont ők jöttek vissza nagy mélységből, és kis híján megtréfálták a nyugati elsőt. A vendégek az első negyedben 13 pontos hátrányba kerültek, egyik oldalon sem működött a rendszerük, utána viszont a két középső negyedben Kawhi Leonard (33 pont, 12/19 mezőnyből, 6 lepattanó) vezetésével sikerült berúgniuk a támadójáték motorját és bejöttek 10 pont alá. A negyedik negyedben aztán a védekezésük is összeállt, a cseresor még közelebb vitte őket a Denverhez, majd Paul George vezetésével időnként át is vették a vezetést. A végjátékban viszont nekik kellett kapaszkodniuk, előbb George dobott be két büntetőt, amivel kiegyenlítettek, majd kivédekezték a Nuggets támadását, George pedig a saját triplavonalról dobott óriási kosarat - de már időn túl, így jöhetett a ráadás. Ott már nem osztottak lapot a vendégeknek, 9-0-val nyitottak Jokicsék és gond nélkül behúzták a győzelmet. Russell Westbrook második LAC-meccsén is jó számokat produkált (17 pont, 6/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda), de egyelőre nem hoz szerencsét...

A Nagy Hármas elintézte a győzelmet. A Denverben Nikola Jokics ismét MVP-számokat hozott (40 pont, 14/21 mezőnyből, 12/15 büntető, 17 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés), Michael Porter Jr. szintén remek dobásokkal operált és lekapott 11 lepattanót, Jamal Murray pedig ugyan hadilábon állt a hármasokkal, de így is 21 pontig és 12 gólpasszig jutott. A hazaiak főként rájuk támaszkodtak, mert a sérülésből visszatérő Aaron Gordon még elég rozsdásan mozgott, Caldwell-Pope inkább csak védekezésben jeleskedett, a kispadról pedig egyedül Bruce Brown nyújtott extrát. A negyedik negyedben égett is a ház, a Clippers többször is átvette a vezetést, miután Murray több hibát is vétett támadásban, a legvégén pedig kis szerencséjük is volt, hogy George kosara nem fért bele a játékidőbe. A ráadásra viszont nagyon felszívták magukat, a Jokics-Murray-Porter trió 9-0-val indított, erre pedig nem jött érdemi válasz. A Nuggets továbbra is magabiztosan vezeti Nyugatot, ráadásul a következő időszakban kifejezetten könnyű a sorsolásuk, így március közepére akár be is biztosíthatják az első kiemelést.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 40, Porter Jr. 29/12, Murray 21/12.
A Clippers legjobb dobói: Leonard 33/9, George 23, Westbrook 17/3.

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus