Domináns Denver: 31 ponttal nyert Milwaukee-ban a Nuggets

A Lakers otthonában is győzött a Suns, a Clippers elleni rangadót is megnyerte a Boston, Nate McMillan győzelemmel debütált a Hawks vezetőedzőjeként, parádézott a Spurs és a Memphis is. 

 

Washington Wizards - Memphis Grizzlies 111-125

Megint meggyőző volt a Memphis. A Houston 49 pontos legyőzése után most ismét magabiztosan nyert a Grizzlies, a vendégcsapat a második negyedben felépített 17 pontos előnyét könnyedén menedzselte a folytatásban és a harmadik-negyedik negyedben már végig kétszámjegyű fórban volt. Az említett második negyedben a Wizards kilenc eladott labdájának köszönhetően tudtak átrohanni ellenfelükön, futottak egy 27-6-ot és onnantól kézben tartották a dolgokat - nehézségek nélkül lefuttatták a figuráikat és folyamatosan szerezték a kosarakat. Egyénileg Ja Morantet kell leginkább kiemelnünk, aki 35 ponttal és 10 lepattanóval vezette csapatát, de a dupla-duplázó Jonas Valanciunas, a 20 pontos Dillon Brooks, vagy a 6/10 triplás De'Anthony Melton is megtette a magáét - az egy hónappal ezelőtti sikersorozatuk óta először nyertek egymás után két meccset idegenben, ezzel újra 50% felett vannak.

Túl sokat hibázott a Washington. Nem kezdtek rosszul a hazaiak, de aztán a második negyedben Russell Westbrook "vezetésével" szétszedték saját magukat és ezzel megalapozták a vereségüket - az egy negyeden belül eladott kilenc labda szörnyű, ráadásul Westbrook ebből egymaga ötöt jegyzett. Végül összességében 22 labdavesztéssel zárták a meccset, ezekből kaptak 32 pontot, jelentősen megkönnyítették a Memphis dolgát, ráadásul közben a védekezésük is elég harmatosra sikerült: Scott Brooks szerint mindenféle fizikalitást nélkülöztek és itt nem a faultolásról van szó, de a Grizzliesnek gondolkodnia sem kellett, az első "olvasások" mindig simán működtek is. A nyolcból hét sikerük után ez sorozatban a második vereségük, kicsit megtorpantak, pedig a playoff-helyek még messze vannak, nem fulladhatnak ki...

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 23/9, Beal 23/3, Lopez 14
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 35/6, Brooks 20/6, Melton 20/18

Boston Celtics - Los Angeles Clippers 117-112

A végén a Celtics kerekedett felül. 16 alkalommal változott a vezető kiléte a rangadón, egyik fél sem tudott pár pontnál nagyobb előnyt kialakítani, majd a záró etapban egy hajszállal jobbnak bizonyult a hazai pályán játszó Boston - a negyed elején két nagy triplával fordított a gárda, majd hamarosan dobott még kettőt és összességében egy 20-8-as rohammal eldöntötte a küzdelmet. Mindehhez kellett mondjuk jó hét perc, de ez az időszak volt a kulcs, itt eléggé megfogták a Clipperst, közben pedig fontos távoli dobásokkal növelték a különbséget, ahonnan nem volt visszaút - 11 másodperccel a vége előtt tudott legközelebb egy labdán belülre kerülni a LAC, de az már nem számított, büntetőkkel beállította a végeredményt a Celtics. A hazaiaknál Jayson Tatumtól (14 pont, 5/16 mezőnyből) és Jaylen Browntól (18 pont, 2 gólpassz) sem kellett extra, dobott 25 pontot 6/12 triplával Kemba Walker, plusz Thompson, Williams és Pritchard is kétszámjegyű ponttermést tett a közösbe - csapatként 50%-kal szórtak be 16 triplát, nyerték a lepattanózást, vigyáztak a labdára, kifejezetten jól játszottak. A megnyert rangadó után most már kijelenthetjük, hogy ismét irányba álltak, a gyenge szériájuk után sorozatban harmadszor nyertek és visszakerültek a keleti negyedik helyre. 

A negyedik negyedben hiányzott Leonard. Kawhi Leonardöt a kezdőbe jelölte Tyronn Lue a mérkőzés előtt, aztán valamiért a pályán már nem jelent meg a bemelegítéskor és kihagyta a meccset - hivatalosan hátfájdalmakra panaszkodott a Clippers sztárja. Sokáig nélküle is rendben voltak, Reggie Jackson remekelt a kezdőben (25 pont, 7 gólpassz, 5/6 tripla), Paul George főleg az első félidőben villogott (32 pont, ebből 21 a nagyszünetig), de a záró etapban nagyon kellett volna Leonard "robotszerű" játéka, hogy egy-két egyéni megmozdulással stabilizálja szétesőben lévő csapatát - ott percekig nem találták a támadójátékukat, ami megpecsételte a sorsukat. Jackson annyit tett ehhez hozzá, hogy a Boston nagyon jól váltott védekezésben, majd ezek után nagyot játszott egy-egyben, míg ők most már jó ideje szenvednek a váltásokkal szemben - nem mondjuk, hogy burkoltan jelezte Tyronn Lue-nak, hogy mi a gond, de lehet, hogy mégis...

A Celtics legjobb dobói: Walker 25/18, Brown 18/6, Tatum 14/3, Pritchard 14/12
A Clippers legjobb dobói: George 32/15, Jackson 25/15, Williams 12/6

Miami Heat - Atlanta Hawks 80-94

McMillan sikeres bemutatkozása. A felek két napja találkoztak ugyanitt, de azon a meccsen még Lloyd Pierce volt az Atlanta vezetőedzője, az azóta eltelt időben azonban őt kirúgták és most már utódja, Nate McMillan irányította a vendég együttest. A tréner debütálása nagyszerűen sikerült, támadásban ugyan elég esetlegesen játszott a gárda, de a védekezését és a lepattanózását is összerakta, az akarattal egyáltalán nem volt probléma, így bár a megnyert első félidő után hátrányba kerültek a harmadik negyedben, de a záró etapra feljebb tudtak kapcsolni. Az addig szinte teljesen lenullázott Trae Young éppen a legjobbkor lépett elő, a negyedik játékrészben egymaga dobott sorozatban 13 pontot (összesen 18-cal zárta a meccset), egymás után három nagy triplát süllesztett el, amely egy ilyen szoros, kosárszegény estén eldöntötte a küzdelmet - a Heat összesen 14 egységet tett fel a táblára abban a negyedben, ez jól jelzi, hogy Young időszaka mennyire extrának számított. Ezzel sikerült nyerniük, az utolsó hét percben már végig vezettek és a hajrában izgulniuk sem kellett, egyértelmű volt a különbség - további öröm, hogy két hónap kihagyás után Bogdan Bogdanovics is visszatért, 16 perc alatt öt pontot és négy gólpasszt tett hozzá egyelőre. 

Offnight. Nagyjából mindent rosszul csinált ezen a mérkőzésen a Miami, a Jimmy Butlert ezúttal is nélkülöző floridaiak borzalmasan dobtak (37% mezőnyből, 27% tripla) és 47-26-ra bukták el a lepattanózást, amely az idei legrosszabb teljesítményüknek számít - ahogy a 80 dobott pont is, most valahogy nagyon nem találták a ritmust. A záró etapban összesen öt kosarat tudtak szerezni a 12 perc alatt, hazai pályán pedig több mint öt éve nem álltak meg ilyen kevésnél, mint az összesen dobott 80 pont - hat győzelem után érthetetlenül gyengén játszottak, Erik Spoelstra sem nagyon tudott mit mondani a találkozó után, az egyetlen pozitívum, hogy a hajrát leszámítva megint leradírozták Youngot. 

A Heat legjobb dobói: Dragic 14, Robinson 14/12, Adebayo 11
A Hawks legjobb dobói: Young 18/12, Collins 17/3, Huerter 16/3

San Antonio Spurs - New York Knicks 119-93

Milyen fáradtság? Az előző esti hosszabbításos vereség másnapján, megtizedelt kerettel (Aldridge, Gay, White és Vassell nélkül, bár Keldon Johnson pár percre már beszállt) lépett pályára a San Antonio és aratott meglepően sima, magabiztos győzelmet a remek formában lévő New Yorkkal szemben - jár az elismerés Gregg Popovich csapatának. A texasiak az első félidőben is stabilak tudtak lenni, majd a harmadik negyedben a lovak közé csaptak: azt 36-21-re nyerték meg, elöl-hátul dominálni tudtak és eldöntötték a mérkőzés kimenetelét. A záró etapban sem jött elő a fáradtság, nagyon mélynek bizonyult a Spurs, hiszen a 30 perces határt végül csak Dejounte Murray lépte túl eggyel, viszont volt tíz (!) olyan játékosuk, aki dobott legalább nyolc pontot - olyan kiegyensúlyozottak voltak, hogy DeMar DeRozan megállt öt mezőnykísérletnél és ez is teljességgel elég volt nekik. A meggyőző produkcióval tartják magukat a nyugati playoff-harcban, most még fogadják az OKC-t, a szünet után pedig elvileg kiegészülhet a keretük. 

Nem nézett ki jól a Knicks. Nagyszerű passzban érkezett meg erre a találkozóra a New York, az utóbbi meccseken jó volt a védekezés, megvolt a megfelelő támadójáték, jöttek a győzelmek, ezúttal viszont kapkodva, pontatlanul kosárlabdáztak a vendégek és összességében meglehetősen simán szenvedtek vereséget. Tom Thibodeau csapata most alig 40%-kal célzott mezőnyből és eladott 16 labdát, ráadásul a harmadik negyedben már a védekezés is szétcsúszott, folyamatosan jó kinti dobásokat adtak fel Bullockék, amelyekkel a Spurs élni is tudott. Derrick Rose nem játszott és ezúttal Julius Randle is visszafogottabb teljesítményt nyújtott elöl (14 pont, 6/16 mezőnyből), úgyhogy bár Immanuel Quickley most is igyekezett (26 pont, 6/13 tripla a padról), de ezúttal nem voltak elég összeszedettek az idegenbeli sikerhez.

A Spurs legjobb dobói: Lyles 18/12, Murray 17/9, Samanic 14/9, Mills 14/12
A Knicks legjobb dobói: Quickley 26/18, Barrett 15/3, Randle 14/3

Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 97-128

Szenzációs volt a Denver. Back-to-back érkezett meg erre a mérkőzésre a mindig kiszámíthatatlan Nuggets, de a fáradtság legkisebb jelét sem adta Michael Malone együttese, sőt, rendkívül energikusan, agresszíven döngölte földbe a zsinórban öt győzelemmel nagy formában lévő Milwaukee-t. A vendég együttesnél Nikola Jokics ismét oktatott (37 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), de Jamal Murray is jól mozgott (24 pont, 6 gólpassz) és a társak is hozzátették a magukét, Barton, Dozier, vagy Porter Jr. is dicsérhető - 56%-kal tüzeltek mezőnyből, 56-32-re nyertek a festékben és valósággal megsemmisítették ellenfelüket. Az alaphangot már az első negyedben megadták, amit 37-23-ra megnyertek, de a nagyszünetet követően még emelni tudtak a szinten és a záró etapban már abszolút kiütésessé tették a sikerüket - idei egyik legjobb teljesítményüket nyújtották, úgyhogy sorozatban harmadszor nyertek és egálban vannak a Spurs-Blazers párossal. 

Tehetetlen Milwaukee. A hazaiak végig csak üldözték ellenfelüket a mérkőzés folyamán, nem jól olvasták a figurákat, rendszeresen üresen hagyták a festéket és könnyű dobásokat adtak a Nuggetsnek, nem tudták lekövetni a labda nélküli mozgásokat, beleragadtak az elzárásokba - emellett támadásban is nagyon akadoztak, a kezdeti nagy hátrány itt is rányomta a bélyegét a teljesítményükre. Egy-két kisebb rohamuk azért volt az este folyamán, a záró etap elején is visszajöttek még 13 pontnyira, úgy tűnt, hogy akár szorossá is tehetik a végét, de aztán a Denver villámgyorsan válaszolt, a Bucks pedig összeomlott, így a vége az idei szezonjuk legnagyobb arányú veresége lett, miközben most engedték a legjobb mezőnyszázalékot is az aktuális ellenfelüknek. Öt győzelem után meglehetősen váratlanul jött ez a teljesítmény és ez a végeredmény, a nyolcmeccses hazai sorozatukat így csak 5-3-mal hozták le, most a szünet előtt még Memphisben kell javítaniuk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Middleton 20/9, Lopez 12
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 37/6, Murray 24/3, Dozier 19/6

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 104-114

Booker kiállítása is belefért. Remekül kezdett és végig vezetett is a Suns, a 6-0-s nyitány után az első negyedben egyszer, majd a másodikban még egyszer-kétszer előfordult ugyan, hogy átmenetileg egy labdán belüli hátrányba kerültek a vendégek, de erre mindig gyorsan és határozottan reagáltak, úgyhogy összességében inkább az történt a pályán, amit ők akartak. Nagy előnyt azért nem tudtak kiépíteni, de szépen haladtak elöl és ez azt követően sem változott, hogy a harmadik negyedben Devin Bookert két technikaival kiállították: reklamálás miatt mehetett idő előtt zuhanyozni a Phoenix All-Starja, de ezúttal ezt is elbírta a gárda. A kiegészítők ugyanis felléptek, a padról 21 ponttal beszálló Dario Saric egymaga tíz egységet szórt a záró etapban, Mikal Bridges is fontos játékokkal jelentkezett, Deandre Ayton is élvezte, hogy a Lakers nagyon hiányos az ő posztján, úgyhogy az utolsó negyedben összességében kontrollálták a találkozót, nem engedték veszélyes közelségbe a Lakerst. Ehhez persze kellett a nagyon stabil védekezés is, ami LeBron Jamest leszámítva mindenkit limitálni tudott, míg elöl annak ellenére is szűk 50%-os mezőnymutatóval, 55%-os triplázással és 30 gólpasszal zártak, hogy Booker kiállítása mellett Chris Paul csak egyetlen mezőnykosarat szerzett - igaz, kiosztott tíz gólpasszt és hátul is nagy munkát végzett. Monty Williams együttese ezzel a sikerrel ismét megmutatta, hogy mire képes és minimálisan, de megelőzte a tabellán a Clipperst, valamint a Lakerst is, így fellépett a dobogóra - csak a Jazz előzi meg a tabellán. 

James és más senki. Anthony Davis mellett Marc Gasol és Kyle Kuzma sem léphetett pályára a bajnoknál, úgyhogy LeBron James eléggé egyedül maradt és bár dobott 38 pontot 16/24-es mezőnymutatóval, valamint 6 gólpasszal, de most ő sem tudta győzelemre vezetni csapatát. Támadásban is viszonylag lassan, illetve sokszor egyénieskedve játszott a Lakers, de a védekezés az, ami most igazán gondot okozott, nem volt válaszuk a Suns sok mozgásra, jó labdajáratásra építő játékára - hiába nyertek a festékben, kintről és a büntetővonalról ezt bőven ellensúlyozták Paulék, úgyhogy egyáltalán nem tudtak fölénybe kerülni. A hazaiak így a mérkőzés jelentős részében hátrányban voltak és bár nem maradtak le nagyon, de annyi plusz tűzerő nem volt bennük, hogy fordítsanak - két győzelem után kaptak ki ismét, most Sacramentóban zárják le az alapszakasz első felét. 

A Lakers legjobb dobói: James 38/9, Schröder 17/6, Horton-Tucker 16/6
A Suns legjobb dobói: Saric 21/6, Bridges 19/9, Ayton 17, Booker 17/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus