Doncic 73 pontot dobott a Hawksnak; Booker 62-t szórt az Indiana ellen

Luka Doncic fenomenális teljesítményének segítségével győzte le a Dallas az Atlantát az NBA legutóbbi játéknapján. Hiába dobott 62 pontot Devin Booker, kikapott a Phoenix, miközben hozta a kötelezőt a Houston, a Clippers és az OKC. Visszavágott a Cleveland a Milwaukee-nak, a Memphis az Orlandót is legyőzte, de nyert a Spurs is.

Atlanta Hawks – Dallas Mavericks 143–148

Luka Doncic hihetetlen rekordja. Egyik csapat sem várta túl jó előjelekkel ezt az összecsapást, hiszen a Hawks egy pozitívabb, hárommeccses győzelmi szériát követően ismételten csak a vereségeket gyűjti, míg a Mavericks a legutóbbi öt mérkőzéséből négyet is elveszített. Mindezek ellenére a vendégek sikerére volt nagyobb sansz, Luka Doncic pedig tett róla, hogy felejthetetlen maradjon ez az este. A Dallas klasszisa ugyanis franchise-rekorddal zárt, 73 pontot dobott alig négy nappal azután, hogy a 76ers sztárja, Joel Embiid 70 pontot szórt Philadelphiában. Doncic végig ihletett formában dobott, 25/33-as mezőnymutatóval – 8/13 tripla, 15/16 büntető – zárt, ráadásul leszedett 10 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Az első félidő végén már 41 pont állt a neve mellett, majd a nagyszünetet követően megdöntötte a saját 60 pontos rekordját. Ez a 73 pont az NBA-történetének negyedik legjobb egyéni teljesítménye (holtversenyben), Wilt Chamberlain (100 pont), Kobe Bryant (81 pont) és ugyancsak Chamberlain (78 pont) produktumait követően.

Meg kellett küzdeni a sikerért. Azért ez a 73 pontos teljesítmény még önmagában nem jelentette a Dallas győzelmét, mivel Trae Young (30 pont, 11 gólpassz), Jalen Johnson (25 pont) és Bogdan Bogdanovics (24 pont, 4 lepattanó) remek játékának köszönhetően a Hawks kezdte jobban a mérkőzést. Aztán a nagyszünetre visszazárkózott a Mavs, majd a harmadik negyedben magához ragadt a kontrollt, ekkor Doncic mellett már Josh Green (21 pont, 4 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. (13 pont, 4 lepattanó) is fontos kosarakat szerzett. Innen pedig már nem volt visszaút a vendéglátó számára, miközben Luka Doncic egy felejthetetlen élményt varázsolt a kosárlabda szerelmeseinek.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/6, Johnson 25/6, Bogdanovics 24/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 73/24, Green 21/12, Hardaway Jr. 13/9

Indiana Pacers – Phoenix Suns 133–131

Egyre jobban beilleszkedik Siakam. A játéknap egyik legérdekesebb meccsének ígérkezett az Indiana és a Phoenix összecsapása, hiszen a hazai egylet az elmúlt időszak botlásai ellenére a liga egyik legizgalmasabb csapata, míg a Phoenix sorozatban hét győzelemmel a tarsolyában lépett parkettre. Nem kezdett túl jól a Pacers, amely az első három negyedben csak üldözte ellenfelét, aztán a záró játékrészben összébb húzta a védekezését, amely olyannyira megzavarta a Sunst, hogy az ellenfél rendre elhibázta a dobásait. A vendéglátó pedig élni tudott az adódó lehetőséggel, Pascal Siakam (31 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), a kispadról érkező Obi Toppin (23 pont, 11 lepattanó), valamint Andrew Nembhard (22 pont, 8 gólpassz) és Aaron Nesmith (22 pont, 6 lepattanó) is új erőre kapott. 131–131-es állásnál az Indiana kezébe került a labda, s habár hatalmas kavarodás alakult ki a Suns gyűrűje alatt, három másodperccel a meccs vége előtt Toppin kosarat szerzett, így a végső dudaszó pillanatában a házigazda ünnepelhetett.

Booker 62 pontja sem volt elég. Sokáig úgy tűnt, hogy zsinórban a nyolcadik győzelmét is megszerzi a Phoenix, pláne annak fényében, hogy Devin Booker (62 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) megállíthatatlan volt – ebben a naptári évben már másodszor jutott ötven pont felé, miután január 20-án ötvenkettőt szórt a New Orleans ellenében. Ezen az estén a hatvanat is átlépte, mezőnyből 22/37-et (6/12 tripla, 12/13 büntető) dobott, s mivel Kevin Durant (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Gordon (14 pont) is hozzátette a magáét, így kézben is tartotta a mérkőzést az arizonai gárda. Csakhogy aztán valami megtört. Míg az első három negyedben sorrendben 40, 40 és 34 pontig jutott el a csapat, addig a záró tizenkét percben csak 17-ig, ez pedig megteremtette az Indiana számára a lehetőséget, Obi Toppinék pedig élni is tudtak azzal.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 31/6, Toppin 23, Nesmith 22/9, Nembhard 22/3
A Suns legjobb dobói: Booker 62/18, Durant 20/6, Gordon 14/6

 

Charlotte Hornets – Houston Rockets 104–138

Hozta a kötelezőt a Rockets. Két pocsék formában lévő csapat mérte össze az erejét, habár összességében azért mégiscsak a Houston jár előrébb még akkor is, ha a legutóbbi tíz meccséből mindössze hármat tudott megnyerni. A playin-helyek még elérhetők Ime Udoka gárdája számára, miközben a Charlotte már régen lemondott erről. A legfrissebb hírek szerint Kyle Lowry nem fog pályára lépni a Hornetsben, a Miamitól megszerzett irányítót még a cserehatáridő lejárta előtt megpróbálják továbbpasszolni, így Terry Rozier elcserélésével tovább szűkült a hazaiak rotációja. Az első félidőben még tartotta magát a házigazda, elsősorban Miles Bridges (21 pont, 7 lepattanó), LaMelo Ball (15 pont, 8 gólpassz) és Nick Richards (14 pont, 7 lepattanó) kosarai révén, a nagyszünetet követően azonban megroppant Steve Clifford alakulata. A harmadik felvonást ugyanis 44–25-re nyerte meg a texasi egylet, ahol Jalen Green (36 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) mellett az újonc Cam Whitmore (24 pont, 11 lepattanó) is remekelt, hiszen a kispadról beszállva karriercsúcsot ért el. Kissé döcögött a szekér, de végül hozta a kötelezőt a Houston.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 21/6, Ball 15/6, Richards 14
A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 36/3, Whitmore 24/12, VanVleet 14/9

 

Toronto Raptors – Los Angeles Clippers 107–127

Érvényesült a papírforma. Mivel a Clippers az elmúlt két hónapban csak ötször kapott ki, így elképzelhetetlen volt, hogy Torontóból ne győztesen távozzon még akkor sem, ha a kosárlabdában sok minden megtörténhet, pláne az NBA-ben. A Los Angeles-iek pedig nem is borították a terveket, szép lassan felőrölték ellenfelüket, elsősorban a karrierje 75. tripla-dupláját elérő James Harden (22 pont, 10 lepattanó, 13 gólpassz) vezérletével. Persze a sikerhez kellett Paul George (21 pont) és Russell Westbrook (20 pont, 5 lepattanó) jó játéka is, miközben az egykori Raptor Kawhi Leonard (16 pont, 7 lepattanó) a meccs egysíkúsága miatt az utolsó negyedre már pihenőt kapott. A találkozó egy adott szakaszában több mint húsz ponttal vezetett a Clips, így hiába igyekezett a hazaiaknál Scottie Barnes (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és RJ Barrett (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) párosa, ezen az estén ez csak a tisztes helytálláshoz volt elegendő.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 23/3, Barrett 22, Trent Jr. 13/9, Schröder 13/3
A Clippers legjobb dobói: Harden 22/6, George 21/9, Westbrook 20

 

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 83–107

Átlépett ellenfelén a Thunder. Habár a Pels továbbra is versenyben van a nyugati hatodik helyért, azért az aktuális formákat tekintve egyértelműen az Oklahoma City volt a találkozó esélyese, pláne annak fényében, hogy a hazaiaknál Zion Williamson kihagyta ezt a mérkőzést. A New Orleans nem találta magát ezen a játéknapon, nem volt vezére a csapatnak, mezőnyből mindössze 39%-kal dobott, így végül szezonbeli legkevesebb pontjával vonulhatott a meccs végén az öltözőbe. Sokat elmond, hogy Herbert Jones (14 pont, 4 lepattanó) és Jonas Valanciunas (14 pont, 9 lepattanó) úgy lettek csapatuk legjobbjai, hogy egyikőjük sem érte el a tizenöt szerzett pontot. Ezzel szemben a Thunder „nagy” hármasa brillírozott. Shai Gilgeous-Alexander (31 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), Chet Holmgren (20 pont, 13 lepattanó) és Jalen Williams (15 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a kötelezőt, így az OKC félgőzzel is elorozta a győzelmet New Orleansból.

A Pelicans legjobb dobói: Jones 14/6, Valanciunas 14, McCollum 12/6, Ingram 12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/9, Holmgren 20/6, Jal. Williams 15/3

 

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 100–112

Visszavágott a Cavaliers. A felek két napja már találkoztak, akkor az edzőváltáson átesett Bucks győzedelmeskedett, ezzel megszakítva a Cavs sikerszériáját, ám az ohiói gárda ezzel együtt is egy nagyon veszélyes ellenfél, hiszen Evan Mobley és Darius Garland hiányában is tíz meccséből nyolcat hozott le sikerrel. Most pedig fűtötte is a társaságot a visszavágás lehetősége. Szoros, kiélezett meccset hozott a találkozó, Damian Lillard (22 pont, 4 lepattanó) és Giannis Antetokounmpo (22 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) párosára Donovan Mitchell (32 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Jarrett Allen (24 pont, 14 lepattanó) volt a válasz. A harmadik negyedben ellépett a Cleveland, amely az utolsó játékrészben már 104–88-ra is vezetett, ám a Milwaukee nem adta fel, így szűk két perccel a meccs vége előtt már csak hat pont volt a csapatok közötti differencia. Ekkor villant Caris LeVert (12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), aki a helyére küldött egy hármast, innen pedig már nem is nézett vissza a vendég alakulat.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 22/6, Antetokounmpo 22, Middleton 14/6
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 32/18, Allen 24, LeVert 12/3

 

Memphis Grizzlies – Orlando Magic 107–106

Az Orlando is behódolt a Memphisnek. A Grizzlies annak ellenére kerül egyre jobb formába, hogy meccsről meccsre kérdéses, hogy egyáltalán ki léphet pályára Taylor Jenkins csapatában. Legutóbbi két mérkőzésén a Raptorst és a Miamit is legyőzte a gárda, amely így a Magic ellen arra készült, hogy háromra növelje a sorozatbeli diadalainak a számát. Az Orlando ezzel szemben nem találja a szezon eleji önmagát, ennek eredményeképpen pedig szépen lassan csúszik egyre lejjebb a keleti rangsorban. Mivel mindkét egyletnek nagy szüksége lett volna a sikerre, így fej-fej mellett haladtak a felek, egymás kezéből csavarva ki a vezetést. A nagyszünetet követően ellenben ellépett a házigazda, melynek színeiben Jaren Jackson Jr. (30 pont, 8 lepattanó), Ziaire Williams (17 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Luke Kennard (15 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) játszott kiválóan, míg a vendégeknél Paolo Banchero (27 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Wendell Carter Jr. (20 pont, 9 lepattanó) és Franz Wagner (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) próbálta tartani velük a lépést. Másfél perccel a végső dudaszó megszólalása előtt Jackson Jr. dobott egy duplát, ezzel négy pontra növelve a hazai fórt, s hiába nem szerzett már ezt követően kosarat a vendéglátó, az Orlando erejéből már csak arra futotta, hogy egyetlen pontra csökkentse a lemaradását.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 30/3, Williams 17/9, Kennard 15/15
A Magic legjobb dobói: Banchero 27/6, Carter Jr. 20/6, F. Wagner 18/12

 

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 116–100

Nem ért győzelmet Simons 40 pontja. Nyugat két leggyengébb csapatának „kiesési rangadójával” zárult a játéknap, amely nem is hozott rossz derbit. Az első negyedet a Portland kontrollálta, hogy aztán a második játékrészben átadja a stafétát a San Antoniónak. A nagyszünetet követően aztán Jeremy Sochan (31 pont, 14 lepattanó), Victor Wembanyama (23 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Keldon Johnson (21 pont, 16 lepattanó) révén ellépett a Spurs, amely pillanatok alatt felépített egy húsz pont körüli előnyt. Innen pedig már nem volt visszaút a Trail Blazers számára még akkor sem, ha Anfernee Simons (40 pont, 10 gólpassz) minden tőle telhetőt megtett, hiszen uralta a festéket a házigazda, Deandre Ayton (20 pont, 12 lepattanó) pedig egyedül nem sokra ment Gregg Popovich magasembereivel szemben.

A Spurs legjobb dobói: Sochan 31/12, Wembanyama 23/9, Johnson 21
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 40/21, Ayton 20, Camara 12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus