Duncan tripla-duplájával verte a Spurs a Memphist

Duncan tripla-duplázott a Memphis ellen, nyert a Cavs Torontóban, a Boston szétszedte a Lakerst, a Wizards a Denvert, a Suns a Mavst

Tizenkét meccset rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság pénteki játéknapján és megszakadt a Memphis hazai sikersorozata, Tim Duncan tripla-duplájával a címvédő Spurs aratott náluk győzelmet. Láttunk két hosszabbítást, meccsnyerő dobásokat, a Cavs simán nyert Torontóban, a Phoenix szétdobta a Dallast, a Bucks a Heatet, a Boston pedig a Lakerst - íme a részletek!

Charlotte Hornets – New York Knicks 103-102

Későn ébredt a Knicks. A harmadik negyed végéig húszpontos hátrányt szedett össze az addig távolról gyenge dobóformát mutató és lepattanózásban alulmaradó vendég együttes. Az utolsó játékrészben azonban Anthony (11/22 mezőnyből) és Hardaway Jr. (3/3 tripla a negyedik negyedben) vezérletével hat triplát rámolt be a Knicks és a végjátékban egy alig két és fél perc alatt bemutatott 12-2-s rohammal a vezetést is átvették, de az utolsó dobás lehetősége a hazaiaké volt. Kénytelenek voltak ők húzni a gárdát, ugyanis mellettük csak J. R. Smith jutott tíz pont fölé.

Ha eljön Kemba Walker. Úgy tűnt, hogy magabiztos előnye birtokában már csak le kell hozni a meccset a hazaiaknak. Ám totális összeomlást produkáltak a záró negyedben, a New York pedig köszönte a lehetőséget és feljött, fordított. Henderson (8/10 mezőnyből) precíz, szezonbeli legjobb játékát szolgáltatta, Jefferson dupla-duplázott, Stephenson pedig nem vállalta túl magát. (7/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 6 gólpassz). A mérkőzés hőse viszont Walker lett, aki nem nyújtott még csak átlagos teljesítményt sem, mégis ő vállalta és értékesítette a meccset eldöntő dobást. Idén már második alkalommal mentette meg a vereségtől együttesét.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 22/6, Jefferson - Stephenson 16-16, Neal 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony 32/6, JR Smith 14/6, Hardaway Jr. 13/9

Philadelphia 76ers – Oklahoma City Thunder 91-103

Covington a fedélzeten. Az előző mérkőzésen már mutatott biztató jeleket a 16 NBA mérkőzéssel rendelkező játékos, aki a hazaiaktól egyedüliként tudott 50% feletti mezőnyhatékonyságot (8/14) felmutatni, s lett így a legeredményesebb 76-os, újabb karriercsúcsot állított fel. Carter-Williams gyenge dobóformája ellenére (6/19 mezőny) közel állt a tripla duplához (7 lepattanó, 14 gólpassz), de a vendéglátók így is csak szorongatni tudták a Thundert.

Durant nélkül is jött a győzelem. Játszott, ám visszafogott teljesítményt nyújtott a regnáló MVP (3/11 mezőnyből), akivel majdnem megesett az a csúfság, hogy 2009. február 27-e után újra hoz egy tíz pont alatti mérkőzést. Westbrook az eladott labdáit leszámítva hatékonyan dolgozott támadásban, Lamb (3/3) és Ibaka (2/2) pedig kintről nem hibáztak dobást. Az utolsó percekben közel állt az OKC-hez a hazai csapat, de egy 8-0-s rohammal rögtön 15 pontra nőtt a vendégek fórja.

A 76ers legjobb dobói: Covington 21/9, Carter-Williams 16/3, Mbah a Moute 11/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Ibaka 19/6, Lamb 15/9

Washington Wizards – Denver Nuggets 119-89

Szárnyaló Varázslók. A második negyedben bemutatott parádéjával idő előtt eldöntötte a mérkőzést a fővárosi alakulat. 35-18-ra nyerte ezt a játékrészt a Wizards, mely lepattanózásban 52-36 arányban múlta felül ellenfelét és 52%-os mezőnypontosságot produkált. Az már csak hab a tortán, hogy a 45 kosarukra 35 gólpassz jutott, idei legnagyobb különbségű győzelmüket aratták, így nem csoda, hogy a franchise elmúlt 40 évének legjobb szezonkezdetével büszkélkedhetnek.

Átütő erő nélkül várat magára a siker. A 19 eladott labdát jegyző és csupán 37%-os mezőnyhatékonyságot produkáló vendégektől hiányzott szinte minden, ami a sikerhez kell. Faried csak erőlködött (3 lepattanó, 5 eladott labda), a Lawson - Afflalo duó 5/19-cel zárt mezőnyből, egyedül Chandler (6/14 mezőnyből, 3/4 tripla) mutatott valamit, aki a harmadik negyedben hátán cipelte a csapatot, de faultproblémái miatt csak 25 percet játszhatott. 

A Wizards legjobb dobói: Humphries 20, Butler 16/6, Seraphin 16, Gortat 15
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 20/9, Lawson 14, Faried 9

Boston Celtics – Los Angeles Lakers 113-96

A páratlan negyedekben hengerelt a Celtics. Az elsőben tíz, a harmadikban tizenegy pontot vert ellenfelére a zöld mezes csapat, mely jobb szó nincs rá, szétfutotta a Lakerst. A visszarendeződéssel - a dobáspontosságon és lepattanózáson felül - komoly problémájuk volt a vendégeknek, akik 27 pontot kaptak gyorsindításból, míg ők csak hetet szereztek. Bryant (9/21 mezőnyből) helyett a Sacre - Price kettős kezdett egyéni akcióba, 4/20-as dobásmutatót hoztak össze a padról beállva, előbbi a kihagyott dobások után sem a labdára figyelt, így nem csoda, hogy a lepattanópárharcot is nyerte a Boston, 54-38-ra.

A magasemberek diadala. Ezen az estén szinte minden összejött a hazaiak palánk alatti állományának, különösen Tyler Zellernek (10/11 mezőnyből, 14 lepattanó), aki karriercsúcsot állított fel, több nehéz, kifacsart dobást értékesített. Bár nagy köszönetet mondhat a 16 gólpasszig és 8 lepattanóig jutó Rondónak, aki tömte jobbnál jobb labdákkal. Sullinger kevés dobásból hozott dupla-duplát (17 pont, 13 lepattanó), így a Kelták könnyedén intézték el ellenfelüket.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 24, Green 19/3, Sullinger 17/6
Lakers legjobb dobói: Bryant 22/3, Young 16/3, Lin 14/3

Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 75-98

Egy kiugró negyed döntött. Borzalmasan kezdte a meccset mindkét fél, homályok, rontott ziccerek sorát mutatták be az első negyedben. A második játékrészben aztán feljavult az Atlanta, 36 egységet szereztek, Carroll egymaga 14-et – miközben a teljes Brooklyn 13-at. A második félidőben nem tudott közelebb kerülni a Nets, ez az egy negyed eldöntötte a találkozót.

Lopez kevés volt. A hazaiak centere húsz egységet rámolt be (egyedül a mezőnyben), miközben Horfordot hét ponton tartotta, de rajta kívül csak az ex-Hawk Joe Johnson tett hozzá bármi érdemlegeset, a többiek mintha pályán sem lettek volna. A vendégeknél viszont ismét szépen járt a labda, 35 kosarukra 22 gólpassz jutott, a Millsap-Carroll páros mellett Teague és Schröder is hozta magát, 38%-kal tripláztak és jól használták ki a Nets 19 eladott labdáját – így még a gyenge büntetőzés is belefért.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Johnson 12, Williams 8/6
A Hawks legjobb dobói: Carroll 18/12, Millsap 17/6, Teague 14/6

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 91-105

Nagyon hiányzott DeRozan. Ha nincsenek játékosok, akik pótolják a hiányzó sztárt, akkor bajban lesz a Toronto. Vasquez (2/11 mezőny) és Ross (2/9 mezőny) egyaránt pontszegény estét fogott ki, Valanciunas pedig szezonbeli leggyengébb játékát (20 perc, 7 pont, 2 lepattanó) adta elő. Lowry és a pazarul játszó Amir Johnson (11/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz) megpróbálták tartani a lépést, a harmadik negyedben fel is jött a Raptors, átvette a vezetést, de csak eddig tartott a hazai drukkerek öröme.

Nem törékeny a Cavs. Visszavágott a korábbi, 18 pontos zakóért a Cleveland. A hazai fordítás után nem rogyott meg a vendég gárda, sőt, Jamesék szilárdítottak védekezésükön és alig négy perc alatt egy 16-2-es rohammal elhúztak. James ez alkalommal az előkészítésben jeleskedett (9/18 mezőny, 7 lepattanó, 13 gólpassz), Love és Irving is csendesebbek voltak. A mérkőzés hőse a kanadai fiú, a Toronto ellen rendre betliző, ám most kiugróan jól játszó Thompson volt (8/13 mezőnyből, 14 lepattanó), aki megmutatta újfent, hogy milyen energia rejlik benne. A Cavs november 22-e, a Toronto elleni hazai vereség óta nem talált legyőzőre.

A Raptors legjobb dobói: A. Johnson 27/3, Lowry 22/6, J. Johnson 10/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/6, Thompson 21, Love 15/9, Irving 15/3

Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 101-107

A jó kezdés a kulcsa mindennek. Jól nyitotta a találkozót a címvédő, mindössze 14 ponton tartotta a Grizzliest és 11 egységnyi előnyre tett szert az első játékrészben. A hazaiak belső védekezését ízekre szedték a külső dobásokkal Ginobiliék. Az argentin 5-ből 5-tel zárt távolról, Green és Bonner is három-három alkalommal talált be, a Spurs 56%-os pontossággal dobta a hárompontosokat (14/25). Duncan négy év elteltével teljesített ismét tripla-duplát alapszakaszbeli mérkőzésen (14 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), a Memphis úgy fest, hogy nem bír a texasi alakulattal, ugyanis sorozatban kilencedik alkalommal kaptak ki Popovich mester tanítványaitól.

Ismét fogott a Spurs átka. Az első negyedben beszedett hátrány ledolgozásáért nagyot küzdöttek a hazaiak. Randolph sokat nem segíthetett a csapaton (4/11 mezőny, 3 kapott blokk), Gasol azonban mindent elkövetett (9/20 mezőny, 10/11 büntető, 12 lepattanó, 4 blokk), hozzá csatlakozott a dupla-duplázó Conley és padról hihetetlen extrát hozó Prince (8/11 mezőnyből, 4-ből 4 tripla), de így sem mentek sokra a hazaiak. Erejükből másra nem futotta, azért dolgoztak, hogy a tíz ponton belüli különbséget tartsák és néha 5-6 egységnyire zárkózzanak. A Grizzlies egyetlen egyszer sem vezetett a találkozó során.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28, Conley 23/3, Prince 20/12
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 17/15, Green 16/9, Parker - Duncan 14-14

Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 112-114 – hosszabbítás után

Ha Harden nincs, jó az újonc is. A Rockets dobóhátvédje óriási meccset játszott, gyakorlatilag tarthatatlan volt – 38 ponttal húzta csapatát, 17 dobásából 11 jó volt, 14 büntetőjéből 13-at értékesített. A négy pattanó és hat gólpassz mellé ugyanakkor eladott nyolc labdát (a csapat összesen 23-at), ráadásul pont a legvégén hibázott, majd másfél perccel a vége előtt kipontozódott. A hosszabbításban Terry lépett fel és húzta a Houstont, de a döntő szót az idei második körös választottjuk, Nick Johnson mondta ki, aki egy betörés utáni ziccerrel nyerte meg a meccset az utolsó mp-ben.

Nagyon közel volt a Minnesota. Az utolsó öt percnek még 13 pontos hátránnyal futottak neki a hazaiak, de remek védekezéssel ledolgozták, majd Harden kipontozódása után még a vezetést is át tudták venni – Motiejunas végül egyenlített. A hosszabbításban is partiban voltak, Young (19 pont) kosarával itt is egyenlítettek, de LaVine túlsegített a végén Terry-re, így Johnson lezárhatta a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 20, Young 19, LaVine 17/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 38/9, Terry 19/9, Ariza 17/15

Dallas Mavericks – Phoenix Suns 106-118

A Phoenix megállíthatatlan volt ma. Dragicék már az első negyedben átrohantak a Dallason, 70%-kal dobtak mezőnyből és 40-27-re hozták ezt a negyedet. Félidőben már 69-nél jártak és bár a fordulás után kicsit lassítottak, így is 56%-on zártak – nem forgott veszélyben a győzelmük. A hátvédekre ma nem volt válasz, Dragic 28 ponttal, 13 gólpasszal, Bledsoe 19 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, de Green is berámolt 15 pontot, mielőtt kipontozódott.

Ellis egyedül maradt. A dobóhátvéd hiába próbálta ellensúlyozni Dragicék teljesítményét (33 pontig jutott 14/22-es mutatóval), egyáltalán nem járt a labda, ő sem passzolt túl sokat és gyakorlatilag egyedül Chandler (15 pont, 18 pattanó, ebből 9 támadó) tudott fellépni mellé. Parsonsnak sem igazán ment a dobás, Nowitzki pedig 2/10-zel zárt – eközben a túloldalon Markieff Morris 22 pontos, 10 pattanós dupla-duplát hozott négyesként.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 33/6, Chandler 15, Parsons 15/3
A Suns legjobb dobói: Dragic 28/9, Mark. Morris 22/3, Bledsoe 19/6

Milwaukee Bucks – Miami Heat 109-85

Brutális a Bucks-pad. Knight, Parker és Antetokounmpo a kezdőben is hozta, amit kell, de igazán a Milwaukee második sora volt elképesztő, a nem éppen a dobásairól híres Marshall vezetésével 60-18-ra múlták felül a Heat cseréit. Marshall 20 pontot szórt be, 7/8-as mezőnymutatóval, 4/5 triplával, melyből három a záró etapban érkezett. Mellette Bayless és Middleton is tíz fölé jutott, de lepattanózásban és védekezésben is nagyot alkottak a cserék.

Köze nem volt a meccshez a Heatnek. Ugyan az első negyedet még megnyerte a Miami, gyakorlatilag csak a 28 pontos Wade játszott jól, Bosh-nak sem ment a dobás és a fordulás után már egyikük sem tudta tartani a tempót. 56%-kal dobott ellenük a Milwaukee, 45-20-ra elbukták a lepattanózást, így még a Bucks 24 eladott labdájával együtt sem volt esélyük – pláne, hogy ők is elszórtak 18-at.

A Bucks legjobb dobói: Marshall 20/12, Parker 14, Antetokounmpo 14, Middleton 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 21/3, Chalmers 9/3

Utah Jazz – Orlando Magic 93-98

Oladipo volt a kulcs. Az irányító posztot tanuló másodéves ma pontosan azt csinálta, amit kellett, méghozzá nagyon jól. Húsz pontig jutott mindössze három rontott dobással, kiosztott hat gólpasszt, többnyire a remek spacing miatt üresen álldogáló dobók kezébe – 50%-os mezőnymutatóval, egyszerű, mégis nagyszerű játékkal nyert az Orlando.

Nagy győzelem volt ez a Magic számára. Nik Vucsevics nélkül a legutóbbi 32 meccsből 27-et elbuktak, nyugaton pedig időtlen idők óta nem nyertek – ehhez képest ma remek dobóteljesítménnyel használták ki a Jazz gyengeségeit. A hazaiaknál ugyan Favors (21 pont, 13 pattanó), Kanter és a Burks helyett játszó Hood hasznos volt, Haywardnak nem ment a játék, a védekezésük megint nem létezett, nem tudtak mit kezdeni Oladipo betöréseivel.

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Kanter 16, Hood 15/9
A Magic legjobb dobói: Harris 22/6, Oladipo 20/3, O’Quinn 13

Sacramento Kings – Indiana Pacers 102-101 – hosszabbítás után

Landry nyerte meg. Nagy utolsó negyedet futott a Pacers, 24-16-ra nyerték ezt a játékrészt és kiegyenlítettek, majd West elrontotta a győztes dobást és jöhetett a ráadás. Itt alig akadt kosár, mindössze 5-4-re vezettek a vendégek, Rudy Gay elrontotta az utolsó dobást, de Landry leszedte a támadót és az utolsó másodpercben tette vissza a gyűrűbe – drámai körülmények között nyert a Kings.

Pótolták Cousinst. A Sacramento franchise-játékosa nélkül 0-16-ra állt az elmúlt három szezon alatt, de ma a 27-et szóró Gay, a húszig jutó Collison (6 pattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és a padról besegítő Landry „összedobták”, ami hiányzott – ehhez persze kellett a Pacers is. Frank Vogel ezúttal is kihagyta Donald Sloant, a Hill-Copeland páros nagyon gyatrán dobott, de csapatszinten is 40% alatt maradtak, kész csoda, hogy elérték a száz pontot.

A Kings legjobb dobói: Gay 27/3, Collison 20, Landry 14
A Pacers legjobb dobói: West 16, Stuckey 14/6, Watson 14/3

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus