Egy keleti és egy nyugati szuperrangadó az NBA hajnali programjában

Kötelező előtt áll a Magic, a Heat és Sixers is, New Yorkba utazik az Atlanta, a Mavericks a Pacers ellen javítana, de a játéknap legfontosabb rangadóit Clevelandben és Denverben játsszák majd.

Charlotte Hornets – Orlando Magic 01:00

Az Orlando újra remek formában van, miután tízből nyolc meccsét megnyerte így már ismét a keleti hatodik helyen áll a gárda és karnyújtásnyira van az ötödik Philly beérése is. Most ehhez egy lépéssel ma közelebb kerülhetnek a floridaiak, hiszen a Hornets egymás után négyszer kapott ki és abszolút a leggyengébb csapatok táborát erősíti. Az esélyek ennek alapján egyértelműek, ugyan Fultz játéka egyelőre bizonytalan a Magicnél, de így is annyival magasabb színvonalat képviselnek a vendégek, hogy magabiztosan hozniuk kell ezt a mérkőzést – a hazaiaknál Ball, Curry, Martin és Williams továbbra is sérült, bár ezt inkább csak a formalitás miatt említjük, valójában az sem osztana és szorozna az esélyeken, ha a Hornets teljesen egészséges lenne.

 

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 01:30

Ez a játéknap kiemelt keleti rangadója lesz, hiszen a harmadik helyen álló Cleveland fogadja a listavezető és ligaelső Boston csapatát. A Cavaliers bár az AS-szünet után belealudt az újraindulásba, de úgy tűnik, hogy már kezdi újra stabilizálni a formáját, ötből három győzelem áll a csapat neve mellett – bár az utóbbi napokban a Bulls és a Knicks ellen is kikapott a csapat, ami abszolút csalódás az erejüket elnézve. A Boston viszont nem ismer kegyelmet, zsinórban tizenegy győzelemmel veri kenterbe a mezőnyt, messze kimagaslik az idei ligából ezt pedig egy kiütéses, 52 pontos győzelemmel igazolta az addig felfelé ívelő pályát mutató GSW ellen, ráadásul tette ezt Kristaps Porzingis nélkül – Tatumékkel támadásban és védekezésben sem nagyon lehet felvenni a versenyt, így a hazaiaknak is fel van adva a lecke a mai rangadóra. Porzingis játéka ma is kérdéses, de egyelőre Jaylen Brown sem biztos, hogy ott lehet a pályán, viszont a túloldalon Donovan Mitchell és Max Strus sem bevethető, valamint Okoro és LeVert szereplése is kérdéses – Mitchell nélkül azért sebezhető a Cavs, egy ilyen domináns Boston ellen egyenesen bravúr lenne a hazaiak győzelme. A felek eddigi minkét meccsét a kelták húzták be, jelen helyzetben pedig meglepetés lenne, ha nem 3-0-val végeznének a Cleveland ellen az alapszakaszban.

 

Miami Heat – Detroit Pistons 01:30

A Heat mindent elkövet, hogy a végsőkig ott legyen a keleti ötödik-hatodik helyért vívott harcokban, az utóbbi hetekben hozott 8-2-es mérlegével pedig folyamatosan ott van a hatodik hely alatt vagy fölött a riválisok eredményeitől függően. Jelenleg éppen fél meccsel a Magic mögött hetedikek Butlerék, ma pedig megint a vonal fölé kerülhetnek, hiszen a Washingtonnal karöltve a ligautolsó címért vetekedő Detroit ellen kötelező győzelem előtt állnak. A vendégek nyolc alkalommal is vereséget szenvedtek az elmúlt tíz találkozójukból, ugyan néhány napja a Bulls ellen meglepetést tudtak okozni Durenék, de azóta a Cavs és a Magic ellen is alulmaradtak a papírformának megfelelően – ma a Heatnek Herro, Love és Richardson nélkül is muszáj lenne győznie, különben lépéshátárnyba kerül a riválisokkal szemben a top 6 elérésében.

 

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 01:30

Kevesen gondolták volna ezt a szezon elején, hogy az alapszakasz vége előtt másfél hónappal szinte azonos formában van a két csapat, most azonban ez a helyzet: a Nets magához képest egész jó időszakot produkál, a Sixers viszont továbbra sem tud kijönni abból a gödörből, amibe Joel Embiid elvesztése után került. A hazaiak ötből három győzelmet arattak, kétszer egymás után is legyőzték az Atlantát, ezek után viszont tegnap a C csapattal felálló Memphis ellen csúszott be egy kellemetlen vereség – ez jól megmutatja tehát, hogy ezen a csapaton nem igazán lehet eligazodni. A Sixers a pocsék forma ellenére azért mutat életjeleket, legutóbb például a Dallas ellen sikerült egy fontos győzelmet szerezniük Maxey-éknek, ez megadhatja a szükséges lökést ahhoz, hogy ismét rátaláljon a csapat a helyes útra. A Philly most pihentebben és egyébként is jobb csapatként utazik Brooklynba, ahol ha úgy tud játszani, mint vasárnap este a Mavericks ellen, akkor sérültjei ellenére itt is elkönyvelheti az újabb győzelmet, főleg úgy, hogy a hazaiaknál Simmons, Thomas és Sharpe játéka sem biztos. A felek egyelőre 1-1-re állnak egymás ellen idén, egy hónapja a Nets 136 pontot dobva tudott nyerni Philadelphiában – a Sixers talán akkor volt a mélyponton, most azért komoly blama lenne a vendégek számára, ha ez megismétlődne.

New York Knicks – Atlanta Hawks 01:30

A New Yorkot az utóbbi hetekben az ág is húzza, hiszen Mitchell Robinson súlyos sérülése után Randle és Anunoby is kidőlt, ráadásul az előző mérkőzésen egy perc után Jalen Brunson is elhagyta a pályát – a hírek szerint viszont csak megütötte a térdét, a röntgen nem mutatott ki komoly sérülést, így akár már ma visszatérhet a hazaiak legjobbja. A Hawks két nagyon fontos meccset bukott el a Nets ellen, ha ezeket megnyerték volna az atlantaiak, akkor gyakorlatilag már biztosnak érezhetnék a tizedik helyüket Keleten – ennek ellenére megint nyílttá vált a harc a Brookylnnal, amely így már másfél meccsre közelítette meg Capeláékat. A vendégeknél Trae Young továbbra sem egészséges, nélküle pedig a ligautolsó védekezésnek köszönhetően minden meccs nyögvenyelős – a Knicksnek persze nagy szüksége lenne Brunson játékára, de tekintve, hogy legutóbb gyakorlatilag nélküle is verte a csapat a Clevelandet, így ma is jó esélyekkel indulhatnak.

 

Toronto Raptors – New Orleans Pelicans 01:30

A Raptors számára már sok babér nem teremhet az alapszakasz hátralévő részében, ugyan a kanadaiak három és fél meccses hátránya a tizedik helytől nem behozhatatlan, de a csapatot aligha motiválja a playin elérése, valószínűleg már lemondtak róla. Váratlanul viszont a Pelicans is lefulladt, a vendégek csak két meccsüket tudták megnyerni az utóbbi öt találkozójukból, kikaptak többek között a Chicagótól és az Indianától is – igaz, hogy néhány napja sikerült visszavágniuk a Pacersnek a vereségért. A Raptorsnak nagyon fájó Scottie Barnes sérülése, de Bruce Brown és Poeltl sem lesz ma bevethető, a teljesen egészséges NOP ellen pedig ez már eleve megpecsételheti a sorsukat – a Pelsnek nagyon fontos lenne rendeznie a sorait, különben a szoros nyugati mezőnyben könnyen fontos pozíciókat veszíthet – ezt ma egy magabiztos győzelemmel meg is teheti, csakis a győzelem elvárható Williamsonéktól.

 

Houston Rockets – San Antonio Spurs 02:00

A Spurs a Thunder és a Pacers bravúros legyőzésével az elmúlt napokban egymás után kétszer tudott nyerni – a szezon során ez volt a harmadik ilyen alkalom, nem túl gyakran fordul ez tehát elő Popovich gárdájával. A Rockets sem váltja meg a világot az utóbbi időszakban, bár legutóbb a Suns ellen komoly meglepetést tudtak okozni Sengünék, de ezt megelőzően zsinórban háromszor kaptak ki – tény, hogy nagyon erős heteken vannak túl, hiszen az elmúlt másfél hétben játszottak a jó formában lévő Pelicansszal, kétszer az OKC-vel, háromszor pedig a Phoenix-szel, ettől függetlenül persze az alsóházba tartoznak a texasiak, a lényegi kérdésekbe már aligha fognak beleszólni. Hazai pályán viszont korábban kifejezetten erős volt a Houston és még most is 20-10-es mérlege van otthon, a Spurs a papírforma szerint ezen aligha fog rontani, főleg akkor, hogy Victor Wembanyama vállsérülés miatt nem tudja vállalni a játékot.

 

Dallas Mavericks – Indiana Pacers 02:30

Hiába van mindkét csapat versenyben a saját konferenciájában azért, hogy akár egyenes ágon jusson a rájátszásba, jelenleg egyik fél sem a legszebb időszakát éli, a Dallas négyszer, a Pacers háromszor kapott ki az utóbbi öt mérkőzésén – már csak amiatt is érdekes lesz ez a derbi, hogy melyik csapat rosszabb sorozata szakad meg. Talán a Mavstől meglepőbb ez a leolvadás, Doncicék nemrég még nagyon egyben voltak, a jelenlegi pocsék forma előtt zsinórban hét alkalommal is nyerni tudtak – ez az ingadozás viszont már nem először jön elő az idényük során. A Pacers teljesítményén szintén nem egyszerű elmenni: Haliburtonék előbb egy nyerhető meccsen kaptak ki a Raptorstól, majd rangadót nyertek a Pelicans ellen, hogy aztán a visszavágón alulmaradjanak, sőt, később a San Antoniótól is kikapjanak. A mérkőzés szempontjából talán az a legfontosabb hír, hogy Luka Doncic játéka egyelőre csak kérdéses, a szlovén mellett pedig lehet, hogy Maxi Kleber és Derrick Jones sem lesz bevethető – természetesen Doncic elérhetősége alapvetően meghatározza majd, hogy milyen esélyekkel futhat neki ennek a meccsnek a Dallas, a szupersztárra nagy szüksége lenne a csapatának, mivel a Dallas jelenleg a szoros nyugati középmezőny sűrűjében van és nagyon kellenének a győzelmek…

 

Denver Nuggets – Phoenix Suns 04:00

Ez lesz a forduló nyugati kiemelt rangadója, bár a Phoenix az utóbbi egy hétben egyre többször botlott meg: Duranték hiába győztek a Lakers elleni derbin, de egy houstoni siker mellett rövid időn belül kétszer is kikaptak a gyengélkedő Rocketstől, legutóbb pedig a Thunder ellen sem sikerült rangadót nyerniük – most a Nuggets ellen egy ahhoz hasonló fontosságú meccs és a címvédő személyében hasonló színvonalú ellenfél következik. A Denver kicsattan a remek formától, a bajnok az elmúlt tíz találkozóján 7-3-as mérleget hozott, most pedig hat mérkőzés óta veretlen – ráadásul Jokicsék nem is akárkik ellen produkálják ezt a menetelést, hiszen többek között a Warriors, a Kings és a Lakers legyőzése is a csapat neve mellett áll. A Suns most nincs éppen ideális helyzetben ahhoz, hogy megállítsa a nyugati élmezőnybe tartozó Nuggets sikersorozatát, Devin Booker biztosan nem léphet még egy ideig pályára, de Okogie-ra sem számíthat Frank Vogel, sőt, egyelőre még Jusuf Nurkic pályára lépése is kérdéses. Ezzel szemben a Nuggetsnél nincs hiányzó, és ha a hazai csapat egészséges, akkor a liga legszűkebb elitjébe tartozik – tekintve a Suns jelenlegi helyzetét, komoly bravúr lenne, ha a vendégek győzni tudnának az otthon 24-5-ös mérleggel hasító Nuggets ellen.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus