Egymásnak feszül a Clippers és a Rockets, rangadó Denverben is

Tizenkét meccs jön az NBA alapszakaszának hajrájában, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni előttük.

 

Detroit Pistons - Indiana Pacers 1:00

A felek két napja Indianában találkoztak, ott nyerni tudott a Pacers, de a most már borzalmasan hosszú, hetek óta tartó idegenbeli vereségszéria miatt ezúttal nem feltétlenül az Indynek áll a zászló. Mindkét csapat számára fontos a meccs, a vendégek a pályaelőnyért, a hazaiak a playoffba jutásért hajtanak, óriási szükségük lenne a győzelemre, de egyikük sem lehet túl magabiztos - a Pacers gondjáról már szóltunk, a Detroitnál pedig Blake Griffin sérülése a fő probléma, azóta sem tudott edzeni, de egyelőre nem zárták ki, hogy végül pályára lép. A palánk alatt mindenképpen javulniuk kell Andre Drummondéknak, legutóbb ott kaptak ki, ha ők tudják kontrollálni a festéket, akkor otthon azért még Griffin nélkül is jó esélyeik lehetnek, a kérdés viszont az, hogy képesek-e ezt megtenni. Fontos: Collison és Matthews sem lesz ott a parketten a Pacersnél.

Orlando Magic - New York Knicks 1:00

Ez kötelező derbi az Orlando számára, a playoffért hajtó gárda fél meccsre van a keleti nyolcadik Miamitól, a sereghajtó elleni hazai mérkőzését simán hoznia kell, ha oda akar érni a rájátszásba. A Knicks legutóbb a tankoló csapatok meccsén legyűrte a Chicagót és kifejezetten jól dobott, de ez semmit sem változtat azon, hogy milyen szintet képvisel és hogy milyen akarattal, mentalitással játszik - nem is lehet összehasonlítani az Orlandóval sem ezt, sem a játékerőt tekintve. A hazaiaknál komoly sérült nincs, minden mellettük szól és óriási blama lenne, ha most megégnének. 

Washington Wizards - Chicago Bulls 1:00

A Bulls legutóbb New Yorkban bizonyította, hogy jelen formában a liga leggyengébb csapatának számít, "G-ligás" kerettel játszanak Robin Lopezék, így pedig Washingtonban is komoly meglepetés lenne, ha esetleg nyerni tudnának. A Wizards számára sincs már tét, de otthon azért össze szokták magukat kapni és most az idegenbeli túrájukat is jól zárták, megszorították a Jazzt, majd meglepetésre megverték a Denvert, ha azt a védekezést elő tudják kapni, akkor nem lehet gond számukra ez a győzelem. Bealék abszolút favoritnak számítanak és bár Trevor Ariza továbbra sem bevethető, így sem tudunk legit érvet felhozni a Bulls mellett...

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 1:30

A Hawks back-to-backet játszik, előző este szoros meccsen, a végjátékban kikapott San Antonióban, meglátjuk, hogy mennyire tudnak felfrissülni Trae Youngék erre a mérkőzésre - igaz, a pihentetett John Collins elvileg visszatérhet, ő nem lesz majd fáradt. A Phillynél nagyon elengedték mostanában az idegenbeli meccseket, a Dallasban kapott húszas is ezt bizonyítja, ráadásul Joel Embiid biztosan, Jimmy Butler pedig jó eséllyel most sem lesz ott a pályán. A frissesség azért mellettük szól, illetve a két sztár nélkül is jó keretük van, lehetne ezzel nyerni, de nem biztos, hogy van olyan szinten a motivációjuk, hogy ezért mindent meg is fognak most tenni - sietniük nem kell, gyakorlatilag a kezükben van a keleti harmadik hely.

Brooklyn Nets - Toronto Raptors 1:30

A felek eddig háromszor találkoztak idén, mindig az aktuális hazai csapat nyert, kétszer egyetlen labdányi távolság maradt a végén, meglátjuk, hogy most is hasonló lesz-e a forgatókönyv. Az biztos, hogy a Raptors jó formában van, sorozatban négy sima győzelmet aratott a továbbra is elsősorban pihentető-frissítő üzemmódban lévő társaság, de a Nets sorsolása jóval nehezebb volt mostanában, viszont ezúttal a hazaiak számára lenne rendkívül fontos a győzelem - ők a playoffba jutásért kapaszkodnak, míg a Toronto számára gyakorlatilag teljesen tét nélküli a találkozó. A vendégeknél Green nem 100%-os, de elvileg játszani fog, Anunoby és McCaw hiányzik, míg a hazaiaknál Crabbe-bel nem számolhatnak - a motiváció dönthet, ha maximálisan pörögnek a kanadaiak, akkor természetesen még idegenben is ők az esélyesebbek. 

Miami Heat - Boston Celtics 1:30

Két napja Bostonban ütköztek meg a felek és ott végül öt ponttal nyert a Celtics azok után, hogy a meccs elején átrohant ellenfelén, meglátjuk, hogy mi változik most - a Miami zónája akkor nagyon ült, az elején pedig nagyjából mindent mellédobtak Dragicék, főleg ez okozta a vereségüket. Tét mindkét csapat számára van, a Heatnek a playoffba jutása forog kockán, a Bostonnak pedig a pályaelőnye, bármelyiküknek sokba kerülhet most egy vereség, úgyhogy óriási csatára számíthatunk. Alapvetően természetesen a Celtics az esélyesebb, de a Heat már bizonyította, hogy vannak fegyverei a nagycsapatok ellen is és bár a Richardson-Winslow-McGruder trió játéka kérdéses, Jones pedig biztosan hiányozni fog, így is lehet keresnivalójuk a floridaiaknak - a Bostonnál Brown valószínűleg kihagyja ezt a derbit és Morris játéka is kérdéses. 

New Orleans Pelicans - Charlotte Hornets 2:00

Tulajdonképpen kötelező a győzelem a Hornets számára, de az utóbbi vereségekkel annyira leszakadt a playoffért küzdőktől a gárda, hogy már csak matematikai esélye van arra, hogy ott legyen a rájátszásban - kérdés, hogy hogyan állnak hozzá a meccshez Kemba Walkerék, főleg hogy Williams és Zeller nem bevethető. A Pelsnél Anthony Davis elvileg ott lehet a parketten (valameddig), de őket még ennyire sem lehet belőni, a Kings szép legyőzése után agyonverte őket ebben a csarnokban a Lakers - az biztos, hogy nem igazán akarnak ők már meccseket nyerni, valószínűleg most is innen közelítik majd meg ezt a találkozót.

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 2:30

Kissé érthetetlenül elkezdett nyerni a Dallas, Rick Carlisle alakulata agyonverte a GSW-t, volt két szoros veresége, majd nyert Oklahoma Cityben, hogy aztán a b2b második felén húsz pontot verjen a Phillyre - az utóbbi kettőt már Luka Doncic nélkül. Ezek után nem nagyon tudjuk, hogy mire számíthatunk, Doncic és Finney-Smith játéka most is kérdéses, de ha úgy kosárlabdáznak Powellék, ahogy az előző két meccsen, akkor tulajdonképpen esélyesek - a Minnesota két hazai buktából érkezik és a védekezése továbbra is átjáróház, ami idegenben pláne nem nagyon férhet bele. Mondjuk a Mavs komoly károkat okozhat magának, ha a tankcsatában hirtelen nagyobb győzelmi szériába keveredik...

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 3:00

Rangadó, ahol mindkét csapat számára van tét és mindkettőnek nagyon fontos lenne a győzelem - ráadásul mindkettő back-to-back lép pályára. A Nuggets előző este a GSW otthonában kapott ki nagyon simán, míg a Spurs ha nem is könnyen, de végül legyűrte az Atlantát, meglátjuk, hogy ki tud frissebb, koncentráltabb maradni erre az összecsapásra. Otthon azért a Denver mindenképpen esélyesebbnek számít, a SAS elég harmatos vendégként, míg Jokicsék borzasztó hatékonyak saját csarnokukban, ráadásul amíg White-ék nem szedik össze a védekezésüket ismét, addig nagyon nehezen tudnak komolyabb eredményeket elérni. Ezzel együtt a Nuggetsnél is vannak váratlan leolvadások, a Wizards elleni hazai blama éppen ilyen volt pár napja, ráadásul Jamal Murray nem 100%-os, nem biztos, hogy erőltetik a b2b második felén - igaz, összességében ők kevésbé szakadtak meg most, mint a Spurs. Meglátjuk, a vendégek a GSW elkerüléséért játszanak (hogy éppen a Denverrel találkozhassanak az első körben), míg a hazaiak azért, hogy legalább a második kiemelésüket megtartsák a playoffra - vereség esetén az is kisebb veszélybe kerülne. 

Phoenix Suns - Utah Jazz 4:00

Kötelező összecsapás a Utah számára, hiszen rohannak előre a minél jobb kiemelésért, méghozzá óriási tempóban, hiszen tizenegyből tíz meccset megnyertek, megállíthatatlanok mostanában. A Suns teljesen más kategória, legutóbb ugyan megverte a Clevelandet, de így sem említhető egy lapon a Jazz-zel, főleg úgy, hogy továbbra is vannak fontos hiányzói, most már Deandre Aytonra sem számíthat. Minden a Utah mellett szól a hazai pályát leszámítva még úgy is, hogy Korver és Favors pihenőt kap erre a meccsre, akkora különbség van a felek között játékerőben, hogy ha nem lazázzák el nagyon az estét Rubióék, akkor nem okozhat nekik gondot az újabb győzelem begyűjtése.

Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 4:00

Ez pedig a Portland számára kötelező, mivel a Houston nem nagyon akar hibázni, így Lillardéknak sem szabad, ha meg akarják szerezni a nyugati harmadik kiemelést - jelenleg fél meccs a hátrányuk, egy esetleges vereséggel és houstoni győzelemmel eldőlhet a harc. A kieső kulcsjátékosaikat parádésan pótolják, legutóbb elképesztően sokat tett hozzá a kispad, így 3-1-gyel zárták idegenbeli túrájukat, most otthon újult erővel vethetik bele magukat ebbe a meccsbe, míg a Memphisnek ugyan voltak kiváló teljesítményei mostanában, de a sérülések kegyetlenek a csapattal - Jonas Valanciunas szezonja véget ért és az egyébként is sok hiányzó mellé erre az estére Mike Conley is csatlakozik. Így már gyakorlatilag a teljes kezdőcsapat és az aktív rotáció további tagjai nélkül kellene bravúrt csinálnia az amúgy sem túl motivált társaságnak, ennek megfelelően komoly blama lenne a Blazers számára, ha itt hasalna el.

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 4:30

A Nuggets-Spurs mellett ez lesz a játéknap másik kiemelt nyugati rangadója, sőt, itt két olyan csapat találkozik, amely parádés formában van, úgyhogy igazi minőségre talán inkább itt számíthatunk. A Clippers szűk két hónapja a liga legjobb (!) csapata a mérleget tekintve, a Rockets pedig szintén alig-alig hibázik és bár back-to-backet játszik, Mike D'Antoni nem erőltette kulcsembereit előző este, meglátjuk, hogy a néhány perc extra pihenő mennyit dob majd James Hardenéken. Otthon, frissebben a Clippersnek természetesen minden esélye megvan a sikerre, de Patrick Beverley-re azért nagy szükségük lenne, viszont az ő játéka kérdéses, míg a vendégeknél Gerald Green az, akit minden bizonnyal nélkülözniük kell. Nagyon sok múlik nyilván a houstoni dobóformán, a LAC nem feltétlenül a védekezésével szokott nyerni, inkább sokpontos meccseket játszik, ami alapvetően egy jó Hardennel feküdhet a Rocketsnek, de az biztos, hogy kintről jól kell dobnia a vendégcsapatnak, ha nyerni akar - írjuk mindezt egy olyan meccs után, amelyen 26 hármast süllyesztettek el...

A mérkőzésekhez élőképes streamet ezen, vagy ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus