Este 6-kor kezdődik az NBA-program, első győzelmére hajt az új Clippers

Láthatunk derbit a keleti élmezőnyből, először győzne Hardennel a Clippers, folytatná felzárkózását a Lakers, de Suns-Thunder és Warriors-Wolves rangadók is lesznek a programban. Mutatjuk, hogy mi vár ránk az előttünk álló fordulóban.

New York Knicks – Charlotte Hornets 18:00

A Knicks talán jobb kezdésről álmodott ennél, egyelőre 4-4-gyel áll a csapat a keleti középmezőnyben, idén már kaptak ki olyan meccseken, ahol esélyesként léptek pályára. Most azonban valami megcsillant a felszínen, egymás után két győzelem után szeretnék megszerezni zsinórban a harmadikat is – az elmúlt napokban előbb az önmagát egyelőre továbbra is kereső Clipperst majd a Spurst sikerült felülmúlniuk Randle-éknek. A Hornets körülbelül azt hozza, amit vártak tőle, legutóbb egy rosszabb sorozatot sikerült megszakítania egy Washingtonban szerzett győzelemmel, de az erőviszonyokat elnézve továbbra is a playin-vonal alatt teljesít a gárda. A külső körülmények sem a vendégek malmára hajtják a vizet, elég hosszú a sérültlistájuk, többek között Terry Rozier, Frank Ntilikina, Cody Martin és James Bouknight sem lehet ott a pályán – ami elnézve a hazaiak egészséges csapatát és javuló formáját, nem sok jót ígér a Charlotte-nak.

 

Brooklyn Nets – Washington Wizards 21:00

Két gyenge formában lévő csapat meccse lesz ez, a Wizards eleve a tankolás céljából vágott neki a szezonnak, a Netsnek pedig sérülésekkel és egy igen nehéz menetrenddel kellett megbirkóznia, így viszonylag sebzetten érkeznek meg a felek erre a találkozóra. A Brooklyn 4-5-ös mérlege nem néz ki azért olyan rosszul, de az elmúlt hét igencsak felejthetően alakult Bridges-ék számára, ebben a periódusban ugyanis négyből csak egy meccsen tudtak ünnepelni – az elmúlt napokban kétszer a Bostonnal és egyszer a Bucksszal is szembe kellett nézniük, talán ezek közül a Clippers elleni mérkőzés volt az, ahol a többiekhez képest nagyobb eséllyel léphettek pályára (relatíve azért ott is esélytelenebbként), ott végül sikerült is meglepetést okozniuk az átalakult Los Angeles-iek ellen. Ben Simmons csípősérülése továbbra sem javul, Cam Thomas mellett ő sem lehet ott most a hazaiak keretében, a fővárosiaknál pedig Delon Wright dőlt ki hosszabb időre. Hiába az utóbbi időszak visszafogottabb teljesítménye, a Nets így is esélyesebbként lép pályára a keleti mezőny végén kullogó Washington ellen – a hazaiak egy nehéz időszak végére értek, most várják Thomas és Simmons felépülését, addig is ezeket a meccseket talán nélkülük is elvárható, hogy behúzzák.

 

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 21:30 (ÉLŐ – Sport 2)

Ha az elmúlt időszak eredményeire nézünk, akkor joggal várhatunk egy alacsonyabb színvonalú meccset, hiszen a Clippers zsinórban négy zakó után ünnepelne végre győzelmet, míg a Grizzlies totálisan reménytelen, 1-8-as mérlege a liga utolsó helyére elég. A hazaiaknak most egy ennyi sebből vérző csapat ellen reális esélye lehet első győzelmét megszerezni a Harden-Westbrook-Leonard-George négyessel felállva – bár támadásban egyelőre továbbra is leginkább a tanácstalanság látható az játékosokon és az edzői stábon, van azért még mit agyalnia Lue-nak a labdaelosztásokon és a sztárok szerepének megfelelő kiosztásán. A Grizzlies ehhez remek asszisztenciát nyújthat, ha az aktív rotációból egyszerre 5-6 játékos folyamatosan és hosszú távon hiányzik, akkor egyszerűen nincs olyan csapat, aki ellen reménykedve léphet pályára a gárda. A Clippers most ráadásul teljesen egészséges, hatalmas katasztrófának (vagy tanácstalanságnak) kellene történnie ahhoz, hogy a hazai pályán idén még veretlen LAC a fuldokló Memphis ellen is kikapjon – a vendégek részéről Desmond Bane próbálja meccsről meccsre a felszín fölött tartani övéit, de ez sajnos eddig csak kilencből egy találkozón volt elég. Kíváncsian várjuk, hogy a Clippers stábja hogyan halad a sztárok közös játékának menedzselésében, egyelőre van még hova fejlődni, de a jelenlegi mezőnyben talán a legkönnyebb ellenfél ellen találhatnak egy-két olyan dolgot, amire építhetnek a jövőben.

 

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers 00:00

Furcsa kijelenteni, de a keleti első és harmadik helyezett rangadója lesz ez, a Sixers ráadásul a liga legjobb formában lévő csapata, a szezonnyitón elszenvedett veresége óta nem tud hibázni, zsinórban már hét sikernél jár. A Pacers 6-3-as mérlege szintén tekintélyt parancsoló, legutóbb ráadásul a Milwaukee-t győzték le Haliburtonék, egymás után három győzelemnél járnak most a vendégek. Éppen ezért itt egy magasabb színvonalú, már-már rangadó hangulatú mérkőzésre lehet számítani, de a Sixers azért még így is erősebbnek és esélyesebbnek mondható. A hazaiaknál mai hír, hogy a nyár talán egyértelműen legjobb igazolása, Kelly Oubre Jr. balesetet szenvedett, egy autó ütötte el és vélhetően hosszabb időre került sérültlistára, ez nagy csapás lehet annak a Sixersnek, ahol végre négy játékos (Oubre mellett Embiid, Maxey és Harris) is húzóemberként tudott együttműködni. A Pacersnél Jalen Smith és Aaron Nesmith játéka kérdéses, a túloldalon viszont Nick Nurse-nek van feladva a lecke, hogy hogyan pótolja szerencsétlenül kieső játékosát – vélhetően a Harden-cserében érkező wingek kapnak majd nagyobb szerepet, elsősorban Batum és Covington számíthat több percre, meglátjuk, hogy Oubre Jr. hiánya mennyire lesz súlyos hatással a hazaiak játékára. A Philly támadásban és védekezésben is a liga legjobbjai között szerepel, az Indiana viszont hiába hozza a leghatékonyabb támadójátékot, a védekezés eddig komoly problémát okoz számára. Haliburtonék most egy hosszabb hazai sorozat után utaznak újra idegenbe, ez lesz csupán a harmadik meccsük az otthonuktól távol, meglátjuk mire mennek a Bucks legyőzése után a hazai pályán eddig 5-0-val álló Philly ellen.

 

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 01:00

A Pelicans hiába kezdte jól az idényt, az utóbbi időben nagyon beragadt a csapat, zsinórban négy vereséget gyűjtött, hagyott ki meccseket Ingram és Williamson is, ráadásul CJ McCollum is csatlakozott a sérültek névsorához, bár ma már elvileg legalább lehet esély Naji Marshall és Herbert Jones visszatérésére. A Dallas 7-2-es mérlegével szorosan követi a címvédő Denvert a nyugati élmezőnyben, idén csak Jokicséktól és meglepő módon a Raptorstól kaptak ki Doncicék, legutóbb a Clipperst is nagyon magabiztosan győzték le – egyelőre úgy néz ki, hogy minden a legnagyobb rendben a Mavericksnél. Luka Doncic abszolút MVP-formában kezdte a szezont, 33 pontja mellé 9 lepattanót és 8 gólpasszt átlagol 50% fölött mezőnyözéssel, de Kyrie Irving is hozza magát, a jó csapatjáték mellett kiemelkedő egyéni teljesítmények is vannak a csapatban. A Pelicansről igen hamar kiderült, hogy idén is a sérülékenység a legnagyobb ellenfele, amíg egyben volt a csapat magja, addig tudta szállítani a győzelmeket, most viszont McCollum hiánya nagyon fájhat a már meglévő sérültek mellett, leginkább itt csak Zion Williamson és Brandon Ingram extrája tudja a felszín fölött tartani a hazaiakat. A New Orleans legutóbb Houstonban kapott ki, a támadójáték erősen akadozik, de védekezésben is a mezőny alsó harmadikában teljesítenek Ingramék. A Mavs ezzel szemben szorosan követi a ligaelső Pacerst támadásban, ez pedig a szlovén extrájával a ligaátlag alatti védekezést is bőven ellensúlyozni tudja. Alapvetően a vendégek az esélyesei ennek a találkozónak, a Pelicanst az előző mérkőzései alapján hazai pályán sem érezzük elég erősnek, hogy meg tudják állítani a dallasi támadójátékot, ha a hazaiak szorossá szeretnék tenni a mérkőzést, akkor a két sztártól extra meccsre lesz szükségük.

 

Chicago Bulls – Detroit Pistons 01:00

A Bulls ebben a szezonban is beragadt a rajtnál és elvileg már több csapat is azzal kalkulál, hogy a szezon során robbantja a magot a chicagói vezetőség – egyelőre még korai ezt kijelenteni, de ha ez a cél, akkor nagyon jó úton halad e felé a csapat. A hazaiak az utóbbi öt meccsükből négyszer is kikaptak, a Dallas, a Brooklyn, a Denver és legutóbb a Phoenix is megverte őket: nem éppen egy egyszerű menet, de a korábbi mérkőzéseken, gyengébb csapatok ellen sem mutattak sokkal jobban LaVine-ék. A Pistons a szezon elején gyorsan összegyűjtött két győzelmet, azóta viszont képtelen nyerni, most zsinórban hét találkozón kaptak ki, nagyon mélyre süllyedt a csapat, ami egyrészt nyilván betudható a tankolásnak is, másrészt viszont talán náluk a leghosszabb a sérültek listája, ami tovább súlyosbítja helyzetüket. A hazaiaknál elvileg mindenki bevethető, a vendégeknél viszont Bojan Bogdanovic, Jalen Duren, Joe Harris, Monte Morris és Isaiah Livers sem egészséges,de  egyelőre Jaden Ivey és Alec Burks pályára lépése is kérdéses (ők is kihagyták az előző meccseket) – Monty Williams tehát nem sok opció közül választhat a kezdőcsapatot és a meccs közbeni rotációt illetően. A Bulls számára itt a lehetőség, hogy lezárják a maguk mögött hagyott nehezebb sorsolást és elkezdjenek végre felfelé mozogni a tabellán, bár ezt követően Milwaukee-ba utaznak, majd két-két meccset játszanak az Orlandóval és a Miamival – jelenlegi formájuk alapján ez sem mondható túl egyszerű naptárnak az esetükben, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e javulni az előttük álló időszakban, ehhez viszont ma mindenképpen szükség lenne egy magabiztos győzelemre tőlük.

 

Houston Rockets – Denver Nuggets 01:00

A Nuggets jelenleg a liga legjobb mérlegével rendelkezik, nyolc győzelme mellett csak a Minnesotától kapott ki, a botlást azonban ismét zsinórban négy sikerrel feledtette a címvédő, egyelőre Jamal Murray sérülését is el tudják viselni Jokicsék. A Rockets ezzel szemben a liga egyik leggyengébb csapatának lenne kikiáltva, az utóbbi meccseken viszont hamvaiból feltámadva aratja a nagyobbnál nagyobb győzelmeket, nem igazán tudjuk hova tenni a texasiak megtáltosodását. VanVleeték úgy állnak 5-3-as mérleggel, hogy három vereséggel nyitották az új idényt – értelemszerűen ezt azt jelenti, hogy most egy ötmeccses veretlenségi sorozatuk van, ráadásul ebben az időszakban kétszer a Sacramentót, egyszer a Lakerst, egyszer pedig a New Orleanst győzték le nagy magabiztossággal, a kérdés csak az, hogy meddig tart ki a fiatal csapat lendülete. A Denver azért talán még a Kingsnél és a Lakersnél is nagyobb falat lehet, a vendégek jelenlegi győzelmi sorozatukban két közvetlen riválisukat, a Dallast és a Golden State-et is megverték, nem igazán szoktak hibázni a nagyok ellen sem. Murray mellett Amen Thompson lesz a mérkőzés másik nagyobb hiányzója, a Rockets újonca viszont eddig felejthető első néhány hetet produkált, sokkal többre lesz szükség tőle majd, ha visszatér. Hiába a Houston értelmezhetetlen menetelése, a papírforma a bajnoki címvédő győzelmét jelentené. Egy biztos: valamelyik hosszú veretlenségi széria ma megszakad, a különbség viszont csak az, hogy míg az egyik csapatnál ez komoly blama lenne, addig a másik félnél ez talán egy várható forgatókönyv jelenleg.

 

San Antonio Spurs – Miami Heat 01:30

A Heat az álmoskás szezonkezdet után úgy tűnik, hogy kezd magához térni, a Miami egymás után négy mérkőzést tudott megnyerni, ezzel pozitív, 5-4-es mérlegre tudta javítani teljesítményét. A vendégek most viszont pihenőnap nélkül lépnek pályára, alig egy napja az Atlanta ellen arattak fontos győzelmet, ráadásul azon a mérkőzésen a sérült Tyler Herro mellett Jimmy Butler sem lépett pályára – emiatt különösen nagy eredmény a ragadón aratott győzelem. A Spurs szépen lassan lesüllyed oda, ahová eleve várták a szakértők, a híres Suns elleni oda-vissza győzelme óta nem sikerült meccset nyernie Popovich csapatának, most egy négymeccses nyeretlenségi sorozatban vannak, ennek megszakítására a jelenlegi formák alapján nem valószínű, hogy esélye lesz most. San Antonióban elméletileg minden sérült felépült, az elmúlt meccseken már Devin Vassell is visszatérhetett, a Hetanél viszont hosszabb távon kell megoldást találni Tyler Herro pótlására, de az előző meccsen személyes okok miatt távolmaradó Jimmy Butler szereplése is kérdéses egyelőre. Legutóbb két legjobb pontszerzője nélkül is nyert egy playoff-álmokat szövögető csapat ellen a Heat, most a floridaiaknak fáradtabban kellene behúzniuk ezt a kötelezőnek tűnő meccset, bár ha Butler ott lesz a pályán, akkor egy pihentebb vezérrel tovább nőnek esélyeik.

 

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 02:00

Igaz, hogy mindkét csapat csak két meccset tudott megnyerni az utóbbi öt pályára lépéséből, de a mutatott játék alapján ez akár egy rangadónak is kinézhet. A Suns Detroitban és Chicagóban aratott papírforma győzelmeket mielőtt a Lakers ellen legutóbb hazai pályán kikapott – a Phoenix teljesítményét egyelőre nehéz megítélni, hiszen a Durant-Booker-Beal trió még egy percet sem játszott együtt: igaz, hogy Beal már legutóbb kifejezetten jó meccset hozott a Lakers ellen, de Booker vádlija egyelőre nem javul, most is kétséges a játéka. A Thunder pozitív mérleggel Nyugat hatodik helyén áll, bár a jó kezdés után kicsit visszább vett a gárda, legutóbb a Kings ellen kaptak ki a vendégek – számos hazai mérkőzésük után most idegenben kell bizonyítaniuk, hogy reális esélyük lehet a playoffra. Nehéz bármit is jósolni ezzel a találkozóval kapcsolatban, ha a sztárok tudják hozni magukat, akkor egy parázs, szoros mérkőzésre van esély, ahol az egyéni villanások dönthetnek majd. A hazai pálya miatt talán a Suns sikerére van egy hajszállal nagyobb esély, már csak azért is, mert az OKC idén még alig játszott idegenben, meglátjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve.

 

Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 02:30

Ez lehet a játéknap kiemelt rangadója, ráadásul ilyenből egy napon belül kettőt is játszik a Warriors: a hazaiak az előző játéknapon a Clevelanddel mérkőztek meg, ahol végül nem sikerült győzelmet ünnepelniük, most pihenőnap nélkül nyugat egyik legjobb formában lévő csapata ellen javíthatnak. A GSW egyébként úgy néz ki, hogy lépést tévesztett az elmúlt napokban, az utóbbi öt pályára lépésén csak kétszer hagyta el győztesen a pályát, a Denver után pedig legutóbb a Cavs elleni hazai visszavágón is kikapott. A Wolves ezzel szemben talán sokakat meglepve robog előre a tabellán, a lassabb szezonkezdés után viszonylag hamar tudta stabilizálni magát, zsinórban öt győzelemnél járnak Edwardsék, ráadásul ebben a menetelésben le kellett győzni a Bostont, a Denvert és a Pelicanst is – nagy győzelmeket aratva lépked tehát egyre előrébb a talán idén utolsó esélyeinek egyikével élő Wolves. Ez alapján az esélyek is mellettük szólnak, bár Jordan McLaughlin hiányzása mellett Naz Reid szereplése is bizonytalan, utóbbira valószínűleg nagy szükségük lesz ahhoz, hogy a nehezen bevehető Chase Centerben folytatni tudják menetelésüket. A Warriorsnál megoldást kell találni a kiegyensúlyozott teljesítményre, Steph Curry remeklése egyedül nem elég a stabil jó szerepléshez, Thompsontól és Wigginstől is többre lenne szükség ahhoz, hogy szintet tudjon lépni a Dubs – egy esetleges győzelemmel új erőre kaphatnának Curry-ék.

 

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 04:00

A Lakers legutóbb a Suns elleni rangadó behúzásával tudott felülkerekedni nehezebb időszakán és meg tudta szakítani hárommeccses nyeretlenségi sorozatát. A csapat szoros meccsen, az utolsó negyedben fordított Duranték ellen, Anthony Davis visszafogottabb teljesítménye miatt pedig nagy szükség volt a kiegészítőkre is: Cam Reddish 17, Austin Reaves 15, D’Angelo Russell pedig 19 ponttal zárkózott fel LeBron James mellé. A Lakers vezére egyébként alaposan ráijesztett a közönségre, amikor az első negyedben a lábát fájlalta egy betörés után, a meccset végül le tudta játszani, sőt, 32 ponttal tudott dominálni, de a jelenlegi hírek szerint a ma hajnali szereplése egyelőre kérdéses. James bizonytalan státusza mellett viszont az biztos, hogy még ma sem kezdheti meg a szezont Jarred Vanderbilt és Jalen Hood-Schifino sem, mint ahogyan Gabe Vincent visszatérésére is várni kell még. A Portlandnél sérülések terén még nagyobb a baj, Anfernee Simons még jó ideig nem léphet pályára, legutóbb Malcolm Brogdon is megsérült, de kiderült, hogy Scoot Henderson felépülésére is még több hetet várni kell – azt már nem is említve, hogy Robert Williams III térdműtéte miatt az egész szezonra kidőlt. A Blazersnél így könnyen lehet, hogy már az alapszakasz első heteiben aktiválódik a totális tank-üzemmód, ennek fényében pedig lehet, hogy belefér James kiültetése a hazaiak részéről. A Blazers egyébként zsinórban három győzelmet követően kapott ki kétszer egymás után, ebből talán a Grizzlies elleni zakó a legkellemetlenebb, mivel a Memphis éppen ellenük szerezte idei eddigi egyetlen sikerét. A vendégek legutóbb a Kings ellen kaptak ki, most egy ahhoz hasonló mérkőzésre számíthatnak, a Lakers idén még veretlen hazai környezetben, így emiatt és a csapatok közötti tudásbeli különbség miatt is Davisék sikerére mutatkozik nagyobb esély. Érdekes lehet majd a magasemberek csatája, hogy Deandre Ayton és a szezont meglepően extra formában kezdő Jerami Grant mit tud majd kezdeni a Davis-Wood-Hayes centerrotációval – összességében azért azt mondhatjuk, hogy komoly meglepetés lenne a vendégek győzelme, a Lakers botlása pedig további aggályokat okozhat a csapaton belül.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus